Вести

Вучић: Очекујем да имамо велике ефекте од оваквих посета

МИНХЕН - Премијер Александар Вучић најавио је данас да две немачке компаније намеравају да отворе већи број нових радних места у Србији.

"Сименс је данас објавио да ће запослити још 220 људи у својој фабрици у Суботици. Још једна компанија је данас изразила интерес да инвестира у Србији и запосли две до три хиљаде људи у Новом Саду и верујем да ћемо то у наредних месец дана успети да решимо", изјавио је премијер у Минхену након састанка са немачким привредницима на Бизнис форуму.

Вучић је рекао да немачке фирме запошљавању нове раднике у Србији због профита, али и добре радне снаге, истичући да је на данашњем састанку замолио немачке привреднике да наставе да повећавају број запослених у Србији и да је сигуран да су они ту идеју прихватили. 

Он је навео да је са представницима Ербаса било речи о развоју авиоиндустрије у Србији, те да би са том компанијом могло да се ради на производњи школских авиона.

"Очекујем да имамо велике ефекте од оваквих посета", рекао је Вучић.

Са привредницима је разговарано и о економским мерама које спроводи Србија, уз оцену да они веома поштују мере фискалне консолидације и економске реформе у Србији, рекао је Вучић, истакавши да ће Србија остати на том путу како би се придружула развијеним европским земљама.

"Имамо још много тога да учимо да бисмо радили као Немци или Баварци, ми то не кријемо. Не тражимо милостињу и новац, ми само тражимо нечије знање, желимо да учимо, да напредујемо и сигуран сам да је то добар пут", рекао је Вучић.

Подсетивши да је Баварска друга економски најмоћнија покрајина у Немачкој и једна од најмоћијих у свету, Вучић је навео да Србија са том немачком покрајином има годишњу размену од 734 милиона евра, а да извози робу у вредности од 462 милиона евра. 

"То што извозимо заслуга је наших радника, али и немачке памети, јер извозе предузећа попут Сименса... Оно што су немачке компаније запослиле и направиле као производе баварских компанија у Србији, то се извози у великом обиму у Баварску и зато имамо суфицит у трговини са Баварском", рекао је Вучић.

Директор Сименса за Србију Удо Ајхлингер рекао је новинарима да ће до краја септембра Сименс запослити 220 радника у Суботици.

"У последњих десет година у Србији смо видели велики прогрес", рекао је Ајхлингер, уз оцену да је Србија добро место за живот и инвестиције. 

На Бизнис форуму у Минхену српска делегација, у којој је и председник ПКС Марко Чадеж, разговарала је са представницима тридесетак баварских предузећа, међу којима су Сиеменс, Ербус Дифенс енд Спејс, Тенис, Осрам, Филип Морис и друга.

Састанак је организовала Привредна комора Србије, уз подршку Привредне коморе Минхена, а у разговорима су, између осталих, учествовали и представници аутомобилске, металске и електроиндустрије.

Током боравка у Минхену Вучић ће се састати и с премијером немачке савезне покрајине Баварске Хорстом Зехофером, министарком за Европу и регионалне односе Беатом Мерк и бројним баварским привредницима.