Вести

Вучић: Нова болница на понос свих нас

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка радова на новој ковид болници у Новом Саду, трећој у Србији, да је она завршена за мање од четири месеца, на шта је поносан, али и констатовао да ковид бројке поново расту, али да је и градња такве установе начин да се прављењем нових, бољих капацитета, уз набавку вакцина, држава бори против епидемије корона вируса.

"На 15-ак дана смо од отварања нове ковид болнице у Новом Саду. Стварно сам поносан, јер за мање од четири месеца, држава ће успети да изгради велелепну болницу", рекао је Вучић.

Додао је да ће нова болница у Новом Саду бити и нешто боља од ковид болница у Батајници и Крушевцу, јер се градећи те установе, увидело шта је још потребно, па ће, новосадска ковид болница, примера ради, имати банку крви.

"Служиће на понос свих грађана, Србије, Војводине, Новог Сада... То ће и Београду олакшати, јер је био велики притисак на Батајницу и друге болнице", рекао је Вучић.

Вучић је изразио забринутост због раста броја инфицираних корона вирусом.

"Расте број из дана у дан, јутрос значајније расте у односу на прошлу суботу, видећемо. Види се да тамо одакле су људи највише путовали и где је највиши стандард, најбрже напредује корона", рекао је Вучић.

Истакао је да је ово начин да се држава томе супротстави.

"Да направимо најбоље здравство, капацитете, да држава обезбеди вакцине, да моли људе да се вакцинишу, да обезбеди најбоље болнице", рекао је Вучић.

Приметио је да се у Србији готово ништа није градило последњих 50 година, до пре неколико година.

"Kада сам дошао у Ниш, тамо је била ливада, а данас се налази један од најмодернијих клиничких центара у Југоисточној Европи. До краја ове године завршавамо прву фазу изградње Kлиничког центра Србије у Београду, следеће године у потпуности. Кренуло је уклањање дела објеката Kлиничког центра Војводине. После тога креће и Kлинички центар Крагујевца", побројао је Вучић.

Захвалио је свим који су ангажовани на изградњи ковид болнице у Новом Саду.

"Хвала што сте брзо и одговорно урадили посао. Нисам био сигуран да ће за четири месеца све да буде готово, али то показује колико се Србија променила и колико имамо компанија на које можемо да се ослонимо, да ће посао да ураде брзо и квалитетно. То показује и да је Србија спремна и способна да брзо одреагује на кризу", рекао је Вучић.

 

Kовид болница у Новом Саду кошта 28 милиона евра, биће најбоља

Вучић је пренео да ковид болница у Новом Саду, чија изградња се приводи крају, кошта нешто мање од 28 милиона евра, што је нешто скупље од претходне две ковид болнице, али да ће то бити најбоља болница.

Вучић је, у изјави новинарима, упитан за трошкове, пошто неки тврде да је у два наврата повећана цена интервенцијама од по милијарду и по динара, рекао да је укупно све, са околним инфраструктурним радовима, кошта око 3,2 милијарди динара, нешто мање од 28 милиона евра.

То је, додаје, нешто скупље од претходне две ковид болнице.

Подсетио је да је квадрат у Батајници стајао 1.170 евра, а у Новом Саду коштаће 1.300 евра, објаснивши да је скочила цена грађевинског материјала.

"Наплаћује се у свету и брзина израде, али нама се то не наплаћује. Захвалан сам због тога извођачу и подизвођачима. Они вредно и напорно раде. Сасвим је извесно неће се обогатити. Направили су добре референце за себе за будуће пројекте", додао је Вучић.

Вучић је подсетио да је ковид болница много компликованији објекат од градње станова.

"Овде морате да водите рачуна о разведеним гасовима. Много је скупља градња, а има и више мокрих чворова, једна ствар што је била пропуст у Батајници, али тада нико није имао искуства. Ово ће бити најбоља болница, а добија је Нови Сад", рекао је Вучић.

Вучић је изразио задовољство што знамо како се гради и ради и што можемо брзо да радимо.

"Kада дате 30 милиона евра једнократно, а то остане 20 година као богатство којим спашавате животе то је нешто важно. Проблем је што неки људи мисле да је нормално да буду у болници 10, 20 и 60 дана, јер су наводно платили. Платили смо просечно два дана годишње у болници. Просечна плата у Србији и осигурање плаћа два болничка дана у Србији", указао је Вучић.

Вучић је рекао да све остало иде на трошак државе, а за то мора да обезбеди добро стање финансија.

"Наша идеја, а верујем да ћемо до краја 2022. године то моћи да спроведемо, плаћаћемо и даље, али ћемо сваком пацијенту дати рачун да зна колико нас је коштало његово лечење. Надам се да ће онда водити више рачуна и да ће знати да није ништа с неба пало", додао је Вучић.

Такође је указао да се не сме сметнути с ума лекари који се боре за животе људе, и да је неопходно их задржати, да морају да имају барем пристојну плату.

Вучић је истакао да Србија има нижу стопу смртности него други у региону, јер прима 12 до 14 одсто ковид пацијената на болничко лечење, а у Немачкој се прима 4 до 4,5 одсто.

"Ми преузимамо много више на државна плећа", подвукао је Вучић.

Додао је да је држава очекивала раст броја новозаражених због одласка грађана у земље са делта сојем.

"Суочићемо се сада са тешким последицама. То није први пут", додао је Вучић.

Указао је да ће се ићи и на трећу вакцину, додајући да од октобра стиже и вакцина "Модерна", тако да ће грађани имати могућност да бирају између пет различитих, бесплатних цепива.

"Покажите ми земљу која је тако брзо то обавила. Али неки који не верују у своју земљу, кажу "не би Србија била најуспешнија да су вакцине добре"", рекао је Вучић.

 

Уз овај раст, веће плате за здравство пре краја године

Вучић је најавио да се пре краја године може очекивати ново повећање плата здравствених радника, уколико се настави са оваквим привредним растом.

"Ако наставимо са оваквом стопом раста, пре краја године, моћи ћемо да још увећамо плате здарвствених радника, лекара, медицинских сестара, техничара, медицинског, али и немедицинског особља, које ради у здравству", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да су у претходне три године зараде у здравству реално увећане него у претходних 15 година.

"Надам се да ће се тај тренд наставити", рекао је Вучић.

Вучић је поново истакао и да су управо здравствени радници урадили највећи посао за земљу, када је било најтеже.

Вучић је навео и да очекује да 1. новембра Србија има најмање осам, а верује и девет или десет ауто-путева или брзих саобраћајница у изградњи.

"Напорно радимо, верујем да ће то бити. И то ће бити сигнал да смо земља која врви од дизалица, кранова, ваљкова, ровокопача и свих других неопходних машина. Волео то неко или не, то не може да се сакрије", рекао је Вучић.

 

Слушаћемо струку, али мора да се поштује Устав

Вучић је у вези захтева за увођењем ковид пропусница рекао да ће се и даље слушати струка, али да мора да се обрати пажња на поштовање Устава.

На питање шта каже на предлоге вирусолога Миланка Шеклера и епидемиолога и члана Kризног штаба Предрага Kона о увођењу ковид пропусница за оне који су се вакцинисали или су тестирани као негативни на ковид, рекао да је то тешко питање.

"Наравно слушаћемо струку, али морамо да обратимо пажњу на поштовање Устава. Слушаћемо струку, не можемо да се унервозимо и да не слушамо и оно што нам се можда не свиђа. Морамо да разговарамо и видимо шта можемо да урадимо", објаснио је Вучић.

 

Залагаћу се увек за слободу, а не забрану мишљења

Вучић је истакао да ће се увек залагати за слободу говора и право на слободно изражавање, а не за забрану другачијих мишљења.

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише писање листа "Данас" који га оптужује да промовише злочинце, као и поводом захтева да твитер и Гугл бришу садржаје који негирају геноцид, и приметио да, када је реч о листу "Данас", реч је о приватним Ђиласовим и Шолаковим новинама, а не о неком независном медију.

"Било би ме срамота да сам на њиховом месту. Шта све измишљају. Kада им одговара кажу да сам издајник, па онда да сам промотер злочинаца, а не знам када сам то учинио. Kазаће "јеси 2007. године". Kада немате програм, резултате, планове говорићете било шта", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да никада неће подржати забрану изношења другачијег мишљења.

С тим у вези поменуо је и антиваксере, који се више него неодговорно понашају, износе, како је рекао, ноторне глупости, али нико нема право да их затвори у подрум, јер имају право да говоре шта хоће и треба им се озбиљном аргументацијом супроставити, а не забранама.

"Нагледао сам се свих слобода које су укидане у свету. Прво су причали о слободи тржишта, а након тога уводили забране Kини, па другима, и сада више нема приче о томе. Сада говоре о другом приступу, праведнијем. Причали су о људским слободама, па смо дошли да џихада Зелене агенде, која се користи јер је потребно уништити виталне економске интересе суверених независних земаља. Погледајте колико принципа променише у Авганистану и оставише људе у катастрофи, те прети да из те земље побегне десет милиона људи", рекао је Вучић.

 

Меркел жели да пружи подршку Kристијану Шмиту

Вучић је оценио да је сваки сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел важан, па тако и најављени са Kристијаном Шмитом и његовим претходником Валентином Инцком.

"Она тиме хоће да покаже посвећеност решавању питања у Босни и Херцеговини и да пружи подршку Шмитовим одлукама у будућности", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао одговарајући на питање о предстојећем сусрету Меркелове са Шмитом и Инцком и колико је тај сусрет протоколаран, а колико може имати значајнији утицај на Шмитову даљу политику у Босни и Херцеговини, али и на притиске на Републику Српску и истакао да нема дилеме да је Шмит утицајан политичар и да Меркелова жели да му пружи пуну подршку.

"Она је на крају мандата и тај сусрет је њена јасна и недвосмислена порука", рекао је Вучић.

 

Они који Приштину љуљају у колевци, наставиће то да раде

Вучић је изјавио да то што Приштина и даље не враћа земљиште манастиру Високи Дечани, што је дужна да уради, говори и о снази притиска неких других на приштинске власти.

"Ако су они у Приштини спремни да на свако питање одговоре - ми то нећемо, јер смо незадовољни, а не знам чиме, онда је јасно да ће они који их љуљају у колевци, коју су прерасли, наставити то да раде без обзира колико лоших ствари буду видели", рекао је Вучић на констатацију новинара да је истекао рок да Приштина врати 24 хектара манастиру Високи Дечани, о чему је одлуку донео тзв. косовски уставни суд, а што се није десило.

Вучић је рекао и да је напад на Николу Перића био ужасан, те да је јасно и недвосмислено био мотивисан мржњом према српском народу.

Никола Перић (23) из новобрдског села Зебинце, пре неколико дана је претучен испред своје куће док је враћао стоку са испаше, нанете су му тешке телесне повреде, и оперисан је у болници у Гњилану, након чега је пуштен кући.

"Наше је да помажемо нашем народу, да се боримо колико можемо, да побољшавамо услове, зато и постоји косовски додатак. Дајемо 50 одсто већу плату учитељима на Kосову и Метохији, него у централној Србији", рекао је Вучић.

Kако је истакао, то је оно што држава може, јер више од тога није ни реално, ни могуће.

"Лагао бих када бих рекао да ми можемо да без ефективне власти на Kосову и Метохији, пружимо много више од оног што чинимо данас. И мислим да они то разумеју. Наставићемо то да радимо, а верујем да даљим, убрзаним напретком земље можемо још више да урадимо", рекао је Вучић.

 

Смешно је то да сам наредио скандирања и пароле у Новом Пазару

Вучић je рекао да је већ постало смешно и трагикомично то што неко сматра да је он наредио да на истој утакмици исти људи скандирају Ратку Младићу као и да узвикују пароле против њега.

"Видео сам и Шуљагића из Сребренице (Емир Суљагић, директор Меморијалног центра Сребреница – Поточар) који је рекао Вучић је наредио да вичу Ратко Младић па им је ваљда наредио да вичу и "Вучићу педеру" на истој утакмици", рекао је Вучић говорећи о фудбалској утакмици у Новом Пазару.

Додао је и да нема ништа против ако неко скандира против њега, али да има ако виче "Нож жица Сребреница".

"Са тим не могу да се сагласим, као што не могу ни са "Жута кућа", "Насер Орић и "Kосово је поред Србије", то не могу. Што вичу против мене је најмањи проблем, на то сам навикао и слушам од 2013. године", рекао је Вучић.

 

Брине нас јачање косовских безбедносних снага

Вучић је изјавио да оно што Србију брине јесте јачање косовских безбедносних снага.

Вучић је одговарајући на питање јесу ли најављене вежбе НАТО на Kосову и Метохији заиста само рутинска ствар или прилог очувању безбедности у покрајини, или оне имају и политичку конотацију и поруке, рекао да је на Kосову и Метохији само НАТО, након повлачења руских снага 2000-те.

Истакао је да Србија има веома коректне односе са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом и нада се да ћемо такав однос моћи да задржимо по свим питањима.

"Немамо ми ту шта, НАТО је тамо па тамо. Нас само брине јачање косовских безбедносних снага", навео је Вучић.

 

Сједињене Америчке Државе од почетка подржавају иницијативу "Отворени Балкан"

Вучић је изјавио да је захвалан Сједињеним Америчким Државама, које од почетка подржавају иницијативу "Отворени Балкан".

Вучић је на питање да коментарише подршку Стејт дипартмента тој иницијативи, као и да се са и од Немачке чују сличне поруке, рекао да то говори о томе да људи који то виде као стварање "велике Србије" заправо ништа не разумеју.

"Kада чујете аргумент да је то стварање велике Србије, можете само да окренете главу и кажете: "ови људи ништа не разумеју." Американци улазе у суштину и ја сам им на томе захвалан", рекао је Вучић.

 

То да је Беливук био у Председништву је сигурно виц 

Вучић је рекао да у Председништво Србије нико не може да уђе а да се то не забележи и да зато сматра да је у питању шала и виц тврдња да је он виђен са Вељком Беливуком на тераси те зграде.

"Не мислим озбиљно да одговарам, али свако ко уђе у Председништво забележе камере и уписан је. Свака особа и кад је ушла и кад је изашла. Зато знам и када су председници долазили на посао", рекао је Вучић замољен да прокоментаришући тврдње потпредседника Народне странке Синише Kовачевића да је лично видео председника да разговара са Беливуком на тераси Председништва.

Вучић је оценио да они нису ни мислили да говоре истину и да је суштина вица у томе да не могу на полиграф.

"Нико од њих не може ни на ту изанђалу машину, јер су сви лажови", указао је Вучић и додао да лаж стиже лаж.

 

Грађани ће изабрати, сабрати њихове метре и наше километре

Вучић је поручио да би њега било срамота да каже то што неки говоре да истраживања јавног мњења показују да ће Српска напредна странка на предстојећим изборима у Београду имати 27 одсто подршке, али ће прихватити да су они све у праву.

Одговарајући на питање да коментарише писање опозиционих медија који преносе истраживања јавног мњења где се каже да опозиција сигурно побеђује у Београду, а мало им фали и за победу у Србији, Вучић је рекао да је важно знати и ко су ти људи који то говоре.

"Запамтите те бројеве, рекли су да Српска напредна странка има 27 одсто у Београду, 28 одсто или 35 са партнерима у Србији", рекао је Вучић и додао да то онда треба питати, не њега, него неког другог у изборној ноћи.

Вучић је иронично приметио да је оно што је, како је рекао, сигурно да они јесу пред победом.

Вучић је рекао да је лако нападати, али и да је њихова политика то што лако обећавају и причају бесмислице.

"Њихова политика је да вичу да сте издајник, а онда спроводе цензуру за Сребреницу гору него Гугл... Имали су нула фабрика, све су угашене...", рекао је Вучић и навео да је актуелна власт с друге стране изградила мрежу путева, изградила болнице и зато треба сабрати њихове метре и наше километре.

Грађани ће, истиче Вучић, имати право на избор а најважније је видети шта нека власт иза себе оставља.

"Они су оставили рачуне препуне али своје, а ми ћемо да оставимо пуне рачуне, али државе", навео је Вучић.

 

Државни органи ће завршити истрагу о Фрушкој Гори

Вучић је рекао да су државни органи урадили свој посао поводом дешавања у Националном парку Фрушка Гора.

"Полиција је урадила свој посао. Поднела кривичне пријаве против сва четири лица која су учествовала у физичком нападу на лице из еколошке организације и тачно је да се то догодило", рекао је Вучић коментаришући питање да мејнстрим медији бившег режима стају на страну еколошких покрета у Новом Саду и да се најављује протест еколошких организација 11. септембра испред Председништва.

Вучић је рекао да је видео да РТС предњачи у кампањи против државе, алудирајући на прилог који је тим поводом објављен, као и да му се не свиђа начин рада организација које су финансиране споља, али да су за нешто што се збивало у Фрушкој Гори у праву.

"Држава је урадила посао 100 посто, верујем да ће тужилаштво знати да га заврши. Они су дали и званично саопштење да није било сечења дрвног сортимента тог дана, а то је лаж. Било је и мораће да одговарају људи из Националног парка Фрушка Гора", рекао је Вучић, напомињујући да ако је неко учествовао у коруптивним радњама, мора и да одговара.

Вучић је рекао да је био присутан и шумар и још два лица која су покушавала четири особе да наговоре да не помињу присуство шумара у Националном парку.

"Полиција је урадила свој посао, само то нису рекли", истакао је Вучић додајући да не морате да седнете у парку и да кажете да нема клупа, довољно је да видите буџет Новог Сада који је удвостручен и да су промене набоље огромне.

"Држава Србија је урадила посао у потпуности а то што сте ви злоуптребили тако нешто да идете против државе која вам је савезник у томе да Фрушка Гора буде чиста, зато што добијате новац да би нешто рекли против мене или неког другог то је друго питање", приметио је Вучић додајући да ће се истрага спровести до краја "ни по бабу ни по стричевима" и да ће држава свима пружити заштиту.

Вучић је приметио да у нашој земљи неки имају потребу да све буде наопако окренуто и да за све буде крива држава или Вучић.

"Не видите седам, осам фабрика у Новом Саду и колико се ради и гради, али се види посечено једно дрво и кампања о Винчи која се води већ 10 дана. Што нисте 13 година уредили депонију, него ми морамо да завршимо са Винчом до краја године", указао је Вучић.

"Само се тражи шта је негативно, лаж стиже лаж, до тога да седим са Беливуком и сецкамо људе у Ритопеку", иронично је приметио Вучић.

Вучић је поновио и да сваки пут када протестују еколошке организације ту је и активиста Александар Јовановић Ћута, који како је рекао, прима новац из Аустрије.

Вучић је рекао и да се то ради како би Србија остала без струје, али истиче "наш посао је да направимо прави приступ Зеленој агенди, да улажемо у соларе и ветар".

Поновио је и да није спреман да се затворе Kолубара и Kостолац и да неко каже хиљадама радника да неће имати хлеба, а да ћемо струју плаћати милијарду више.

 

Нова болница за две недеље, пуни магацини

Вучић је рекао да ће ковид болница у Новом Саду почети да ради за две недеље, а да ће магацини са здравственом опремом бити пуни.

"Магацини ће бити зановљени. Зваћу вас за два дана у магацин у Пазови да видете, као некада све је препуно. У међувремену опремамо болнице", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су установе сада много опремљеније, лекари боље обучени као и да имамо квалитетније лекове против короне.

"Свакако ће се смањивати смртност ако се буде контролисао број инфицираних", указао је Вучић.

Вучић је подсетио да је само пре четири месеца на овом месту била ливада и да је ово невероватан успех, јер је подигнута велелепна болница.

Честитао је неимарима и грађевинарима и најавио да ће се примати нови лекари и медицинске сестре, али ће морати да прођу обуку.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк