Вести

Вучић: Очигледно је да се рађају нова виђења ситуације у Европе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, након учешћа на 15. Бледском стратешком форуму, да је очигледно да се рађају нова, другачија виђења ситуације у Европи.

"Ја сам као представник релативно мале земље био уздржан по тим питањима, али сам указао на двоструке аршине и лицемерна решења, очекујући поштовање ЕУ, које ми указујемо према њој, у жељи да будемо део ЕУ што је могуће пре", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се на панелу много тога могло прочитати и између редова.

"Присуствовао сам многим панелима, некада је то добијање медијског простора, некад губљење времена у правом смислу те речи, а ово је било све само не то. Овде је могло много тога да се чује, види и осети", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је бугарски премијер Бојко Борисов говорио сасвим искрено о томе да није постојало солидарности у Европи, што је, подсећа Вучић, он говорио на почетку пандемије корона вируса.

"Кад сам ја то говорио на почетку пандемије, оно што је данас Бојко рекао, цела Европа ми је скочила за врат, а данас је то рекао и Борисов", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је премијер Чешке Андреј Бабиш на панелу рекао да би Бугарску, Румунију, Хрватску и Србију одмах требало примити у Шенген, што би, како је рекао председник Србије, за грађане и привреду значило много, пре свега прекогранични промет без ограничења и зараду економије.

Додао је и да је премијер Мађарске Виктор Орбан са пуно поштовања говорио о Србији и о важности уласка Србије у ЕУ, и због безбедносног аспекта.

"Он је изнео идеју говорећи да Европа заостаје с војском, јер се сва важна технолошка достигнућа везују за велики напредак војне индустрије", рекао је Вучић.

И пољски премијер Матеуш Моравијецки оштро се, како је рекао, супротставио модератору панела по питању владавине права, указавши да постоје двоструки аршини.

"Он је рекао ''чекајте, када ви батинате и хапсите 300 људи, онда је то демократија, кад други ухапсе мање и не пребијају на такав начин, онда је диктатура''", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је на Бледу имао добре разговоре са словеначким премијером и председником Јанезом Јаншом и Борутом Пахором и да мисли да су решени одређени проблеми.

"Мислим да смо добро разговарали о будућности целог региоина и важно је да у Словенији имамо савезника", рекао је Вучић.

 

Меркел ме охрабрила пред Вашингтон и Брисел

Вучић je рекао да је имао одличан телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и да га је охрабрила пред пут у Вашингтон и Брисел.

"Дуго нисмо имали такав разговор један на један, кад кажем дуго мислим на неколико месеци било лично или телефонски, а разговарали смо пре свега о КиМ и путу Србије ка ЕУ.

Захвалио је Меркел на помоћи коју Немачка пружа Србији.

Вучић је рекао да је она поновила исто што је рекла после конференције у Паризу, где су били и Хоти и други, како он све више користи искуство и показује мање емоција и додао да ће се трудити да тако и настави.

"Охрабрила ме пред пут у Вашингтон и Бирсел и сада са свом енергијом и подршком коју имам од стране нашег народа, уз овај разговор са Меркел, још са чвршћим ставом путујем на та два важна места, Вашингтон и Брисел".

Вучић је додао да су констатовали колико је значајан споразум који је недавно потписан са немачким министром за привреду и енергетику Алтмајером.

 

Отворен и искрен састанак са Лајчаком

Вучић је изјавио да је на Бледу имао отворен и искрен састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којем је захвалан што говори о нормализацији односа.

Вучић је рекао да је Лајчаку рекао који су циљеви Србије, а то је, додаје, пре свега испуњавање Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

"Веома поштујем што Лајчак говори о нормализацији односа. Та нормализација односа је и правно и политички другачија од онога што говори Приштина и неки други", рекао је Вучић.

Говорили су, додаје, и о компромисном решењу између Београда и Приштине, како доћи до тог решења, како да се Србија избори за своје интересе, како Србију увести у ЕУ и како обезбедити грађанима Србије да буду успешнији.

Приметио је да се сваки политички разговор на крају сведе на економију, те је, истиче, и тема која се највише провлачила данас на Бледском форуму била управо економија.

Вучић је навео да се говорило о томе како ће напредне економије имати пад од 10 одсто, земље централне Европе од шест одсто, док ће, како је рекао, Србија имати најбољу економију у Европи.

Очекује да ће стопа раста у Србији бити око нуле, што је, наводи Вучић, изненадило синоћ на вечери неке европске званичнике.

 

Први пут сам чуо нове идеје за регион

Вучић је рекао да је на Бледу први пут чуо нове идеје како треба да изгледа регион, али и Европа, наводећи да је очигледно да многе земље и људи сматрају да је време за различите врсте промена.

Одговарајући на питање новинара на Бледу о позиву Ангеле Меркел, тајмингу тог позива и чињеници да је Мирослав Лајчак "добио" цео панел од 45 минута, Вучић је указао да је разговор са Меркеловом обављен, иначе, на његов захтев, а да свакако може да се каже да наравно да није све случајно, згуснуто.

Са Меркел се истиче по други пут чује на његов захтев.

"Ја то ретко користим и немачка канцеларка ми понекад чак то и замери и каже ''зашто не позовеш чешће? Увек сам спремна да разговарамо''", пренео је Вучић.

Вучић је рекао да све што се збива наравно није случајно и да се тицало Вашингтона и Брисела.

Вучић је такође навео да је синоћ на вечери чуо нове идеје за регион и Европу, и то од људи који, како је рекао, немају страх да то изнесу.

Додао је да ће Србија морати све више да се ослања и на Пољску када је реч о европском путу, која, како је рекао, постаје све моћнија са Вишеградском четворком и постаје "друга Немачка".

"Први пут сам слушао друге идеје које се тичу региона, не само односа Београд-Приштина, већ и БиХ. Очигледно многе земље људи сматрају да је време за различите врсте промена у Европи, да је пандемија Ковид-19 убрзала промене, а ми морамо да гледамо како да се у свему томе пронађемо", рекао је Вучић.

 

Подршка за рационалан и прагматичан приступ Београда дијалогу

Вучић је изјавио да ће Београд у разговорима са Приштином прихватити језик аргумената, али да неће прихватити језик уцена, те да је од немачке канцеларке и регионалних лидера добио подршку за рационалан и прагматичан приступ дијалогу.

Упитан шта очекује од предстојећих разговора представника Београда и Приштине у Вашингтону, а потом и у Бриселу, Вучић је рекао да Београд жели да настави дијалог са Приштином под окриљем Брисела, а да се на састанак у Вашингтону иде како би се разговарало о важним економским темама.

"Верујем да је могуће да постигнемо договор о овим питањима која су значајна за Србе и Албанце на КиМ и која су значајна и за Београд и за Приштину", рекао је Вучић.

Како је рекао, данас је имао добре разговоре са немачком канцеларком Ангелом Меркел, као и председником и премијером Словеније, којима је изнео српске ставове.

"Они добро разумеју каква је ситуација у региону. За један рационалан и прагматичан приступ смо добили подршку од немачке канцеларке и свих других", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком разговарао о детаљима и да је договорено да се 27. септембра поново виде, након чега се очекује интензивирање разговора у Бриселу.

"Ми се никад нисмо плашили разговора и дијалога и тиме смо показали нашу снагу, а не слабост", рекао је Вучић.

 

Уверен сам да ће Црна Гора очувати стабилност и мир

Вучић је изјавио да ће Црна Гора очувати стабилност и мир.

Он је одбацио оцене попут оних које је изнела тв Ал Џазира, да би Црна Гора после ових избора могла да буде нова тачка нестабилности у региону Западног Балкана. 

Шта ће се у будућности дешавати у Црној Гори, не може, истиче Вучић, да коментарише, јер нема још коначног исхода избора, али да не верује у било какву нестабилност и сукобе.

За њега је, каже, важно што се свест српског народа подигла, те да на предстојећем попису становништва 2021. у тој земљи не буде мањи број Срба.

"Све друго је на грађанима Црне Горе, да доносе одлуке", каже председник Србије и додаје да ће, чим буду резултати званични, честитати победницима који буду створили већину у скупштини, односно у парламенту Црне Горе.

"Очекујемо приступачну и добру сарадњу. Уверен сам да ће Црна Гора имати снаге да сачува свој мир", рекао је Вучић.

Како је рекао Вучић, опасне су и изјаве многих политичара из Србије који мисле, како је навео, да је време да они одлучују о свему. 

"Срећом да те изјаве не долазе из владајућих кругова у Србији и задовољан сам смиреном и разумном реакцијом Србије", нагласио је он. 

Рекао је да Црној Гори жели све најбоље и веома блиских односа са Србијом, као, што је, додао је, увек желео. 

"Ми ближих немамо и мислим да добри односи са Србијом у Црној Гори желе да виде сви, без обзира којој нацији припрадају, да ли су Срби, Црногорци, Бошњаци, Албанци или друге нације", рекао је Вучић.

 

Јанша показао да ствари посматра изван општих места

Вучић је данас захвалио премијеру Словеније Јанезу Јанши што је показао велики интерес за, како је рекао, регионално питање и што је хтео да саслуша српску страну и наше аргументе.

Вучић је у изјави за медије истакао да је Јанша био у стању да мимо оног уобичајеног посматра ствари "out of the box", односно ван уобичајених општих места и правила на које смо сви навикли, а која до сада нису дала решења. 

Каже да је имао одличне разговоре са словеначким премијером, јуче и данас, и изразио задовољство што се развија српско и словеначко пријатељство.

"Разматрали смо неке ситне проблеме и већ их решавамо, и верујем да ћемо приликом следеће посете, било у Љубљани или Београду, моћи да кажемо да смо успели да превазиђемо све препреке", рекао је Вучић.

 

О Пајтићу и осталима: Победе су боље од пораза

Вучић је рекао да је пораз Србије када имате најгору економију у Европи, као што је било за било за време бивше власти, а да је победа када имате највећи раст. 

"Зато се ја увек руководим да су победе боље од пораза. Морате у политици да научите да изгубите изборе. Увек сам честитао противницима који су побеђивали, а они не умеју и када су поражени и када су брутално поражени", рекао је Вучић новинарима на Бледу.

Он је на тај начин прокоментарисао новинарско питање о изјави Бојан Пајтића да је Вучић крив што Србија има бројне националне поразе и да сву одговорност сваљује на оне који су се током деведесетих борили против његове политике.

Коментаришући изјаву Пајтића да је Вучић у својој земљи силан, а ситан у свету и снисходљив према Виктору Орбану, а камо ли Доналду Трампу, Вучић је рекао да је "опште познато да је он, Вучић, мали".

"Орбана доживљавам као пријатељ наше земље, Доналда Трампа као великог лидера. Ја сам мали, а он је велики (Бојан Пајтић). Увек је био велики, али када је требало нешто да се украде", рекао је Вучић. 

Он је додао да ниједан светски лидер који је са њим разговарао не мисли тако, већ да поштују Србију због тога што им он све у лице каже шта мисли.

Он је Пајтића питао како то да се није срео ни са десетим делом лидера са којима сам се он срео. 

"Сви они заједно се нису срели ни са петином лидера са којима сам се ја срео. Сам сам разговарао са више светских лидере него сви они заједно у 12 година власти", рекао је Вучић.  

Истакао је да се срео са јапанским премијером, кинеског премијером седам пута, са Владимиром Путином 18 пута, са Ангелом Меркел 17, 18 пута.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк