Вести

Вучић: Од Београда до Суботице за сат и 10 минута

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да ће се од Београда до Суботице брзим возом стизати за сат и десет минута и да би овим возом на тој прузи требало да се иде најкасније од 1. децембра.

Председник Вучић рекао је то на Техничко-путничкој станици Земун, где ће бити представљен нови електромоторни кинески брзи воз, "Соко". 

На питање колико имамо оваквих композиција, председник Вучић рекао је да је за сада наручено пет електромоторних возила из Кине.

"Последњи треба да дође по уговору 31. децембра 2025. године. Радићемо тестове за пругу Београд - Суботица већ у септембру и најкасније од 1. децембра, ако завршимо пругу до тада, а завршићемо, возићете се овим возом Београд - Суботица. На свака два сата ће ићи брзи воз. Он има прву и другу класу, 45 места у првој, 197 у другој, али прва класа изгледа нестварно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће се од центра Београда до центра Суботице стизати за сат и десет минута.

"Не постоји превоз којим то можете да постигнете. Надам се да ће у Суботици да ураде свој посао, да обезбеде превоз до Палића и других места. Ово ће и за Врбас да буде важно", рекао је председник Вучић.

 

Надам се кинеској фабрици возова, радимо на томе

Председник Вучић изјавио је да се Србија нада фабрици возова која ће бити отворена захваљући Кини и нагласио да су кинеским партнерима већ понудили неке локације.

Председник Вучић рекао је то у Земуну на представљању новог кинеског брзог воза на констатацију новинара да је Србија прва у Европи која је добила кинеске возове, и питања шта ћемо још први од Кине добити.

"Надам се фабрици возова и радимо на томе, још нисмо довољно спремни из много разлога, али радимо на томе", навео је председник Вучић.

"Водили смо их на све локације, понудили неке локације од Ћурпије око Ниша, Алексинца, Краљева да се искористи шта се може искористити у Смедеревској Палаци. Видећемо шта ће наши кинески пријатељи рећи", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је по налогу кинеског председника Си Ђинпинга три дана после њихове посете Београду у Србију стигла кинеска делегација.

Председник Вучић додао је да су имали и неколико важних и партијских делегација из Комунистичке партије Кине.

"Веома смо срећни због те сарадње и настављамо је", рекао је председник Вучић.

 

Србија поново оживела железницу, људи препознали квалитет

Председник Вучић рекао је да Србија у последњих 40 година није имала неку возну линију која је имала толико путника као линија Београд - Нови Сад, јер људи препознају квалитет, да је у Србији поново оживела железница и да се нада да ће Србија и сама ускоро почети да прави брзе возове.

"Поново смо оживели железницу, најквалитетније и најлепше возове увозимо. Надам се да ћемо ускоро и да их правимо. То би било веома важно за раст Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да Србија убрзано ради на изградњи и реконструкцији железничке саобраћајне мреже.

"Ове године биће изграђено 3,3 километара Сталаћ - Ђунис плус 14,5 км на истој деоници. Радимо обилазницу око Ниша 22 километра, радимо Ниш - Димитровград, Ниш - Брестовац 23 км према Лесковцу и план је да изградимо до Прешева и до граничног прелаза са Северном Македонијом. Дакле да имамо од Прешева, али и од Димитровграда па до Суботице пругу на којој ће моћи да саобраћају возови од 120-200 километара на час", навео је председник Вучић.

Додао је да ће у будућности пруга Београд - Ваљево бити убрзана, али да пре тога мора да буде завршена и реконструисана пруга Ваљево - Врбница до границе са Црном Гором.

"Хоћу посебно да се захвалим кинеској државној железничкој компанији "CRRC Changchun Railway Vehicles", која је вероватно најбоља компанија која је икада радила нешто у Србији. Та компанија је чудо од компаније и невероватно је како ти људи раде", рекао је председник Вучић.

Обилазећи воз, председник Вучић нагласио је да је изузетно леп и конфоран, модеран, да пружа многе погодности, а да технички одговара на све захтеве модерног путовања.

Воз који је данас представљен има капацитет од 250 места и дугачак је 103 метра, а може развити брзину до 200 километара на сат.

Кинеска компанија "CRRC Changchun Railway Vehicles" дизајнирала је и произвела електромоторни воз "Соко" по мери за железничке пруге у Србији и Мађарској, имајући у виду посебности железничке пруге у овим земљама.

Такође, направљени су тако да одговарају локалним културолошким карактеристикама.

Воз се састоји од четворо кола, двоје моторних кола и две приколице и у потпуности је усклађен са ТСИ системом.

Сва кола за седење првог и другог разреда поседују простор за инвалидска колица, тоалете за особе са смањеном покретљивошћу, простор за одлагање бицикала, кабасти пртљаг и друго.

Воз поседује систем тзв. Интелигентног одржавања, то јест може да дијагностикује кварове и сметње на возу, побољшава ефикасност одржавања и оптимизује трошкове. Систем обухвата и праћење температуре на осовинама.

Такође, поседује интелигентни систем за продају карата односно може приказати слободна и заузета места за путнике и информације о деоници у реалном времену.

На аутоматима и апаратима за кафу обезбеђено је онлајн плаћање. 

Дисплеј са информацијама о путницима у салону биће приказан на српском и мађарском језику. 

Комплети литијум-титанатних батерија су окачени унутар воза и мога да обезбеде више од пет километара самосталног рада.

Електромоторни воз "Соко" компаније "CRRC Changchun Railway Vehicles" задовољава захтеве прекограничног саобраћања између Србије и Мађарске, опремљен је подсистемом контроле, управљања и сигнализације ЕТЦС-2, Индузијем и Мирелом.

Задовољава захтеве за слободни профил у Србији и Мађарској и има четири пантографа од два различита типа, који испуњавају захтеве за контактну мрежу у Србији и Мађарској.

На констатацију новинара да се у пројекат брзе пруге Београд - Будимпешта укључује и Грчка, да ће пруга која ће ићи до Атине бити дугачка 1.500 километара, председник Вучић рекао је да Србија мора да разговара са пријатељима из Северне Македоније.

Грци ће изградити пут до Игуменице до Солуна, тако да ћемо имати пругу Београд - Атина - Пиреј, рекао је председник Вучић и нагласио да је за нас важан Пиреј због карго саобраћаја, а Атина због путничког.

Председник Вучић рекао је да предстоји да се види са Скопљем да ли наши пријатељи могу то да заврше, а да Србији предстоји тежак део пруге, да убрзамо и реконструишемо кроз Грделичку клисуру, да остаје 22 километра обилазнице око Ниша и нагласио да верује да већ пре краја јуна можемо да поставимо камен темељац за реконструкцију.

 

Много важних одлука на сутрашњем великом Свесрпском сабору

Председник Вучић најавио је да ће много важних одлука бити донето на сутрашњем великом Свесрпском сабору, међу којима ће бити и одлука двеју влада о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

"Биће добрих ствари, са приче ћемо прећи на дела", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће Србија уплатити 10 милиона евра за пут Бјељина - Сремска Рача, за који је већ преузела обавезу да ће га изградити.

"Људи мисле да је то само састанак Додика и Вучића, не - сваки министар ће примити свог партнера из Републике Српске", навео је председник Вучић.

"Свако је пронашао свог партнера коме ће да помаже и где ће да виде како ће моћи да раде у будућности заједно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће бити по 1.000 људи из Србије и из Републике Српске из културно-уметничких друштава.

 

Много важних одлука на сутрашњем великом Свесрпском сабору

Председник Вучић најавио је да ће много важних одлука бити донето на сутрашњем великом Свесрпском сабору, међу којима ће бити и одлука двеју влада о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

"Биће добрих ствари, са приче ћемо прећи на дела", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће Србија уплатити 10 милиона евра за пут Бијељина-Сремска Рача, за који је већ преузела обавезу да ће га изградити.

"Људи мисле да је то само састанак Додика и Вучића, не - сваки министар ће примити свог партнера из Републике Српске", навео је председник Вучић.

"Свако је пронашао свог партнера коме ће да помаже и где ће да виде како ће моћи да раде у будућности заједно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће бити по 1.000 људи из Србије и из Републике Српске из културно-уметничких друштава.

 

Србија ће дати све од себе да у 21. веку избегне сваки сукоб

Председник Вучић изјавио је да све што се дешава у свету и Европи полако води у катастрофу и поручио да ће Србија дати све од себе да у 21. веку избегне сваки сукоб и брине о економији.

"Воз кад из станице крене и онда се залети, а иде низбрдо и негде још мало наилази на литицу и испод тога провалију. И сад размислите може ли воз да преживи пад у провалију, а другог пута нема. А када овако стрмоглаво иде ко може да га заустави - плашим се више нико", рекао је председник Вучић коментаришући изјаве француског и руског председника Емануела Макрона и Владимира Путина о наоружавању.

Председник Вучић рекао је да је за Србију важно да чува мир, да сачува народ и људе.

"Даћемо све од себе да Србија у 21. веку избегне сваки сукоб, сваки рат и да само граби у миру ка великим економским успесима", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је јавни дуг Србије испод 50 одсто и да очекује да ћемо пре краја године да добијемо инвестициони рејтинг, за шта истиче да је показатељ стабилних финансија државе.

"Сада откупљујемо прве количине меркантилне пшенице, повећавамо резерве свих намирница и узимамо сировине за наше лекове", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је све скупо када трошите новац да правите бафере - јастуке за будућност.

Додао је да му је директорка ММФ-а Кристалина Георгијева, која му је и пријатељ, рекла да у Србији основна стопа раста мора да буде већа него код других да би земља смањивала разлику са земљама Европе.

"Рекла ми је нико не може да ти каже да неће бити великог сукоба зато мораш да правиш бафере, и то покушавамо да радимо", навео је председник Вучић и додао да то значи да се део новца не улаже у раст већ у резерве нафте, уља, шећера.  

Председник Вучић нагласио је да је најважније да чувамо мир да радимо заједно да чувамо српско име и презиме, да гурамо своје економске пројекте и сачувамо свој језик и писмо.

На питање новинара да прокоментарише бесмислене оптужбе након посете кинеског председника Си Ђинпинга да је Србија кинески вазал, председник Вучић нагласио је да је Србија слободна земља и да наши кинески пријатељи поштују ту чињеницу која је и разлог зашто постоји тако добар однос двеју земаља.

"Не знам да ли сте приметили у последње време, ваљда сам остарио немам снаге да се свађам са глупостма и онима који их изговарају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је и да је српски народ у Уједињеним нацијама видео како смо вазали и додао да је то све што може да каже.

"Србија и српски народ никада нису вазали и никада неће довести онога ко би водио вазалну политку према било коме. Ми смо слободна земља, наша кинеска браћа поштују нашу слободу и то је један од разлога зашто имамо тако добре односе", рекао је председник Вучић.

 

За мене су избори завршени, немам времена да се бавим тим питањима

Председник Вучић изјавио је да су за њега избори завршени и да нема времена да се бави тиме ко ће да формира власт на Врачару, Старом граду или у неким другим местима.

"Не бавим се тиме. Знате ли колико је компликовано направити овај Сабор, знате ли колико нас проблема чека? Знам да имамо 11 милиона килограма шећера, 14 милиона килограма соли у робним резервама, па се тиме бавим. За мене су избори завршени, посао је на државним органима, институцијама. Ја сам рекао и једнима и другима шта мислим и да воде рачуна о народу", рекао је председник Вучић.

Како је додао, нема снаге да се бави тим питањима.

"Три вечери заредом само на Сабору радимо до 12 увече што ви не можете ни да видите. Испратио сам Милорада Додика у Санкт Петербург, онда смо наставили да радимо. Бавим се тим ко иде у Швајцарску, ко не иде, ту је и уговор о слободној трговини са Египтом, уговор о слободној трговини са УАЕ, хоћемо ли да имамо довољно нафте, кад ће да нам проради Костолац, зашто је гас са 300 и 320 долара скочио на 400 и 420, зашто је цена струје скочила на тржишту. Немам времена да се бавим тиме ко ће да формира власт на Врачару и Старом граду и другим местима", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је видео насловне стране новина на којима пише да на силу купује љубав народа, председник Вучић рекао је да није видео, али је додао и да нико убедљивије није побеђивао, не само у Србији, него у Европи.

"Ово је слободна земља, свако има право да каже шта жели. Посвећен сам 2027. години и ономе што морамо да урадимо - агенда раста, повећање плата и пензија у наредном периоду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да су на Новом Београду, Врачару и у Нишу поново погледани гласачки листићи, и да је "све како је написано", односно да је на два бирачка места установљено да су грешке биле за по један листић.

На питање да ли је било "тесно", председник Вучић рекао је да није опозиција добила велики број гласова, али да су људи исказали незадовољство кроз гласање за групе грађана који не желе да се везују за опозицију и власт.

"Важно је да се сагледају неодговорности у спровођењу једне добре политике, јер је Ниш имао највећу стопу раста плата и усудио бих се да кажем - највећа улагања у претходних 10 година", рекао је председник Вучић.

У складу са тим, и унутар партије морају да решавају проблеме, додао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк