Вести

Вучић: Никада нећемо заборавити колико је Ангела Mеркел помогла Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић  је у заједничком обраћању са немачком канцеларком Ангелом Меркел, још једном изразио огромну захвалност на посети Београду, што је, рекао је, велика част за нашу земљу, као и на свему што је до сада учинила за Србију и Западни Балкан.

"За разлику од многих других, код нас захвалност не траје кратко и када не буде овде као канцеларка, на исти начин ћемо говорити о томе шта је све урадила", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је са Меркел имао, као и увек, отворен разговор, конкретан, о најважнијим питањима за Србију и регион.

Вучић наводи да су разговарали о евроинтеграцијама Србије, и усклађености спољне политике Србије са Евроспком унијом, која је у последња четири месеца са 46 одсто повећана на 62,5 процента.

Вучић је рекао и да је веома захвалан Меркел на свим конкретним резултатима у оквиру Берлинског процеса који је покренула, додајући да ће сви овог месеца имати прилику да виде најконкретније наслеђе рада немачке канцеларке.

У том смислу, поновио је да ће овог месеца у Србију доћи председница Европске Комисије  Урсула фон дер Лајен, у званичну посету, током које ће бити потписан уговор о изградњи ауто-пута Ниш-Плочник-Приштина.

"То је за Топлицу, за наше грађане од огромног значаја, а то је један од најсиромашнијих крајева. То је резултат политике коју је водила Ангела Меркел. И на томе смо захвални", рекао је Вучић.

Како је навео, било је речи о свим регионалним питањима, као и о односима Београда и Приштине.

"Србија је посвећена дијалогу, јер сматрамо да замрзнут конфликт није добро решење и да је потрбено да дођемо до компромисног решења. Увек ћемо бити отворени да разговарамо како да дођемо то тог решења, јер је то добро за Србе и Албанце. Ми само у миру видимо будућност", поручио је Вучић.

Вучић је навео да ће гошћи из Немачке вечерас додатно представити иницијативу "Отворени Балкан".

"Верујем да ћемо од предложених решења за заједничко тржиште имати конкретне резултате у наредном периоду. О томе ћу говорити више када будемо успели нешто да урадимо, јер не волим да обећавам унапред", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да је билатерална сарадња на високом нивоу, те да иако би неко могао да каже да не мора тако нешто да говори, јер Меркел одлази са функције, он то каже јер је истина.

Додао је да се разговарало и о владавини права у Србији, те да је канцеларки предао нови извештај о свему што је урађено по том питању.

"Знамо да још много морамо да урадимо, да су ствари далеко од идеалних, али посвећени смо уставним, реформама у правосуђу, медијског и комплетног политичког сектора", рекао је Вучић.

Подсетио је да су Србија и Немачка потписали и ратификовали споразуме о меморијалима, одбрани, додајући да верује да ће ускоро у потпуности бити постигнут договор око обнове Народне библиотеке.

Указао је да се кренуло у заједнички рад на споразуму о сарадњи о климатским променама са немачком владом, што је, наводи, великог значаја и интереса за цео регион.

На крају обраћања Вучић је додао да је вежбао да Меркеловој ода поштовање на њеном матерњем језику, али због треме и страха од грешке, то ће ипак учинити током вечере.

 

Пре Берлинског процеса сусрет представника Србије и Албаније био 1947. године

Вучић је говорећи о значају Берлинског процеса, који је покренула немачка канцеларка Ангела Меркел за земље Западног Балкана изјавио да је пре тога последњи сусрет представника Србије и Албаније био 1947. године, док се сада он и Еди Рама виђају сваког месеца како би градили ауто-путеве и отварали границе.

Вучић је, одговарајући на питање какве перспективе Берлиског процеса види након што Меркелова напусти политику, рекао да су се он и Рама састали први пут код немачке канцеларке као премијери две земље, што довољно говори о значају Берлинског процеса и колики је њен допринос.

"Данас, за само неколико година од почетка Берлинског процеса, Еди Рама и ја се чујемо сваких седам до 10 дана и видимо се сваких месец дана, градимо ауто-путеве и отварамо границе, што је добро и за Албанију и Србију", истакао је Вучић.

 

Јасно да је услов за Европску унију решење косовског питања

Вучић је рекао да Србија зна шта је услов за приступање Европској унији, да је то решавање односа са Приштином.

"Ми то не кријемо пред нашом јавношћу. И вечерас када то сви прате, нећу ни једном речју негирати та наша сазнања. Зато водимо дијалог на озбиљан начин", рекао је Вучић.

Вучић је указао да, као што се чује да Приштина има свој устав, тако га има и Србија и мора га поштовати.

Србија, подвукао је, је спремна да разговара о свим компромисним решењима, да разговара да се уреде односи, а пре тога да се договори да имамо слободан проток робе, услуга, новца и људи, да приближимо људе, јер ће онда бити лакше наћи решење.

"Ако је питање да ли смо свесни да нећемо ући у Европску унију пре решавања косовског питања - апсолутно је јасно" рекао је Вучић.

Вучић је казао да је о томе отворено разговарао са Меркел и када су се слагали и када нису.

"Ја сам се трудио да увек будем отворен према вама и према њој. Ја сам против замрзнутог конфликта, и не мислим да је то решење. Нико се мојим речима неће обрадовати у Србији. Мислим да је добро да ово решава ова генерација, али мора бити компромисног решења, а не решења које би понизило или поразило једну страну", поручио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање новинара какве перспективе Берлинског процеса види након што Меркелова напусти политику, рекао да су се он и Рама састали први пут код немачке канцеларке као премијери две земље, што довољно говори о значају Берлинског процеса и колики је њен допринос.

"Данас, за само неколико година од почетка Берлинског процеса, Еди Рама и ја се чујемо сваких седам до 10 дана и видимо се сваких месец дана, градимо ауто-путеве и отварамо границе, што је добро и за Албанију и Србију", истакао је Вучић.

Вучић је додао да са Северном Македонијом, заједно са Европском унијом, градимо брзу пругу до те земље и да ће ускоро, 30. септембра, бити и отварање првих радова на деоници Ниш - Брестовац.

"То је оно на чему је радила Ангела Меркел. Ако ме питате да ли сам се осећао сигурније када је у Европи постојала Ангела Меркел, нећу да околишам - да она је била и јесте несумњиви лидер Европе и она је била једна од ретких која је могла да подигне слушалицу и позове било кога од нас и да утиче на догађаје у региону и ми смо осећали обавезу и одговорност, не да слушамо и да неком служимо већ смо осећали одговорност да будемо озбиљни и да увек водимо рачуна о миру, а Меркел јесте политички ауторитет који смо желели увек да чујем. Ко ће и како ће то бити касније, то не могу да кажем", рекао је Вучић.

Вучић је додао да има мало и страха како ће то да се одвија и да се пита ко ће то из Европе да позове лидере у региону и каже да морају да буду одговрони и граде више путева и пруга уместо што ће да се свађају преко плота.

"Злонамерни када кажу да се не види велико наслеђе и за Берлински процес и рад Меркелове на Западном Балкану, увек бих рекао три ствари: имали смо мир, све ово време. Друго, пролазили смо кроз најтурбулентнији период због миграција што је изазивало кризе у региону и уз подршку њену смо то превазилазили. Под три, имали смо и корону и тешке економоске ствари и кроз подршку Немачке то превазилазили и улазили преко Евроспке уније у све већи број инфраструктурних пројеката на којима смо радили. Мислим да је то изузетно наслеђе", истакао је председник Србије.

Каже да мисли да Меркелова има чиме да се поноси и због онога што је оставила на Западном Балкану и да је зато и питао данас да ли је видила колико градимо.

"А, Берлински процес, ако будемо тамо о 6. октобра, ако се не варам,да је то у Словенији,  можемо још одређене компромисе да постигнемо везано за заједничко регионално тржиште, о чему сам причао са Меркел, то би била добра вест за све нас и даље убрзање европских интеграција", закључио је Вучић.

 

За 10 година три пута повећана размена са Немачком

Вучић је додао да је Србија за последњих 10 година чак три пута увећала своју трговинску размену са Немачком, те да за свој економски развој велику захвалност дугује тој земљи.

Вучић је подсетио да је 17.000 људи радило у немачким компанијама у Србији 2014. године, када је он постао премијер, а да је данас та бројка 72.684.

"Немачка је наш највећи спољнотрговински партнер", нагласио је Вучић и истакао да верује да ће ове године размена достићи шест милијарди евра.

Нагласио је да је у последњих 10 година три пута увећана трговинска размена, а више пута увећан наш извоз у Немачку, све то захваљујући немачким компанијама које послују у нашој земљи.

"За економски развој дугујемо и Немачкој, влади Ангеле Меркел, и њој на подршци улагању у Западни Балкан", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Србија имала и подршку Немачке у унапређењу образовања,

"Обавестио сам канцеларку да имамо првих 4.000 ученика који су добили посао кроз дуално образовање", рекао је Вучић.

 

Одлуку доноси народ

Вучић и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су  и о питању заштите животне средине, истичући да, уколико у Србији буду реализована било каква ископавања литијума, све мора да буде урађено у складу са највишим стандардима, чувајући животну средину.

Вучић је указао да су разговарали о питању потпуне заштите животне средине.

"Да све буде, ако би било екслопатације, у складу са највшим европским и светским стандардима, да заштитимо народ. Народ мора да донесе одлуку да ли ћемо да радимо или не", рекао је Вучић.

Како је додао, то је свакако велика прилика за нас, али само ако се обезбеде чист ваздух, вода, планине и безбедна и сигурна животна средина за људе.

 

Не знам шта ће бити, нисам пророк

Вучић је додао да не може да претпостави како ће се одвијати ствари по питању европских интеграција након одласка Ангеле Меркел у политичку пензију, али да је на Србији да спроводи реформе ради сопственог напретка.

На питање како види позиве Меркелове за наставак Берлинског процеса и евроинтеграције Западног Балкана, да ли као "мртво слово" на папиру после одласка или као задатак за наследнике, Вучић је одговорио:

"Шта ће бити, стварно не знам. Нисам пророк. Нисам сигуран да, уз све што ми морамо да урадимо, постоји велико одушевљење у појединим државама чланицама за проширењем Европске уније".

Вућић је рекао да је наше да ми себе мењамо, да спроводимо реформе ради сопственог напретка.

"Верујем да ће доћи политички моментум да, када урадимо све што је до нас, постанемо чланица Европске уније. То је свакао наш стратешки циљ", рекао је Вучић.

 

Ово је ваша друга кућа

Вучић је поручио на крају заједничког обраћања са Ангелом Меркел, да је Србија њена друга кућа.

Уз захвалност на посети, пренео је новинарима да је немачку канцеларку последње две године "молио" да дође у посету Београду.

"Хвала што је то и прихватила", рекао је Вучић.

Додао је да је у разговору на тераси Палате Србија, рекао Меркеловој да је нашем народу увек важно да покаже колико смо добри домаћини, те да би једина увреда могла да буде да нам гост каже да у томе нисмо успели.

"Меркел ми је на то одговорила да би свашта могла да каже, али не и да нисмо добри домаћини. Хвала вам на посети, ово је ваша друга кућа", поручио је Вучић.

Након заједничке прес конференције, Вучић и Меркел наставиће разговоре на радној вечери, која ће бити приређена у Вили Мир.

Немачка канцеларка преспаваће у Београду, а сутра ујутру из Србије одлази у Тирану.

Са беоргадског аеродрома ће је,  испратити председник Србије Александар Вучић, који ју је данас после подне и дочекао уз највише почасти.

 

Очекујемо подршку Немачке и Меркел и у будућности

Вучић је додао да ће се Србија трудити да има најбоље могуће односе са новим канцеларом Немачке, али да ће и за годину дана имати само речи хвале о Ангели Меркел.

"Верујем да уз Намачку подршку и у будућности уз подршку канцеалрке Меркел можемо да очекујемо само добре ствари за Србију и регион", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће многи који су желели да јој се приближе првом приликом рећи нешто против њених 16 година власти, али да је Меркел за то време успела да сачува мир и бринула о Западном Балкану.

Вучић је на питање какве потезе очекује у Европи након одласка канцеларке са те функције рекао да он представља земљу добрих, вредних и достојанствених људи, која не одлучује о било чему у Европи, али да Србија и Западни Балкан могу да буду и машина раста, а не неко ко само прави проблеме.

"Постоје неке економске ствари које могу да нас увезују и приближавају и зато верујем у добру будућност Србије и региона и уверен сам да можемо да постижемо боље резултате од оних који су постизани. Ако погледате разлику у резултатима у БДП између појединих земаља Западне Европе и нас, та разлика је огромна, али је мања него што је била пре пет, шест година", истакао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1