Вести

Вучић обишао обновљени Командни торањ на Дунаву

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је током посете Кладову, и Командни торањ за управљање бродске преводнице на Дунаву, који је обновљен и где је уграђена модерна опрема.

Како су Вучићу објаснили надлежни у торњу, сада је све компјутеризовано, а како то функционише уверили су се лично Вучић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, који су притисцима на дугмад покренули систем.

Домаћини су им објаснили да је у систему командног торња све ревитализовано, да је уграђен нови противпожарни систем, те да је све подигнуто тако да преводница може у наредних 40 година беспрекорно да функционише.

Такође, указали су да комплетно превођење бродова сада траје до 90 минута, са горње на доњу воду, и обрнуто, за разлику од ранијег периода, када је за исти посао било потребно два сата, јер је опрема била застарела, а хидраулика лоше вукла.

"Све је ново, нове су машине, а опрема је немачка", констатовао је Вучић.

Такође, пренели су Вучићу да торањ ради 24 сата седам дана у недељи, а да се сваког понедељка у шест ујутру мења смер пловидбе, у координацији са румунским колегама.

На спомињање Румуније, Вучић је Фабрицију испричао да Румунија само са своја два суседа никада није ратовала - један је, како се нашалио, Црно море, а други - Србија.

"Румуни су наша браћа", додао је Вучић.

Током обиласка торња, Вучићу је пажњу привукао натпис од камена у брду изнад обале Дунава "Тито", испод којег је велика застава бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије застава са петокраком, такође у камену.

Вучић је констатовао да то обележје до сада није приметио, а домаћини су му пренели да су то урадили акцијаши, а сада га одржава Савез бораца.

Вучић је додао и да данас вероватно не би било хидроелектране Ђердап, да није изграђена у Титово време, на чему смо им захвални, јер ретко ко размишља о будућности.

На крају обиласка, в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, у име компаније, поклонио је Вучићу етнографску карту српског народа за време Аустроугарске и Турске царевине.

"Као председнику који све старо обнавља и који је започео еру нове, модерне Србије", рекао је Грчић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк