Вести

Вучић: Од решења косовског проблема зависи будућност

Од тога како наша генерација буде решавала питање Косова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе, истакао је председник Републике Србије Александар Вучић подносећи извештај грађанима и посланицима у Народној скупштини Републике Србије.

Вучић је рекао да данас пред нама није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружују.

Захвалио се свима који су свесни важности питања Косова и Метохије за Србију и наш народ у целини.

Реч је о питању која је у подтексту готово сваке наше политичке теме, сваког нашег државнотворног напора, али много дубље суштинског, идентитетског, економског, и сваког другог питања, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да они који мисле да одлагањима, куповином времена, иако смо то много мање радили од друге стране, а морали смо понекад да чинимо, можемо решити то питање, морам казати проблем нисмо решили.

"Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледом у будућност и свести о томе како желимо земљу да оставимо потомцима", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је то дуг према сваком припаднику нашег народа у земљи и расејању.

 

Не треба нам замрзнути конфликт на Косову и Метохији

Вучић је поручио да нама није потребан замрзнути конфликт на Косову и Метохији, јер ако не дође до компромисног решења можемо да дођемо у ситуацију да неко одмрзне тај конфликт.

Вучић је рекао да људи у Београду који седе по кафићима лако причају о томе како нам је потребан замрзнути конфликт, али да тако не мисли наш народ који живи у тешким условима на Косову и Метохији и поготово у српским енклавама.

"Они не живе на начин као ми овде, већ много теже и зато желе да преговори постоје да бисмо могли било када у будућности да дођемо до неког компромисног решења. Ако не, онда ћемо доћи у ситуaцију да неко одмрзне тај конфликт", навео је Вучић.

Вучић истиче да то није само питање ко има више оружја и ко је снажнији већ да је питање ко има право и ко жели или не жели да нечију децу враћа у мртвачким сандуцима или да учини све што је могуће да такву ситуацију избегне.

Вучић додаје да може, такође, у Београду да чује како је битно само да што више пролази време по питању Косова и Метохије пошто ћемо ми бити све јачи Косово све слабије.

Како је рекао, економски је то тачно, а питање да ли је тачно и политички.

Вучић напомиње да западне силе свој суд неће променити шта год да се деси и да ће се и даље залагати за независно Косово или отцепљење Косова од Србије по сваку цену.

 

Немамо право да осионо преговарамо са Приштином, због Срба на Косову и Метохији

Вучић је изјавио да је питање шта наша држава може да учини да помогне Србима на Косову и Метохији и оценио да Београд нема права на арогантан приступ у преговорима са Приштином, без обзира што они мисле да то право имају.

Вучић је рекао и да је сам себи замерио што је у једном тренутку реаговао емоционално и непотребним увредама одговорио другој страни.

"Имамо ли право на арогантан, осион и бахат приступ у преговорима са Приштином, они мисле да га имају, ја мислим да га немамо и себи сам замерио што сам у једном тренутку слушајући најтеже увреде на рачун Србије и на рачун људи из система државе Србије, ничим поткрепљене оптужбе, реаговао бурно и узвратио ружним непотребним увредама другој страни", рекао је Вучић.

Додао је да је жив човек и да понекад емоционално реагује.

"Понекада не можете да трпите да три сата слушате глупости, неистине, непоштовање свега што је договорено, неуважавање чињеница, непоштовање онога што су сами потписали и прихватили, а да не реагујете", рекао је Вучић.

 

Данас је на Косову и Метохији однос Срба и Албанаца 1 према 15

Вучић је изјавио да тренутно на Косову и Метохији, према нашим подацима, нема више од 95.000 Срба, нити више од 1,35 милиона Албанаца.

"Данас је на Косову и Метохији однос Срба и Албанаца 1 према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочава наш народ и држава на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

"Срби су од доминантног народа на Косову и Метохији, у Средњем веку, дошли до 11 одсто 1991. године", рекао је Вучић, додајући да их је после било и мање, а нарочито након последњег великог егзодуса Срба и доласка међународних снага.

Вучић је рекао да су наше рачунице о томе колико тренутно има Срба и Албанаца на Косову и Метохији најтачније и најпрофесионалније урађене, без обзира на све неистине и претеривања са наше и њихове стране у погледу броја Срба и Албанаца.

"Ми смо после Другог светског рата у пописима имали између 21 и 26 одсто Срба на Косову и Метохији, али просечно око 23 одсто српског живља, а заједно са Црногорцима и Југословенима готово 30 одсто. Данас је на Косову и Метохији однос Срба и Албанаца 1 према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочава наш народ и држава на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је пуно урађено да се помогне нашем народу на Косову и Метохији и да смо просечно давали годишње око 500 милиона евра за наш народ на Косову и Метохији, и да ћемо 2021. године завршити са више од 750 и чак 800 милиона евра датих нашем народу на Косову и Метохији.

Вучић је подсетио да лекари, наставници и други добијају за 50 одсто већа примања на Косову и Метохији него у централној Србији, али да се и даље Срби исељавају са Косова и да тај тренд држава није успела да промени.

Вучић је рекао да је тај одлив становништва, ипак, мањи него 2000-тих година, али да и даље Срби са Косова и Метохије одлазе у Крагујевац, Краљево, Крушевац, Смедерево, Београд и друге градове централне Србије очекујући бољи живот и сигурност.

 

Курти пет пута питао - када, мој одговор увек - никада

Вучић је истакао да су представници Приштине инсистирали на томе да их не занима шта су претходне приштинске власти потписале, већ искључиво признање такозваног Косова.

Вучић је пренео да га је Аљбин Курти пет пута у Бриселу прошле недеље питао када ће Србија то учинити, а да је његов једини одговор увек - никада, што је у сали пропраћено аплаузом.

Вучић је посланицима рекао да је позиција Србије таква да је дијалог једини могући оквир за решење питања са Приштином.

"Представницима Европске уније смо више пута предочили да нисмо исти. Београд је готово све из основног споразума испунио, можда постоје још неки детаљи, али оно што је основно, срж, суштина 6 од 15 тачака, Албанци нису спремни да прихвате и они то данас недвосмислено говоре, иако никад раније нису на тај начин", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је на последњем сусрету, 15. јуна, у присуству Борела и Лајчака, Курти у више наврата недвосмислено поновио да њих не интересује шта је нека претходна власт потписала, јер је за њих легитимно само оно што се догађа после 14 фебруара.

"Мислио сам да све знам о нашим преговорима о Косову и Метохији, јер сам имао разговора колико сви остали заједно, и одједном ми у глави 14. фебруар. Шта је 14. фебруара... А, за њих је то најважнији дан у историји човечанства, јер је тада народ такозваног Косова донео одлучујућу одлуку за будућност, да Курти преузме владу", рекао је Вучић.

"Од тада се за њих све променило, и ништа више не важи, јер хоће да преговарају на другачији начин, да ми истог секунда признамо и прихватимо чињеницу да су они такозвана "Република Косово", а да је без тога, за њих, дијалог бесмислен", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су иако се трудио да на пристојан начин укаже да постоји безброј тема за дијалог, енергетика, слободан проток робе, људи, услуга, нестали... једина тема за Приштину била, када ћемо да признамо Косово.

"И то сам пажљиво слушао, а онда ваљда, зато што сам био без реакције, Курти је пет пута поновио, када, када, када... Мирно и смиреним тоном сам му одговорио - никада", рекао је Вучић и добио аплауз у скупштинској сали.

На тај аплауз је Вучић реаговао констатацијом:

"Ситуација је много тежа за све, од њиховог када, до мог никада и ваше реакције".

Вучић је додао да је "никада" увек његов одговор јер је немогуће одговорити другачије на провокације.

"Нити мислим да је могуће донети другачије решење, али зато је компромис једино решење", поновио је Вучић.

Вучић је рекао и да су сви споразуми објављени на веб сајту Канцеларије за Косово и Метохију, што говори због безброј неистина које свакодневно слуша, како негде неко нешто крије и покушава да обмане јавност.

"Сви могу да прочитају сваки акт у чијем потписивању је учествовала Србија, њене институције и органи. Поштујемо политичке супарнике, али у савремено доба, са промењеном парадигмом друштва и медија, није важно да ли говорите истину и да ли сте одговорни и озбиљни већ да прикупите лајкове на друштвеним мрежама и то обично најекстремнијим и најнеодговорнијим ставовима. Зато смо слушали да смо нешто сакривали. А свако може да прочита све споразуме", рекао је Вучић.

 

На другој страни стола неодговорни који могу да угрозе мир

Вучић је истакао да је у наставку дијалога Београда и Приштине видео да се на другој страни стола налазе људи који су веома неодговорни и који могу да угрозе мир и стабилност у региону.

Вучић је рекао да је на прошлом састанку у Бриселу схватио да се не разговара, ни о чему.

Вучић је навео да је било речи о Заједници српских општина, и да је нагласио да све што је одлучено не може да се мења, већ да мора бити испуњено како би се успоставило поверење. Одговор приштинске стране био је да је то косовски уставни суд одбио, и да Аљбина Куртија то не занима.

Затим је Курти, пренео је Вучић, користио флоскулу да Приштина жели мултиетничко Косово, а не поделу друштва на етничке групе.

"То говоре они који су по етничком принципу тражили отцепљене, који су га провели уз НАТО бомбе и који су тражили да формирају државу. Сада кажу нису за етничка права и стварање аутономних области", објаснио је Вучић.

Вучић је пренео да је затим Курти изашао са генијалним предлогом на који није могао да се уздржи да буде непријатан.

"Дошли са "конструктивним" предлогом, како су рекли, у Брисел. Тада схватите да нисте више сигурни шта може да се деси српској деци на Косову и Метохији, и схватите сву тежину ситуације. Предлог је да ће омогућити Савет националних мањина за Србе, какви постоје у Србији за националне мањине. Они не разумеју да је једина спорна територија, једино о чему се разговара и преговара Косово и Метохија", додао је Вучић.

Вучић је пренео да је на то реаговао шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, који је приштинској страни рекао да се не може разговарати о националним мањинама једне суверене државе као што је Србија.

"На то је Курти рекао да су и они суверена држава, а ја да они то нису, јер да јесу не би се водио разговор у Бриселу", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је суштина у томе да су ти људи толико далеко од реалности, таман и онолико колико и они које слуша у Србији који говоре о Косову и Метохији не размишљајући колико Албанаца живи тамо, бусајући се у прса сваког дана, а када би им неко рекао да оду да живе седам дана у Качанику, нико то никада не би прихватио.

"У кафанама и кафићима смо у стању да све кажемо", критиковао је Вучић.

Вучић је рекао да је највећи економски раст који имамо могућ само ако имамо мир и стабилност.

"Мислите ли да ће иједан страни инвеститор доћи у нашу земљу а да му није гарантован профит, добар и сигуран посао наредних година. Ми смо у првих шест месеци привукли 1,5 милијарди евра инвестиција", додао је Вучић.

Вучић је изразио наду да ће сутра моћи грађане да обрадује још једном инвестицијом за Ваљево.

"Уколико не будемо имали мир и стабилност, бићемо опет на дну Европе", рекао је Вучић.

"Успели смо да променимо парадигму наше политике од поражених дошли смо до тога да ми највише замерају поједини што гласно говорим о успесима Србије, и што тобож понижавам оне који имају мање успехе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да неки сматрају да Србија мора да буде земља која моли за милост, помоћ.

"Србији то није потребно данас. Србија сама креира новац, напредује брже него све остале земље. А основни услов за то је да чувамо мир са Албанцима, а тиме чувамо сигурност наших грађана. Од бусања у прса у Београду неће много среће имати људи у Клокоту, или другим местима у Метохији", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да су ствари компликованије од оних како их представљамо, нису хоћеш да признаш или нећеш.

"Има милион компромисних ствари које морамо да решимо и разумемо тежину наше позиције", нагласио је Вучић.

 

На Косову и Метохији улагали у куће, инфраструктурне пројекте...

Вучић је изнео податке о улагањима у капиталне и инфраструктурне пројекте на Косову и Метохији од маја 2019. године и додао за шта је новац одређен ребалансом буџета Србије за ову годину.

Вучић је рекао да је у јужној покрајини улагано и у стамбене куће, зграде, али и инфраструктурне пројекте, болнице, школе...

"На Косову и Метохији је у претходном извештајном периоду од маја 2019. године изграђено и капитално реконструисано 1.467 стамбених јединица, изграђено је и реконструисано 99 кућа и 566 станова у оквиру 42 зграде, а испоручена је помоћ у грађевинском материјалу за 802 домаћинства", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се само 2021. године упркос пандемији корона вируса гради 17 нових зграда са становима намењеним младим брачним паровима, социјално угроженим породицама, расељеним лицима.

"Приводи се крају изградња насеља Сунчана долина на локацији Мали Звечан у износу од готово две милијарде динара", рекао је Вучић и додао да је укупан износ за то насеље који је издвојен 3,5 милијарде динара од 2015. године.

Вучић је рекао да ће у том насељу бити обезбеђени услови за живот и рад између 1.200 и 1.500 особа, за око 350, 400 породица и то кроз изградњу објеката саобраћајне инфраструктуре, 135 стамбених објеката и пратећих јавних објеката, школа, тржница, домова културе, терена и обданишта.

Вучић је подсетио да је завршен регионални водовод који повезује Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу и да је вредност те инвестиције 1,564 милијарди динара.

Вучић је рекао да је реализован и пројекат решавања комплетне секундарне водоводне мреже на територији општина Зубин Поток и Звечан, а у завршној фази су радови на изградњи здравствено рекреативног комплекса Рајска бања у Бањској.

Вучић је навео да су у том комплексу завршени радови на отвореним базенима, велнес и спа центар, изграђен нови хотел, улица са расветом, панорамско степениште према манастиру, а у току је завршетак радова на уређењу насеља Бањска са бањом Рајска бања.

"У оквиру Клиничко болничког центра Косовска Митровица изграђена је и опремљена лабораторија за Пи-Си-Ар тестирање на присуство корона вируса, навео је Вучић и додао да су саниране и адаптиране три основне школе у Лепосавићу, изграђен је ученички дом за Пољопривредну школу у Лешку", рекао је Вучић.

"Посебну бригу о нашем народу изразили смо кроз ребаланс буџета којим смо определили додатне четири милијарде динара за капиталне пројекте и једнократну финансијску помоћ за наш народ, за све припаднике нашег народа и посебно за оне који тешко живе, незапосленима, по 200 евра по глави становника што је опет већа помоћ него било где у централној Србији", рекао је Вучић.

"Новцем од ребаланса биће финансирана изградња дечијег обданишта у Гораждевцу у износу од 36,757 милиона динара, као и обданиште у Новом Бановцу", додао је Вучић.

Вучић је од великих пројеката издвојио почетак изградње Клиничко - болничког центра Приштина у Грачаници у износу од шест милиона динара, који је измештен из Приштине 1999. године у Грачаницу и од тада функционише у привременом простору који је адаптиран за пружање медицинских услуга за преко 60.000 људи који гравитирају ка тој здравственој установи.

Вучић је рекао да су такође одвојена и средства за капиталну реконструкцију Клиничко - болничког центра у Косовској Митровици, за шта је издвојено милијарду и 250 милиона динара.

"Почела је и прва припремна фаза радова за зграду Универзитета Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, а зграда је намењена за ректорат, природно математички факултет, економски и правни факултет", додао је Вучић.

"На ову зграду чекамо више од 20 година и уложићемо 792 милиона динара", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да ће бити реализован пројекат санације и превенције од поплава на територији аутономне покрајине.

 

Нудили вакцине свима, нисмо делили грађане

Вучић је рекао да је до сада у српским срединама на Косову и Метохији 25, 500 људи вакцинисано, а више од 22, 600 примило је другу дозу.

Вучић је рекао да је старијих од 60 година другу дозу вакцине примило 67 одсто грађана и указао да је Србија понудила вакцине свима на Косову и Метохији, али да су приштинске власти то одбиле. "Они су делили грађане, ми нисмо", и зато је вакцинација морала да се измести у околне општине у централној Србији.

Вучић је напоменуо да је додатна помоћ од 3. 000 динара за вакцинисане као и пакети помоћи била обезбеђена и за грађане на Косову и Метохији.

Говорећи о издвајањима Србије за Косово и Метохију, Вучић је навео и да је уложено у објекте Српске православне цркве као и у 246 културних манифестација.

Вучић је рекао да је у те пројекте међу којима је и 37 манастира и цркава, као и народне кухиње уложено 248 милиона динара.

Вучић је прецизирао да је уложено у радове у манастиру Грачаница, од 72. 520 милиона динара, а за Високе Дечане, 19. 399 милиона динара.

Вучић је рекао да приштинске власти не признају ни своје судске одлуке када је у питању земљиште тог манастира, а сваког дана стижу претње из Приштине и других крајева, напомињући да се ту чувају корени српства.

Вучић је навео да је уложено у радове и у манастир у Брњаку, богословију Кирила и Метохије, Пећку патријаршију, 31 милион динара, као и за Бањску, манастир Девич, Будисавце, Богородицу Љевишку...

Вучић је напоменуо да је улагано и за безбедност деце у школама, као и у здравство наводећи нова санитетска возила и посао за више од 90 лекара и више од 400 медицинских сестара.

Вучић је посебно истакао помоћ за наталитет у српским срединама, 10. 000 динара за свако новорођено дете. Вучић је додао да је дато 22 милиона динара за 2. 249 деце.

Вучић најављује да ће влади упутити захтев да у српским срединама повећа средства за новорођену децу.

Када је у питању пољопривреда Вучић је навео да је ове године издвојено 750 милиона динара, за механизацију, сточни фонд... и да је помоћ добило 1. 600 пољопривредних домаћинстава.

 

Компромис једино решење, сви заједно до њега да дођемо

Компромисно решење за Косoвo и Метохију је једино могуће решење и ако ме питате шта је компромис, то не знам да вам кажем, али знам да сви заједно до компромиса морамо да дођемо, поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да ако не дођемо до компромисног решења да ћемо проблем Косoва и Метохије оставити будућим генерацијама.

"Када чујем политичаре када кажу, понудићемо Албанцима широку аутономију... Па ниједан Албанац то неће да чује, немојте себе да заваравамо и лажемо, јер не постоји ниједан Албанац који то хоће да прихвати. Чујем онда како ми то можемо да им дамо... Мали смо ми да можемо нешто да одређујемо Француској, Немачкој и другим земљама, али смо довољно велики да можемо да себе штитимо од понижења", истакао је Вучић.

Рекао је да то велики нису разумели, као ни Приштина и Аљбин Курти који му је рекао у Бриселу 10 пута како је Бајден рекао да мора да дође до међусобног признања.

Вучић је нагласио да је издржао притисак када је био у Белој кући и имао храбрости да одбије када су му то тада тражили и да сада Курти мисли да може на то да га натера.

 

Не радујем се замрзнутом конфликту, али плашим се да остаје

Вучић је поручио да се не радује замрзнутом конфликту на Косову и Метохији, али да се нажалост плаши да ће тако и остати, иако се томе не нада, због тога што нема довољно одговорних партнера и људи који покушавају да схвате реалност.

"Ево 90 одсто вас може одмах да каже да су 90 одсто шансе да ће тако да буде (замрзнути конфликт). Немате довољно одговорне партнере и људе који покушавају да схвате реалност, нити људе који могу да разумеју и да свет више није само САД и Европска унија, који јесу много важни. Са друге стране, имате нас који чим нам крене боље постанемо бахати и кажемо, ми данас можемо све", рекао је Вучић.

Додаје да треба погледати како се Приштина наоружава и ко је наоружава, пошто ће у претходних пет година па до следеће године удвостручити свој буџет.

Вучић додаје да Косово наоружавају Американци, Турци и Немци, од опреме, наоружања и обуке, као и да је то за приштинске борце, пошто они јесу организовани као права војска.

И нико не покушава да их заустави у кршењу Резолуције 1244, додао је Вучић.

Ипак, Вучић истиче да је то наоружавање Косова ништа посебно ако се упореди са тим колико ми улажемо у наоружање.

"То није чак ни за бригу и то вам говорим ја, као неко ко је увек песимистичан. Али, за бригу је тренд који показују поједине земље Запада које желе да их додатно наоружају и опреме, па се питате због чега то раде, а они нас зашто ми то радимо. Ми то радимо јер имамо право на то, јер смо суверена и независна земља и нама је само важно да видимо стање јавног дуга и да ли то можемо себи да приуштимо", рекао је Вучић.

Вучић истиче да они немају право на то јер тиме хоће да кажу да третирају Косово као суверену и независну државу, супротно међународном праву и уговорима који су потписани.

 

Друга страна и не размишља о компромису

Вучић је рекао да не види како би компромисно решење Београда и Приштине изгледало, као и да не види намеру код супротне стране да уопште размишља о компромисном решењу и да се код њих све свело на најбруталнију кампању против Србије.

Вучић је пренео и да му је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти споменуо подизање тужбе за геноцид против Србије.

"Када сам му примерено одговорио, рекао је зашто се буните, па то нема везе са вама, то има везе са чињеницама које су се десиле на терену, као да је цитирао Мила Ђукановића, потпуно исте речи су употребили", истакао је Вучић.

Вучић је навео да је Куртију рекао да нема никаквих проблема и да поднесе тужбу, али да се онда поставља питање шта очекују од Србије - да плаћа ратну одштету због тога што су покушали и уз подршку западних сила апсолутно успели да отцепе део наше територије што ми не прихватамо.

"И због тога ми морамо да платимо нешто и због тога смо ми починили геноцид", истакао је Вучић и навео да је Приштина тражила од Албаније да преда ту иницијативу, што је та земља одбила.

Вучић је рекао да су говорили о великој хуманој катастрофи и примећује да на крају једину хуману катастрофу доживеше Срби.

"Албанаца је не мање на Косову и Метохији него што их је било 1999. године а Срба је за око 120.000 мање, претерамо и ми па кажемо да је већи број, али ми више немамо у Косову Пољу никога, остало нам је да певамо "Српска се труба чује", али нема никога, имамо нешто мало у Бресју, које је било 85 одсто српско, губимо Угљаре, Чаглавицу зато што их на паметан и лукав начин протерују", рекао је Вучић.

Вучић је навео да свако место на Косову и Метохији губимо, само се правимо да се то не дешава.

"Можемо да помажемо колико год хоћете новцем, не иде, то је реалан живот, а друга је ствар шта ми осећамо, шта је наша духовна снага, шта је оно што знамо и од чега не смемо и не можемо да се одрекнемо", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је Курти тражио декларацију о миру, а такође да све што албанска страна ради је с циљем да Србија призна независност Косова.

"Ако му кажете не, ви сте против мира, а они за мир и морате да објашњавате и ви видите иза сваке њихове реченице да ће Америка и Европска унија да натерају Србију да призна. Не постоји ни жеља за разговором", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Србија спремна да штити слободу, мир, али није спремна да када о томе говори прихвати понижења која јој је неко наменио.

"Србија више није земља поданичког менталитета", закључио је Вучић.

 

Безброј је ризика и проблема, наш пут је да трагамо за компромисним решењем

Вучић је изјавио да је и током последње рунде дијалога у Бриселу представнике Приштине упозорио и замолио да ни не покушавају физички да заузимају трафостаницу Валач, на северу Космета, јер зна шта су планирали и поручио да је наше да пронађемо пут одговорности и озбиљности, да чврсто чувамо државне и националне интересе.

Вучић је рекао да сваки дан трагамо за компромисним решењем, јер без тога ће неко да одмрзне замрзнути конфликт.

"А, онда ћу када се све заврши да питам нечију мајку, да јој кажем да ми је жао што више нема сина, али да смо ми направили велику победу... Па, каква је то победа? Ако је неко од вас спреман на то, ја нисам. Осим да будемо брутално нападнути од било кога, нисам спреман да у томе учествујем", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је и међународну заједницу и Куртија упозорио да Приштина ни не покушава физички да заузима станицу Валач, јер зна шта су планирали.

"Упозорио сам и замолио да то не чине, три пута сам Куртију рекао ''ја те молим да то не покушате да учините''. Људи са Косова и Метохије знају шта то значи... Три пута сам га замолио да не помисли физички да заузима Валач и да може то да уради на 24 или 48 сати. И то је све", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је безброј ризика и проблема, те да наше понашање мора да буде озбиљније.

"Грађанима морамо да говоримо истину, да не обмањујемо, да не причамо бајке због избора. Бајке нека причају они који лажу све време", рекао је Вучић.

Додао је и да зна како теку разговори представника дела опозиције са странцима, који желе само да смене "диктатора Вучића, који не жели да призна Косово", а када их странци упитају шта би они урадили по том питању, кажу да је највећи проблем недостатак транспарентности у дијалогу и демократског капацитета.

"Кажу, помозите нам да сменимо Вучића и ми ћемо се договорити са Албанцима за месец дана, најважније је да сменимо диктатора, па ће све да буде лакше... А, када имате са једне стране такве, а са друге неодговорне у Приштини, онда видите у шта све може да се претвори", рекао је Вучић.

Додао је да је задовољан што је јуче у парламенту разговарао са представницима дела ванпарламентарне опозиције, да је разговор био озбиљан, добар, садржајан.

"Многи од њих су, упркос томе што се противе нашој политици, рекли да су спремни да помогну држави, не нама као политичким субјектима, нити персонално, већ држави. И захвалан сам на таквом приступу", рекао је Вучић.

 

Хероји са Кошара на војној вежби на Пештеру

Вучић је поручио да морамо да укажемо поштовање и част онима који су се за нас борили на Косову и Метохији и уједно позвао поједине да размисле о будућим генерацијама и да ли су нашој деци потребни сукоби.

Вучић је рекао да је позвао преживеле који су се борили на Кошарама на велику војну вежбу на Пештер.

Међутим, прво је као одговор од безбедносних служби добио одговор да не могу да их позову са образложењем да многи од њих имају досије.

"Позвао сам представнике службе безбедности на разговор, дошли су сви и рекао сам да је све тачно што су навели, али сам их питао да ли су они или њихови синови били на Кошарама, да ли сам ја био на Кошарама. Нисмо, а њих смо могли тада да шаљемо, нисмо им читали досије, нисмо их питали да ли су направили неки прекршај", рекао је Вучић.

Вучић је додао да када је требало да бране земљу послати су тамо јер други нису имали довољно храбрости да тамо буду уместо њих.

"Мислили смо да смо много паметни да останемо овде у Београду, а они су топовско месо и за Албанце, и за НАТО и када сам то питао рекли су да нису тако размишљали", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је рекао да свих 186 преживелих са Кошара дођу у недељу и да им буде дозвољено да дођу у којој год хоће униформи, у којој год униформи да су били на Кошарама.

"Сви ће да буду на Пештеру у мојој близини, а ви говорите да сам ја прегазио протоколе и урадио све супротно од онога што су ми безбедносне службе рекле, јер хоћу да ти људи који су се борили храбрије од других, многи од њих су били и рањавани, 108 њих је изгубило живот, хоћу да њима укажемо част, поштовање, да се више никада не стидимо наших бораца и да се њима поносимо", нагласио је Вучић.

Вучић је поручио свима да буду поштени према будућим генерацијама.

Вучић је рекао да и ми као и Албанци треба да покушамо да будемо прагматични и практични.

"Не због нас, већ због наше деце", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да његови синови неће бити кукавице и да се никада неће склонити ако их држава позове на одбрану, али да он то, иако би ћутао и реч не би рекао, не би волео као отац.

"Ћутао бих, реч не бих рекао, али не бих волео да ми Данила или Вукана неко враћа у ковчегу и исто тако не бих волео да туђу децу на тај начин враћају", рекао је Вучић.

Вучић је поручио онима који се "бусају у прса у београдским кафићима", да размисле да ли хоће своју децу да шаљу у рат.

"Ко год да позове моје синове они ће да иду, било када, а да ли бих волео да се то деси, не бих. Волео бих да уживају у економском напретку, да поштено раде, зарађују за свој хлеб", закључио је Вучић.

 

Наша понуда су разговор и тражење компромисног решења

Наша понуда су разговори, да покушамо да дођемо до компромисног решења, и молим све да не терају Србију да уради оно што не може, већ помозите Србији да уради оно што може, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија суверена земља, држава која има право на своје интересе, територију, на живот и тог права се неће одрећи, свиђало се то некоме или не, поготово зато што тиме никога не угрожава, па ни људе на Косову и Метохији.

"Нећемо ми тамо, нити смо икада ишли да било кога нападамо, ратујемо, нити смо икада некога терали. Желимо свима да живе на исти начин као и ми, мирно и сигурно", навео је Вучић.

Вучић је истакао да је све што Србија хоће, да игра политичку утакмицу по правилима која важе за све, и дијалог који ће се завршити не понижењем и насиљем, већ резултатом којим нико неће бити до краја задовољан.

"Такав резултат је услов за наставак разних утакмица, а не сукоб и насиље. То је једино што Србија може да понуди и ништа више", рекао је Вучић.

Указао је, међутим, да се плаши да жеља за компромисом и договором у овом тренутку уопште не постоји на другој страни.

"Имао сам прилику да сретнем и Куртија и Вјосу Османи. Ништа слично ономе што говоре нисам чуо ни од Харадинаја, ни од Тачија, ни од Хотија. То никакве везе са озбиљношћу, одговорношћу и реалношћу нема", навео је Вучић.

Вучић је додао да је пред државом пуно рада, наставак подршке народу на Косову и Метохији, јунацима који тамо живе, чувају огњишта, српско име и презиме.

"Морамо имати рационални и прагматични приступ, показати спремност и отвореност за дијалог, да све проблеме решавамо мирно, не узвраћати претњама на претње, али јасно ставити до знања да нећемо дозволити никакву нову Олују, Бљесак или прогон српског народа", поручио је Вучић.

 

Важно је шта ћемо са Косовом и Метохијом

Вучић је поручио да Србија данас није у таквој позицији да тражи смислене одговоре и правду када је у питању Косово и Метохија, али да треба да учини оно што може да сачува своје националне интересе и мир, као и да има више деце.

Вучић је рекао да је Србија независна и самостална у свом одлучивању и у креирању политике.

"Не смемо да будемо бахати и арогантни, али Србију не смеју да воде људи из страних амбасада", рекао је Вучић илуструјући то ситуацијом из 2008. године када су, како је рекао, један тајкун и тројица амбасадора издиктирали састав владе.

"Да ли можете то да замислите, да мене неко позове и то ми каже", упитао је Вучић и додао да би то било понижење које не би могао да преживи.

Вучић објашњава и да Србија сада тако може да се понаша и зато што је напредовала и у политичком и у економском смислу, а наводи и шта је све учињено да би се сачувао национални идентитет, као што су Храм Светог Саве, споменици историјским личностима, филмови о Првом светском рату, Дара из Јасеновца...

Морамо да чувамо самопоштовање и идентитет, рекао је Вучић, али је указао да морамо да покажемо поштовање и пијетет према албанским, босанским и свим другим жртвама.

"Нека други манипулишу после 20 или 22 године, траже права и ратне одштете. Наше је да никада не одустанемо од истине упркос притисцима, да искажемо пијетет, кајање због злочина које смо починили", рекао је Вучић.

Ако не поштујемо друге, и према другим жртвама немамо пијетет, рекао је, сви ће се питати шта са нама није уреду.

Вучић је међутим указао и на то да сви сада говоре о једном месту, али да је српских жртава и у Јасеновцу и код Туђмана било више него у том месту.

Рекао је и да не очекује правду, као и да ћемо платити цену не само своје погрешне политике, већ и бахате политике гажења самосталних држава које нису поданички оријентисане према великим силама, које се никада неће извинити због агресије на нашу земљу.

Позивају се на хуманитарну катастрофу, само да би дошло до сецесије Косова и Метохије, оценио је Вучић, наводећи да сецесије није било ни када је у питању много већа хуманитарна катастрофа у неким другим земљама.

Рекао је и да људи из Републике Српске питају, како Албанци имају право на самоопредељење, а Срби немају, по ком принципу међународних права.

"Шта да кажем тим људима. Један од највећих државника рекао ми је, "ти си у праву, али ситуација је другачија, мораш да имаш прагматичан приступ, чувај земљу, земља ти напредује, не улази даље у то", пренео је Вучић.

"Када питам наведите принцип када неко има право, а други нема право, нема одговора. Сад и не говоре више о томе. Нема смисленог одговора, неће га ни бити. Нећемо добити ни правду ни смислене одговоре. Треба да гледамо себе. И шта је то што можемо, докле можемо, да сачувамо земљу и мир", рекао је Вучић.

Вучић је указао и да наш проблем више није одлив, јер се Срби враћају, већ то што немамо децу.

"Наше је да пронађемо средину, сачувамо образ, земљу, нацију. Које мере да пронађемо да би неко имао дете, јер то постаје најскупља реч у Србији. Важан је раст, важно је шта ћемо са Косовом и Метохијом, али нећемо ништа ни са чим ако не будемо имали више деце", поручио је Вучић.

 

 

Нисам чуо од Камберија да су Албанци чинили злочине

Вучић је рекао да је поносан на Србију која не крије злочинце и додао да за српске жртве очигледно нема правде.

Одговарајући на излагање посланика Шаипа Камберија који је у свом обраћању највише пажње посветио оптужбама да је Србија чинила злочине над албанским становништвом на Косову и Метохији, Вучић је одговорио да је у свим својим излагањима наводио да Срби нису увек били ни свеци ни анђели.

"Од вас албанских представника никада нисам чуо да сте чинили злочине. А зар нисте? Јесу ли ваше руке чисте, а само српске крваве? Тешко да поверујем, а чињенице ме у то уверавају", нагласио је Вучић.

Вучић је указао да је Камбери поменуо пример Саранда Богујевци, чији долазак је најављен у оквиру предстојећег дијалога Београда и Приштине у Бриселу и додао да она може доћи на састанак у оквиру дијалога, а да је то одука албанске стране.

"Саранда Богујевци је жена која је прошла кроз пакао живота. Морате знати она је примљена у Београд 2013. године, слободно је дошла у Београд, и говорила о тешком злочину који је почињен над њеном породицом", подсетио је Вучић.

Вучић је указао и да је Београд тражио од албанских власти да се ископавање изврши на десет локација, а да је то учињено само на локацији бункер код Ђаковице.

"Срећом да је Богујевци жива, па може да прича о тешком злочину што су лоши и зли људи починили. А ко ће да прича о злочину над породицом Шутаковић, где су троје деце убијени злочиначки и заједно са својим оцем и мајком покопани тако да не буду пронађени", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да нема ко из те породице да дође у Приштину и говори о тешком злочину који је почињен, јер нико од њих није преживео.

"Тога се нисте сетили. Разлика је у томе што се ја сетим Саранде и породице Шутаковић. Поносан сам на Србију која неће да крије злочинце, људе који носе српска презимена. Не могу да разумем вас који држите придике нама а сакрили би сте злочине које су починили Албанци", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да нам свакога дана придике држе и осуђују за геноцид, а кажу да не мисле на народ, државу, већ појединце, али никада нису рекли који су то појединци.

"Људи који су нанели велико зло породици Саранде, сви су осуђени пред српским судовима. Питање Канберију и Куртију, где су данас убице породице Шутаковић јесу ли осуђени, оптужени, где су?", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да наравно нема правде за српске жртве, нити ће је бити.

Вучић је додао да тако изгледа и у Бриселу, када се говори о несталим лицима.

На констатацију да ми увек знамо шта нећемо, а не знамо шта хоћемо, Вучић је рекао да је данас макар делимично одговорио на то, али се не може током преговора нацртати шта је идеја.

"Не можете нацртати које су ваше црвене линије, јер када то кажете, онда оне то више нису, јер их друга страна никада неће прихватити као црвене линије. То ниједна страна није урадила никада", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да то говоре они који не знају како се преговори воде и водили су их тако да о њима Камбери славодобитно говори, а да ће им дизати споменик у албанским насељима због пресуде Међународног суда правде.

"Ми не говоримо на такав начин. Кажемо шта не можемо, а у тим оквирима мора да постоји довољно слободе, озбиљности и одговорности да бисмо могли да постижемо најбоља решења у интересу српског, али и албанског народа", рекао је Вучић.

 

Куртијева декларација трик да је Приштина за мир

Вучић је рекао одговарајући народном посланику Шаипу Камберију да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није мислио на мир када је предложио декларацију о миру у Бриселу током разговора Београда и Приштине већ да је хтео да понизи Србију и представи да је он за мир, а Србија не.

Камберију, који је у свом излагању рекао да је Београд на декларацију о миру коју је предложио Курти у Бриселу одговорила заказивањем војне вежбе, Вучић је одговорио:

"Ми смо војну вежбу заказали једно месец и по дана раније, а понуда о декларацији о миру није никаква понуда о декларацији и очувању мира и ненападању јер се она потписује између суверених држава. И није се тај који вам је делимично диктирао текст залагао ни за какав мир и уопште му није било до мира, мир му није био ни у подсвести", нагласио је Вучић.

Додаје да је напротив, Куртију једино било стало да понизи Србију и прода неки трик међународним представницима како би показао да је он тобоже за мир, а Србија није.

"Србија јесте за мир, али не признаје Косово као независну државу и на ту чињеницу морате да се навикнете, посебно на чињеницу да због тога нећу да се извињавам ни Вама, ни међународним представницима, а понајмање Куртију, Османи или било коме другом ко долази из Приштине", рекао је Вучић обраћајући се Камберију.

 

Причате о апартхејду у ком су Срби нестајали

Вучић је поручио Шаипу Камберију да Албанци говоре о апартхејду у Србији у коме су Срби нестајали, али да Срби нису умели да праве жртву од себе као што то све време раде Албанци.

"Када причате о инклузији Албанаца у државне органе и институције, па што избацисте све Србе у Бујановцу и Прешеву, и то не тамо где их има три или четири одсто, а тражите од нас инклузију тамо где вас нема један одсто. И то на територији коју ви сматрате Србијом", запитао је Вучић.

Вучић је рекао да су Албанци избацили 40 одсто Срба из локалне власти у Бујановцу и да сада нема ниједног Србина у општини у Бујановцу.

"Смета вам присуство српског човека у општини и ви ћете да нам држите предавање", поручио је Вучић.

"Ми се односимо фер и поштено, а реците ви колико имате полицајаца Албанаца, а колико помоћника, у општинама да су Срби и чланова већа од тих 40 одсто. Ја ћу вам рећи - нула. Што то не кажете амбасадорима. Шта год се каже против Срба, нађете неке кретене код нас који ће да кажу, е добро им је рекао, проблем српске државе је диктатура. Јесте, а код вас демократија цвета, иде у небеса", навео је Вучић.

Вучић је истакао да су Срби од почетка сукоба са нацистичком Немачком били непријатељи и Геринга и Гебелса, са којим Албанци упоређују сада Вељка Одаловића, и платили због тога највишу цену и под балистичким покретом на Косову Бали Комбетар, који су били главни савезници баш Геринга и Гебелса.

"Камбери је изговорио да је Србија убијала децу, а није рекао име и презиме, рекао је Србија је убијала децу, то је као када вам неко из Црне Горе саопшти како нису ниједног појединца наводили (у декларацији). Хоће да у историјске књиге уђе да је Србија убијала децу, а не злочинци које смо сами осудили и имали снаге да то урадимо, колико други никада неће имати снаге. Па смо ми криви, јер су то наводно српски народ и Србија чинили", рекао је Вучић.

Вучић је додао да Срби никада ништа лоше нису рекли о Албанцима, нити да мислимо да смо бољи народ по било чему од Албанаца.

"Кажете да је Небојша Павковић оптужен на 22 године, а сада можете на још 22 године, за исто дело ће да му суде на другом суду".

Нема никакве правне процедуре нити правних принципа, али није Павковић убио породицу Шутаковић, ту децу. Ко их је убио Камбери, што нисте открили и осудили као што смо ми осудили оне који су убили чланове породице Богујевци? Је л' видите у чему је разлика између нас", запитао је Вучић.

Вучић је рекао да Албанци говоре о Рачку и тиме плаше сваког Србина, као и породицу Тодосијевић јер је рекао шта мисли о Рачку, након чега је покренута хајка против њега.

"Ви можете да кажете овде шта год хоћете, и увек ћу се борити за ваше право да изговорите шта год хоћете, јер имамо довољно аргумената да вам одговоримо. Желимо да се увек залажемо за слободу говора и пуну слободу као припадника националне мањине и грађанина. То је важна разлика између онога што се збива у Београду и Приштини", рекао је Вучић.

 

Трудимо се да помогнемо и Бошњацима на Косову и Метохији

Вучић је изјавио да се Београд трудио да помогне припадницима бошњачког народа на Косову и Метохији.

"Трудили смо се да помогнемо колико је могуће, пре свега на северу Косова и Метохије, тамо где можемо више, али и у свим другим деловима, да учинимо све од интереса за бошњачки народ", рекао је Вучић.

Додао је да је када је био у Лепосавићу разговарао са мештанима насеља у којима живе Бошњаци, урађен је пут вредан 1,3 милиона евра.

"Радимо ограду око џамије, трудимо се да помогнемо око пољопривредне механизације, да би људи живели боље и опстали на огњиштима", рекао је Вучић.

 

То да можете да говорите на овакав начин је наше богатство, слика и прилика наше демократије

Вучић је истакао да се нико у Србији не залаже за једнонационалну државу, већ да наша држава националне мањине сматра за богатство и да не жели да се представницима националних мањина у Србији деси прогон што се дешава Србима на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да сматра да сви људи који припадају другим верама, другим народима су наше богатство.

"Мислимо да су наше различитости наше богатство, да то што можете да говорите на овакав начин је наше богатство, слика и прилика наше демократије", рекао је Вучић.

Изразио је задовољство и срећу тиме што са Мађарском имамо најбоље односе, поготову што је мађарска најбројнија заједница на територији Србије после српске.

Како је навео, додатно желимо боље односе са Бошњацима.

"И зато себи не дозвољавамо ниједну реч којом би их увредили или било шта направили разумевајући добро и њихове емоције и оно са чим се суочавају, али ми вас не желимо да прогонимо као што се прогон дешава Србима на Косову и Метохији, ми желимо да заувек останете овде", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је осигурано остваривање права националним мањинама у Србији и то без обзира што постоје и места где не живи толики број Албанаца колико их се пријављује, као што је Медвеђа.

"Слушамо редовно како Прешевска долина обухвата Медвеђу, а питање је где су толики Албанци у Медвеђи. Када добијете праве бројеве схватите да нема толико Албанаца у Медвеђи, које поштујемо, улазе у власт увек, а осам, девет пута их је мање у Медвеђи него Срба у Бујановцу и то пропорционално, а у апсолутним бројевима 20, 30 пута мање. Срби у Бујановцу могу да буду без власти, а Албанци у Медвеђи не могу", навео је Вучић.

Додаје и да када год је био неки покушај да се Албанци у Медвеђи избаце из власти, он би рекао да не може тако и да то мора да се промени.

"Зато што ми водимо рачуна да буду представљени како је потребно", рекао је Вучић.

 

Србија никада неће бити уморна од Косова и Метохије

Србија никада неће бити уморна Косова и Метохије и српског народа који живи у нашој јужној покрајини, рекао је Вучић одговарајући посланику Шаипу Камберију, на његову констатацију да је Србија уморна од Косова.

"Не знам од чега је неко уморан или не, понекад се и сам осетим уморан, али то је само тренутак и физички умор, а Србија да буде уморна од Косова неће да буде никада", истакао је Вучић.

Вучић је додао да Србија може да буде уморна од погрешних дела, од сопствене немоћи, уморна је од удворничке и поданичке политике, од бахате и осионе политике.

"Али, Србија никада, уверавам вас, неће бити уморна ни од свог народа на Косову и Метохији, ни од Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ако му се учинило да је неко уморан, то му се само учинило.

Вучић је рекао да ако је такав утисак, да је то грешка наше државе.

"То показује да смо погрешили, први ја, да нисмо показали довољно ентузијазма и енергије. Видећете га још много више у очувању интереса нашег народа на Косову и Метохији. Да живи Србија и Косово и Метохија", закључио је Вучић.

 

 

Знају они да нисам починио злочин, нити сам учествовао у таквим догађајима

Вучић je одбацио оптужбе посланика Шаипа Kамберија о одговорности због тога што је био министар у време када су почињени злочини на Kосову и Метохији, као и за "избацивање" Албанаца из Медвеђе.

"Разумео сам, хтео је да каже да сам злочинац. Знају они да нисам починио злочин, нити сам учествовао у таквим догађајима на Kосову и Метохији", истакао је Вучић наводећи да то само говори о томе да ће кривицу пребацивати сваком Србину и да ће их увек називати "геноцидашима" и у наредних 30, 50, 100 година.

Kамберија је упитао зашто не каже колико има Албанаца у Медвеђи, а колико је Срба избачено из власти у Бујановцу или где је у Београду видео графит против Албанаца, јер су у Београд добродошли сви.

Вучић је показао графит из Приштине на коме пише "Исус мрзи Србе", и упитао да ли негде на Kосову има оваквих графита на џамијама.

Указао је и да је Саранди Богојевци чија породица је жртва злочина, према њеном сопственом признању, живот спасила српска војска, која се сукобила са бандама, како је рекао, наших људи.

Вучић је упитао Kамберија да ли је и где могла заштиту и правду да потражи породица Шутаковић.

Одговорио је и да су у Србији оптужени и осуђени они који су починили злочине и на Kамберијеве тврдње о неистраженим гробницама Албанаца у Србији, да је отворена 21 јама и пронађене албанске жртве.

А у Приштини, додао је, неће да говоре о ископавањима на Kосову и Метохији, те да му је у Бриселу Бесники Бислими рекао да то неће учинити јер би сам чин ископавања Србија искористила да покаже да су Албанци чинили злочине.

"А ви нисте", обратио се Вучић Kамберију, уз констатацију да нико неће да одговори ко је убио троје српске деце, нити их траже нити ће да их нађу.

Kамберија је позвао да каже шта му недостаје у Медвеђи у власти, и питао зашто не пусте Србе да учествују у власти у Бујановцу.

"Покажи на делу како хоћете заједно са Србима", рекао је Вучић.

На Kамберијеву тврдњу да су током консултација о формирању нове владе са Вучићем доставили и захтеве за албанску заједницу, Вучић је одговорио да је Kамбери тражио место министра.

"Замислите да Kамбери као министар тражи да признамо Kосово", рекао је Вучић и додао да му је понудио да му буде заменик министра, али да је то њему испод части и додао да он зна да је Kамберију само фотеља битна.

 

 

Камбери је бодрио демократски капацитет Вука Јеремића

Поносан сам на чињеницу на ваш демократски капацитет, веома сам задовољан што тако иступате", узвратио је Вучић закључујући да је "срећан" што Kамбери не може да похвали његов, али зато је бодрио демократски капацитет Вука Јеремића.

 

 

Повећање буџета Приштине због набавке оружја

Вучић је пренео посланицима да приштинске власти намеравају да у наредном периоду повећају буџет како би набавили наоружање.

Вучић је рекао да приштинске власти у буџету за 2022. годину планирају 106 милиона евра, наспрам 67 милиона евра колико се издваја ове године за Kосовске безбедносне снаге (KБС).

Према његовим речима 2023. године издвајања за Kосовске безбедносне снаге биће 114,4 милиона евра, а 2024. године биће 133,1 милион евра.

Највеће повећање буџета планирано је за набавку наоружања, додао је Вучић.

Пренео је да су Kосовске безбедносне снаге опремљене са 118 возила типа "Hummer", 17 возила типа "Cobra", 22 моторна возила типа "Land Rover", 44 возила "Puch", један мерцедес "Arocs" са осам точкова.

У наредном периоду планирају, додаје, набавку три лака хеликоптера, и три средња транспортна хеликоптера.

Постоји опасност, додао је, пошто су имали велику вежбу са Американцима и западним партнерима, на којима су учествовали и "Black Hawk" хеликоптери, као и "Patriot" хеликоптери, да ће им их Американци оставити, али како је рекао "немамо никакве показатеље за то".

Вучић је рекао да је чињеница да је процес трансформације Kосовске безбедносне снаге резултат једностране примене Резолуције 1244.

То западне силе правдају "променом чињеничног стања на терену", што није у складу са правним нормама и међународно правним прописима.

 

Уздамо се у Европску унију и Запад да зауставимо атак на Дечане

Вучић је изјавио да је председник општине Дечани најавио изградњу манастирске улице, што је, истиче, супротно свим правилима, додајући да се уздамо у Европску унију, Сједињене Америчке Државе и западне силе у заустављању атака на манастир Високи Дечани.

Говорећи после излагања неколико посланика, по питању заштите културне баштине, Вучић је рекао да је председник општине Дечани, за којег каже да је "чудан човек", а општина готово 100-процентно албанска, најавио градњу манастирске улице.

Истакао је да је то супротно свим правилима, закону о зонама и извршним одлукама који кажу да је могуће градити само локални пут и обилазницу.

"Плашимо се да је то нови напад на Високе Дечане, тај човек је веома чудан, али они који га подржавају у тој намери седе у Приштини. Уздамо се у Европску унију, западне силе, Сједињене Америчке Државе, да нам помогну по том питању, да зауставимо даље тај атак на манастир Високи Дечани", рекао је Вучић.

Kада је реч о имовини, Вучић је рекао када се прочита на Википедији да ми имамо 58 одсто имовине на Kосову и Метохији, то није тачно, поготово не у складу са оним што Запад признаје као имовину.

По томе би требало да је од тих 58 одсто - 29 одсто државна, 14 одсто друштвена и 15 одсто црквена и приватна имовина.

"Kада смо кренули у разговоре о имовини, брзо смо их прекинули јер смо се ми држали одређених принципа, а Запад признаје неки други и ми немамо баш много адута које ће нам Запад прихватити", рекао је Вучић.

"Немамо ми толико имовине, јер не би било реално да имате шест одсто становништва, а толики проценат имовине", додао је Вучић.

"Чињеница је да су они донели одлуку да прихвате, Бог зна по ком правилу, да све што је било државна имовина, осим ако није изузето законом, припада тзв. Kосову. Поред тога, 14 одсто друштвене имовине је највећим делом приватизовано, углавном је реч о Албанцима и странцима и у малом броју Србима, пре свега на северу Kосова и Метохије", рекао је Вучић.

Kада је реч о црквеној имовини, она није ни близу 15 одсто, али нам Приштина не дозвољава ни да ту имовину чувамо и да буде неприкосновена како би морало да буде у складу са западним принципима, нагласио је Вучић.

По питању слободног протока, Вучић је указао да Приштина тражи Сефту уместо Цефте, и да се ту, заправо, крије једна замка.

Вучић је појаснио да је у Цефти потписник Унмик, а када се говори о Kосову, оно иде са звездицом, а Приштина сада тражи Сефту, како би то био трговински споразум Југоисточне Европе, у којем би они били представљени као "Република Kосово".

"И када ми кажемо да не можемо то да прихватимо, они кажу да нисмо за слободан проток... Kод њих се крије жеља за више печата и маркица и апсолутно ништа више. Ништа што раде нема везе са реалним животом", рекао је Вучић и додао да Приштина има све могуће проблеме света у економији, али се тиме не бави.

 

Покушаће на Kосову и Метохији, као у Црној Гори, да праве косовску православну цркву

Вучић је изјавио да ће на Kосову и Метохији покушати, као и у Црној Гори, да праве православну цркву када им не буде успело лажно присвајање косовског културног наслеђа.

"Што се тиче косовског наслеђа на коме они инсистирају, то је нешто о чему су кренули да говоре у том смислу госпође Олбрајт и Kлинтон, које су веома утицајне. Али, плашим се да ће они у будућности када буду видели чврстину и снагу наше цркве на терену и одлучност српске државе, ићи на нешто слично као у Црној Гори и покушаће, као са Мирашом Дедеићем у Црној Гори, формирање православне цркве на Kосову", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су то покушали и у Хрватској током Другог светског рата, када су измислили хрватску православну цркву.

Вучић додаје да постоји документ када су 420 Срба из Kаменова код Kарловца покатоличили у једном дану и дали им усташке симболе.

То су њихови планови и у то нема никакве сумње.

"Тако и за Kосово и Метохију, видећете већи утицај породице Гаши него свих Немањића и њихових потомака у изградњи манастира било где на Kосову и Метохији, и то је оно што албанска деца уче. И по том питању без подршке међународне заједнице тешко да ћемо моћи било шта да сачувамо, ма колико се борили", рекао је Вучић.

Додао је да нема ништа да замери Жозепу Борелу и Мирославу Лајчаку јер су били коректни у Бриселу и да разуме да су морали да буду баланс, али да им замера на изјавама после састанка што нису рекли чему су присуствовали.

"Kада се прича о Заједници српских општина, ту нема довољно одлучности и притисака на Албанце и сви гледају како да им угоде. И готово деценију је тако", навео је Вучић.

По питању повраћаја имовине на Kосову и Метохији, Вучић је рекао да има 70.000 захтева за повратак у станове и куће у Приштини, Пећи, Призрену, Урошевцу и другим местима, али да је ту агенцију на Kосову и Метохији водио један од озлоглашених припадника Ослободилачке војске Kосова.

Вучић додаје да Срби дођу са свим папирима који потврђују да су ту живели 50 година, али да им Албанци кажу да је то све фалсификовано и доведу два лажна албанска сведока који кажу како су они ту живели и добију станове.

"Нема тог суда који ће то да вам врати", рекао је Вучић и додао да Албанци сву имовину хоће да конвертују у имовину наводне Републике Kосова. Додаје да ће се Срби, ипак, борити по том питању.

 

За 40 посланика ни Kосово и Метохија није довољно важна тема да дођу

Вучић је замерио појединим посланицима, како је рекао, њих 40 што нису дошли у Скупштину, јер им изгледа Kосово и Метохија није довољно важна тема, али и његовим саветницима који су се "изгубили" у време ручка.

"Имам проблем са тим када видим да има 40 посланика којима ни ова тема није била довољно важна да би дошли у скупштинску салу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да му није "дивно када види да мали број посланика може да издржи да седи шест или седам сати".

"Не знам како онда радимо осам сати или не дај Боже да треба да радимо 10, 12 или 15 сати. То ми није лепо и показује да неки људи мисле да постоје важнији послови од важних државних и националних питања. И то ми показује да нема довољно ентузијазма. Kао што сам видео како се и неки од мојих саветника, који су седели у горњем делу, изгубише када је дошло време ручка. Па ме питају како да ми донесу да једем. Шта да једем овде пасуљ и грашак пред вама...", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је то оно што замера, пре свега, самом себи.

"Али, то је када навикнете некога да му ви све обезбедите и да он не мора много да се труди и да мисли да је ускраћен за нешто ако није добио десет пута више него што заслужује. Али, то нема везе са Kосовом и Метохијом...", напоменуо је Вучић.

 

Седница о Kосову и Метохији није место за причу о политичким противницима

Вучић је изјавио да није желео да говори на седници Скупштине Србије посвећеној Kосову и Метохији о политичким противницима, а да је споменуо само Вука Јеремића јер је посланик Шаип Kамбери говорио о њему, а у вези са одлуком Међународног суда правде о једностраном проглашењу независности Kосова.

Вучић је одговарајући на примедбу посланика Јединствене Србије Драгана Марковића да је био недовољно оштар по питању политичких противника, рекао да не сматра да је Скупштина најбоље место да се о њима говори.

"Немам никаквог страха да говорим и нећу да им се додворавам ни на који начин јер мислим да су земљу разорили и по овом и по свим другим питањима", рекао је Вучић.

Додаје да је најстрашније када предавање о Kосову и Метохији држе они у чије је време проглашена независност Kосова и Метохије и то противправно, док је њихова реакција била таква да "нико не може да је се сети".

"Једино чега можемо да се сећамо јесте прогон Срба који су учествовали у рушењу граничног прелаза Јариње и то су их прогонили са таквом језивом страшћу да то нисам видео у политичком деловању. Требало их је све не похапсити, него побити јер су се људи супротстављали постављању граница између Срба и Срба", навео је Вучић.

Вучић је рекао и да се данас труде да држе патриотске придике иако се садашња власт труди да исправимо све њихове грешке.

Примећује да, када је реч о проблемима у вези са Kосовом и Метохијом, нису само они грешили.

"Нама предстоји велика и тешка борба са неизвесним исходом и остаје нам да се трудимо и покушамо да будемо што је могуће јединственији јер ако смо јединствени, онда ћемо бити неупоредиво снажнији, моћи ћемо да се супротставимо бројним притисцима и да добијемо више од онога што многима изгледа да можемо да добијемо данас", рекао је Вучић.

Наводи и да је задовољан због јучерашњег састанка са непарламентарним странкама са којима је разговарао о Kосову и Метохији и рекао је да посебну нервозу показују због таквих састанака управо они који у томе виде да се неко продао Вучићу, а не разумеју да је то питање опстанка Србије и наше будућности.

"За њих не постоји ниједно друго питање осим када ће опет моћи да отимају народне паре и зато им је свако ко говори о државним питањима и држави проблем јер њих држава и проблеми народа и грађана никада нису занимали", закључио је Вучић.

 

Највећи пад броја Срба на Kосову и Метохији, између 1961. и 1981. године

Вучић је навео да је Србија највеће проблеме када је реч о Kосову и Метохији направила између 1961. и 1981. године када је у јужној покрајини забележен највећи пад у броју становника српске националности.

Вучић је у том смислу навео да је према попису из 1948. године на Kосову и Метохији било 23,62 одсто Срба, а са Црногорцима и неопредељеним муслиманима око 30 одсто, затим 1953. године око 23,51 одсто, а 1961. године 23,55 одсто.

"Катастрофа за нас настаје у периоду између 1961. и 1971. године, апсолутна катастрофа, 1971. године је свега 18,35 одсто, а Албанаца 73,66 одсто, а већ 1981. године Срба је 13,82 одсто. Све што смо изгубили изгубили смо у том периоду", навео је Вучић.

Kако је рекао, до 1991. године смо се држали свим могућим мерама, када је забележен мањи пад броја Срба на Kосову и Метохији.

Истиче да су се Албанци понашали много одговорније и да су се борили за државу и да су били много мудрији, паметнији и да су много више волели свој циљ, него што су то Срби чинили.

Према његовим речима, не размишљамо о деци јер размишљамо само о себи и хоћемо да живимо лепе животе, не интересује нас шта ће бити после нас.

"Што се онда чудите што су нам овакви резултати, што се сви чудимо. Kолико год подршке да дајемо она се види само у сиромашнијим крајевима где можемо да имамо више деце. Тамо где смо најбогатији, где је највиша стопа раста, тамо имамо најмање деце. Што су веће плате, имамо мање деце. Обрнуто пропорционално. Данас имамо највиши стандард у историји и најмање деце у историји", рекао је Вучић.

 

Нећу потписати признање, али ситуација није идеална

Нисам дезертер, нећу да побегнем нити потпишем признање, то ће учинити неко после мене, али народ не можемо да обмањујемо причама како је ситуација идеална, рекао је Вучић.

Вучић је позвао посланике на борбу и јединство, као и на разумевање реалне ситуације поводом Kосова и Метохије, наводећи да само тако могу да се одмере противници и њихови захтеви као и наша енергија и снага који би довели до победе.

"Победа је мир, стабилност, безбедност и очување наших националних и државних интереса", поручио је Вучић.

Вучић је указао да је важно разумети чињенице око Kосова и Метохије.

"Можемо себе да обмањујемо да нам припада 50 одсто имовине. Ми до тога можемо да дођемо само силом, нека вас лаже неко други", рекао је Вучић.

Подсетио је да је о Kосову често разговарао и са покојним патријархом Иринејем који је рекао да разуме позицију Србије, иако не може да прихвати да било које парче Kосова и Метохије не буде наше.

Вучић је рекао да је довољно проћи путем Приштина - Пећ и видети само ознаке, па да више не пожелите никада туда да идете.

"Kада се бусамо у прса треба да мислимо о последицама", указао је Вучић додајући да је зато три пута молио Kуртија да не заузима трафостаницу Валач.

Вучић је објаснио да је све повезано ако желимо да имамо напредак земље, да сачувамо добре односе са Западом, добијемо директне стране инвестиције, замолио је посланике да то разумеју.

"Да ли мислите да је могуће добити 85 одсто гласова на Kосову и Метохији због партијске машинерије", упитао је Вучић додајући да људи који тамо живе знају колико брине о њима.

Наводи и да се нашем становништву на Kосову и Метохији помаже колико може, али да ситуација није идеална и да би се то видело ако би "ушли у њихове ципеле".

 

Односи са мађарском мањином у Србији пријатељски и братски

Вучић је рекао да је веома задовољан сарадњом са Савезом војвођанских Мађара и односима са припадницима мађарске мањине у Србији.

"Ти односи су пријатељски и братски, и немамо ништа против мађарских инвестиција у нашу земљу, немамо ништа против подршке коју Мађарска пружа Мађарима у Војводини, напротив, срећни смо због тога", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да тиме повећавају и наш БДП и раде на развоју шест или седам општина где Мађари представљају већинско становништво, а учествују у пројектима и у централној Србији и помажу у Републици Српској.

"Веома сам захвалан на конструктивности Савеза војвођанских Мађара и поносан на односе које Срби и Мађари данас имају", истакао је Вучић, подсећају да су се само пре 20 година дешавале туче у свим местима на територији северне Србије, а данас то готово да не постоји.

"Kао председник Републике сам задовољан и поносан због тога, и верујем да и са другим мањинским заједницама можемо да изградимо такве односе пуне поверења."

Напоменуо је да су саобраћајни пројекти у Војводини веома важни и да ће Србија уложити преко 60 милиона евра у путеве у покрајини.

Напомиње и да ће пруга Београд-Будимпешта, део Београд-Нови Сад, бити отворена најкасније у фебруару, и да ће у потпуности да промени изглед Србије.

Најављује да ће до 1. септембра бити завршена ковид болница у Новом Саду и додаје да то све може ако имате новца.

"Ово сам све говорио да би разумели колико је важно да чувамо мир, стабилност и гледамо економски напредак, јер он не долази сам од себе. Морате имати безброј предуслова да бисте били успешни", указао је Вучић.

Подсећа и да се бивша власт хвалила растом од 3,5, а да је данас раст БДП седам одсто.

 

Вучић Глишићу: Бриселски споразум нам је омогућио да се развијамо

Вучић је рекао да се потврдило да је добро разумео међународне околности и прилике и да је био у праву када је говорио да ћемо инсистирати на Бриселском споразуму, а Албанци бежати од њега.

Вучић се, указујући да није ништа учинио против свог народа и да је лако са дистанце критиковати све, одговорио на изјаву самосталног посланика Владана Глишића који је рекао да на седници о Kосову и Метохији неће да говори да је Вучић издајник, али и приметио да Бриселски споразум није требало потписати.

"Дела су та која говоре јесам ли крив или не, а не речи људи који нису умели да сагледају тежину позиције и шта је урађено“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је после потписивања Бриселског споразума у ужареној атмосфери у Kосовској Митровици народу објаснио да ће за неку годину видети како ћемо да се боримо за поштовање тог документа, док ће Албанци од тога да беже.

"Kао што сте видели био сам у праву. Добро сам разумео међународне околности и прилике. Схватали смо да је Приштина све играла због једне ствари коју није добила, а то је било у тачки 14 или 15 која је исправљена - столица у Уједињеним нацијама, и друга тачка 10 која се тицала регионалне полиције“, објаснио је Вучић.

Рекао је да су желели на северу Kосова да добију 67 одсто албанских полицајаца.

"Ни на једно ни на друго нисмо пристали. Успели смо да избегнемо столицу у Уједињеним нацијама и да на северу буде већински албанских полицајаца“, нагласио је Вучић.

Подсетио је да је терет одбијања био на њему, да је он тај који је требао да поквари "журку са столицом у Уједињеним нацијама“, иако су притисци били велики.

"Знао сам да Заједницу српских општина неће да испуне. Ми смо за то време добили могућност да се развијамо, да земља напредује много брже него друге у региону“, закључио је Вучић.

 

 

Чинимо све да нађемо нестале

Вучић је изјавио да Србија чини све да пронађе нестале особе за којима њихови најближи трагају, али истакао да би то требало да чине и други, додајући да је држава до сада много урадила и наставиће да улаже у Бујановац, Прешево и тај део Србије, а да је један од циљева наћи инвеститоре за Бујановачку и Сијаринску бању.

Вучић је тиме одговорио на излагање посланице "Уједињене долине - СДА Санџака" Надије Бећири из Бујановца, која се обратила на албанском језику, а говорила о несталима, проблему признавања диплома са тзв. Kосова и потреби за додатним улагањима у Медвеђи, Прешеву и Бујановцу.

"Уверавам вас да Србија чини све да пронађе особе за којима њихови ближњи трагају и да нема разлога да на било који начин спречавамо истрагу, јер то сматрамо цивилизацијским питањем", рекао је Вучић.

Зато смо, истакао је, ископали 21 од 21 тражене локације, са албанским и представницима међународне заједнице и учинили све да пронађемо тела оних који су страдали у међусобним сукобима.

Вучић јој је поручио да би волео да исту такву иницијативу упути онима који се не осврћу на молбе Београда да допусте приступ на још девет локација за које сумњамо да се налазе убијени Срби.

"Али, сигуран сам да ћете вашим угледом то учинити, да приштинске власти то омогуће, управо због оног што сте рекли, због мајки које траже своју децу. Чак 36 одсто несталих у овом тренутку су српске националности и верујем да не постоји разлика између мајки, да се тако здушно како се залажете за права албанских мајки, што подржавам потпуно, заложите и за српске мајке", рекао је Вучић.

Захвалио јој је што је приметила значај Kоридора 10, и ауто-пута до Северне Македоније, јер је то предуслов за већа улагања у Бујановац и Прешево.

"Не знам што сте запели за Медвеђу, у коју смо много уложили, више уложили у путеве у 5, него у 75 година, и наставићемо", рекао је Вучић и додао да ће се радити на довођењу инвеститора у Бујановац и Прешево.

Вучић је навео и да је кључно питање после решавања проблема Врањске бање - Бујановачка бања, која је веома важна, додајући да су за Сијаринску бању чешки инвеститори показали интересовање.

"Борићемо се за долазак инвеститора у Бујановачку бању, као и за ''Гумапластику''. Спремни смо, да не буде да радимо само за источни, где већински живе Срби, да радимо у западном делу општине Бујановац, без обзира што су Срби избачени из локалне власти и да им се ускраћују права. Ми ћемо покушати да подигнемо ваше поверење у нас нашим одговорним понашањем, а да ћете ви променити приступ према Србима и представницима власти", рекао је Вучић.

Додао је и да се нада да ће се пронаћи неки македонски инвеститор који би могао да уложи у Врање и Kуманово, те да верује да би у будућности то могле да буду добре вести.

По питању диплома, истакао је да разуме те проблеме, али да је Београд од 38 диплома прихватио 28, док неки други нису прихватили ниједну српску, зато што не признају Приштински универзитет измештен у Kосовску Митровицу.

"Гледаћемо и тај проблем да решавамо и да урадимо све да, посебно ако постигнемо договор са Северном Македонијом и Албанијом, а надам се да хоћемо, не само о слободном кретању, о протоку роба, услуга и капитала, већ и о заједничком реаговању приликом елементарних непогода", рекао је Вучић.

Додао је да још један споразум важан, који би могао да буде потписан у наредним недељама, је договор о радним дозволама, чиме би се се драстично поправило тржиште радне снаге, јер би радне дозволе важиле на територији све три земље, Србије, Северне Македоније и Албаније.

 

Најважније да, готово по сваку цену, чувамо мир

Вучић је поручио да морамо да будемо свесни да у свету нема правде, нити принципа и да треба да видимо како можемо нешто да урадимо за наш народ и за нашу земљу, да радимо на прагматичним основама, као и да је најважније да чувамо мир и стабилност готово по сваку цену.

"Оно што је закључак и најважније јесте да готово по сваку цену чувамо мир и стабилност. Kажем готово, јер не може по сваку цену, пошто неко може да вас нападне и зато и постоје војска и полиција. Чување мира и стабилности је услов сваког нашег напретка у свакој области", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су га политички противници оптуживали за издају по питању Kосова и Метохије, али да су ти људи мислили да ћемо увек да кријемо оно што неко о нама говори и да се увек плашимо нечијих речи, а не суда народа и сопствених дела.

Вучић је додао да је посланик Шаип Kамбери са сладострашћу говорио о успесима Вука Јеремића за државу Kосово.

Вучић додаје да прошла власт није демантовала Викиликс који је показао да је Борко Стефановић тражио од западних земаља да не признају Kосово, како "лудаци из Српске напредне странке не би дошли на власт".

"Није било важно ни Kосово ни држава Србија већ њихове фотеље. Говорили су да је добро што смо коначно то скинули са своје грбаче", рекао је Вучић.

Нагласио је да има довољно храбрости да каже народу да је ситуација по питању Kосова и Метохије тешка и да ће бити само тежа за нас на Kосову и Метохији, али да ћемо се борити свом снагом, енергијом и знањем које имамо.

Вучић наводи да нам је пре било забрањено да говоримо о Јасеновцу, нити да снимимо филм о Јасеновцу, али да је и према подацима Фрање Туђмана тамо убијено много више људи него у Сребреници, уз сав пијетет према свакој сребреничкој жртви.

Додао је да нико није хтео да се замери загребачкој чаршији, али ни беогадској чаршији која је само чекала да се извињавамо загребачкој чаршији.

 

Никада нећу прихватити колективну кривицу за српски народ

Вучић је поручио свима онима који намећу колективну кривицу српском народу да је никада неће прихватити и истакао да је поносан на то што то може јавно да каже на сваком месту.

Подсетио је да је ишао у Сребреницу да изрази саучешће и положи цвет на мезарју где су многи невини људи побијени, али да није хтео да дозволи понижење српског народа ни на један начин, нити колективну кривицу за српски народ и да то никада неће учинити.

Рекао је да не говори о нападу на њега у Сребреници јер је то што се њему догодило, како је рекао, мала ствар у односу на злочин који су неки Срби починили и додао да је тада у име Србије изразио саучешће недозвољавајући понижење српског народа и неприхватајући колективну кривицу за српски народ.

"Никада не помињем то у Сребреници јер је то што су мени урадили сувише мала ствар према злочину који су неки Срби починили и као што неке није срамота да ћуте о Јасеновцу, мене је срамота да говорим о ономе што се мени десило у поређењу са оним што се догодило сребреничким жртвама", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да то што није истражен тај случај представља неморал и неодговорност нечије власти, али и међународних представника који никада нису инсистирали да се то истражи.

Наше службе безбедности знају све нападаче, рекао је Вучић и додао да је са једним од нападача, који је из Тешња, код Добоја, разговарао и који му се извинио за то.

"Човек се извинио, рекао жао ми је, опрости, ја сам рекао што се мене тиче нема никаквих проблема, Вама и Вашој породици желим све најбоље", рекао је Вучић.

Поручио је онима који у Сребреници никада нису били, да му не причају да то није био никакав напад и да су га гађали пластичним флашама...

Истиче да је и тада носио високо уздигнуту главу, не зато што је мислио да много вреди, јер да је тако мислио спустио би је и савио би се и под каменицама, као и под ударцима и ногама и рукама.

"Али, нисам имао право да то урадим јер сам представљао Србију, поносан српски народ који је дошао да изрази саучешће и положи цвет на мезарју где су многи невини људи побијени, али нисам хтео да дозволим понижење српског народа ни на један начин, нити колективни кривицу за српски народ и никада то нећу да прихватим", истакао је Вучић.

 

Спремни за наставак дијалога, да чувамо земљу

На нама је да будемо одговорни, озбиљни, реални и паметни, али да радимо сваки дан све више, да бисмо били снажнији и могли земљу и народ да сачувамо и заштитимо у сваком тренутку, поручио је Вучић.

"Да знамо да нема љубави и пријатељства у међународним односима, већ само интереса, мањих и великих и да не мислимо да ће нам било ко, било кад помоћи, до нас самих", рекао је Вучић.

Kако је рекао, у међународним односима имамо оне који су нам ближи, које поштујемо, ценимо и волимо, и оне који су нам даљи и које поштујемо, ценимо и не морамо да их волимо.

Али морамо да сарађујемо са свима, јер је то у интересу наше земље, нагласио је Вучић.

По питању дијалога са Приштином, рекао је да је Београд спреман за његов наставак.

"Спремни смо за наставак дијалога, за борбу, да Србија буде успешнија, још напреднија и да покушамо да нашем народу расејаном по целом свету вратимо наду у отаџбину и замолимо оне који су почели да се враћају, да се враћају у већем броју, те да покушамо да имамо више деце, јер без деце нема будућности", рекао је Вучић.

Онда је сигуран да је Србија, не само данас, на добром путу, већ да ћемо разлику између себе и оних који заостају за нама чинити већом у будућности, разлику између нас и оних који су испред нас мањом, а док ћемо неке земље, па и из Европске уније, које су данас замало испред, ускоро успети да престигнемо.

 

Задовољан сам што део опозиције мисли добро држави

Вучић је посаветовао део опозиције који је присуствовао јучерашњем састанку са ванпарламентарним странкама о Kосову и Метохији да се не обазиру на критике и нападе и позвао их да га критикују, али и да саслушају одговор.

"Задовољан сам што добар део тих људи воли и поштује своју државу макар не мислио добро нама. Знам и неке друге који не мисле добро држави, али то је на народу да сам доносе оцену, рекао је Вучић.

Kако је навео, на крају људи гласају за политику, а не за слике где једе грашак и мази куче.

"То је лепо, али људи гласају за садржај, за то какав сте им живот обезбедили, за оне који поштују своју државу, а не за оне који свакодневно учествују у бесмисленим свађама, твитер смицалицама...", рекао је Вучић.

Што се тиче авантуризма, Вучић сматра да Срби морају да избегну авантуризам пре свих јер смо успели да вратимо победнички дух и менталитет.

"Зато што више не морамо да побеђујемо само у спорту, већ и у ономе што је најважније, а то је економија, да будемо успешнији од других у вакцинацији, можемо да будемо успешнији од других у изградњи болница, и све то можемо ми сами, не треба нам ничија помоћ, нити милостиња, али за то је потребно да се не залећемо и да не мислимо да смо јачи него што јесмо", рекао је Вучић.

Додаје да је у реду да се похвалимо економским резултатима, али да знамо где нам је место у свету.

"Зато не хајем за кафанске јунаке који би свакога дана да нешто освајају, али ако може неко други да иде уместо њих, ако могу туђа деца да гину, а не њихова", рекао је Вучић.

 

Руководи ме то шта ће неко за 100 година да каже

Не бринем за то шта ће данас неко да каже, бринем за то шта ће да каже неко за 50, 100 година, то је оно што ме руководи, изјавио је Вучић одговарајући на то што многи за њега знају да кажу да је издајник.

Вучић је, у том смислу, навео да је за време његове власти, подигнуто највише цркава и манастира, али и да су помагане друге богомоље више него икада - и џамије и католичке цркве.

Истиче да је подигнут Храм Светог Саве, као и да су подигнути споменици Стефану Немањи, Цару Лазару, краљу Милутину на прадедовским огњиштима на Kосову и Метохији, али и у центру Београда.

"Никада нисмо ни помислили да озбиљан српски споменик подигнемо управо због приче у београдској, загребачкој чаршији јер смо увек хтели да се додворимо и лепо је што је Београд космополитски град, тиме се поносим, али за разлику од других представљао сам земљу у време када смо се сетили да је Београд и српски град и да не треба да се стидимо чињенице да је Београд српска престоница", рекао је Вучић.

Наводећи да је краљ Александар испао издајник, а спасао нам је Хиландар и сачувао Прохор Пчињски, Вучић је рекао да нам никада нису одговарали они који су нас представљали.

"Милош нам је био увек крив иако нам је створио модерну државу, Kарађорђе нам је био увек крив јер је пребегао на аустроугарску страну приликом слома Првог српског устанка, је л` био некад неко добар код нас", запитао је Вучић.

Истиче да смо споменик кнезу Михаилу на Тргу Републике називали споменик код коња.

"Kоњи су они који су га тако називали. Што се нисмо сетили да буде барем коњаник ако смо глупи да запамтимо да је споменик Kнезу Михаилу. Kога нисмо убили да нам је иоле ваљао", рекао је Вучић.

 

Први пут ове године Србима у Приштини нису честитали Божић

Вучић је указао да први пут ове године Србима у Приштини није честитан Васкрс.

Вучић је рекао да то нико није приметио, укључујући и међународну заједницу.

"Нема честитке православним Србима више, јер што би Срби били посебни, што бисте им се обратили", упитао је Вучић, наводећи да је то само једна од ствари.

Kада су у питању тврдње из Приштине које се стално понављају о наводно 20.000 силованих Албанки, Вучић је рекао да не постоји одвратнији злочин од тога, али да ти подаци нису тачни.

Вучић је навео да је комисија Владе привремених институција у Приштини примила до априла ове године 1.414 захтева лица да им се призна статус жртава ратног сексуалног насиља, а да је тај статус издат у 912 случајева од тога за 880 жена и 32 мушкарца.

Вучић је прецизирао да су ти подаци укључени у извештај генералног секретара Уједињених нација о мисији Унмик 5. априла ове године и да је поднет чланицама Савета безбедности.

Напомиње да је комисија у Приштини формирана 2018. године са мандатом да утврди статус преживелих жртава ратног сексуалног насиља која је те захтеве до сада одбила у 210 случајева.

"Молимо да у Приштини престану са паушалним изјавама, а многи у Београду са аутошовинизмом и нападима на сопствени народ", рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да се грози што је силовано 900 Албанки, али да то није радила Србија већ појединци који су за то одговарали.

Они који су силовали Српкиње и убијали српску децу није брига ни да одговоре, указао је Вучић.

Напомиње и да он не крије српске злочине, и упитао Албанце зашто је то њима проблем да говоре о својим убицама и злочинима.

"Зато што мора да постоји само један кривац и то само Србија", поновио је Вучић додајући и да сви хоће слабију Србију, док ће јачу и снажнију да нападају.

 

Пред нама није лак задатак, тражимо пут до компромиса

Вучић је поднео посланицима Скупштне Србије извештај о Kосову и Метохији и поручио да пред Београдом није лак задатак и није време за свечарско расположење, није време за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружује.

Решење косовског питања види у компромису, иако у овом тренутку не зна шта је то компромисно решење, али зна да је то једино решење до којег морамо да дођемо сви заједно.

Србија тражи пут ка таквом решењу јер како је навео, ако до компромиса не дође проблем Kосова и Метохије ће остати будућим генерацијама.

Нисам дезертет, нећу да побегнем нити потпишем признање, то ће учинити неко после мене, али народ не можемо да обмањујемо причама како је ситуација идеална, рекао је Вучић.

Вучић је позвао посланике на борбу и јединство, као и на разумевање реалне ситуације поводом Kосова и Метохије, наводећи да само тако могу да се одмере противници и њихови захтеви као и наша енергија и снага који би довели до победе.

А победа је, поручио је мир, стабилност, безбедност и очување наших националних и државних интереса.

Србија је, истакао је, спремна за наставак дијалога, за борбу да будемо, како је рекао, напреднији и да српском народу, где год да живи, вратимо наду у отаџбину.

Вучић је поручио и да живот будућих генерација зависи од тога како ће бити решено косовско питање.

Реч је, истакао је, о питању које је у подтексту готово сваке наше политичке теме, сваког нашег државнотворног напора, али много дубље суштинског, идентитетског, економског, и сваких других питања.

Kуповина времена за решавање косовског питања, коме је, како је рекао, и Београд понекад прибегавао, није решење.

"Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледом у будућност и свести о томе какву желимо земљу да оставимо потомцима", рекао је Вучић.

Често прекидан дугим аплаузима, Вучић је рекао да Србији није потребан замрзнути конфликт на Kосову и Метохији, јер он увек може бити одмрзнут.

Замрзнутом конфликту се не радује, али истиче да страхује да ће тако бити, због тога што нема довољно одговорних партнера и људи који покушавају да схвате реалност.

Указао је и на то да треба погледати како се Приштина наоружава и ко је наоружава, пошто ће у односу на претходних пет година па до следеће године удвостручити свој буџет.

Вучић додаје да Kосово наоружавају Американци, Турци и Немци, од опреме, наоружања и обуке, као и да је то за приштинске борце, пошто они јесу организовани као права војска.

"И нико не покушава да их заустави у кршењу Резолуције 1244", навео је Вучић и додао да тиме заправо намеравају да кажу да Kосово третирају као суверену и независну државу, супротно међународном праву и уговорима који су потписани.

У завршној речи Вучић је поручио да је на нама да будемо одговорни, озбиљни реални и паметни, да радимо сваког дана све више да би нам Србија била снажнија да би могла да заштити и сачува свој народ.

"Нико нам неће помоћи до нас самих", закључио је Вучић.

 

Признали сте део територије Србије и хоћете да ћутимо

Градимо мир у региону, али нема више понижења Србије, и не интересује нас више ваша независност, поручио је Вучић поводом оптужби из Црне Горе да се Србија меша у њихова унутрашња питања.

"Ви сте део територије Србије признали за независну државу, а ми не смемо ништа да вам кажемо", прокоментарисао је Вучић у парламенту ове оптужбе и упитао "ко вам смета, је л`вас неко дира, је л`смо ми признали Боку за независну државу".

Вучић је подсетио да је пре тога Црна Гора протерала српског амбасадора, да учествује у прослави Олује.

"Све то није довољно, него сте донели још једну резолуцију о Сребреници да буде јасно да су Срби починили геноцид.

А Јасеновац, Јадовно.... зашто би помињали", запитао је и приметио како то да су "само Срби геноцидни".

Вучић је рекао да ће они наставити са таквом политиком, јер је једина пожељна Србија она која ће да буде неуспешна и са пропалом економијом, која ће да клечи и да се извињава.

"Не можете више да се извињавате док су некоме џепови све пунији", оценио је Вучић.

Вучић је рекао и да су све земље бивше Југославије признале тзв Косово, сем Босне и Херцеговине, а да би и она то учинила да није Републике Српске.

"Покупили су све мале из региона да се изјасне против Србије и буду против Србије", навео је Вучић.

Вучић је на седници поводом излагања Ивице Дачића рекао и да Србија не би могла да успе без те странке и њене подршке.

Нагласио је и да неће дозволити да у парламент уђу они који мисле да то могу без гласова народа.

"У скупштину улазе само они који добију гласове народа", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1