Вести

Вучић: Од понедељка разговори о мандатару

ПАНЧЕВО - Разговоре с представницима свих изборних листа о мандатару будуће владе почињем у понедељак, рекао је данас председник Србије Александар Вучић. 

Упитан да коментарише написе у медијима да ће разговоре почети за викенд, он је рекао да је планирао да то ради од понедељка. 

"Најпре ћу разговарати с представницима изборних листа, очекујем да ћу то завршити у једном дану, а затим морам да разговарам с коалиционим партнерима, и, наравно, с људима из Српске напредне странке", рекао је Вучић.

 

Значајно повећање плата за војску до краја године

Председник Србије Алкександар Вучић најавио је данас значајно повећање плата за припаднике Војске Србије до краја године и истакао да је стање финансија у земљи такво да чак ни у 2016 години није било тако добро.

Вучић је на питања новинара у Панчеву где је присуствовао церемонији примопредаје Хамвија донације САД Војсци Србије рекао да је поносан на наше војнике и да је Панчево један од битнијих делова нашег система одбране.

Како је рекао стање у мају, што се финансија тиче је такво да је боље него што је било и прошле године што све значи и више улагања у јавни сектор.

 

Очекујем Грабар Китаровић и Пахора на инаугурацији

Председник Србије Александар Вучић каже да се нада доласку словеначког председника Борута Пахора и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић на његову инаугурацију. 

Он је данас Панчеву, где је амерички амбасадор Кајл Скот уручио 19 ХАМВИ возила која су поклон владе САД Војсци Србије, рекао да су му активности као председника изузетно бројне наредних дана, али да му је увек приоритет регион. 

У том је смислу поменуо одлазак у Крањ, где ће бити сви председници из региона, а затим, како је рекао, иде у Казахстан, где ће бити и председници Ши, Путин и други. 

"И са (немачким председником Валтером) Штајнмајером имам заказану већ билатералу на брду код Крања", навео је, те поновио да му је регион ипак приоритет. 

Не можемо да решавамо нешто што је далеко од нас, док не завршимо важне ствари у региону, поручио је. 

 

Хвала на хамвијима, војници додатно заштићени

Председник Србије Александар Вучић данас је на церемонији примопредаје 19 Хамви возила, који су донација САД Војци Србије, изразио захвалност САД и амбасадору Кајлу Скоту на донацији и оценио да је реч о изванредном возилу које пружа велику заштиту нашим војницима .

Председник Србије у првој јавној активности од како је јуче положио заклетву и преузео ту дужност навео је да су ова возила посебно значајна приликом блиске борбе, истакавши да су војници заштићени од муниције, те је потребна зоља или неко јаче противоклопно оружје да би се пробило.

Он је изразио и велику захвалност припадницима националне гарде Охаја за све што су чинили у Краљеву, Бијановцу, Сокобањи, Прокупљу код изграђе школа, вртића...

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот истакао је да Србија није могла да обезбеди бољу опрему нити бољу цену за Хамвије, јер та возила нису кошта ниједан динар.

"Она су поклон. А поред возила, обезбедили смо и опрему, обуку и две године сервиса и резервних делова", рекао је Скот.

Он је додао да је вредност 19 Хамвија 3,8 милиона америчких долара, и да та донација представља шире војно партнерство које САД имају са Србијом.

"Остајемо најангажованији партнер Србије и највећи инвеститор у Војску Србије, чиме показујемо наш заједнички интерес ка регионалној стабилности и колективном удруживању, како бисмо очували мир. Надам се да ћемо једног дана у истој мисији видети заједно ваше Хамвије из Србије и наше из САД", рекао је Скот.

 

Од Илића до Јанковића, свима сам председник, надам се...

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је он председник и Вељи Илићу и Саши јанковићу и Борису Тадићу и Бошку Обрадовићу и другим лидерима странака.

"Све су то грађани Србије и свима њима сам ја председник. Један и омиљени, надам се", додао је он.

Вучић се, одговарајући на новинарска питања приликом посете касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву, осврнуо на јучерашње скупове уочи полагања заклетве и преузимања дужности председника Србије. 

"Јуче је само један скуп био у складу са законом и никакве тучњаве није било. Полицији је само пријављено да су некакви криминалци стали на улаз у подземни пролаз на Теразијама, када је стигла полиција они су се разбежали. Ваљда су неки контрамитингаши желели да изазову нереде, али нису успели", казао је он. 

 

Извор: "Танјуг"