Вести

Вучић о Влади, Етихаду, Оптужницама ...

Први потпредседник Владе је говорећи о горућој теми, реконструкцији, навео да га није изненадила Дачићева одлука о УРС-у, али је истакао и да она није предмет "завере".

Он је подвукао да није раније знао да ће премијер Ивица Дачић тражити излазак Млађана Динкића и УРС-а из Владе и истакао да би Влада пала да је СНС одбио предлог СПС.

"Динкићева понуда, бар део који се тицао СНС-а, за нас је био прихватљив, али за СПС није, као ни за Љајића. Дачић је ту рекао да више не може и то је било то", рекао је Вучић. 

Он је истакао да се реконструкција завршава, да неће тражити од Дачића било шта, па ни да напусти једну од функција, а навео је и да се "политичких противника не плаши, већ онога што нас очекује у будућности".

О првом сусрету Ивице Дачића и Млађана Динкића након оштрих речи: "Били смо заједно на седници Владе, али нисам сигуран да су морали да се гледају у очи, јер су седели са исте стране стола. Атмосфера је била сасвим у реду. Влада није место за неке сукобе и свађе", рекао је Вучић.

"Зато и данас нисмо ишли на изборе, због стабилности и стабилног пута ка будућности. Да смо отишли на изборе до недеље би евро био 118 динара, а до краја августа, ко зна колико и то је само један пример и једна могућа последица", рекао је Вучић. 

На питање да ли је Запад утицао на одлуку о изборима због бриселског споразума и Косова, Вучић је рекао да се одлуке о таквим стварима доносе само у Србији. 

"Насмејем се када кажу 'неименовани извори Стејт дипартмента'. Не одлучују они о изборима у Србији. Ми уважавамо ставове Стејт дипартмента, Брисела, Кремља, али ми доносимо одлуке у Србији", рекао је Вучић. 

Лидер СНС је рекао да је већ дефинисан списак министара који одлазе, а да се ради на дефинисању имена оних који ће доћи. 

Прецизирао је и да се нада да ће на нека саветничка места доћи људи из иностранства, али је наговестио и да би неку министарску фотељу могао да попуни странац. 

"Увек је добро да се раздрма влада, сада се боримо са циљевима које смо поставили. То је смисао нашег рада, да урадимо више и боље. Моја идеја је да Србију модернизујемо, а када ми кажу да је 'Вучић признао да смо колонија', ја тај језик стварно не разумем. Проблем је што се овде све дочекује са цинизмом, морамо престати да стално замерамо, критикујемо и умањујемо значај свега што се уради", рекао је Вучић.

Вучић је као пример за то навео и "апсурдне нападе на Доминика Строс-Кана", са којим је, како каже разговарао, али тек када су медији објавили да је он у игри за саветничко место. Он је навео да је Строс-Кан велики стручњак, а да су оптужбе и репутација које га прате "посао за неке друге државе".

Шта са платом страног министра?

"Не знам како ћемо платити страног министра, решење за то још немамо. Ипак, када нађемо решење, народу ћемо рећи како смо то извели", рекао је Вучић.

“Морамо да променимо понашање и резултати ће доћи”, казао је Вучић. 

Признавши да ће бити нападнут и због тезе да СНС нема довољно добре кадрове, Вучић је рекао да их "нема у целој земљи" и признао да би пре осам година критиковао да неко жели да доведе странца, али да сада то није случај. 

"Размишљам и о другим странцима, размишљам и разговарам, али имена нећу рећи јер ће један бити 'мали, сед и дебео', други 'висок, штркљав и без зуба'... Али ми таквих кадрова немамо, све наше странке заједно их немају. Таква ситуација није од данас, већ одавно, овде се дипломе узимају да би се неко запослио у државној служби", рекао је Вучић. 

Он је навео да му није лако да изађе и каже тако нешто пред Председништвом СНС-а и да "упркос томе што тамо има много оних који желе минстарска места, мора да им каже да напољу тражи решење". 

"Уз све проблеме СНС је најмање лоша странка. Ипак, ја њих не видим на тим местима", рекао је Вучић.

Надам се да резултати истраге неће утицати на стабилност.

На питање о аферама за које је везиван и премијер Ивица Дачић, Вучић је рекао да ће надлежни државни органи расветлити све афере. 

"Органи ће све расветлити, а требаће онолико времена колико треба и у земљама где је развијана владавина права. Како што не могу да лоше говорим о Динкићу, не могу да кажем ни да је Дачић стратешки лоше водио политику". 

Говорећи о Луки Бојовићу, Вучић је рекао да се неће мешати у посао Тужилаштва и додао да никад није звао ниједног судију да му нешто тражи. 

"Нећу дозволити да се наставља та криминална пракса каква је била у прошлости, надам се да резултати истрага неће довести у питање стабилности Владе", рекао је Вучић.

О оптужници против Мишковића, Суботићу и Карићу

Осим борбе против "велике", Вучић је најавио и посебну борбу против "мале корупције": "Да људи не размишљају кад иду код лекара, када иду у школу, да некога морају да подмите. Знам да је немогуће, али морамо да пробамо то да искоренимо. Да свакоме буде јасно да ће бити стигматизован и да ће имати велике проблеме ако се упушта у нешто такво".

Александар Вучић је рекао да је уверен да је оптужница против власника „Делте холдинга“ Мирослава Мишковића довољно јака, али је додао и да се скупљају "још неке велике ствари". 

"Оптужница је довољно јака, бар тако кажу тужиоци. А ко каже да није јака? Они који је никада нису ни видели и који то кажу само да би напакоситили Александру Вучићу“, рекао је он. 

Поводом навода да је Мишковићу било омогућено да води компанију из притвора рекао је да је "сигуран да Мишковићу нису била угрожена људска права, али и да је сигуран да му није давано ништа више него што имају други затвореници". 

Што се повратка Станка Суботића у Србију тиче, Вучић је рекао да он сада има право да буде у Београду и одбацио тезу да ће због "афере" око састанка са њим и Николићем у париском хотелу Риц Суботић имати повлашћен статус. 

"Он је скинут са потернице јер је платио јемство, исто као што је Мишковић изашао из притвора када је платио јемство", рекао је Вучић. 

На питање о евентуалним притисцима узвратио је питањима, исто као и на питање о повратку Богољуба Карића: 

"Притисак? Ко мислите да може да врши притисак на мене? Интересантно је и то око Карића, сваки дан се враћа у Србију кажу неки медији. А шта сада кажу када Карић не долази. То значи да су лагали шест месеци и измишљали", рекао је Вучић.

О Милошевићу, Ђинђићу и рејтингу

Говорећи о рејтингу СНС-а, али и његовој личној популарности, као и о томе да многи кажу да је "популарнији од Слободана Милошевића", Вучић је рекао да га то "плаши". 

"Ноћ и дан размишљам о томе шта можемо да урадимо за земљу и шта ћемо оставити иза нас. Желим иза себе да оставим траг, да је Србија нешто модернија и успешнија европска земља него што је била када смо преузели одговорност", рекао је Вучић. 

Такође, одбацио је тврдње да Србија иде ка једнопартијском систему, али је истакао да многи већ шест месеци говоре да је СНС на "историјском максимуму", али да се раст популарности не зауставља. 

Вучић је рекао и да се осећа "постиђено" због тога што га неки пореде са покојним премијером Зораном Ђинђићем. 

"Осећам се постиђено, јер сам га критиковао и били смо политички противници. Ипак, код њега сам поштовао то што је био спреман за ризике и одлуке. Ко ризикује тај прави резултат", рекао је он, додавши да је о Ђинђићу својевремено разговарао са почасним председником ДС Борисом Тадићем,

Иако није много говорио о опозицији и односу са онима који нису на власти, Вучић је рекао да жели јаку опозицију, а осврнуо се и на оптужбе ДС да је нападана преко таблоида. 

Вучић је навео да су демократе обмануле јавност када су објавиле саопштење у ком су навеле да је Штефан Филе осудио нападе. 

"То је обмана јавности, јер су сакрили део писма, избачен је мали пасус у коме Филе каже да управо због таквих ствари подржава напоре владе", рекао је Вучић. 

Ипак, рекао је да ће разговарати са Драганом Ђиласом о пројекту "Београд на води".

Етихад - најважнији уговор за Србију, инвестиције на јесен

Говорећи о економији, Вучић је у први план ставио потписивање уговора са Етихадом, које је заказано за четвртак. 

Рекао је да је за кратко време решен проблем Јата, који ће "осим новог бренда и новог начина пословања постати 'Ер Србија" - најбоља авиокомпанија у овом делу Европе". 

"Били смо на вечери Динкић и ја сада са представницима Етихада. Презадовољни су младим људима које су овде затекли. Будите сигурни 'Ер Србија' биће изванредно успешна фирма, јер они раде само тамо где виде профит", навео је Вучић и истакао да Србија улази у посао са једном од најбољих авиокомпанија на свету. 

Најавио је да ће Србија видети да ће имати једну од најбољих компанија тог типа, најавио је купљених десет авиона, нова запошљавања, али и признао да ће бити отпуштања административног особља. 

"То је изванредна вест. Потписали смо бројне уговоре, али је ово један од најважнијих. Добићемо најбољу авиокомпанију, која ће тај статус добити већ до краја године, а држава неће имати проблема са 195 милиона евра дуга. Уместо да плаћамо годишње милионе евра, сада ћемо имати зараду. Где год су они ушли, направили су профит", рекао је Вучић. 

Осим Етихада, најавио је долазак инвестиције "Мубадале", али и велике инвестиције ове јесени из САД и Кине у коју ускоро иде председник Николић, али и он сам. 

"Неће цветати цвеће и тећи мед и млеко, али ће Србија видети да се иде напред. Претерано је рећи економски бум, али напредак свакако", рекао је Вучић. 

На питање о платама и изјави Млађана Динкића пре годину дана да има мало новца за плате и пензије, Вучић је рекао да је "ситуација није много лакша" и да новца има до половине септембра или краја септембра. 

"Дефицит је мањи, извоз је бољи, имаћемо раст производње, све то утиче да ствари иду на боље", рекао је Вучић. 

Ипак, није желео да каже да ли ће се минус у буџету бити попуњен продајом "Телекома", за који тврди да већ има двоструко бољу цену него што је имала прошла Влада.