Вести

Вучић: Ниш постаје апсолутни центар Балкана

Данас видите како се оно што смо обећали остварује, рекао је председник Александар Вучић обраћајући се Нишлијама, више хиљада њих који су дошли да му искажу подршку уочи свечаности поводом завршетка радова новог погона фабрике Леони.

Председник Србије је, реагујући на кампању локалне опозиције против преузимања нишког аеродрома у државно власништво и против њега лично, поручио да се "не плаши и да се никада неће плашити нерадника и оних који су уништавали Ниш, који су крали, пљачкали и отимали имовину од народа". 

"Дошао сам да вам предам извештај за оно што смо радили претходних година и месеци, а говорили су ми, не смеш да дођеш у Ниш, отераћемо те", рекао је Вучић и наставио:

"Да ли мислите да је требало да се плашим, кад сам довео све ове фабрике, градио путеве, најмодернији Клинички центар, за разлику од оних који су само рушили и разарали?", запитао је Вучић Нишлије, којима је најавио и нове фабрике. 

Каже, воли да долази у Ниш, да тамо проводи време, да отвара нове погоне, а грађанима је захвалио и поручио да Ниш сасвим сигурно постаје "апсолутни центар Балкана". 

Додао је и да је данас у Нишу да покаже како ће грађанима да врати оно што су им неки други узели пре 12, 13 година.

Поставио је питање, себи, каже, али и другима: "да ли је заиста боље да уништите све фабрике, да их укинете, да кажете људима више нема плата, и онда тај новац ставите у свој џеп, или је боље да подижете град из пепела?".

"Резултат тог другог избора су фабрике у Нишу попут Леонија, Цумтобела, Џонсон електрика... ", поручио је председник Вучић.

Додао је и да је држава уложила 3,6 милиона евра у Аеродром Ниш, град Ниш још 2,2 милиона, али, каже, треба знати и колико је Ниш добио новца у милионима евра из буџетске резерве, прошле, претпрошле године.

"Зато што је држава препознала значај Ниша, разумела колико је важно уложити у Ниш, да бисмо могли да вратимо све дугове, који су неки 2010. и 2011. оставили Нишлијама".

Председник Србије је приметио да се у томе и успело.

"Нисам се плашио и не плашим се ни много моћнијих, а камоли нерадника и оних који су крали и пљачкали и отимали имовину од народа. Лопова се нисам плашио никада, нити ћу", поручио је Вучић.

Урадићемо много добрих ствари за Ниш, казао је председник Србије и навео да ће исто тако то бити урађено и Пиротски, Топлички, Јабланички, Пчињски округ.

Подвукао је да је много фабрика отворено али да то није довољно и да ће морати да их буде још, да ће морати плате и пензије да буду још више, али да за то мора да се пуно ради, "а не само да кажемо пашће са неба".

"Бесплатан сир постоји само у мишоловци", поновио је Вучић и указао да они који грађанима говоре да само треба да гласају за њих па ће бити и пара, једноставно не говоре истину. 

Вучић је поручио грађанима да је захваљујући њиховом раду, стрпљењу, марљивости, Ниш је данас град будућности, а такође и да ће Нишлије имати најбољу мрежу саобраћајница, најбржу везу са Софијом, Скопљем и Солуном, Приштином.

"Ово постаје апсолутни центар Балкана", поручио је председник Србије и додао да ће у Нишу бити организовани и многи међународни скупови.

Истакао је да је сигуран у подршку грађана, јер, навео је, не може онај који је направио готово све да буде крив, а да је заслужан онај који је срушио и уништио све. 

Вучић је грађане упознао и са проблемима са којима се земља сусреће и навео да је тешка борба за очување независности земље. Како је рекао, та борба је тешка, јер и када се разговара о КиМ, о најважнијим националним питањима, не разговарамо са онима са којима би то требало да радимо већ са њиховим моћним заштитницима. 

"Није нама проблем да разговарамо са Албанцима, ни како да се договарамо са њима. Проблем је када морате да се договарате са онима који су разарали Србију 1999. године, и са онима који су признали тзв државу Косово 2008. године" указао је председник Србије. 

Зато је потребно, додао је, у тој политици морамо да будемо паметни, разумни, рационални и кажемо себи: 

"Чуваћемо своју независност, штитићемо своју земљу, али је нећемо угрозити ни на који начин. Хоћемо да имамо мир, хоћемо да имамо будућност".

Вучић је у обраћању грађанима рекао да не треба да брину јер свим светским лидерима у лице каже све оно што нису смели неки други у претходних 25 година, али и да исто тако води рачуна о Србији.

"Хоћу да имамо већи углед, да будемо поштовани и на Западу и на Истоку. Нико не мора да нас воли, али хоћемо да имамо поштовање, јер га ви заслужујете. Ви сте ти који сте својим избором омогућили Србији да иде напред, Нишу да иде напред" истакао је Вучић

Вучић је додао и да ће у Августу бити отварање Цумтобела, да ће доћи у међувремену опет у Ниш на неколико дана јер, каже, воли да дође у Ниш, да ту проведе време, а и да се "забаве мало они који кажу Иш из Ниш", уз поруку да њега такви из Ниша никада неће отерати.

 

Тек смо почели, неће нас спречити да дођемо до врха

Србија нема времена за губљење, јер жели да се попне на врх успеха, а свако ко то покуша да спречи неће у томе успети, поручио је данас председник Србије Александар Вучић у Нишу. 

“Не померају речи са места, већ дела и то је оно што је и “Леони” показао. Они који ће овде сваки дан да лију зној, извршиће промене и то је разлика између нас, онога што представљамо ви и ја, и оних који се ових дана супротстављају променама и напретку”, поручио је Вучић на обележавању завршетка изградње погона “Леонија” у Нишу. 

“Занима ме да понудимо решења, којима ћемо показати да можемо да радимо и идемо напред, које значи да верујемо у себе, да напредујемо, гледамо и стварамо будућност и не кукамо због прошлости”, рекао је Вучић. 

Нагласио је да је спреман да ради за успешну, развијену и запослену Србију. 

Вучић је истакао да нема лепшег посла од отварања нових фабрика и додао да је само у Нишу у претходних неколико година отворено више хиљда радних места. 

“А, тек смо почели”, истакао је. 

Указао је на речи америчког председника Томаса Џеферсона да је “приметио да што више ради, има више среће”, те назначио да и Србија има све више среће за коју се сама изборила. 

“Свака фабрика је срећа за Ниш, Србију регион, свака фабрика коју смо отворили и коју ћемо тек отворити значи да ћемо више да радимо, као и да знамо да све захтева труд и напор, јер без рада не може ништа. Зато морамо да будемо спремни и орни за још рада”, рекао је председник. 

Како је рекао, “Леони” је успех, јер верује у Србију, а постаће и највећи послодавац у нашој земљи. 

Вучић се захвалио компанији на томе што у Србију не доносе само своје послове и новац, већ и радне навике, етику, преданост, знање, све што смо, каже, у Србији почели да упијамо, учимо и примењујемо. Председник је приметио да полако стичемо свест да нема малог и неважног посла, већ да морамо да дамо све од себе чиме год да се бавимо. 

“Сва величина која нам је потребна за даљи напредак је у нама и потребно је само да је активирамо и то тако што ћемо кад се уморимо наћи снаге да уложимо још један напор и наставимо да радимо”, подвукао је председник. 

То је, казао је, разлика између покушаја и успеха, цитирајући Мартина Лутера Кинга који је рекао да “и ако чистиш улице мораш то да радиш на исти начин као што је Микеланђело правио скулптуре, Бетовен компоновао музику”. 

“Морамо да дамо све од себе, да научимо да у сваком послу дамо све од себе, јер нам је тај додатни напор, потребан да будемо успешни и да се попнемо на врх успешности. До врха се пење преко литица, провалија, трудом, радом и напором”, рекао је Вучић. 

Председник је назначио да је само један пут којим Србија иде, пут тешког рада инвестиција, фабрика, нових радних места.

Поновио је да је много новца уложено у Ниш и нишки округ, у саобраћајну инфраструктуру, Клинички центар, фасаде, и навео да се све то ради, да и Ниш више и боље ради, јер је тежак рад једино у шта верујемо. 

Циљ је, каже, да имамо још много фабрика, места на којима ће људи да раде, а његов задатак је да се бори за свако ново радно место, јер је то, подвукао је, најбољи одговор на изозове савременог времена. 

Тај одговор свима другима каже, извините, али немамо времена за губљење, чека нас Србија, чека нас успех. 

“Нећемо да паднемо са неба на врх, желимо да се попнемо на њега и они који у томе покушавају да спрече и Ниш и Србију неће успети”, поручио је председник Србије. 

Радницима “Леонија” на крају је поручио да су они понос Ниша и Србије и да смо сви загледани у њих, јер ће они да подигну нашу земљу, која ће захваљујући њима бити успешнија.

 

Шта ја то мени остало да предам, што они већ нису?

У нашој земљи можете да измишљате шта год хоћете и не вреде ни аргументи, ни чињенице, каже председник Србије Александар Вучић поводом примедби дела опозиције да се састајао са Сорошем, Левандовским, те да је тајно преговарао о размени територија у јужној Србији за косовску столицу у Уједињеним нацијама. 

На то је, каже, већ више пута покушао да одговори, а онда запитао: 

"А шта то ја да предам, што ти људи, који то говоре, попут Ђиласа и Јеремића, већ нису предали и изгубили. Шта са Косовом које је прогласило незавиност, шта да предам, Црну Гору?". 

Како је навео, Косово је прогласило независност 2008, а "они су томе дали правну легитимацију 2011. и 2012". 

А кад је реч о Косову, каже да народу и грађанима жели да отворено каже да наша ситуација није ни мало ружичаста. 

"Али, шта то њих брига, а шта је то нешто другачије од оног што се већ зна, али лакше је да се то пребаци на неког трећег, тако да њихове су реакције глупе, а кад су на Косову палили српске црке реакције су биле још глупље, кад је проглашена независност шта је била реакција Србије, ћутање, међусобне свађе и без икаквог одговора", приметио је. 

Слично је и са причом да сам се видео у Њујорку са Сорошем, а тамо сам био са ћерком, она има 16 година и тешко је помешати је са човеком Сорошевих година, додао је. 

"Али шта њих брига, тим горе по истину, хоћете стално то да ме питате, да сваки дан морам да се правдам", запитао је.

Поменуо је и да је претходна власт говорила често и тиме се хвалила, о дипломатији на стероидима, а "тај исти Вук је причао да ће да спасе Србију пред Међународним судом правде, а само су нанели штету Србији за коју сада плаћамо највишу цену". 

"Мислите да не треба да платимо сада ту цену, хоћете да вас председник лаже, обмањује? Онда изаберите неког другог, таквог који неће да отвара фабрике, да гради путеве и пруге, клиничке центре, а шта је од тога било урађено раније", запитао је. 

Наводећи да је за све то било потребно да се створи другачија слика Србије, а да за такве лажи које о њему износе политички противници није довољно ни да им Левандовски отворено у лице каже да лажу.

 

Наш пут у ЕУ зависи од КиМ, а остало додатни притисак

Пред нама је велико путовање до пуноправног чланства у ЕУ, али све зависи од односа према Косову, а све остало служи као додатни притисак, указао је данас председник Александар Вучић одговарајући на питања новинара на тему где је данас Србија на европском путу, а с'обзиром да је он у Софији изјавио да хоћемо да будемо прва наредна чланица Уније. 

"Од тога зависи наша будућност и то не значи да све нешто треба да предајемо, јер мало је тога остало, већ значи да морамо да проналазимо рационално решење и да то питање коначно решимо", рекао је Вучић. 

Све друго што морамо да урадимо, попут владавине права, имовине, а за шта, по правилу, добијамо увек најгоре оцене, у ствари је додатни притисак у смислу: види шта ће да вам се деси ако око Косова не буде уступака. 

"И то није ништа ново, ми то одавно знамо", закључио је.

 

Је л' то хоћете сами да финансирате, а Јанковић да буде директор

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су протести, најављени у Нишу, али и уопште, легитимни у свакој демократској земљи, те и Србији, али да је јасно да иза нишког, поводом аеродрома, стоје политички, а не економски мотиви.

Вучић је подсетио да је за даљи развој нишког аеродрома потребно 20 милиона евра, које тај град нема, али није искључио могућност да се држава предомисли и препусти бригу и одговорност за то онима који се наводно брину у интересу града.

"Остаје једино да Саша Јанковић, кад већ није могао да буде премијер, постане директор аеродрома у Нишу", приметио је Вучић, указујући да иза противљења преузимању аеродрома стоје Јанковић и његови политички партнери, Драган Ђилас и Вук Јеремић, који би, каже, у том случају могли да се баве јавним набавкама, и да уз одговарајућу накнаду живе још боље. 

Ђилас би могао, "сугерисао" је даље, својом имовином и да врати 25 милиона евра које су остали дужни грађанима када су затварали и уништавали фабрике. 

Међутим, поручио је, држава ће тај проблем решити и без Ђиласових пара. 

"Протести имају политичку позадину и то сам знао чим су их најавили Јанковић, Ђилас и Јеремић. Било ми је јасно да нешто тако глупо може да дође само од њих. Смислили су да нишки аеродром остане држави на локалном нивоу, а та држава на локалном нивоу да одустане од аеродрома", рекао је председник и поновио да свако мора да сноси одговорност за своје одлуке, па да ће ти исти морати да објасне грађанима зашто Ниш у економском смислу заостаје. 

На питање о протестима против аеродрома, али и њега, те о претњама, Вучић је рекао:

"Страшно сам се уплашио. Сачекало ме је 7.000 људи, а да нико није дошао из Београда, као што ће њима доћи из Краљева, Београда, аутобусима, аутомобилима.", приметио је Вучић. 

Лако се може догодити, додао је, да држава одустане од преузимања нишког аеродрома, али ће онда они који су то заговарали морати да објасне зашто град заостаје, и зашто нема новца за улагање у даљи развој аеродрома. 

"Држава је у последње три године дала 3,6 милиона евра за нишки аеродром, а 8 милиона за град у последње три године. Ниво незапослености у Нишу био је 50.000, док је данас 27 или 28.000. Кажите ми за време које власти је више урађено у овом граду, и то не за пет година, него за 20, и видећете да не постоји", поручио је председник Србије одговарајући на питања новинара у Нишу. 

Вучић је додао да уколико неко сматра да Нишу тај новац и 20 милиона евра за даље улагање у аеродром не треба, "онда још лепше". 

"Само немојте људима да говорите да је држава страно тело у Нишу", упозорио је Вучић.

Аеродрому у Нишу потребан је, подсетио је, контролни торањ, осветљење, још радова на писти, терминал и упитао хоће ли то можда град да уради, јер, "ако хоће, нема проблема, џаба ће онда да улаже у Поникве, Лађевце."

Вучић је указао и да је Ниш био задужен свеукупно близу седам милијарди динара, да је и сада дужан око 1,7 милијарди, те назначио да држава нигде није помогла колико је то учинила у Нишу.

На додатно питање о претњама које је добијао уочи посете Нишу, одговорио је да то и не доживљава као претње, јер долазе од Јеремића, Јанковића, Ђиласа, локалног лидера Банане, "оних који су Ниш разорили и уништили". 

"Да се тресем од страха од оних који су једину храброст показали тако што су опљачкали Ниш? Моја савест је чиста. Најсрећнији сам био када сам разговарао са радницима, јер знам да ће ти људи сада имати две плате и да ће радити на пристојном месту ", рекао је српски председник. 

У Нишу су за данас поподне најављени протести због преузимања управљања нишким аеродромом од стране државе, а Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да је то демократско право свих грађана.

 

Рекао сам да ће у Приштини све да слажу и, био у праву

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да све изјаве које се могу чути од представника привремених институција на КиМ, попут најновије да формирање ЗСО и столица у УН за Косово иду "у пакету", само потврђују оно што је и рекао, да Приштина нема намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума и да то и не крије. 

Вучић је одговарајући на питања новинара у Нишу рекао да је чуо све те разне изјаве, рекао да је већ упозорио да ће све слагати и све рећи, само како Срби не би приступили формирању ЗСО 20. априла.

Како је истакао, то је рекао и Федерики Могерини, и белгијском премијеру Сарлу Мишелу, да ће то вечерас исто рећи и Доналду Туску и подвукао да на све те лажи из Приштине и то што неће да испуне обавезе из Бриселског споразума Европа и свет ћуте.

"Сви уговори важе само за Србе", рекао је Вучић и додао да је на нама да наставимо да ходамо "по танкој жици", да наставимо да се боримо за Србију, али и упозорио да ту нема правде и да не можемо ни да је очекујемо.

"Наша позиција је тешка и није од јуче" рекао је Вучић и додао да за то што смо у таквој позицији треба питати "ове стручњаке што су водили земљу" и да гледамо да добијемо највише што можемо и изгубимо најмање што морамо.

 

Извештај Репортера без граница политичка кампања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да извештај и оцене "Репортера без граница" о слободи медија у Србији управо говоре да је реч о политичкој кампањи, чим се у извештају помиње председник државе који иначе никакве надлежности над тиме нема.

"Не мислим да се ви осећате небезбедно нити да је било ко имао озбиљан проблем", рекао је Вучић новинарима у Нишу и додао да је у целој ствари интересантно да "Репортери без граница" говоре о председнику који нема никакве надлежности.

"То говори да је реч о политичкој кампањи", навео је Вучић, али и рекао нека се то остави са стране, те да је сагласан са тиме да ствари треба да почну да се мењају, да треба да се разговара и да ће сви релевантни људи да разговарају о том питању и да видимо како да проблеме решимо.

Председник Србије је рекао да и њега лично на друштвеним мрежама "разапињу сваки дан, псују оца и мајку, да треба да га закољу".

Вучић је упитао шта треба онда радити са друштвеним мрежама, да ли забранити људима да пишу шта хоће, уз оцену да када би се нешто и урадило у том правцу и покушало да се регулише одмах би га оптужили да укида медијске слободе и слично.

"Ми предузимамо мере, предузимаћемо их даље и уверен сам да ће и Репортери без граница, који сасвим сигурно немају политичку конотацију чим говоре о председнику Вучићу задуженим за ту област, бити задовољнији следеће године" рекао је Вучић.

Вучић је додао и да се држава ка ЕУ води много брже него што је то радио било ко пре, а да ће покушати да се постарају да се промени таква врста перцепције.

Вучић је рекао и да њему могу сви да поставе свако питање док неки не могу да поставе питање Јанковићу, Ђиласу, Јеремићу и осталима.

"Мислим да и то показује разлику између нас. Не могу ја на њих да утичем. Можда су мислили на то што они не одговарају новинарима па рачунају да сам ја за то крив. Нисам крив за њихово неваспитање и непристојност", додао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг