Вести

Вучић : Нове економске мере у понедељак

Министри финансија и привреде у понедељак ће представити свеобухватне мере плана штедње, јер треба надокнадити буџетски дефицит од 800 милиона евра, најавио вицепремијер Александар Вучић. Будућност економије је будућност Србије, поручио је Вучић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће министри финансија и привреде Лазар Крстић и Саша Радуловић у понедељак изаћи са свеобухватним мерама плана штедње. 

Према Вучићевим речима, треба надокнадити буџетски дефицит од 800 милиона евра, а да се притом додатно не оптерећује привреда. 

Вучић је рекао да је утврђено да у јавном сектору ради више од 550.000 људи, док је у приватном 460.000 запослених, што ниједна привреда на свету не може да издржи.

Међународни монетарни фонд од Србије тражи укидање бонуса за војску и полицију и да солидарни порез у јавном сектору буде за све плате и пензије веће од 40.000 динара, као и додатна отпушања у јавном сектору, рекао је Вучић на међународној конференцији "Квантни скок".

Вицепремијер је поручио да будућност Србије зависи од развоја економије, истичући да су запошљавање и развој привреде најважнији задаци.

"Будућност економије је будућност Србије", поручио је Вучић и нагласио да је економија значајно испред политике.

Према његовим речима, ту се више не ради само о питању промене начина размишљања, већ и начина понашања. 

Вучић је указао на већ идентификоване кључне проблеме српске економије - повећање јавног дуга, фискалног дефицита, уз, како је рекао, истовремено неодговорно понашање државе кроз повећање јавне админстрације

"Ми смо са тим престали", рекао је Вучић и додао да је недопустиво преузимање, рецимо, 150 људи из Агенција, а онда тиме и отварање нових радних места у администрацији.

Вучић је истакао да је политика Владе здрава и профитабилна привреда - да се троши колико се зарађује, а не два или три пута више.

Вицепремијер је нагласио да ће Влада то постићи, "без обизра што ће политичка цена бити висока". Имаћемо подршку многих пријатеља, али то је кап у мору. Ми сами себе морамо да спасавамо, да радимо више", рекао је Вучић.

Српска напредна странка - YouTube