Вести

Вучић: Обнављањем школа и вртића задржавамо младе

Председник Александар Вучић обишао је данас у Крупњу радове на доградњи вртића "Наша радост" и поручио да ће држава и обнављањем школа и вртића у мање развијеним срединама, као што је та општина, покушати да задржи младе. Испред вртића га је дочекао велики број грађана, а поруком на транспаренту поручили су му: "Хвала ти, за све што си учинио за Крупањ".

Дочекали су га и председник општине Иван Исаиловић, директорка Предшколске установе "Наша радост" Славица Кондић и малишани који су му, на традиционалан начин, понудили погачу и со. Председник је у разговору са челницима општине поручио да не смеју имати листу чекања за вртић, а нарочито не у тако малом месту као што је Крупањ.

Вучић је у обраћању грађанима рекао да је посебно срећан што је као председник владе и сада као председник државе десети пут у Крупњу и приметио да сви председници од 1945. до данас нису толико пута били у тој малој општини. Каже да су после поплава које су последњи пут погодиле ту малу општину на западу Србије, сви мислили да за њу више неће бити наде.

"Међутим, успели смо да уредимо водотокове, али и да доведемо компанију Џинси, која данас запошљава 160 људи и још нека мања предузећа", навео је Вучић.

Председник је рекао да је циљ држава да људи из мање развијених средине остану на својим огњиштима и да ће зато држава подстицати улагање у школство, то јест обнаваљање школа и вртића, као и предузетништво.

"Али и да им обезбедимо и радно место", додао је Вучић.

Говорећи о српској привреди, каже да данас нема проблема у нашој економији и да грађани Србије из године у годину могу да очекују увећање плата и пензија, као што ће бити случај и ове године. Србија данас има суфицит у буџету, али да се тај новац, каже председник, рационално троши, а висина плата и пензија ће зависити од нових инвестиција и отварања нових радних места. Он је још једном захвалио пензионерима што су поднели тешке реформе.

Вучић је рекао да ће изградња брзе саобраћајнице од Лознице до Шапца приближити Крупањ инвеститорима. Каже да једино, по питању економије, има једну бојазан, а то је да нам неко не наруши мир и стабилност у региону и да зато на поједине претње "неодговорних политичара" не одговара.

"Моје је да ћутим и пустим да се неки други јуначе, док ми снажимо нашу војску и полицију", навео је Вучић. Подсетио је да је војска пре пет година имала један авион, док данас има 14 авиона миг 29. Истакао је да смо, такође, имали само два МИ 17 хеликоптера, а да ћемо само ове године добити 17 нових, међу којима су и најмодернији МИ 35.

"Ако сачувамо мир и стабилност, а то ћемо учинити само озбиљношћу", рекао је Вучић и додао је управо озбиљност суштина деловања у политици. Нагласио је и да ће само мир и стабилност обезбедити грађанима веће плате и пензије.

 

Вучић посетио погон Џемаре у селу Кржава код Крупња

У оквиру посете Мачванском округу, председник Александар Вучић посетио је и погон "Џемаре" у селу Кржава, у општини Крупањ, који се бави производњом домаћих планинских производа од воћа и поврћа.

Погон "Џемаре", који је прошле године основала Ивана Поповић, са мајком Браниславом Нићић, налази се на 550 метара надморске висине, на планини Јагодни изнад Крупња, а окружен је органским малињацима, купињацима и другим воћњацима.

"Џемара" производи џемове, воћне пирее, сокове, слатко-слане сосеве и друге производе који представљају спој традиционалног и модерног. Домаћице су председнику поклониле деликатесе, који се производе у њиховом погону, а с обзиром да је реч о планинском месту, како обичаји у том крају налажу, спаковале су му и ручак "за уз пут".

Ивани Поповић за покретање посла помоћ су пружили родбина, комшије, сељани као и становници Крупња, укључујући и локалну самоуправу и Удружење Рађеваца у Београду.

Она и њена мајка су се из Београда преселиле у село Кржава, родно место њеног деде, а своју селидбу види као шансу да реализује и друге предузетничке идеје које укључују туризам и угоститељство.

По доласку у село Кржава, Вучић је разговарао са мештанима, који су се пожалили да немају добар пут ка Крупњу и мост у дужини од 100 метара, којим би требало да се савладају клизишта. Председник им је, у договору са директором "Путева Србије", Зораном Дробњаком, на лицу места, рекао да ће мост бити завршен до краја ове године. Мештани су се пожалили и да често остају без струје јер су у месту само дрвене бандере. Према Вучићевим речима, у Љубовији замењено 1.200 дрвених бандера, а сада је на реду Кржава.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг