Вести

Вучић: Нико неће моћи да заустави јачање Србије

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас младим лекарима, који су данас добили уговоре о првом запослењу, да нико неће моћи да заустави јачање Србије, те да они, у правом смислу те речи, они који треба да граде будућност земље.

"То не кажем зато што је политички лепо да се чује, већ зато што то стварно мислим", рекао је председник.

Указао им је да је важно да раде, да се боре, труде и показују одговорност, као што су чинили и до сада.

"Наставите да радите онако како сте студирали", посаветовао их је Вучић.

Испричао је и да се сећа да његове колеге са Правног факултета, који су били слабији од њега током студија, ни данас не могу да га победе.

"Морате да задржите исту одговорност, марљивост и преданост и увек ћете да побеђујете", рекао им је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србија наставити да јача своју привреду, што нико неће моћи да заустави, као што неће моћи да заустави ни подршку државе српском народу на КиМ.

"Какве год они мере проводили и чинили против нас, увек ћемо имати довољно начина да обезбедимо плате за раднике у здравству на Косову и Метохији, као и сав потребан материјал да бисте могли да лечите наше старе, младе и децу на КиМ", рекао је Вучић.

 

Већа примања за здравствене раднике

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас приликом доделе уговора о запослењу најбољим дипломцима медицинских факултета у Србији да ће плате запослених у здравству из године у годину бити веће и навео да је Србија данас испред пет или шест земаља ЕУ по квалитету здравствених услуга.

Вучић је рекао да је уверен да ће плате моћи да буду веће захваљујући бољој ситуацији у економији.

"Молим вас да знате да свако повећање мора да прати јачање наше економије која је раније била уништена. Нисмо имали шта да наплатимо. Данас се ствари мењају, јер није исто када у Нишу на пример имате две или осам фабрика. Тај новац се слива у државну касу", рекао је Вучић.

Наводећи да је завршен Клинички центар у Нишу, Вучић је рекао да очекује да ће у наредних неколико година бити завршени и центри у Београду, Новом Саду у Крагујевцу.

"Посебно планирамо да уложимо у Клинички центар у Косовској Митровици и здравствени центар у Грачаници", рекао је Вучић.

Вучић је указао да проблем у здравству постоји, те да је пре пет година било последње у Европи, међутим, каже да је оно данас испред пет, шест земаља ЕУ што, како каже, не значи да је добро.

Каже да је и данас незадовољан јер слуша изговоре када поједини радови не почну на време и тада му, како каже, дође да "искочи из коже", јер слуша "тупаве, несувишне, одговоре".

Када је реч о платама запослених у здравству, Вучић је рекао да је инсистирао да плате лекара и медицинског особља буду највише повећане.

Сестрама и медицинском особљу 12 одсто ће плате бити веће ове године, а лекарима 10 одсто.

"Следеће године да буду кумулативно још веће. Улагаћемо све више у вас. Моћи ћете пристојно да живите у земљи од напорног и тешког рада. Нико неће моћи да потцени ваше знање и рад и уверен сам да ће држава умети да га награди", рекао је Вучић.

Како је рекао, данас је срећан, јер је у ова тешка и турбулентна времена, не нашом кривицом, изазвана у свету, Европи и региону, пронађена могућност да се младима обезбеди боља и сигурнија будућност.

"Здравље нема цену, образовање, наука и развој немају цену и зато је држава почела да улаже више новца", рекао је Вучић.

Вучић је замолио владу да почне да прати рад вредне деце у средњим и вишим школама и да их на исти начин ангажује.

"Да им укажемо да држава има све више економског потенцијала, да смо у стању да изградимо друштво задовољних, ако ништа друго, неупоредиво задовољнијих грађана", рекао је Вучић.

 

Не мешамо се у унутрашње ствари БиХ и РС

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ноторна лаж да је Србија упутила полицију у Бањалуку поводом хапшења Давора Драгичевића, те истакао да Србија прати догађаје у Бањалуци, али да нема намеру да се меша у унутрашње ствари БиХ и РС.

„Нико то од нас није тражио, нити се ми мешамо у унутрашње послове других земаља или ентитета. Не мешамо се у послове БиХ, још мање у унутрашње ствари РС унутар БиХ", поручио је Вучић.

Пренео је да Србија прати догађаје у Бањалуци и да жели да се све заврши мирно, као и да верује да такву свест имају и надлежне институције у РС.

„Све друго би било наше брутално мешање у ствари у које не смемо да се мешамо. Видели сте како се неки политичари одавде брутално мешају. Упитао бих их: ''је л' бисте волели да тако неко чини у нашој земљи? Хоћете да поставимо сутра гвоздену завесу на Дрини, као што је Милошевић Караџићу?''", рекао је Вучић.

Ми да уводимо санкције и постављамо нове границе на Дрини, тај филм нећете гледати, закључио је Вучић.

Рекао је да безобразлук и безобзирност појединих политичара у нашој земљи, којима је, каже, једини смисао да краду паре, који измишљају и обмањују јавност где год стигну, не може да заустави.

„Лаж за лажи, седам пута да се обраћам, ни тада не бих стигао да одговорим на половину неистина. Ваљда је такво време", приметио је Вучић.

Вучић је пренео да га је бивши председник Француске Никола Саркози недавно у Абу Дабију упитао како мисле да постоји било где у Европи и западном свету лидер, јер тај човек има само један профил, своје тело, глас и мозак, а многи, па и у Србији, каже Вучић, мисле да су паметнији и да све боље знају, па још уз то имају 20 до 30 профила лажних и стварних.

„Како мислите да добијете ту битку? Моје је да кажем грађанима да све што чују три или четири пута провере", нагласио је Вучић додајући да се чуди како је некоме овако нешто могло да падне на памет.

На питање да се исто у Србији дешава као у Бањалуци што је јуче био случај да ли би полиција исто поступила, Вучић је рекао да би било нефер да одговара на тај начин.

"Гледао сам слике из Француске у време ових протеста и могу да мислим како би изгледало и сам не бих могао да поднесем да неко не почини насиље, а један је однос према онима који су чинили насиље а други према онима који нису", рекао је Вучић.

Како каже, тешко му је када види оне који нису починили насиље са толико крвавих глава и другим повредама.

"То је за мене незамисливо. Ми у Србији немамо реакције полиције ни на протесте, ни на било шта друго. Ужасно је тешко говорити о родитељима који су изгубили дете. Био бих веома пажљив и разговарао са њима, и трудим се да тако радим и овде око свега", навео је Вучић.

Тако ће држава, додао је, учинити све да се пронађу и налагодавци напада на новинаре у Србији и реше ти случајеви.

Вучић је говорећи о паљењу куће новинара у Врчину казао да је још раније рекао да је држава близу да похапси починиоце и да је то и урађено.

Вучић је поручио да је Србија правна држава и да тако и функционише свидело се то неком или не.

Нагласио је да је веома важно да се правни систем у Србији поштује, али да му смета лицемерје дела међународне заједнице, на пример, када то неко може да ради тамо где му се то свиђа, од Црне Горе до Македоније.

"Усталите своје принципе, код мене су сви принципи исти", поручио је Вучић.

Вучић је приметио да су поједини новинари себи дали за право да квалификују кривично дело и буду у улози и судије и тужиоца, што му као правнику веома смета.

Вучић је нагласио да је то посао надлежних државних органа и да он верује у самостално и независно судство и правосуђе, и поред тога што су Ђилас, Тадић и други поставили све актуелне судије, када су спровели неуспешну реформу правосуђа.

"Починиоци кривичног дела биће ухваћени, а надлежни органи треба да раде даље свој посао. Неки изгледа тугују што су починиоци ухваћени и хтели би да нападају владу и мене", навео је Вучић.

 

Спреман сам да разговарам са грађанима, али не и са лоповима

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да је спреман да разговара са обичним грађанима који су незадовољни, али не и са онима који су опљачкали ову земљу и сада организују протесте.

"Слушам шта људи мисле и желе и спреман сам на то да одговорим, али нећу да разговарам са лопужама који су крали, опљачкали земљу када су били на власти и украли 500 милиона евра", рекао је Вучић.

Истакао је да је наша економија 10 пута боља сада него у њихово време и да зато могу једино да стварају атмосферу линча са циљем да дођу опет на власт да би опет могли да краду.

Вучић је поручио да ће народ увек да слуша, али не оне који су крађама оштетили државу.

Председник је истакао да управо због те пљачке немамо рампе на свим пружним прелазима, пошто су, уместо рампи, постављали оптичке каблове да би помагали Ђиласу и Шолаку.

"Народ ћу увек да саслушам, али то не значи да ћу са свим да се сагласим", поручио је Вучић.

Навео је да су људи тако разумели да су тешке мере урађене не због бахатости и ароганције већ да би народ живео боље.

"То показује и воља народа на изборима и ту сам више него задовољан, тако високим нивоом подршке. Хвала грађанима", рекао је Вучић.

 

Молим свет да разуме да таксе погађају српски народ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је ситуација на Косову и Метохији све тежа и апеловао на свет, пре свега западне силе, да разумеју да таксе које је увела Приштина погађају не само интересе Србије, већ српски народ.

„Проћи ће и празници и очигледно је да не намеравају да таксе укину, а свет планира да даље ћути и чека да се не знам шта догоди“, казао је Вучић додајући да ситуација постаје све тежа за српски народ на КиМ.

Вучић је истакао да ће држава Србија бити уз свој народ.

„Молим свет, пре свега западне силе да добро разумеју да те таксе суштински погађају не само интересе Србије, већ српски народ на КиМ“, подвукао је Вучић.

Председник је српском народу поручио да има много важнијих проблема од пустих снова представника ранијег режима, лопова и сецикеса који желе само да се дочепају државне касе.

 

Морамо да сачувамо здравство, оно је суштина опстанка

Председник Александар Вучић најавио је да ће у суботу отворити реновирану Општу болницу у Врању, у чију је реконструкцију, каже, уложено 3,5 милиона евра и поручио да морамо да сачувамо здравство, јер је оно суштина стандарда и суштина опстанка.

“Имаћемо и бањска лечилишта и верујем да ћемо, после КЦ Ниш, и са другим стварима допринети повољнијој слици здравства, него што је био случај до јуче”, рекао је Вучић.

Поручио им је још једном да су они будућност ове земље, али и да ће држава морати још више да улаже како би задржала младе медицинаре - око 38.000 лекара и још већи број медицинских сестара.

Како је рекао, за плате лекара се на годишњем нивоу издваја 39 милијарди, а за медицинске сестре 41 милијарда динара.

"Мораћемо то да повећавамо сваке године, ако желимо да задржимо људе у земљи”, указао је председник.

"Да бисмо могли да опстанемо, мораћемо значајније да финансирамо медицинско особље. То је оно што сви траже, нема их довољно у Немачкој и другим земљама", рекао је Вучић.

Иако сам свестан да нећемо моћи да сачувамо све, важно је, истиче председник, да пробамо да сачувамо 95 до 97 одсто медицинара, јер је то велики успех за земљу.

Поновио је да је српско здравство данас испред неколико земаља ЕУ, иако је пре пет година било убедљиво последње.

То, подвукао је, показује велики напредак, али, додаје, није задовољан, јер жели да напредак буде бржи, снажнији и постојанији.

 

Каква показна вежба, коме су опасност с 13 одсто гласова

Каква показна вежба, чиме "прете" они који су добили 13 одсто гласова или четири и по пута мање од мене, запитао је данас председник Србије Александар Вучић, коментаришући твит једног од лидера из Савеза за Србију да је оно што се дешава у Бањалуци "показна вежба Вучићу за Београд".

"Ти људи који о томе говоре, њих 20 лидера колико их има, имају 13 посто гласова и то сам их почастио мало, испод 13 одсто гласова имају", рекао је Вучић и одбацио било какве паралеле и "страховања" опозиционих политичара да ће бити ухапшени јер представљају некакву опасност по власт.

"Да буду хапшени зато што су они некоме опасност? Хајде, људи, немојте да маштате...Ви ћете да срушите неког ко има 4,5 пута више него ви? Немојте да сањате, пробудите се мало из тих дечјих снова", поручио је Вучић.

Вучић је додао да се у Србији хапси за извршење кривичних дела, те ако политичари из опозиције мисле да некога убијају, рањавају, краду, да врше разбојништва - тада ће бити ухапшени.

Политичари из Савеза за Србију окружили су се, каже, "својим друштвом у којем сви мисле исто и због тога постају све агресивнији", те навео да је у демократији познато да један човек има један глас и да исход избора не зависи од тога колико неко виче.

"Замислите, то је нека показна вежба за мене? Нису ме ни питали шта мислим, ни како мислим, али они то знају...Мученици не знају ни шта да кажу. Видели сте им захтеве - дајте нам 5 минута у дневнику. Ко да ти да? Како да ти дам? Ко си ти? Кога ти представљаш? Где си ишао на изборе? Када добију прилику да се искажу, они побегну из емисије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да држава веома уздржано реагује на њихове директне позиве на провођење државног удара, пуча...

"Када је Бошко Обрадовић позивао на хапшење председника, то је школски пример који учите у уводу у право на Правном факултету, када позивају на рушење на улицама...Како то мислиш да рушис на улицама, по ком то закону, по ком Уставу? А, као што видите, ми на то ћутимо", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ако неко нема подршку народа, не може да се дочепа власти само зато што је много гласан, и јер, како каже, има нечију спољну подршку, како се сами хвале.

"То се неће догодити овде. Њихови пусти снови да некога пореде са Милошевићем, недостају им приче из 95, 96, јер су тада били млади, па им недостаје то време. Ајде, живите у времену у којем живите, живите у реалности. Вратите се у живот и гледајте у будућност, или направите нешто што се зове политика, па онда са тим изађите на изборе и победите", поручио је Вучић.

 

Србија мора да враћа дугове што пре

Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом написа у домаћим и страним медијима о могућој новој светској економској кризи, да је Србија мала да би могла да утиче на светске економске токове и да мора да се понаша одговорно и враћа своје дугове што пре.

"Ако се уђе у глобалну рецесију ми смо толико мали да можемо да утичемо. Једини мој савет премијерки Ани Брнабић и министру финансија Синиши Малом је био - враћајте дугове брзо, да бисмо имали што мање да враћамо у будућности и да бисмо одржали буџет здравим", рекао је Вучић.

Како је рекао, држава прати реакције америчког ФЕД-а, као и ћутање Европске централне банке, збивања на светским берзама, а посебно у Јапану и Кини, због чињенице да њихове банке све теже одобравају зајмове, што би, упозорио је, могли да буду сигнали великог опреза због могућих недостајућих финансијских средстава.

Председник је приметио да је суштински разлог за могућу економску кризу, поред затегнутих политичких односа, у томе што свет никад није био задуженији - 227 трилиона долара.

"То никада није било, то су немогуће цифре. То свет не може да поднесе. Посебно што централне банке немају више резерве којима то могу да подмире", рекао је Вучић.

Због тога је за Србију важно да има стабилне финансије, подвукао је председник.

"Зато ћемо бити много боље припремљени него за 2008. годину. Ја не могу да лупам глупости, као што су они говорили, да је глобална рецесија велика шанса за нашу земљу, Не могу да лажем народ, то може само неко ко је крајње неозбиљан и неодговоран, ко се бори за политичке поене", рекао је Вучић.

Указао је да је однос српске према америчкој привреди - 1:520, и да не можемо ми да се снађемо боље.

"Али, можемо те прве ударе да примимо много боље и да будемо неупоредиво отпорнији. Зато је важно да враћамо дугове, јер ће новац постати много скупљи", истакао је Вучић.

Упитао је шта ће у том случају да раде земље чији су дугови 90, 100 или 130 одсто БДП-а и приметио да те земље неће моћи да позајмљују новац на светском тржишту као данас.

"То те државе води у канал... као у време Ђиласа, Јеремића, камате 7,35 одсто... Нема државе која то може да преживи", указао је.

Зато Србија враћа дугове, да бисмо имали свој новац, добру ликвидност, уз солвентност коју већ имамо, да можемо, и уколико бисмо улазили у било какве инвестиције, да имамо јефтин новац, а не најскупљи, закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк