Вести

Вучић: Нећемо мењати своју спољну политику

Посета Азербејџану је учврстила наше политичко пријатељство и отворила по први пут стварну перспективу економске сарадње и улагања у нашу земљу, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, сумирајући разговоре током званичне посете Бакуу.

Вучић је у изјави српским новинарима прецизирао да су азербејџански партнери показали велико интересовање за улагање у српски у хемијски комплекс, туризам и бањски туризам, пољопривреду.

Како је рекао, наш раст од 4, 4,5 одсто БДП, иначе међу прва три у Европи, мора да се одржи, да сачувамо стабилност наших јавних финансија, смањујемо незапосленост, одржимо суфицит, што ће значити и долазак све више инвеститора и из Азербејџана.

Председник Србије је навео да су он и председник Азербејџана Алиев замолили владе да се ангажују на припреми великог састанка у Београду, где ће бити велики пословни Форум, али и најавио да ће економска делегација Азербејџана већ следеће недеље доћи у Београд да разговара, тражи и разгледа локације.

Рекао је да је он помињао цифру од 300 милиона евра инвестиција, у смислу да је Азербејџан у неке земље и више инвестирао и поновио да је нама занимљив хемијски комплекс.

Навео је да са Петрохемијом више нема проблема, да сада, за разлику од пре неколико година, када је била у губицима, има 55 милиона евра на рачуну, али и додао да у том сектору много тога зависи од цене нафте.

Подвукао је да се заборавља на друге ствари у оваквим приликама и да се највише бавимо егзистенцијалним питањима, односно економијом, те скренуо пажњу на значај отварања Центра српског језика и културе на Универзитету у Бакуу.

У Центру су, указао је, фотографије знаменитих Срба, Црњанског, Миланковића, Пупина, Тесле и упутио захвалност Филозофском факултету у Београду на ономе што је урадио да се тај центар отвори.

Споменуо је и сарадњу у спорту и указао да је Азербејџан светска сила у борилачким спортовима, да и ми то полако постајемо и да ћемо на том али и другим спортским пољима сарађивати.

Истакао је да се код нас сада много више улаже у спорт, да то показују резултати са Олимпијаде из 2012. године, а затим и они из 2016. године, где смо освојили двоструко више медаља, те додао да очекује још веће успехе наших спортиста на Олимпијади 2020. године.

Резултати на такмичењу као што је Олимпијада готово недвосмислено показују колика су улагања у спорт, али и колика је економска и снага земље, закључио је председник Вучић.

 

Наша политика је ЕУ, не мења је жеља било ког политичара

Председник Србије Александар Вучић позвао је чланове владе да поштују политику пута Србије ка ЕУ и поручио да се та политика неће мењати, нити зависи од жеља било ког политичара.

"Наша политика је ЕУ, али и очување и унапређење пријатељстава са традиционалним пријатељима и и савезницима, као што су Русија и Кина. Ту политику одређују институције Србије и неће се променити жељом било ког политичара у Србији", нагласио је српски председник у изјави новинарима у Бакуу.

Вучић је то рекао одговарајући на коментаре у немачкој штампи о могућој промени политике Србије, а након реаговања министра Александра Вулина на недавни интервју шефа делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Онима, који потцењују значај ЕУ за нас поручио је:

„Мало станите, налазимо се на европском путу и потпуно сам сигуран да се налазимо на добром путу".

Поводом писања штампе на немачком говорном простору да се појавила сумња да Србија напушта европски пут, рекао је да не зна о чему се ради, ако није због изјаве министра Александра Вулина.

Подсетио је да је, када је полагао заклетву као премијер, својевремено, рекао која је политика Србије, а то је политика пријатељства и поштовања према пријатељима, да нећемо уводити санкције Русији и да се Србија налази на европском путу, а то је, како је навео, поновио и када је постао председник.

„То је политика Србије и она се неће променити због жеље једног или петоро", казао је Вучић.

Говорећи о изјави Сема Фабриција, Вучић каже да је тачно да је Косово камен спотицања на путу ка ЕУ.

"Нисам видео ништа спорно у ономе што је Фабрици говорио. Шта није тачно рекао? Да су Косово, односно, односи Београда и Приштине тежи проблем од уставних амандмана у правосуђу. За месец дана ћемо од Венецијанске комисије добити или одобрење или речи шта треба направити. Али, нисмо решили проблем, јер нисмо решили косовско-метохијски чвор. Нисам ништа спорно видео у томе што је говорио", објаснио је председник.

Поновио је, када је реч о политици Србије, да је, ако би се желела промена спољне политике наше земље, потребно променити њега, и већину у Народној скупштини Србије.

„Рекао сам народу шта је политика Србије, и пуно сам промишљао и размишљао о њој. То је промишљена, озбиљна и одговорна политика", казао је Вучић додајући да због такве политике уживамо велики углед, што се могло видети и током посете Азербејџану.

„Они, који мисле да можемо да водимо политику ван европског пута, мораће да ми објасне како мисле да следеће године имамо 3,5 милијарди страних инвестиција", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да, пошто све што је народ задовољан и незадовољан увек стиже на његову адресу, и пошто све пада на његова леђа, те сви критикују само њега, да Србија неће мењати политику за коју сви знају да је једина могућа за Србију и која доноси резултат.

„Поред тога, нисам спреман да слушам Европљане и Американце када ми говоре о увођењу санкција Русији или односу са Кином. Ми радимо у складу са интересима Србије", објаснио је Вучић.

Рекао је да није имао времена да чита изјаве, и додао да се политика не доноси и не мења за један дан.

Поновио да ће од 2018 до 2020 бити златно доба Србије, уколико испуни услов и сачува мир и стабилност.

"Ниједне године нам раст неће ићи испод 4 - 4.5 одсто. Будемо ли чували суфицит у буџету биће новца више него икада, живеће се боље него икада, али имамо један ужасно тежак услов, да сачувамо мир и стабинлост", нагласио је Вучић. То, приметио је, није лак посао, због врло компликованих односа у свету, врло тешке ситуације у региону, а посебно због наших односа са Приштином.

"Али верујем да уз памет, трпељивост и стрпљење грађана Србије то можемо да учинимо", закључио је председник Србије.

 

Било би добро да Приштину умире њени "налогодавци"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је забринут због најава Приштине да ће косовске снаге безбености бити трансформисане у војску, и то без гласова Срба, указујући да то не би било први пут да Приштина гази своје прописе или међународно право.

"Бринем због свега што чине. Нисмо превише уплашени, али свакако бринем. Било би добро да њихови налогодавци, они коју су учествовали у стварању косовске независности, утичу на своје штићенике да се понашају много озбиљније и одговорније. То је наша молба", рекао је председник новинарима у Бакуу.

Вучић је подсетио да је много пута био изложен бројним нападима и био на стубу срама, јер је указивао да је Србија својим ранијим грешкама, лошом политиком, оним што су неки други чинили, али и својим нечињењем, дозволила многе тешке злочине против свог народа, од Бљеска Олује.

"То се на такав начин неће поновити", нагласио је Вучић.

 

Најважније за нас је да учимо колико можемо

Председнику Србије Александру Вучићу уручен је данас на Универзитету у Бакуу почасни докторат, након што је српски председник отворио Центар за српски језик и културу, установљен у оквиру тог Универзитета.

Председник Србије захвалио је на том признању, а студентима је поручио да улажу у знање, јер им, како је истакао, једино знање нико у животу не може одузети.

"Хвала још једном за велику част коју сте учинили, мени лично и Србији. Мултикултуралност је од кључног значаја за развој једне земље. Хвала на отварању Центра. Верујем да ће то још више приближити наше земље", рекао је Вучић.

Обраћајући се студентима председник је рекао:

"Драги студенти, најважније за нас је да учимо колико можемо. Знање вам нико не може одузети. Инвестирати у напоран рад учити и унапређивати знање сваки дан и не престати после студија."

Навео је да је пуно научио од кинеског председника Си Ђинпинга.

"Он ми је рекао: ''мораш сваки дан да радиш више и више, да учиш стране језике, политику''. Нови дан доноси нове изазове. Не можете да завршите факултет и очекујете добар посао, а да ништа више не учите", рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија и Азербејџан нису велике земље, а неки би рекли нису ни много важне, али имају независну политику и зато се цене и поштују.

"Дочекујемо госте, пријатеље, али нико не долази у наше земље да износи захтеве", поручио је Вучић.

Изразио је наду да ће већина студента бити значајни људи у будућнисти своје земље и да ће у Србији бити образованих људи који ће им парирати и са којима ће моћи да премосте даљину између Београда и Бакуа.

"За мене кажу да сам ''таф гај'', али скоро сам заплакао кад су студенти певали химну Србије", нашалио се Вучић поручивши студентима да се нада да ће створити бољу будућност за свој регион и свет.

Вучић је, иначе, обраћање присутнима започео на руском језику кратко, а потом, уз извињење, рекао да руски језик не зна баш тако добро, те прешао на српски.

Међутим, због техничких проблема његово обраћање на српском присутни нису могли да прате, па је председник Србије прешао на енглески језик, што је дочекано аплаузом.

 

Вучић привредницима Азербејџана - Добродошли у Србију

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас азербејџанске привреднике и инвеститоре да дођу у Србију, рекавши да гарантује да ни у једној земљи региона, па ни шире, неће добити тако значајну помоћ државе.

"Ако у југоисточној Европи, па и шире, нађете такву обучену радну снагу, а да њена цена није висока и ако нађете негде већу помоћ државе, ви идите тамо, али, гарантујем да нигде нећете добити тако значајну помоћ државе", рекао је Вучић током сусрета са привредницима у Баку бизнис центру.

Како је навео, Србија може да им понуди много тога, од некретнина, угоститељства, хотелијерства, здравственог туризма до хемијског бизниса.

"За сваки од тих послова добићете најповољније услове и подстицаје државе", рекао је Вучић.

Подсетио је такође шта је све постигнуто у Србији за последње три године од када је као премијер био у Бакуу, да Србија има суфицит у буџету, да су мере фискалне консолидације дале резултате и да је драматично смањен јавни дуг који до краја године треба да буде 50 одсто ( у односу на некадашњих 79 одсто).

Оценио је да економски односи две земље нису довољно развијени, а да они морају да прате ниво политичких односа. "За то постоје услови", закључио је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг