Вести

Вучић: Одговор Србије на пандемијску кризу у 2021. биће амбициозан

Пандемијска криза проузроковала је такве проблеме, у здравству, али и у светској еконoмији, да је тешко предвиђати шта нас чека и правити планове за наредну годину, указао је председник Србије Александар Вучић у онлајн обраћању, којим је отворен овогодишњи скуп у организацији британског Економиста и Колор прес групе "Свет у 2021".

Одговор Србије на тај изазов биће, како је најавио, амбициозан, и подразумева огромна улагања у капиталне инвестиције, подстицање потрошње и реиндустријализацију, што ће подићи раст БДП земље на очекиваних 5,5 до 6 одсто.

Вучић је рекао да му се чини да се, стручњаци и лажни стручњаци, политичари и политиканти никада више нису слагали у једном - да је пандемијска криза обележила не само 2020. годину, већ и читаву декаду, због проблема које је направила, како у здравству, тако и у економији, широм света, превазилазећи чак и Велику депресију, из 1929. године.

Зато је, како је рекао, и тешко, уз све теорије завере, разлучити и пронаћи праве, озбиљне и одговарајуће речи, а посебно није лако предвиђати шта нас чека.

За њега је, као председника Србије, важно то што је једна мала земља као што је Србија урадила неколико ствари.

"Од почетка смо се оштрим и снажим мерама борили за очување живота људи, очување и изградњу здравственог система, јер смо једни од ретких на европском нивоу, који су зидали и градили нове болнице, предвиђајући да није крај после првог таласа", рекао је Вучић.

Тиме је Србија показала да се не понаша увек кампањски, већ да је у стању да стратешки, на озбиљан и одговоран начин предвиђа ствари у будућности и да се, у складу са тим, понаша, додао је Вучић.

"Разумели смо какве катастрофалне последице по економију нашој земљи доноси корона вирус и реаговали смо промптно", рекао је председник.

Прецизирао је да је држава до сада уложила у своју економију више од 6 милијарди евра, од чега је око 4 милијарде директног новца, грантова, док су остало зајмови, мањим делом кроз Фонд за развој - око 105 милиона евра, а већим делом кроз тзв. гарантне шеме.

Навео је и да се водило рачуна о пензионерима, који ће за два дана добити још по 5.000 динара, јер су најпогођенији и најсиромашнији део популације.

Председник је рекао да је нарочито поносан на то што је ниво јавног дуга Србије најмање порастао у односу на све европске земље, међу њима и најмоћније.

"Србији је стопа јавног дуга порасла свега 5 одсто у току корона вируса, а успели смо да имамо снажнији програм и подршку, општу подршку становништву, тако и секторску подршку појединим деловима привреде", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је јуче исплаћен последњи минималац за туристичке агенције, хотелијере, водиче, али и за угоститеље.

"То је оргоман новац и верујем да су људи и у том секторском делу задовољни нашом реакцијом. Али, држава није ћуп из којег може да се увек извуче онолико новца колико би неко желео", указао је Вучић.

Подсетио је и на речи немачке канцеларке Ангеле Меркел да ћемо имати тешку годину и да немачка држава неће моћи у свему да помаже немачке привреднике са онолико новца колико би тражили.

"Ми не можемо да се поредимо са моћном Немачком, јер смо много слабији. Али ћемо се трудити да онолико урадимо да помогнемо да се ти људи навикавају на нове околности, да предузимају мере штедње како би предузећа могла да опстану и да свој посао још енергичније воде и приступају прављењу профита како би могли да издрже 2021", рекао је Вучић.

За нас је 2021. година веома амбициозно постављена, јер предвиђамо огромна улагања у капиталне инвестиције у оквиру програма "Србија 2025", што ће подићи раст БДП-а, изјавио је Вучић и истакао да се очекује да би раст БДП-а требало да буде између 5,5 и шест одсто.

Вучић је рекао да би Србија, по стопи БДП-а, ове и наредне две године, кумулативно, требало да буде земља број један у Европи.

"О политичким последицама нећу да говорим. Али, то је услов да бисмо могли да опстанемо и да би Србија могла да напредује", истакао је.

Зато ћемо, како је рекао, да улажемо у изградњу канализационих мрежа, у пречишћиваче вода, што ће драстично да промени животни стандард грађана.

Наставиће се, како је рекао, и са улагањима у даљу изградњу ауто-путева и пруга, које се брже и интензивније граде него било када у српској историји.

"О гасоводу да не говорим", додао је Вучић.

Председник је нагласио да се ради о огромном новцу који Србија улаже да би подигла и домаћа предузећа која, чак и ако на тендеру и странци добију неки посао, увек са више од 50 одсто учествују у изградњи инфраструктурних пројеката.

"Ићи ћемо на даље повећање потрошње, односно на повећање пензија и плата, пензија за 5,9 одсто, плата за 5 одсто у јавном сектору, уз увећање минималца од 6,65 одсто. То ће додатно подићи примања радника. Без обзира на то што нисмо више радили у 2020, напротив, радили смо мање, али желимо да подстакнемо додатну потрошњу", указао је Вучић.

Вучић је подвукао да је трећи стуб на којем ће се заснивати раст БДП-а бити интензиван рад на даљем привлачењу директних страних инвестиција.

У томе, подсећа, Србија је убедљиви шампион не само региона, већ, по "Фајнаншел Тајмсу", пропорционално броју становника, и целе Европе.

"Многе земље желе деинстријализацију, а ми реиндустријализацију. Управо зато радићемо на томе. Верујем да ће то донети резултате којима ћемо моћи да се вратимо на прву функцију, а то је заштита живота људи, унапређења здравственог система и бољи животни стандард за медицинске раднике. Види се из свега тога јасна испреплетеност свих тема, политике, здравствене и економске политике", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да ће Србија наставити, у складу с тим да напорно и тешко да ради, инсистирајући да обавља и важне послове на путу владавине права, и свом путу ка ЕУ.

"Али, и да у складу са својим интересима води своју целокупну спољну политику привлачећи инвестиције из целог света, и јачајући своје политичке и економске везе и са другим деловима света", подвукао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг