Вести

Вучић: Нећу дозволити никоме да угрози безбедност Срба

Премијер Србије Александар Вучић је говорећи возу који требало да саобраћа од Београда до Косовске Митровице рекао да је поносан што је Србија сачувала мир на северу Косова и Метохије.

Према његовим речима, у питању је обичан воз, никакав тенк или оклопњача, који је возио путнике, родитеље са децом који су требали да сиђу на последњој станици у северном делу Косовске Митровице.

Воз, који је у 14. јануара после 18 година кренуо из Београда за Косовску Митровицу, заустављен је у Рашки од 16.30 сати.

- Нико није вређан. За Албанце је увреда што се на њему налазе фреске из манастира на Косову и Метохиији - рекао је Вучић и поставио питање ко је изгледом воза могао да буде угрожен.

- Могли смо тај воз да прогурамо до Косовске и Митровице, али то није наш интерес. Било би мртвих на све стране - навео је Вучић.

Председник Владе Србије је у емисији на Телевизији Пинк истакао да је неко тражио довољан разлог да започне сукобе на северу Косова.

- Имам довољно конкретних и чистих разлога за то - навео је Вучић и додао да је Србија захваљујући својој мудрости и жељи успела да избегне сукобе и сачува мир.

Премијер Србије је рекао да је јединица КПС послата мимо договора.

Како је додао, са НАТО и ЕУ је договорено да Албанци када шаљу силу на север Косова морају да имају сагласност НАТО и локалних Срба. Тражили смо и да тамо никад не смеју да се појаве РОСУ, истакао је Вучић.

- Наша је намера била да воз иде из Београда за Косовску Митровицу. Нисам знао како воз изгледа, видео сам на телевизији. Изненадио сам се, али не видим да је то неки грех - нагласио је Вучић.

- Да нисам молио Србе да се повуку, имали би рат - рекао је премијер Србије и додао да су Албанци били наоружани.

- Неко мора да каже станите, немојте да провоцирате сукобе. Ако је крив изглед воза што ми је смешно, то значи да ми Срби имамо усађен неки осећај кривице - додао је Вучић.

- Воз нам је црвено-плаво- бели, имамо слике фресака унутра, а то што су они дошли са митраљезима, наоружани до зуба, на територију где не би смели да дођу без дозволе локалног становништа, то је демократија, а ми смо криви јер воз изгледа тако - рекао је Вучић.

- Нећу да прихватим да је тај воз, не довољна, него било каква провокација да извадите дуге цеви. Нама је потребна рационална политика - поручио је Вучић.

Наставићу да се састајем са Албанцима, иако ми је тешко да са њима разговарам после овога што су урадили, рекао је Вучић и додао да ће Београд наставити да поштује све што је договорено.

Директорка Центра за евроатлантске интеграције студије из Београда Јелена Милић је негодовала због односа појединих медија према цивилном друштву.

- Медији су слободни и не пада ми на памет да се мешам у то како ће радити. Имају право да питају како сте зарадили новац и то је потпуно легално - поручио је Вучић и додао да неће учествовати у кампањи против Пинка и Информера.

- Ви бисте желели да као у време Вука Јеремића приводимо судије у подруме? Ја нећу да вршим притисак на правосуђе – додао је премијер Србије и додао да цивилно друштво мора да се понаша у складу са законом.

Премијер Вучић је истакао да Србија има јако добар однос са јединицама КФОР-а.

- Присуствовао сам готово свим преговорима у Брислеу. Ја искрено желим мир и желим Србију у Европи. Важно је да људи знају да оно што смо покушали на Косову и Метохији да помогнемо нашем народу тамо. Да нема нас економски не би могли да опстану, помажемо и њихов опстанак тамо – рекао је Вучић.

Новинар Миломир Марић је приметио да је чудно све то што се дешава ових дана, почевши од хапшења Рамуша Харадинаја, спекулација око посете председника Николића Косову, па све до путничког воза.

Премијер је истакао да је о синоћњим догађајима у Доњем Јарињу до сада разговарао са Федериком Могерини и најавио да ће у уторак у Давосу имати билатералне сусрете са премијером Кине Си Ђипингом, потпредседником САД Џозефом Бајденом и новом председицом Швајцарске Дорис Леутард.

Председник Владе Србије верује ће да ће имати билатерални сусрет и са хрватским колегом Андрејем Пленковићем, као и са другим званичницима.

 

Вучић о случају Рамуша Харадинаја

Премијер Србије је рекао да нема ништа против рада новооснованог суда, али да не постоји нико други ко би имао више права да му суди.

- Храдинаја треба да гони Србија, злочини су почињени у Србији, над Србима. Србија од тога не сме да одустане – рекао је Вучић и додао да је за те злочине постоје страшни докази.

Како је додао, ако неће да гони ратне злочине Србија не постоји као држава, а нико ко је починио ратне злочине неће бити заштићен.

Одговарајући на тврдње Јелене Милић да троје радикала треба изручити Хашком трибуналу, Вучић је рекао да лично сматра да је судија и правно и морално донео исправну одлуку да нису створени услови за изручење.

- Као председник владе сам у обавези да поштујем сваку одлуку коју суд донесе - додао је премијер.

Након кратке расправе са премијером, Јелена Милић је напустила емисију, што је како је Вучић рекао раније најавила да ће то и учинити.

 

Одлуку о кандидату СНС донеће чланови председништа те странке

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да председнички избори нису избори за лидера опозиције већ за особу која треба да доноси важне одлуке.

- Слушао сам људе на седнци Председништва странке, неки су тражили да се кандидује Вучић, неки да се кандидује Николић, а неки да кандидат буде нека трећа особа - рекао је Вучић не откривајући детаље.

Премијер и председник Српске напредне странке је поновио да коначну одлуку о кандидату за предстојеће председничке изборе доносе чланови Председнишва СНС.

- Знам кога бих предложио, али још ћемо резговарати о томе - додао је Вучић.

 

Суфицит у буџету после 72 године

Премијер Србије Александар Вучић је указао на позитивне прогнозе међународних економских институција и поновио да је Србија на добром економском путу.

- Вода нам је до уста, али нам је нос изнад воде, због економских резултата које смо постигли. Пут у којем би ишли против Америке или Русије је погрешан пут, али и пут у којем неби били на европском путу  – рекао је Вучић.

Он је додао да би свако скретање са тог пута Србију бацило у провалију.

- Прогнозе су да ћемо наредне три године имати раст од по 3,5 одсто сваке године то значи да нас очекује бољи период – рекао је премијер и додао да је то политика која ће људима донети просперитет.

Вучић је додао да не зна зашто би тај раст био заустављен изборима, када то ни на претходним изборима није био случај, јер актуелна власт има одговоран однос према каси, штеди и чува новац.

 

 

 

извор: Пинк