Вести

Вучић о ситуацији у Агрокору: Најбоље стање је у Меркатору Србија, нема потребе за паником

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је најбоље стање у Меркатору Србија и да нема потребе за паником.

Сврха састанка, који је одржан у Палати Србије, након којег се српски премијер обрадио медијима, било је разматрање актуелне ситуације везане за пословање данас највећег малопродајног ланца у Србији.

- Влада Србије и Народна банка сутра ће припремити план којим имамо намеру да обезбедимо да новац из компанија које су повезане у систем Агрокор не одлази из Србије, јер не можемо сви да потонемо - рекао је данас премијер Александар Вучић.

Ми проблеме овде за сада немамо, али нећемо да нам се појаве, рекао је Вучић, додајући да га не занима како ће то "неко тамо" да протумачи, али и приметивши да Влада одговара искључиво грађанима Србије.

Део тих предузећа везаних за Агрокор ће да потоне, али ми не дамо да и једно предузеће из Србије потоне, поручио је Вучић, имајући у виду фомпаније Фриком, Дијамант, Мивелу и Нову слогу, али и систем добављача од преко 600.

Како је рекао, власник Мекатора Србија део је Меркатора у Словенији, који такође има много проблема, а при томе је Меркатор Србија добра компанија.

- Можемо да урадимо и то би било у оквиру подршке владе, како да решимо 102 милиона дугорочних кредита, а за друге компаније, водићемо рачуна да не одлази новац ван Србије - рекао је Вучић поручивши запосленима у Меркатору Србија да буду спокојни и раде нормално.

Уочи састанка са добављачима премијер је, на кратко, разговарао са председником ПКС Марком Чадежом и генералним директором "Меркатор С" Александром Сератлићем, а састанку са добављачима присуствују министар пољопривреде Бранислав Недимовић и министар трговине, телекомуникација и туризма Расим Љајић.

Састанак премијера Србије Александара Вучића и представника добављача компаније "Меркатор С", која је део концерна Агрокор, завршен је на задовољство учесника због брзе реакције владе и уз поруку да добављачи могу без бриге да наставе са испорукама робе.

Председник ПКС Марко Чадеж захвалио се, на заједничком обраћању медијима, премијеру и влади што је на проблем брзо и са великом озбиљношћу реаговала.

Он је указао да ово није први пут да се разговара о ситуацији у "Меркатор С".

Генерални директор компаније “Меркатор С” Александар Сератлић рекао је да Меркатор наставља да послује нормално и да верује да је овим састанком влада створила оквир сигурности.

Он је указао да би волео да види да се и лидери на другим тржиштима тако понашају.

Представник добављача Мирољуб Алексић указао је да су дуговања "Меркатор С" банкама 102 милиона евра, да у складиштима има робе у вредности од 80 милиона евра, а да су дуговања према добављачима 40 милиона евра, која се редовно измирују.

Добављачи Меркатора С, према његовим речима, треба да буду спокојни и да наставе да раде, то јест да испоручују робу.

- Порука добављачима јесте да наставе слободно да раде и да неће бити проблема у пословању -, казао је он.

 

 

Извор: "Танјуг"