Вести

Вучић: Нећу доносити одлуку против нашег народа, мир нам је важнији од било чега другог

Председник Србије Александар Вучић каже да је Београд у сваком тренутку спреман за разговор са Албанцима о постизању компромиса, али да пре тога очекује да буду испуњени Бриселски споразуми.

Вучић је вечерас на прес конференцији са известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером изразио сумњу да и албанска страна жели исто, јер, како је навео, управо је вечерас њихов главни преговарач Авни Арифи рекао да њима не пада на памет да губе време на испуњавање споразума и формирање ЗСО.

"То говори да они, осим што имају дрскости и храбрости, већ имају и подршку неких па могу да не испуњавају оно што је потписано", оценио је Вучић и додао да се у таквој ситуацији намеће питање шта смо радили пет година, а Београд је, каже, испунио све што је било до њега.

Осим договора са Приштином, додао је Вучић, нама остаје и разговор између нас самих, јер, како је навео, без обзира на то што је истраживање показало да се 80 одсто људи у Србији залаже за одржавање замрзнутог конфликта, он се томе противи.

"Даћу све од себе да се изборим против става 80 одсто људи који мисле да треба одржати замрзнути конфликт, јер ако буде одмрзнут, не желим да будем одговоран за нови сукоб. Нећу доносити одлуку против нашег народа. Стабилност је важнија од свега другог", поручио је Вучић.

Мекалистеру је захвалио на похвалама за економију, те приметио да је по подацима Србија међу прве три, четири земље у првом кварталу по расту БДП у Европи.

На почетку обраћања Вучић је рекао да нема шта да замери Дејвиду Мекалистеру на ономе што је вечерас изјавио, јер је у праву за све што се односи на владавину права, али и кад све то решимо нама остаје наш највећи проблем, однос Београда и Приштине.

Вучић је рекао да верује, да ће проблем медијских слобода, који изазива незадовољство једног дела јавности, бити решен на задовољавајући начин, али и тада ће остати проблем односа са Приштином.

То је, како је објаснио, наш највећи проблем не зато што је неко некоме нешто обећао, "као што то често говоре неодговорни људи у Србији", већ зато што је неко одговоран и размишља о будућности Србије.

"И зато што нека тешка питања из прошлости желимо да решимо, а да уместо о прошлости размишљамо о будућности и нашој деци", рекао је Вуцић који је Мекалистеру захвалио на његовом односу према Србији.

Европском известиоцу Вучић је захвалио и на томе што је био искрен у критикама, али и похвалама и у једном и другом нашао праву меру.

Поручио је Европској унији да је на њој да отвара поглавља, да их отвара колико хоће, а ми ћемо се, додао је, трудити када нас приме.

 

Мислим да смо на најбољи начин решили питање пензија

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се сутра он и премијерка Ана Брнабић обратити јавности у вези са пензијама уз оцену да ће сви пензионери, и они са високим пензијама, бити задовољни.

"Замолио бих пензионере да погледају сутра обраћање премијерке Ане Брнабић и моје, јер мислим да смо на најбољи начин решили питање пензија, и сви пензионери, и они са високим пензијама, биће веома задовољни", рекао је Вучић.

Како је, на заједничкој конференцији за новинаре са известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером рекао, то се успело захваљујући тешким реформама у које многи нису веровали, за које су се многи смејали, неки и подсмевали "а сада када резултати долазе онда људи виде да се рад исплатио и да се тежак рад увек исплати и донесе најбоље резултзате".

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС