Вести

Вучић: Нећемо да затварамо Железару Смедерево

СМЕДЕРЕВО - Железара Смедерево неће бити затворена, а разговори о проналажењу стратешког партнера су при крају, поручио је данас премијер Александар Вучић затраживши подршку радника у тим преговорима.

Вучић очекује да ће преговори о избору стратешког партнера бити завршени најкасније до краја године.

"Србија наравно нема и неће никад имати новца за све наше потребе, али држава Србија неће одустати и неће напустити Железару и нећемо је затварати. То је оно што могу да вам кажем", рекао је Вучић радницима Железаре након састанка са руководством и представницима репрезентативних синдиката и обиласка погона.

Он је рекао да не може да каже да су завршени разговори са потенцијалним стратешким партнерима, да постоје још једна или две важне ствари у преговорима, не прецизирајући о чему је реч.

Вучић је казао да је Железара Смедерево банкама дужна 260 милиона евра, а 120 милиона евра осталим добављачима и да би те дугове Србија морала да преузме на себе.

Они који хоће да инвестирају у Железару од државе траже много, рекао је премијер и замолио раднике да им покажу да могу много да раде и да могу да производњу повећају на више од два милиона тона годишње. У том смислу, казао је, цена руде нам одговара у овом тренутку, пошто је пала са 137 на 78 долара.

Вучић је истакао да Србију чекају и нови пројекти у 2015, те да ће бити већа домаћа потражња за челиком.

Судећи по досадашњим разговорима са онима који, како је рекао, хоће да "уђу" у Железару, чини се да отпуштања неће бити, напротив да ће запослити још 200 људи, ако им се, наравно, планови остваре.

"Србија неће да напушта Железару - без Железаре, без металаца, ливаца, нема ни озбиљне државе", казао је Вучић.

Премијер је подсетио да држава месечно за Железару Смедерево издваја 8,5 до десет милиона евра, те да је држави потребно бар још 250 милиона евра да би биле покренуте обе високе пећи.

Зато, додао је, држава тражи стратешког партнера који ће, заједно с њом или сам, да извуче Србију из кризе.

Железара Смедерево "носи" наш бруто домаћи производ и да би могла, уместо производње од 340 милиона евра, да прозиведе робу у вредности од 1,4 милијарде евра и од тога да извезе робу вредну 1,2 милијарде евра, рекао је Вучић истакавши да је то још један од разлога зашто Србија жели да помогне и уложи у Железару.

Од радника је премијер затражио да буду још бољи, успешнији и марљивији него икада.

 

Далеко одмакли разговори са америчким Есмарком

О стратешком партнерству за Железару Смедерево разговори су одмакли "веома далеко" са америчком компанијом "Есмарк стилом", али се разговори воде и са другим потенцијалним партнерима, рекао је Вучић.

Он је, током обиласка градилишта где ће финска ПКЦ група изградити фабрику кабловских сетова за комерцијална возила у Смедереву, рекао новинарима да се о стратешком партнерству за Железару разговара и са више руских компанија, али и са онима из Индије, па чак се "отварају могућности и за разговоре са неким кинеским компанијама".

"У овом случају водимо раачуна о радницима Смедерева и то неће бити политичка одлука", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара са којим потенцијалним партнером су разговори отишли најдаље и да ли смо "ближи Истоку или Западу" када је реч о партнеру.

Свакако вреди улагати у Железару иако би њено затварање "било најлакше решење", рекао је премијер.

 

Аеродром сада вреди три пута више, концесија у плану

Вучић је изјавио да аеродром "Никола Тесла" у Београду, захваљујући успешном пословању Ер Србије, сада вреди три пута више него пре годину дана, те да је план да се током наредне године ради на проналаску концесионог партнера.

"Ми тај аеродром који вреди 250 милиона евра, које ни од кога нисмо могли да добијемо, сада за концесију можемо да узмемо - и гледаћемо да то следеће године и радимо - 500 до 600 милиона евра плус милијарду у инвестицијама и то уз раскидни услов", истакао је Вучић.

Циљ државе је да по питању београдског аеродрома направи добар бизнис, казао је премијер.