Вести

Вучић: Нова наплатна рампа код Врчина, 25 уместо 15 трака

Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је данас отварању нове наплатне рампе "Београд" на аутопуту код Врчина, истакавши да је она веома важна јер има већу пропусну моћ, до 45 одсто односно укупно 25 трака уместо 15 на "Бубањ Потоку".

Он је, у обраћању, казао да је пропусна моћ нове наплатне рампе више од 5.600 возила, а била је раније 3.200 по сату на "Бубањ Потоку".

Изразио је уверење да ће се за време празника и када се заврши васкршњи празник, те људи буду враћали, видети да нема никаквих проблема и заустављања.

"Ова наплатна рампа је нешто што ће омогућити већу пропусну моћ", подвукао је Вучић.

Наплатна рампа има укупно 25 трака и 22 саобраћајна острва и замениће "Бубањ Поток" који има 15 трака.

Вучић каже да је на "Бубањ Потоку" годишње било 39,3 милиона возила и да ће ове године бити повећано на 42 милиона, као и да је циљ буде и више од 50 милиона.

Премијер је изразио задовољство што је влада успела да направи нешто модерно, јер је наплатна рампа Бубањ поток направљена пре четири деценије.

Указао је да се приводи крају и изградња Коридора 10 источног и јужног крака, те најавио да ће влада дати све од себе да тај посао заврши до краја године.

Како каже, Коридором 10 кроз нашу земљу ће ићи већи број камиона ка Софији и Скопљу и пут ће трајати за око 3,5 сата мање него преко Румуније и Бугарске.

Он је истакао да је урађено више километара аутопута и мостова него у претходних више од 10 година, што ће Србији донети веће приходе.

Вучић је навео да га брине деоница Коридора 10 код Банцарева, као и да је тежак део за градњу кроз Грделичку клисуру од око 25 км, али да ће све то бити завршено, чиме ће бити остварен сан стар око 150 година, да ту буде изграђен добар пут.

Премијер јер поручио Врчинцима да ће бити завршени сви околни путеви и да више неће имати проблема са изласком на аутопут и наплатом, као и да је на том делу обављена регулација Врчинске реке.

Према његовим речима, ускоро ће бити завршена и изградња робне куће Икеа код Бубањ Потока и да ће на подручју Врчина бити драстично повећана цена земље.

"Очекујем још два инвеститора ту да дођу", додао је Вучић.

''Јуче смо имали преговоре са Кинезима за деоницу Коридора 11 Прељина - Пожега у дужини од 31 км, наша је процена да то вреди око 390 милона евра. Веома су скупи радови кроз Овчарско - кабларску клисуру", навео је Вучић.

Он је додао да ће бити настављена градња Коридора 11 до Бољара на граници са Црном Гором, али и да ће се градити крак од Ужица ка Сарајеву.

Вучић каже да су обновљени и преговори за изградњу Моравског коридора Појате - Прељина који ће повезати коридоре 10 и 11.

Србија може да иде напред, рекао је премијер истичући да је зато важан даљи развој инфраструктуре како би могли да привучемо још већи број инвеститора.

 

Без реформи не би било пензија, били би у банкроту

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да плата и пензија не би ни било да нису спроведене реформе, те најавио да ће и током ове године поново бити повећања.

Он је, одговарајући на питања новинара после отварања наплатне рампе "Београд" у Врчину, указао да су плате, након мера фискалне консолидације данас веће за неких 23 евра него 2012., посебно у приватном сектору.

Рекао је да су у јавној администрацији на истом нивоу, али и констатовао да су неки људи успели да повећају примања у јавном сектору кроз повећање бонуса и другим разним триковима.

С тим у вези је поменуо РТС и ЕПС, у којима су на такав начин сачувана примања, али не свима, како је додао нису сачувана за камермане или раднике у Колубари, већ онима у администрацији, високо позиционираним новинарима и слично.

"То нисмо успели да испратимо. Нису себи смањивали примања де факто", критиковао је Вучић.

Казао је да ће плате расти много брже и јасније, а што се пензија тиче пренео је да 71 одсто пензионера сада има исту или вишу пензију него раније, а да је циљ да се тај број повећа у овој години на 80 одсто.

"Имаћемо значајно више повећања. Разлику ћемо смањивати онима који су имали највише а којима је смањена пензија. Смањење пензија је био једини начин да спасемо државу. Уплаћивали смо 58 одсто пензија из буџета, а сада је то спало на 39 или 38 одсто, што говори о томе колико је здравија ситуација", објаснио је Вучић.

Он је подвукао да не би ни било пензија да нису мере реформи спроведене и да би дошли до банкрота.

''Успели смо да преокренемо трајекторију јавног дуга. Били бисмо као Грчка, а овако немамо проблема и можемо да размишљамо о новим пројектима не угрожавајући јавни дуг'', казао је Вучић.

 

Нека протести трају што дуже

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да подржава уличне протесте, да је обавеза државе да обезбеди демократска правила за шетњу и демократско обраћање, али и поручио да је срећан што је посао државе да се бави радом и напретком Србије.

"Ми ћемо да наставимо да радимо свој посао, а њих молим да шетају што је могуће дуже, утолико, у политичком смислу за мене боље. Само их молим и желим да то буде мирно", изјавио је Вучић одговарајући на питања новинара.

Он је додао да грађани морају да разумеју, када је реч о протестима, да је обавеза државе да поштује мањину и њихову политичку вољу.

"Тиме показујемо колико смо широких схватања, демократских опредељења и колико је Србија веома нормално место за живот и испољавање другачијих ставова и различитог мишљења", рекао је Вучић.

Упитан зашто није реаговао што медији "блиски власти" етикетирају децу јавних личности која учествују на протестима као непријатеље државе, Вучић је одговорио да то осуђује, али је поручио да је неискрено и нефер да га то питају они који нису никада реаговали што су чланови његове породице, односно син, осванули на насловним странама таблоида.

Он је додао да децу јавних личности нико није прогласио непријатељима, већ да су се сами, попут некадашњег градоначелника Београда и лидера Демократске странке Драгана Ђиласа, хвалили да су им деца на протестима.

"Ко год напада било чију децу, мислим да је то неморално и апсолутно нефер, али немојте мени да говорите, јер ничије дете нисам споменуо, већ они своју децу", рекао је Вучић и истакао да он то осуђује, за разлику од његових политичких противника који не осуђују нападе на његово дете.

Вучић је додао и да је читава политика његових противника уперена само против његове породице и додао да, за разлику од њих, он није учествовао у било каквој пљачкашкој приватизацији.

"Ја ништа нисам приватизовао, у свим пљачкашким приватизацијама су учествовали, разорили земљу и наставили са тим. И мисле да то може да прође, да људи не знају ко је пљачкао, а ко градио", рекао је Вучић.

У том смислу он је додао да "једна америчка телевизија" извештава о проблемима радника у Гоши, а да не спомиње да је она приватизована 2007. и да актуелна влада нема ништа са тим.

Како је рекао, иста та телевизија је извештавала и да је СНС у Новом Саду организовао контрамитинг на којем се појавило само осам људи.

"Америчка телевизија није говорила истину. На том тобожњем контрапротесту, за који је америчка телевизија знала да није контрапротест, били су људи који су први носили мајицу 'Вучићу педеру' у својим емисијама, а то су урадили да би направили спрдњу са мном и Владом Србије. А то нигде није речено", рекао је Вучић.

Он је поручио да у било ком селу, уколико не може да скупи 500 или 1.000 људи, престаће да се бави тим послом.

 

Ниједан бизнисмен не финансира СНС

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас да нико од бизнисмена финансијски не помаже СНС, и подвукао да је то странка која има више новца него што је потрошила на кампању.

''Никада ниједан човек који се бави бизнисом није дао новац за СНС. Имамо у буџету довољно новца. Било нам је довољно 14 дана да идемо у билборде, кренемо касније од других у спотове, иако смо знали да ћемо добити највише новца ако победимо'', објаснио је он одговарајући на питање како то да увек фирме блиске појединим странкама, бизнисмена као што су Ђурашковић и Веселиновић и Интеркоп добијају послове.

Казао је, на отварању наплатне рампе Београд, и да не познаје, нити је близак са било ким од поменутих, нити да их је видео.

"Ђурашковића и Веселиновића нисам видео. Последњи пут када сам видео поменуту особу из Интеркопа било је пре седам година на неком пријему, а друго лице поменуто видео сам на Косову пре седам или осам година када смо оснивали странку, када се наш пријатељ Бора Пелевић свађао са Крстимиром Пантићем", истакао је Вучић.

Указао је и да су то све "бабске приче'' и да је њему важније то што је урађено.

Такође је казао да замера, када је реч о наплатној рампи "Београд" што се опет каснило.

"Интересује ме да ли има криминала, али то да је неко близак неком није, нико није дао ни динара", подвукао је Вучић.

Казао је да наводно постоје оправдани разлози за кашњење, како тврде из Путева Србије, али да за њега, не могу бити оправдани разлози за кашњења.

"За мене никада не постоје оправдани разлози за кашњења", нагласио је он.

Рекао је да извођачи добијају новац и да су они уговорна страна, те онима који шире "бабске приче" поручио да морају увек да покушају да покваре све и покушавају да прикажу неке сумње.

"За сваки динар одговарају Путеви Србије, њихов посао је да дају најбољи резултат, а ко ће радити на послу треба питати њих. Све фирме пре тога морају добити посао на тендеру", објаснио је Вучић.

 

Коридор десет завршен до краја године

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Коридор 10 бити завршен до краја године, и нагласио да држава не може да очекује долазак инвеститора и додатни прилив инвестиција уколико нема развијену путну, железничку и авио инфраструктуру.

Вучић је, одговарајући на питања новинара после отварања нове наплатне рампе на ауто-путу Београд-Ниш, рекао да је за Србију важно да коначно ради ауто-путеве и да може да иде напред.

Како је рекао, Србија данас ради неупоредиво вредније и марљивије и то људи могу да виде.

"Да ли сам задовољан? Никада нисам, али то нас гура напред, да покажемо да можемо боље, више и јаче", рекао је Вучић.

Он је додао да га највише брине деоница око Банцарева, али да ће се потрудити и да то буде урађено.

На питање шта ће учинити у вези са деоницом код Димитровграда, односно да ли ће раскинути уговоре са извођачима који касне с радовима, Вучић је одговорио да није задовољан због тога:

"Да раскинемо уговор или не? А ко ће да плати пенале за уговоре који су прављени раније? Колико ћемо онда да чекамо ако се раскине? Наш посао је да то завршимо и даћемо све од себе и да обилазница око Димитровграда буде завршена", поручио је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк