Вести

Вучић: Очекујем још већу сарадњу са немачким компанијама

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније "PWО Group" у Прељини код Чачка, да очекује у наредном периоду још већу сарадњу са немачким компанијама и најавио да ће у новој компанији у граду на Морави бити запослено 800 људи у наредним годинама.

"Све је учињено да ова фирма дође у Србију и у њој ће бити запослено више од 500 људи у наредним годинама. То ће нарасти и на 800 људи", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је недалеко од тог градилишта подигнута прва фабрика и да су немачке компаније после много година почеле да долазе у Чачак, уместо што су људи одлазили пре из града на Морави и тражили срећу у Немачкој, Аустрији, Швајцарској и другим земљама.

"Онда смо почели да радимо марљивије, да се ангажујемо више и да доводимо немачке инвестиције, оно што је најбоље у Европи. И поносан сам што смо успели да решимо мале проблеме, а било је безброј проблема, али смо их решавали заједнички успешно", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће у Чачку та компанија запослити људи колико имају и у својим фабрикама у Чешкој, Мексику, Канади, Немачкој и изразио уверење да ће наша компанија бити важан део у том ланцу.

Подсетио је да је та породична компанија основана 1919. године и да долази из Шварцвалда (Црне шуме) и рекао да би требало да дамо посебан орден за Црну шуму јер нам одатле долази највише немачких компанија.

Председник Вучић је додао да пет од 15 највећих извозника долазе из Немачке, што говори колико нам је Немачка важна и да очекује у будућности још више од сарадње са том земљом.

 

Нису били лаки дани за односе са Немачком, али се проблеми решавају дијалогом

Председник Вучић који је присуствовао свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније "PWО Group" у Чачку рекао је да претходни дани нису били лаки за односе Србије и Немачке, али је сагласан да се проблеми решавају искреним дијалогом, и истовремено указао да је Немачка партнер број један што се тиче економске сарадње са нашом земљом.

"Јасно је да су у политичкој сфери постојале ствари које су нас раздвајале, јасно је да неће увек све у том сегменту бити лако ни у будућности, али вам хвала и у потпуности сам сагласан са вама око тога да проблеме можемо и морамо да решавамо дијалогом, искреним дијалогом", рекао је председник Вучић на церемонији на којој се обратила и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад.

Председник Вучић је истакао да је економска сарадња скоро па савршена са Немачком, наводећи да 82.000 људи ради у немачким компанијама и да ће размена робе и услуга ове године достићи око 12 милијарди евра што је готово невероватно.

"Немачка је убедљиво број један у сваком сегменту што се тиче наше сарадње са било којом земљом у свету", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо да се очекује потписивање уговора да се продужи ауто-пут од Пожеге до Беле земље и после до Котромана, а додаје и да се кренули радови на обилазници око Крагујевца.

"Онда нам остаје до марта следеће године и ауто-пут Чачак-Краљево", рекао је председник Вучић и додао да ће онда бити повезано све око Чачка.

Захвалио је компанији "PWО Group" на инвестицији која износи 89 милиона евра, додајући да је поносан да је држава могла да издвоји непуних 17 милиона евра.

Председник Вучић је замолио власнике да изграде још неки погон до 2027. године јер до тада у складу са договором са ЕУ мора да се прекине државна помоћ.

"Па ви још једну фабрику овде да изградите, лепо добијете више од нас, а ми задовољни што ћете запослити још више људи. То је моја молба и поносан сам на то што сам данас овде. Поносан сам на то зато што ово значи живот", поручио је председник Вучић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг