Вести

Вучић: Очуваћемо националне интересе наше земље

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је разговор са представницима "велике петорке" био тежак и да за нас ту није било лаких тема, али да не може да прича о детаљима, јер је, како је рекао, такав договор.

"Али разумем да све око Косова и Метохије, за нас је изузетно тешко. И сада нешто што бих рекао грађанима, пошто људи мисле да је то само због Бањске. То је тактички било ужасно за нас, донело катастрофалне тренутне и вишенедељне или вишемесечне последице", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је, у стратешком смислу, њихов једини циљ да на крају Србија призна такозвано "независно Косово".

"Тако да, је л' би био разлог Бањска или би био разлог неки други, може нешто у том тактичком смислу да промени, али суштински та политика односа према Србији која је присутна увек има предности, јер 22 од 27 земаља Европске уније, најмоћније земље, су признале тзв. независност "Косова" и Сједињене Америчке Државе поготово, онда вам је јасно како ствари стоје. Тако да, за нас ту нема лаких ствари, али се надам да ћемо успети да, и верујем ако то могу да кажем и да умирим људе, успети да пронађемо неки излаз и да Србија настави да гура, и не само добрим путем, већ чинећи велике успехе у својој економији и изградњи инфраструктуре, побољшању здравствених услуга за наше грађане", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће у четвртак, петак, ићи у Брисел где ће тема бити Косово и Метохија и нагласио да верује да ће Београд успети да пронађе излаз да Србија настави да гура, да истовремено сачувамо срж наше националне политике и наших националних интереса.

Како је рекао, грађани не треба да брину.

"То је наш посао, ми ћемо се изборити", рекао је председник Вучић и додао да може да се деси да ће и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић по повратку из Њујорка, у то време бити у Бриселу, али различитим поводом.

"Ја да награбусим око Косова и Метохије, а она неким лепшим поводом", рекао је председник Вучић и додао да се разуме да је све око Косова и Метохије за нас тешко.

"Наше је да се боримо и изборићемо се, да ли је то пријатно, није", рекао је председник Вучић.

Говорећи о санкцијама које су поједини представници опозиције тражили да се уведу председнику због догађаја у Бањској, председник Вучић је рекао да је то јединствен случај у свету да неко из опозиције тражи да буду уведене санкције против њихове земље.

"Јер када уводите санкције против председника једне земље, онда наравно правите лошу репутацију за земљу, да ће то да се одрази и на инвестиције и на све друге. Они се страшно секирају сад што санкција нема. Јер не зна шта ће са собом. Али то је толико неодговорно, толико неозбиљно. Толико, ако ми дозволите, антидржавни приступ и антинародни приступ", рекао је председник Вучић.

 

Опозиција води лажну политику која им служи за придобијање гласова

Председник Вучић рекао је да код опозиције у Србији постоји потреба да немају политику, да је никада нису ни имали, а да им лажна политика коју воде служи за придобијање гласова, да направе што је могуће шири фронт против Српске напредне странке и њега лично.

Рекао је да они тако раде не зато што мрзе Српску напредну странку, већ зато што виде да је сада држава богатија и да би имало шта да се опљачка, па би могли да живе лепо.

"Они сада имају рачуницу да ако Српска напредна странка има 44 одсто подршке, рецимо, Социјалистичка партија Србије са партнерима 10 одсто, 13 одсто обједињена десница без Шешеља и Радуловића, а остали, проевропски сектор 22 до 23 одсто, а имаће мање. То је уз мањинске странке, чак и без њих, пристојна већина за Српску напредну странку. План им је, а то раде заједно са притисцима страних служби и дела иностраног невладиног сектора који желе промену у Србији, да нас спусте на 37 одсто, да повећају СПС на 13, 14 одсто, да дају овима на 16 одсто, а они остану на ових 23 одсто и онда више већине нема", рекао је председник Вучић.

Додао је да, међутим, то неће моћи да се деси, јер од 44 одсто оних који дају подршку Српској напредној странци, нико или готово нико неће да пређе онима који имају око 22 до 23 одсто, због великих разлика и анимозитета према лидерима из тог блока.

"Зато ће Шолакови медији водити кампању против Српске напредне странке и то не за грађанско друштво и подршку само европском сектору, него ће на крају да буду као што је једном рекао руски амбасадор за овакву улогу деснице - корисни идиоти", рекао је председник Вучић.

Додао је да је то цео план, не нарочито паметан, не ни глуп, али, како је рекао, ту смо да се томе супротставимо и ту смо да се против тога боримо.

"Све о чему смо говорили од Прокопа до ауто-путева, могуће је само када имате владу и председника који раде заједно. Када влада и председник не раде заједно, онда ту успеха нема. Онда се то своди на утук, на дневна саопштења једних против других, на млаћење празне сламе, на то да једни оптужујемо друге, а резултата никада и нигде", рекао је председник Вучић.

Говорећи о захтеву дела опозиције да се, због догађаја у Бањској, уведу санкције председнику, рекао је  да су тиме поручили да заправо сматрају да није крив (премијер привремених приштинских институција) Аљбин Курти и Приштина, већ Србија.

"И да је све тако, извините, што то радите против своје земље, хоћете ли да видите некога из Хамаса ко ће да каже да је болницу у Гази бомбардовао Хамас, да одговара Хамас. Зашто то радите, зар толико не волите своју земљу, а толико волите фотељу да ћете да урадите све против своје земље не бисте ли оног кога другачије не можете да победите покушали на такав начин да победите", рекао је председник Вучић.

 

Избори ће бити 17. децембра и биће пресудни за народ

Председник Вучић изјавио је да ће избори бити одржани 17. децембра и да ће бити пресудни за народ, јер ће на њима изабрати да ли желе да живе у богатијој земљи или да се врате у прошлост.

На питање када ће се знати тачан датум избора, председник Вучић је рекао да ће се то знати када их буде расписао, али да већ сада може да каже да ће се одржати 17. децембра.

"Али мислим да су одлучујући избори, јер после овога четири године неће бити избора. Четири године неће бити избора и онда ћемо имати све изборе заједно 2027. године. Све изборне циклусе заједно 2027. године, говоримо о великим изборима дакле, и покрајинским, и републичким, и председничким", рекао је председник Вучић.

Додао је да се неће служити триковима и марифетлуцима да би остао на власти, јер му то, како је рекао, не треба у животу.

"Не обећавам опстанак на власти. Ако изгубимо изборе, изгубили смо. Изволите људи, честитамо вам и то је то", рекао је председник Вучић.

Нагласио је и да нема ништа против ако неко жели да гласа за оне који хоће да руше све ново.

"Опозиција обећава да ће да сруше Београд на води. Зашто, зато што никада нису ништа градили и изградили. То их никада није интересовало ", рекао је председник Вучић.

Као разлог зашто они никада ништа нису изградили, председник Вучић је навео да је то зато што "нису сневали снове за Србију, већ су сањали своје снове, а за Србију није било времена".

"Ја немам тај проблем, рекао сам својим пријатељима из СНС-а могао бих да имам 90 одсто подршке народа и да један дан кажем једнима ви сте у праву, други дан другима ви сте у праву, да будем најомиљенији у народу у Србији, али ја на то не пристајем. Не пристајем на труле и бесмислене компромисе у животу, компромисе које ће да значе урушавање Србије", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да народ мора да зна да нема лаких разговора, наводећи да ће морати да иде у Брисел и да ће имати разговоре са ММФ.

"Морате да сањате другачије снове, мислите да је лако договорити ко ће и како радити ауто-пут, мислите да је то једноставно, или да је лако повећати пензије, плате, минималне зараде а да не угрозите останак инвеститора у земљу да не би ишли у окружење где су плате ниже", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да воли СНС и да је то најбоља партија, упркос неким људима који не морају да буду најбољи, јер како је додао у сваком житу има кукоља.

"Та странка је ипак променила лице Србије и Србија данас у сваком смислу изгледа другачије", рекао је председник Вучић и додао да у наредном периоду неће моћи да иде на сваки скуп, јер реално неће моћи да постигне.

 

Повећали смо извоз у Кину за 185 пута

Председник Вучић је поводом оспоравања његовог одласка у Кину од стране опозиционих медија, рекао да се, за време његове власти, извоз у Кину повећао 185 пута.

"Ми смо наш извоз у Кину повећали, не за 1,85, не за 18,5, већ за 185 пута. Ако смо извозили у њихово време једну флашицу воде у Кину, данас извозимо 185 флашица воде. Ви сада реците да ли та разлика од 184 флашице говори нешто о њиховој и нашој способности", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Споразум о слободној трговини са Кином историјски споразум, који доноси много благодети грађанима Србије.

Према његовим речима, захваљујући доласку председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга у Србију, решен је проблем са смедеревском Железаром.

"Није само 5.200 запослених у Смедеревској железари, 5.200 породица које живе од тога, који имају сигуран хлеб, сигурну будућност, већ је то још 10.000 кооперантских предузећа и људи који раде у кооперантским предузећима", указао је председник Вучић.

Навео је да Споразум може допринети повећању извоза вина и других производа из Србије.

"Можете да мислите када царина буде 30 одсто нижа, колико онда произвођачи постају конкурентнији и колико онда постају бољи. Тако да, то су за нас велике ствари. Отвара се тржиште за мед и пиво. Имамо пиваре у Србији које ће много лакше моћи сада да извозе у Кину јер нема царина", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да верује да ће се преко 60 одсто смрзнуте малине за пет, или шест година извозити у Кину.

Нагласио је да је познато у каквом стању је земља била 2012. године и то након периода када је било много новца због различитих приватизација, свега што је много вредело, али да тај новац ни у шта није утрошен, осим у потрошњу.

Додао је да када се заврши такав циклус за годину, две, више немате пребијеног динара и онда преостаје да отпустите 500.000 људи.

"Онда вам оде још 500.000 ван земље. То је та генијална политика", навео је председник Вучић и изразио жаљење што се од опозиције и даље не чује ништа, ниједан предлог, само језик мржње.

Такође је рекао да лакше пролази негативна него позитивна кампања.

"Није живот један дан, ни један месец, ни једна година. Политика оставља трагичне последице, тек пре неку годину смо досегли 1989. годину. Наш укупан БДП је 2012. године био 32 милијарде, све што створимо на нивоу године вредело је 32 милијарде, ову годину ћемо завршити и следећу са 74 милијарде свега онога што вреди", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је БДП од када су они на власти, за 11, 12 година подигнут за 42 милијарде да су успели да ураде више него у претходних 50 година.

"То су ствари чисте као суза и поносан сам на њих и то је оно што нам даје снагу", рекао је председник Вучић и додао да је иста ствар и када причају о задужењу земље, иако не разумеју много.

По томе је, како је рекао, Немачка задужена 2.690 милијарди.

"Зар мислите да имају стварно велики дуг, немају, имају нешто већи од нас, њихова привреда то надокнађује. То су релативни бројеви, то није проблем када вам привреда то са лакоћом подноси, и то се мери колико је удео у укупном БДП вашег дуга, нама је на 50, 51. Ништа. Пола године онога што радимо, нема дуга", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је прецизирао да је Грчка на 240 одсто, Италија на 170, Хрватска и Словенија су на више од 70, Немачка на више од 80.

"Ми смо на 50, 51 одсто и ми смо у Евростату, за разлику од других земаља у окружењу које нису, па не можете да им узимате бројеве озбиљно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо и да се данас много више новца улаже у спорт.

"Женска одбојка нам је најбоља на свету, увек су у прве две, три репрезентације. Мушка нам заостаје, озбиљно заостаје, али нам се то види и на терену. Имамо много више девојчица које нам се пријављују за одбојку, што је невероватно, него дечака", оценио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк