Вести

Вучић: Немачка је највећи трговински партнер Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Берлину, после разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом, да ће Београд дати све да се нађе компромисно решење по питању Косова и Метохије, док је по питању Босне и Херцеговине поручио да Србија неће бити генератор никаквих проблема, већ ће чувати мир и стабилност на Западном Балкану.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, председник Вучић је рекао да верује да ћемо имати снаге да дођемо до напретка у том дијалогу, који, понавља, за нас није лак, а разлоге је, како је рекао, пренео канцелару Шолцу.

"Ми ћемо дати све од себе да идемо ка компромисном решењу, да покушамо да проналазимо компромисна решења, али она не могу бити само наше жеље, што и та реч јасно указује, и нама и онима другима у дијалогу", рекао је председник Вучић на заједничкој прес конференцији.

Председник Вучић је пренео да је тема била и однос Србије према рату у Украјини, истичући да је указао канцелару на опредељивању Србије о природи тог сукоба, и два пута у важним гласањима у УН, и у ОЕБС-у.

"Кључно питање били су и регионални односи, имали смо отворен и садржајан разговор и на томе сам задовољан", рекао је председник Вучић.

Председник Србије је истакао да не мисли да је само једна страна кривац за проблеме у Босни и Херцеговини, о чему је, како је рекао, детаљно говорио Шолцу, али је, поручује и обећао да Србија неће бити узрочник било каквих проблема.

"Ми своју реч држимо и Западни Балкан ће имати мир и стабилност", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да у разговору није чак ни желео да коментарише бестидне тврдње оних који говоре да ће Србија да изазове сукобе, што се није догодило.

Председник Србије је истакао и да су за Србију важне речи Шолца који је данас у разговору у више наврата поновио да је уверен у европску бдућност региона Западног Балкана.

"И покушаћу да га цитирам, али не у илузији, као фатаморгану, не у нешто што се чини да је близу, а увек измиче. То је веома позитивна не само реченица, већ важно обећање за људе на Западном Балкану, за Србију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да су заједнички констатовали велики успон у билатералним односима Србије и Немачке, пре свега економским.

Пренео је да је робна размена у прва три месеца 1,839 милијарди евра, што значи да се очекује да ове године достигне 7,5 милијарди, што је огроман скок, од 26 одсто, у односу на прошлу годину.

Поновио је да је Немачка највећи и најзначајнији трговински партнер Србије, као и Србија Немачкој на Западном Балкану.

"Радујем се скорој посети Шолца Београду. Ово ми је први пут да нисам са Ангелом Меркел за овом говорницом, и желим да се захвалим и њој и Шолцу на искрености и отворености, и на добром разговору", рекао је Вучић.

 

Све што је потписано мора да буде спроведено у дело

Председник Вучић је рекао да што се Србије тиче за њега је важно оно што је рекао канцелар Шолц, а то је да све што је потписано мора да буде спроведено у дело и да се нада да се то односи и на Бриселски споразум.

"Али ако неко не жели да поштује Вашингтонски споразум и жели да иде тим путем и наше ће руке бити одрешене. Ми ћемо поступати у складу са Уставом Србије и нашим националним и државним интересима", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо да то не значи да Србија треба себи да пуца у ногу, али да на сваки начин треба да гледа како да се дође до компромисног решења.

"Верујем да ћемо имати довољно снаге и да ће немачки пријатељи разумети да је потребно да о таквим стварима заједнички долазимо до решења и да о томе разговарамо", рекао је председник Вучић.

 

Бестидне неистине о Србији, време ће показати ко кога угрожава

Србија не угрожава никога на Западном Балкану, и такви наводи су бестидне неистине о нашој земљи, изјавио је председник Вучић и додао да је то и пренео немачком канцелару Олафу Шолцу у њиховом разговору.

На констатацију новинара да сваки дан из региона и Европе упозоравају да неко некога угрожава на Западном Балкану, под утицајем Путина, мислећи на Србију, и питање какав је његов одговор на то, председник Вучић је рекао да никада не користи прилику, ни у билатералним разговорима, нити на конференцијама за штампу, не критикује друге, сматрајући то мером пристојности, али да су сви такви наводи "бестидне неистине".

"За све који кажу да Србија некога угрожава, то је бестидна неистина. То сам рекао и Шолцу, и јавно, и министарки Бербок када је била у Београду и то понављам стално. А, да ли ја говорим истину, или ти други, време је пред нама, па ће то моћи да потврди или негира и сам Шолц", рекао је председник Вучић.

Како је додао, чињенице ће морати да буду потврђене или негиране.

"Наша реч нешто значи, видећете ко говори истину", нагласио је председник Вучић.

На питање да ли је разговор са Шолцом био тежак, као што је и очекивао, председник Вучић је рекао да је, када се чује које су теме у питању, јасно да разговор није био лак.

"Када разговарате са Немачком, увек морате да имате највећу дозу одговорности и озбиљности, али Шолц је учинио све да имамо изузетно конструктиван, садржајан, фер и добар разговор", рекао је председник Вучић.

Још једном је захвалио Шолцу на гостопримству и додао да се нада да ће моћи и он да искаже гостољубивост немачком канцелару ускоро у Београду, чему се унапред радује.

 

Избор Србије је пут ка ЕУ, другачије гледамо на санкције

Председник Вучић је нагласио да се Србија по питању правне и политичке природе сукоба изјаснила недвосмислено и јасно.

"Србија је добро разумела поруку Немачке и свих осталих и о томе сам темељно и детаљно разговарао са Шолцом. Оно у шта нема сумње то је да је избор Србије да буде на европском путу и Србија ће бити чврсто опредељена за тај пут и без обзира што тренутне анкете показују да то није најпопуларнији пут, руководство Србије ће у потпуности подржати тај пут Србије у будућности", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да Србија није отворила поглавље 31 и да, као неко ко је на путу ка ЕУ, има обавезу да се постепено усклађује са одлукама ЕУ.

"Саслушао сам данас канцелара Шолца, он је врло јасно и снажно поновио ставове и захтеве Немачке и то је све што имам да кажем. Што се Србије тиче, Србија има другачији однос и по питању Косова и Метохије и зато имамо много других проблема", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је Србија била под санкцијама читаву деценију и имамо другачији сентимент према санкцијама од других.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1