Вести

Вучић: Одлучујући дан за будућност

Водитељ: Добро.
Александар Вучић: Говорим о одржавању избора. Ово што смо ми понудили јесте да избори буду одржани у новембру. Дакле, то је двомесечни уступак. Међутим...
Водитељ: После кандидатуре.
Александар Вучић: Па, кандидатура иде негде између 10. и 15. октобра. Дакле, реално је да имате изборе у новембру, али ми унапред тражимо да се власт обавеже да избори буду у новембру, а кандидатура да ли ће бити пет дана пре или пет дана после, ми смо спремни, дакле, да прихватимо чак и ту врсту ризика, да њима то буде главни изборни адут, јер смо уверени да ћемо да их победимо, без обзира на чињеницу што ће они то представити као свој...
Водитељ: Па, да ли стварно верујете да би то њима био главни изборни адут, с обзриом на чињеницу да ви сада себе, у ствари, везујете за кандидатуру?
Александар Вучић: Они имају само два адута, то јест, три адута. Први адут им је статус кандидата, а ја мислим да они ту не могу да добију готово ништа из простог разлога што сви ми који желимо напредак Србије бићемо везани за то и имаћемо једнако онолико састанака колико и они у Европи и са свима њима.
Водитељ: Да.
Александар Вучић: И ми ћемо испуњавати своје обавезе као опизција једнако као и власт. Друга ствар, то је продаја „Телекома“, они ће обавестити јавност негде око 21. или 22. да нема ништа од тога, а онда ће преко лета грчевито да раде са Шлафом да би завршили то...

Водитељ: А како ви то све знате, господине Вучићу?
Александар Вучић: Па, ево ја вам говорим унапред и говорим вам прецизне податке, као што видите, Данице...
Водитељ: Да, видим, али вас питам како знате. Одакле ви то чујете?
Александар Вучић: Па, добро сам обавештен.
Водитељ: А ко вас обавештава? Како...
Александар Вучић: И да добију...
Водитељ: Ко вам даје...
Александар Вучић: Не бисмо никад откривали наше изворе, говорим о нама из Српске напредне странке.
И трећа ствар на коју они рачунају то је – хајде, како да покваримо рејтинг Српској напредној странци. Пошто имају проблем, они би некако поднели да имају...

Водитељ: Чекајте, само се зауставите ту. Пустићу вас да објасните. Зар није легитимно да размишљају како да вам покваре рејтинг, јер сасвим сам убеђена, да ви размишљате како њима да покваритерејтинг?
Александар Вучић: Дакле, прво, кад сте на власти најважније је да размишљате о грађанима Србије и ономе што ћете за људе да урадите. Њима то није тема.
Водитељ: Зар није то најважније и за опозицију, да размишља шта ће и о чему ће да...
Александар Вучић: Па ми то и радимо, зато смо овакав предлог и дали. Зато што нама није тешко да кажемо – желимо разговор са властима. Желимо договор око тога кад ће бити избори. Ми ћемо да вас победимо, али ми желимо да то буде мирна транзиција власти, да то буде нормална земља, да Србија буде пристојна држава у којој може о свему да се разговара и да ви нас победите за две или три године.
Водитељ: Добро, али хајде овако да поставимо ствари, зар нису сви расписани избори, после кандидатуре, кад год да су расписани после кандидатуре, у новембру, децембру, фактички редовни избори?
Александар Вучић: Па није исто... А не, не, кад распишете изборе у децембру за, рецимо, фебруар или март онда је то различита ствар од тога да ли ће бити одржан у новембру или марту. Дакле, ту је било неслагања око термина. Дакле, није било да  се распишу у новембру, већ да се распишу за новембар.
Водитељ: Али хајте овако да поставимо ствари. Ако ви кажете да је економска ситуација катастрофална, са тим ће да се сложе вероватно сви грађани и грађанке ове земље, да су ургентни избори, и у овој емисији сте прошли пут о томе говорили, зашто онда не захтевате изборе одмах, као што рецимо ЛДП каже да из агоније треба изаћи одмах.
Александар Вучић: Али ЛДП не каже ништа, ЛДП каже...
Водитељ: Али ја вас не питам о ЛДП-у, него о вама.
Александар Вучић: Па што ми их помињете онда? А кад би Чедомир Јовановић овде не питате га, па је пола емисије посвећено Српској напредној странци и томе како треба да клечимо на стиропору, па му не кажете – немој да причаш глупости.
Водитељ: А што сте ви уопште поменули тај стиропор? Сасвим сам сигурна да сте знали да ће стиропор бити метафора у многим...
Александар Вучић: Зато што је за нас стиропор метафора за миран и демократски протест, а неки који немају никакав програм, сем отимања пушака и пљаке и отимачине по Београдским јавним предузећима нам објашњавају да је наш програм клечање на сторипору. Нико неће да клечи нигде и нећемо да молимо никога осим грађана Србије...
Водитељ: Добро, вратимо се питању. А питање је, зар нису сви избори после кандидатуре фактички редовни.
Александар Вучић: Али ја само желим да вам кажем једну ствар – одлично, па нека су, хајде да се договоримо онда да избори буду у новембру, немамо ништа против. Дакле, како год их назовете није важно, ево нека ми нисмо успели, нека ми ништа нисмо успели, дајте да избори буду у новембру. Ми можемо најраније да их добијемо у септембру, да ли се слажете са тим, Данице?
Водитељ: Добро.
Александар Вучић: Није реално раније, не можете да имате изборе у јулу или августу, је ли тако. Јел тако?
Водитељ: Добро, тако је. Постоји законски рок.
Александар Вучић: Значи, наш уступак је два месеца. Коме уступак? Уступак Србији, уступак грађанима Србије. И са друге стране нико не може да нам каже данас у оваквим условима – аха, извините, ви се недоговорно понашање, ми имамо много посла да завршимо. Ми не знамо зашто ви три месеца ниста ништа радили.
Водитељ: Али хајде...
Александар Вучић: Три месеца нисмо имали скупштини, три месеца нико у овој земљи ништа није радио да би опет била крива Српска напредна странка, јер ми нудимо, тобоже, клечање на стиропору и не знам ни ја шта још, док они нуде опоравак. А опоравак им је уништавање земље из дана у дан.
Водитељ: Али хајдете, Александре, овако, ви сте рекли и уочи прошлог митинга и сада и свих ових месеци говорите да заиста су избори решење. Први пут су озбиљно, ако се не варам, као иницијатива покренути у јануару прошле године, ако се не варам.
Александар Вучић: Тако је.
Водитељ: Ваша иницијатива и скупљање потписа за изборе и сада кажете. И сада кажете треба одустати до кандидатуре.
Александар Вучић: Ми не кажемо да треба одустати. Ми кажемо – у реду је да направимо компромис за та два месеца до избора да избори не буду у септембру, него д буду у новембру. И кажемо – у реду је, претрпећемо то. Издржаћемо и то. Зато што мислимо да је важно да Србија постане...
Водитељ: Али онда то значи да је ваша оцена да ће то бити велики народни одлучујући митинг, да то није тачно.
Александар Вучић: Да, то ће бити одлучујући митинг, зато што... По мом суду, то је апсолутно тачно.
Водитељ: Ако је одлучујући онда мора да носи један...
Александар Вучић: Дакле, ако ми дозволите, они неће пристати на изборе у новембру. То је моја процена, можда ја...
Водитељ: А што сте онда изашли, ако то већ знате, са том идејом?
Александар Вучић: Па, зато што ми желимо да покажемо да смо ми за компромис. И да ми желимо грађанима да кажемо – извините људи, оно за шта се ми залажемо не угрожава ни нашу европску будућност, ни наше односе са Русијом, ни наше односе са Јапаном, Кином, Америком, било ким другим.
Водитељ: А да ли сте случајно изашли после оне Цветковићеве тврдње да се угрожавају...
Александар Вучић: Не, не. Подсетићу вас, Данице, о овоме сам ја...
Водитељ: О чему је и господин Мас, немачки амбасадор, у „Блицу“ пре пар дана говорио?
Александар Вучић: Па, мислим да је та изјава, да је било каква изјава било ког амбасадора која се тиче одржавања или неодржавања избора у нашој земљи крајње некоректна.
Водитељ: Добро.
Александар Вучић: А што се тиче.
Водитељ: А да ли се ви слажете са тим?
Александар Вучић: Не, не слажем се.
Водитељ: Избори не би угрозили европски пут.
Александар Вучић: Уопште се не слажем и о томе смо разговарали са господином Масом и о томе смо разговарали кад смо разговарали са господином Барикијом и то само  два дана пре него што је дао онакву изјаву...
Водитељ: Чекајте, зашто се одна слажете са одлагањем, ако се не слажете...
Александар Вучић: И у томе се уопште не слажемо.
Водитељ: Али...
Александар Вучић: Да ли могу само да вам кажем?
Водитељ: Како да не.
Александар Вучић: Суштина је у следећој ствари, наша кључна ствар је – хајде људи да покушамо да постигнемо договор, да покажемо да смо нормална земља, хајде да избегавамо запаљиве ситуације. Хајде да избегавамо немогуће мисије, јер само ми знамо колико смо труда, рада и мука имали да обезбедимо апсолутни мир, чист град и све друго после онако једног демократског, изванредног, рекао бих, готово фасцинантног протеста, какав смо ми имали 5. фебруара. Не знамо како може и шта све може да буде у априлу. Хајде људи да покушамо да кажемо, ево ми ћемо са своје стране да се одрекнемо два месеца, да уместо у септембру, буде у новембру. Хајде ви се одреците та четири месеца, уместо у марту или априлу да буде у новембру. Само то кажите. А ви их назовите редовни, ванредни, назовите их како год хоћете. Говорили сте – плашите се повратка Шешеља. Ево урадиће државни органи све што могу, то је њихов главни изборни адут. Ми кажемо – вратите га за месец дана, хвали га и Наташа Кандић, данас каже да ће да га врати.
Водитељ: Не хвали га. Она претпоставља, хајте да будемо прецизни.
Александар Вучић: А претпоставља, претпоставља.
Водитељ: И анализира да ли би могао или не...
Александар Вучић: Па, да, слажем се, слажем се.
Водитељ: ...да се врати.
Александар Вучић: Слажем се, претпоставља и Наташа Кандић. Па, ево одлично, вратиће се, ево значи оставили смо довољно времена да Демократска странка са свим својим слугама и сателитима делује против СНС. И апсолутно никакав проблем са тим немамо.
Водитељ: Али хајте овако да поставимо ствари.
Александар Вучић: Поставите како год хоћете.
Водитељ: Да сте ви сада на власти. Значи, хипотетички. Да сте ви сад у улози ДС-а, да имате проблем са владом, да је реконструишете, да истовремено имате проблем са опозицијом која заказује митингна коме ће доћи велики број грађана који траже ванредне изборе. И онда та велика опозицона партија каже – ево, до кандидатуре ми пристајемо да чекамо уколико ви распишете изборе одмах после кандидатуре, кад су они иначе намеравали да их распишу...
Александар Вучић: Ма немојте...
Водитељ: Шта бисте ви рекли?
Александар Вучић: Ја бих...
Водитељ: Хвала опозиционој партији.
Александар Вучић: ...али ако ви то кажете да је тако, онда ми очекујемо...
Водитељ: Па, не али шта бисте ви рекли у тој ситуацији?
Александар Вучић: Па, на њиховом месту...
Водитељ: Шта би ви, како би ви...
Александар Вучић: На њиховом месту, пре свега, бих поднео оставку. Ако ме питате сасвим искрено.
Водитељ: Ја вас питам за конкретну ситуацију.
Александар Вучић: А што се. Ево ја  вам кажем, поднео бих оставку.
Водитељ: Кад вам најјача опозициона партија даје...
Александар Вучић: ...зато што немам више легитимитет. Зато што, погледајте, то што нико неће да објављује, а то што ви причате да се негде мењају ДС и СНС у вођству. ДС и СНС се не мењају у вођству. Ја ћу вама, Данице, ово да доставим.
Водитељ: Само, молим вас, будите прецизни, шта је то.
Александар Вучић: Па, ви ћете прочитати, зашто ја да говорим, боље, више ће веровати људи.
Водитељ: Да ли је то неко истраживање?
Александар Вучић: Јесте истраживање јавног мњења.
Водитељ: Чије истраживање?
Александар Вучић: Па, ево пише вам на насловној страни. Ево погледајте.
Водитељ: Да ли могу да погледам?
Александар Вучић: Можете, ево све. Погледајте се странице да не буде да сам вам...
Водитељ: Стратешког маркетинга.
Александар Вучић: Погледајте, молим вас, за ваше гледаоце.
Водитељ: Не могу сад, стварно немам времена.
Александар Вучић: Ја бих доставио. Ово је, дакле, ако би парламентарни избори били одржани данас, за кога бисте гласали ту су дакле сигурни гласачи, такозвани лајкли воутрс, и ту ћете видети да је однос 34,6 према 24,6. Дакле, огромна је разлика. ЛДП је трећи далеко, далеко иза ДС-а и тако даље. Дакле, ја желим само да вам укажем на чињеницу...
Водитељ: На коју.
Александар Вучић: Да у таквој врсти панике која је захватила режим, они предузимају све могуће...
Водитељ: А где ви видите ту панику?
Александар Вучић: Па ја је осећам, не само да је видим.
Водитељ: У чему? Како?
Александар Вучић: Па у томе што рецимо таблоидне новине Демократске странке дневне, саопште после изјаве у вашем студију код Љубице Гојгић, Томислава Николића да је страшно да Србија исплаћује пензије кроз комерцијалне кредите, они ставе наслов Томислав Николић укида пензије. Тако што можете да видите свакога дана у сим новинама и на свим телевизијама, како ће од свакога ко је противник СНС-а представљати националног хероја, како немамо нигде план ни програм, а њихов једини план и програм је, где год да се појаве, сви они заједно, да било шта кажу против Српске напредне странке. Погледајте политичке странке...
Водитељ: Али...
Александар Вучић: Дозволите ми, молим вас, 30 секунди.
Водитељ: Ајде.
Александар Вучић: Ничим се не баве, сем Српском напредном странком. ДС не може да реши ниједан проблем у држави, проблем се зове Српска напредна странка. Све партије режима, дакле, од СПС-а до Г17, сад су потпуно иста политика. У опозицији ЛДП, проблем, могли би они, таман су смислили да четири године још, као по београдском лоповском рецепту наставе у Србији са СПС-ом и ДС-ом, али се родио проблем што данас, по овом истраживању, изволите, молим вас, још једанпут па реците да ли сам слагао или не...
Водитељ: Видела сам.
Александар Вучић: Дакле, по том истраживању, они да би победили СНС морају да се скупе, извините веома је важно, ДС, СПС, ЛДП, али није довољна та само београдска лоповска варијанта, већ на то морате да додате и СРС и ДСС, да...
Водитељ: У реду, а...
Александар Вучић: ...да би могли да победе СНС.
Водитељ: ...али зар ваш проблем није да немате коалициони потенцијал, па чак и да освојите то што ту пише.
Александар Вучић: То није питање коалиционог потенцијала. Освојићемо више. То није питање коалиционог потенцијала, већ питање борбе за промене. Питање жеље да се изађе из ове жабокречине, из жабокречине у коју су нас увели и коју никада не би мењали.
Водитељ: Али колико видим...
Александар Вучић: ...у којој би увек имали некога кога ће тобоже да нападају.
Водитељ: Али хајде овако, вратимо се на митинг и на вашу иницијативу.
Александар Вучић: А они ће да буду заједно и да им све одговара.
Водитељ: Зар то не можемо да схатиомо као шансу да се изађе из жабокречине, шансу влади да ради на европским пословима и кад добијемо кандидатуру, да ли је кандидатура можда излазак из жабокречине, макар један корак, да ли је то то?
Александар Вучић: Кандидатура је добра за Србију. Кандидатура је добра, отпочињање преговора је још боље за Србију после тога. Било би идеално, зашто смо ми рекли избори у новембру. У октобру ви кажете – ево добили сте статус кандидата, ми имамо, после тога Савет Европске уније мора да донесе, да стави печат на то у децембру, очекује се, или јануару. И идеално, за Европску унију, је да имамо изборе у новембру, демократске изборе, и да после тога они ставе свој печат и да кажу – ево Србија је, уз све то што је  добила статус кандидата, имала и демократске изборе, стављамо печат и дајемо датум за отпочињање преговора. Јер нама тек дату, не отпочињање преговора...
Водитељ: Знам, јасно, јасно.
Александар Вучић: ...датум отпочињања преговора отвара широм врата и фондове и све друго.
Водитељ: Да, то је тачно. Јасно.  То је тачно. То је тачно. Када сте процењивали ову иницијативу...
Александар Вучић: Све је тачно.
Водитељ: Па, није баш све.
Александар Вучић: Све.
Водитељ: Али када сте процењивали ову иницијативу и када сте процењивали шта ће Српска напредна странка да ради у погледу избора и митинга, да ли та иницијатива да пристајете, ето, да се помери за два-три месеца...
Александар Вучић: За два месеца, да.
Водитељ: ...избори, значи да ви на неки начин верујете да нова, односно, реконструисана Влада ће ефикасније радити на европским пословима. Па, пошто се ви бринете за Европску унију и нашу кандидатуру, како кажете, да ћемо онда ми ето тај новембар ући...
Александар Вучић: Не бринемо се ми за Европску унију...
Водитељ: ...са акционим планом, који је завршен и све остало што треба.
Александар Вучић: Не бринемо се ми за Европску унију, ми се бринемо за Србију. А што се тиче Европске уније...
Водитељ: На то сам и мислила.
Александар Вучић: Да. Ми бринемо за Србију и зато идемо свуда од Јапана, Кине, Русије, Брисела, Сједињених Држава, свуда по свету путујемо тражећи помоћ за нашу земљу.
Водитељ: Па, ето сви путују свуда по свету.
Александар Вучић: Па, путују само не видим да су ишта успели. Ако се сећате...
Водитељ: Тадић је баш био у Јапану ових дана, ако се не варам.
Александар Вучић: ...ако се сећате још пре шест месеци сам рекао за тај...
Водитељ: Да.
Александар Вучић: ...кредит од 220 милиона евра, који је много више и много бољи од кретита.
Водитељ: Аха.
Александар Вучић: Али су они у међувремену узели кредите од 400 милиона евра да би исплаћивали пензије. У међувремену су изимали нове кредите за наше инфраструктурне објекте, као што је мост, за многе друге ствари су они у међувремену...
Водитељ: Добро.
Александар Вучић: ...за многе друге ствари су они у међувремену узимали кредите, а сад оно што ја вама желим да кажем, дакле, што се тиче реконструкције владе, они заита не могу да ураде ништа, јер то је, заиста би било, смејали бисмо се сви да није жалосно. Сад ја вас питам, пошто ауто-пута нема нигде и није урађено ништа. Сад томе додати и енергетику која треба да донесе, енергетику коју је министарство будућности, које треба да нам донесе највеће инвестиције...
Водитељ: Добро.
Александар Вучић: ...у том сектору, дајете тима који су неуспешни. Какве везе има екологија и животна средина и просторно планирање са  рударством? Па је то због партијских интереса поцепано, па једно дај Демократској странци, једно дај СПС-у и шта ће то да реши.
Водитељ: У реду. А да ли ћете ви, као партија, која, како каже, брине за европску будућност Србије, односно, за Србију...
Александар Вучић: За будућност Србије, да.
Водитељ: За будућност, па и за европску, колико схватам, веома сте забринути и око тога.
Александар Вучић: Наравно.
Водитељ: Да ли ћете подржати законе и оно што скупштина треба да изгласа у том погледу?
Александар Вучић: Ми смо опозициона политичка странка и ми...
Водитељ: Па шта?
Александар Вучић: Па, ако могу да... Изговорио сам једну реченицу... ниједну реченицу.
Водитељ: Можете. Изволите.
Александар Вучић: ...запета је била. Ми смо опозициона политичка странка и у принципу не гласамо за предлоге власти. Међутим, ако ме питате да ли ћемо се залагати за укидање бланко оставки, да, залагаћемо се за укидање бланко оставки.
Водитељ: Питам вас да ли ћете гласати за законе који...
Александар Вучић: То зависи, то морамо прво да видимо...
Водитељ: ...који су нам потребни да бисмо добили, између осталог, и тај статус кандидата.
Александар Вучић: Прво морамо да видимо какви ће предложени закони да буду, па ако је закон одличан, а ми немамо примедбе, ми ћемо за закон да гласамо.
Водитељ: А све те законе проверавају у Европској унији.
Александар Вучић: Али до сада таквих закона није... Па јесте, проверавали су и правосудну реформу, па сте ме овде убеђивали кад сам био да ми нисмо у праву, а да су они у праву, а ми смо још у Бриселу знали колико је лудости направљено у њиховој правосудној реформи, па се показало да смо ипак ми у праву.
Водитељ: Зашто вам је проблем да подржите било који закон који је нама важан...
Александар Вучић: Па зато што...
Водитељ: ...за ту кандидатуру.
Александар Вучић: Ма није нам проблем, ја вам говорим...
Водитељ: Да дигнете руку, ја о томе говорим.
Александар Вучић: Не, дакле, ја вам сад кажем и данас вам кажемо – ми смо против бланко оставки, да то је у реду, европски принцип и то подржавамо. Дакле, да ли ће бити још нешто што морамо да урадимо, зависи да ли ће бити још нешто што значи, зависи какав ће бити закон о финансирању, па да видимо каква ће бити закон о финансирању странака, да видимо какви ће бити закони о изборима, односно избору народних посланика, да видимо све што су најавили да мењају. Немам против са тим да се изјаснимо и за, али желимо да видимо, али то није наша обавеза, зашто бисмо ми обезбеђивали већину властима...
Водитељ: Па зато што бринете за Србију, као што кажете.
Александар Вучић: Али они ће да обезбеде већину, они нека кажу – нисмо у стању да обезбедимо већину, хоћемо изборе на такав начин.
Водитељ: Па да, али Србија треба да види да бринете за њу на такав начин.
Александар Вучић: Србија зна да ми бринемо и Србија зна...
Водитељ: А како зна?
Александар Вучић: Па тако што говоримо...
Водитељ: Ако не показујете конкреним потезима да бринете, ако не кажете – јесте, ево овај закон је добар, јер ми треба да добијемо кандидатуру.
Александар Вучић: Онај закон који буде добар њега ћемо да подржимо, али оно што желим још да додам, дакле, ако би у тој каофонији која постоји око Српске напредне странке, јер ништа друго многи не раде, сем што се баве нашом политичком странком, и тешко им је да разумеју да је неко за две и по године успео да направи убедљиво најјачу политичку странку и смешно ми је кад говоре о тој лошој инфраструктури, а наша организација, рецимо...
Водитељ: Добро, дајте вест, немојте сад...
Александар Вучић: ...у Београду је јача од свих њихових странака заједно у целој Србији.
Водитељ: Добро.
Александар Вучић: Дакле, кад све то говоре и док све то раде, онда ви постављате питање а како људи виде, па зато што људи и осећају и слушају шта говоримо, за разлику од наших политичких противника.
Водитељ: Е добро, зашто онда...
Александар Вучић: Дакле, и то је разлог зашто имамо тренутно највећу популарност.
Водитељ: Па зашто онда, ако већ тако имате добре идеје и толико се залажете да се ствари промене. Направите владу у сенци, па сваког четвртка када Влада Србије држи конференцију за новинаре, а ви исто држите конференције и покажете како треба радити и са којим кадровима треба радити.
Александар Вучић: Ја мислим да...
Водитељ: Зашто то не урадите.
Александар Вучић: Ја мислим да ми то на одређени начин радимо, а одговорићу и на ваше питање око владе у сенци. Ми смо предали Предлог закона о министарствима, Влади, државној управи. Предали смо закон о изменама и допунама закона о јавним набавкама. Они су то, Данице, а да нико није приметио, по други пут скинули за три минута. Обратили се Тома Николић и Јоргованка Табаковић у три минута, колико су по пословнику имали право да о томе говоре, то нигде није била ни вест. Али зато када неко негде нешто каже против СНС-а, против било кога, то ће свуда да буде вест. Међутим, ми сваке недеље имамо по неколико конференција за новинаре, по неколико перформанса, по неколико акција. Имате конференције нашег економског тима сваког четвртка, они сваког четвртка представљају наш економски програм, имате конференције за новинаре које држи Зорана Михајловић Милановић око енергетике.
Водитељ: Знам.
Александар Вучић: Сваке недеље. Дакле, из сваког сектора ми... имате Марка Ђурића и Николу Селаковића који говоре о правним питањима, о борби против корупције и криминала.
Водитељ: Добро, али сад да вас питам, ко слуша и гледа шта је ваша идеја око тога свега што сте навели. Не би знали људи да кажу...
Александар Вучић: Па, рећи ћу вам зашто. Зато што је важније да пустите како ће неко да клечи на стиропору него да питате шта ће да ураде и како ће да ураде.
Водитељ: Па, знам, али ви сте иницирали идеју о стиропору, а не ми.
Александар Вучић: Зато што је то у једној реченици направљено и речено како је стиропор метафора за то како ће неко да уђе и седне, а не да пали нешто. То је смисао. А не да ви понижавате грађане и ниподаштавате идеју грађана и за новим изборима и за променама у земљи тиме што ћете да кажете – ваша идеја није будућност Србије, ваша идеја није перспектива Србије,  ваша идеја није деца Србије која ће боље да живе. Не, него је ваша идеја да клечите на стиропору. Извините, није наша идеја да клечимо на стиропору и нећемо да клечимо на стиропору...
Водитељ: Него да седите на стиропору.
Александар Вучић: Не, него је наша идеја да обезбедимо бољу будућност за нашу децу и бољу будућност за грађане Србије. А онима којима је идеја да клече било где на стиропору, на бетону или било где, нека то раде, али без нас.
Водитељ: Добро. Е сад, само ми реците, одговорите на једно питање, да ли Српска напредна странка, има било какву обавезу према својим партнерима, које смо видели на митингу, и са којима имате некакав уговор, односно споразум о сарадњи, ако се не варам, да у влади коју бисте ви евентуално направили, да они добију министарска места, Карић, Вулин, Веља Илић и тако даље.
Александар Вучић: Не, о таквим стварима уопште нисмо ни разговарали.
Водитељ: Добро, а да ли ви имате поверења да таквим људима дајете министарска места? Да ли ви о томе размишљате?
Александар Вучић: Ми нисмо ни размишљали о томе ко би од наших људи могао да буде министар, зато што ми имамо један принцип кога ћемо се држати – постављаћемо најбоље људе и не везано само за странке. Постављаћемо људе и ван политичких странака. Остављаћемо људе на појединим местима и из нама противничких политичких странака уколико буду желели да обављају тај посао, а ако су тај посао обављали добро.
Водитељ: Добро.
Александар Вучић: Ми смо, ја мислим, једина политичка странка, која је за неке људе, а да никад нисмо подржали ниједан законски предлог режима, говорили о појединим људима да раде добро. Ја мислим да се и у томе разликујемо и показујемо неупоредиво озбиљнији однос од свих политичких странака у Србији.
Водитељ: А на основу чега, како то мислите да се разликујете кад ви још нисте формирали владу и ми заправо не знамо да ли је ово што причате нешто што ће бити реализовано.
Александар Вучић: Па, знам, зато што сте ми малопре рекли – па то кажите да би људи видели. Ево ја вам сад кажем, али нама није страшно да кажемо да, рецимо...
Водитељ: Али не мени да кажете него...
Александар Вучић: Па, народу говоримо сад. Где друго да кажем?
Водитељ: Наравно.
Александар Вучић: Ваљда кад говоримо овде у вашем студију говоримо народу. Дакле, није нама први пут  да кажемо да, не знам, Милица Делевић одлично обавља свој посао. Ми тиме хвалимо део режима. То је мали део режима, али га хвалимо. Значи, има неко ко добро ради свој посао и тиме показујемо, ако хоћете, и пристојност и да смо неупоредиво нормалнији од оних који би све критиковали код нас, који би све критиковали код својих противника, тиме показујемо какву Србију желимо. Желимо нормалну, пристојну, желимо Србију којом ће стручни људи да владају и управљају. То није...
Водитељ: Па, то ваљда свако у земљи Србији жели. Србију стручну и да сви добро живимо.
Александар Вучић: Довољно је да погледате реконструкцију Владе, па ће вам бити јасно колико је и стручно и колико је добро реконструисана.
Водитељ: А како бисте ми направили паралелу, или да кажем дистинкцију или разлику између, на пример, Мркоњића и Веље Илића, у стручности?
Александар Вучић: Па ја мислим да су, ако ме питате, иначе уопште нећу да говорим, нити причам о томе шта би ко обављао и шта би ко радио, али довољно је да погледате само колометре, ништа друго.
Водитељ: Које километре? Чега?
Александар Вучић: Километре путева. Све. Оно једино што смо од ауто-путева, не много, изградили, израђено је у време господина Илића. Да ли постоје бројне примедбе на ово или на оно, свакако, као што постоје и Вељине примедбе на наш рад...
Водитељ: И разни судски поступци његових сарадника.
Александар Вучић: Па немојте да причамо много о судским поступцима, зато што не постоје судски поступци против оних који су најбогатији и најодговорнији у овој зељми.
Водитељ: То је друга тема, али уопште није спорно.
Александар Вучић: Па зато што, има једна разлика између нас и ових режимлија.
Водитељ: Б92 никада није бранио, али...
Александар Вучић: Нисам сигуран, зато што, о томе ћемо тек да говоримо, али желим на следећу ствар да вам укажем. Знате, разлика између нас, па ако хоћете и господина Илића, с једне стране, и режимлија, с друге стране. Је у томе што ми никада нисмо рекли – аха, доласком на власт, тај ће да буде пуштен на слободу, тај неће бити одговоран, тај неће бити крив, узели сте пример Карића, нема проблема, господину Карићу ће да се суди и неће судије да добију пресуду из било којег министарства или из било којег кабинета, председниковог, или неког другог, председника  владе.
Водитељ: Па, добро, али хајде, зашто сте у том друштву...
Александар Вучић: Судије ће да суде, извините, судије ће да суде, али свако има право да каже шта је заиста истина и да видимо ко је узимао новац, ко јесте, ко није, шта се заиста дешавало.
Водитељ: А зашто сте уопште у друштву оних којима треба да се суди? Зашто?
Александар Вучић: Али зато што да ли треба или не треба, постоји презумпција невиности. То ћемо да видимо.
Водитељ: Па, не, слажем се.
Александар Вучић: Али ја вас питам, па зашто имамо данас на влати оне којима готово свима треба да се суди, јер ниједан нема мање од 20 милиона евра.
Водитељ: Немојте мене то да питате.
Александар Вучић: Погледајте их само какви су, погледајте само колико богатство имају, а другим људима говоре – аха, овај има 1.000 евра или 2.000 евра
Водитељ: За минут се искључујемо из телевизијског „Кажипрста“, вратимо се митигну. Дакле, митинг, чекамо 21, то јест ви чекате 21.
Александар Вучић: Припремамо митинг и позивамо целу Србију на тај митинг, све грађане Србије позивамо на тај скуп, јер ми тог дана морамо да се изборимо за изборе. Надам се да ће се власт у међувремену приволети памети, плашим се да неће и моја процена је да неће.
Водитељ: А у којој форми очекујете тај, да кажем, одговор власти? Да изађу на конференцију за новинаре, да дају изјаву?
Александар Вучић: Да буде потпуно јасан. Да, наравно, да целокупна јавност зна да имамо изборе у новембру.
Водитељ: А да ли имате било какву комуникацију у том погледу са њима?
Александар Вучић: Немамо никакву комуникацију.
Водитељ: Никакву?
Александар Вучић: Апсолутно никакву.  
Водитељ: Око тога?
Александар Вучић: Апсолутно никакву.  
Водитељ: Добро. И ви око тога организујете, ево имамо још 30 секунди, организујете тај митинг и онда остајете на улици док се не распишу избори?
Александар Вучић: Тако је.
Водитељ: Не клечите на стиропору, него седите.
Александар Вучић: Не, него нудимо. Да ли ћемо да седимо, стојимо или да шетамо, то је друга ствар. Али нудимо народу другачију будућност, промене, нову енергију и нудимо народу нову и пристојну Србију.
Водитељ: Добро. Искључујемо се из телевизијског „Кажипрста“, гост је био заменик председника Српске напредне странке, Александар Вучић. Настављамо, још неколико минута, разговор на радију. И вратимо се овој теми, Наташа Кандић је, као што сте поменули на почетку, рекла је у данашњем „Блицу“, у интервјуу да претпоставља да би Шешељ могао да се врати у Србију за око два месеца. То би некако значило уочи кампање, односно, уочи избора. Колико његов повратак може да понука још чланова напредњака да се рецимо врате у радикале?
Александар Вучић: Ми мислимо, пре свега, да је толико лепо бити у Српској напредној странци да, као шти сте видели, уопште се нисмо узбудили кад неко оде, јер странка је жив организам, свакога дана долазе десетине, стотине, хиљаде људи, као што сваког дана десет људи оде људи због тога што нису изабрани на ову или на ону функцију или због било чега.
Водитељ: Добро, али...
Александар Вучић: Ко год жели да оде из наше странке и ко год мисли да је будућност Србије у нечему другом широм су му отворена врата. Да ли сте од нас чули ружну реч о господину Делићу? Да ли сте од нас чули било какав напад, захтев за мандатима, за овим, за оним? Не, нисте. Нити ћете. Нити ћете нас чути да било шта говоримо о томе ко шта тражи.
Водитељ: Па, како вас не брине да вам одлазе чланови? Који је  важан био и у вашим редовима?
Александар Вучић: Чекајте, па зато што је политичка странка жив организам, зато што неки од нас раде по 12 сати дневно, и боре се за  сваког човека, али ко жели да оде, то је његова добра воља и он је показао да види будућност Србије на некој другој страни. Ја мислим да смо ми на најбољој страни и на страни будућности, а не на страни прошлости Србије. И уверен сам да већина људи у Србији...
Водитељ: А шта значи, ми смо на страни будућности, а не прошлости? Шта та фраза значи?
Александар Вучић: То није фраза.
Водитељ: Како није?
Александар Вучић: То је апсолутна истина.
Водитељ: А шта значи?
Александар Вучић: Па то значи, неко ко ће да размишља, не о себи, већ о грађанима о Србији. Неко ко ће да разговара са свима у свету, да размишља о томе како инвеститоре да доведе, а не како ће да се бије и свађа са свима у свету, са свима у окружењу и тако даље. Неко ко ће бити спреман да повуче и тешке потезе, против којих ће народ бити, али који ће тиме обезбедити нашој деци другачију будућност. То је за мене будућност.
Водитељ: А да ли припремате било какву, да кажем стратегију или тактику за тренутак када се Шешељ врати, јер се процењује да би он могао да одвуче један проценат ваших бирача.
Александар Вучић: Зато је Демократска странка ту  се упињала да тако буде. Очигледно је да се Хашки трибунал понашао као политичко представништво све време, зато што су га одвели под њиховом притиску, по њиховом налогу и по њиховом притиску га враћају.
Водитељ: Он сам је хтео да иде.
Александар Вучић: Па, добро, хајдете сад да сад не говоримо о томе. Дакле, ми немамо никакав проблем са тим. То што ће неко да...
Водитељ: Па, добро, али хајде...
Александар Вучић: Висином, или тоналитетом изговорених речи, рачуна, или претњом или увредама, да рачуна да ће  да добије шире народно поверење, немамо никаквих проблема.
Водитељ: Али да ли имате неку идеју, тактику, стратегију?
Александар Вучић: Отпор странке која представља будућност Србије режиму и свим режимским слугама и сателитима биће веома јак, веома снажан.
Водитељ: А шта то значи?
Александар Вучић: То значи да ћемо се режиму и свим његовим сателитима, супротстављати веома жестоко, И уопште немојте да мислите да ћемо да се повлачимо...
Водитељ: Чекајте...
Александар Вучић: ...у мишије рупе, како неки замишљају.
Водитељ: Не мислим, него шта значи жестоко супротстављање?
Александар Вучић: У политичком смислу, наравно.
Водитељ: То, дођете, па јако критикујете режим.
Александар Вучић: Наравно, и режим и слуге његове.
Водитељ: Зашто сте се наљутили на ову сатиру Пеце Поповића која је објављена пре две-три недеље?
Александар Вучић: Радикалску књигу, зашто би се љутио?
Водитељ: Па, није битно. Имала сам утисак по изјавама да сте се наљутили.
Александар Вучић: Нисам. Нисам дао ниједну изјаву сем за „Ало“, а ту није било љутње никакве.
Водитељ: Па тако је мени деловало.
Александар Вучић: Не, било је само што се тиче питања око моје породице, ништа друго. Немам шта да коментаришем. То је тек пета, објавиће он још 10 књига. Како ми се чини за њих ћу бити као Мао Це Тунг, објавиће једно 30 књига.
Водитељ: А да ли сте прочитали?
Александар Вучић: Нисам целу, прочитао сам делове које слободно пошто су то слали једно седам месеци раније, мислећи да ће неко да плати да то не излази, па пошто није било одговора...
Водитељ: А морате признати да је то духовито.
Александар Вучић: Да, нарочито оно против моје породице, то је било најдуховитије.
Водитељ: Али делови су духовити. Ја нисам целу читала.
Александар Вучић: Изванредни су. Изванредни су.
Водитељ: Па, ево љутите се.
Александар Вучић: Ама, не љутим се уопште. Само ми нисте рекли ниједну чињеницу.
Водитељ: Па, не. И нисам ово питала чињенично, питала сам како вам се допада књига и зашто сте се наљутили.
Александар Вучић: Више ми се допада она трећа...
Водитељ: Јер то нису чињенице, то је сатира која није реална.
Александар Вучић: Више ми се допада она трећа књига против мене.
Водитељ: Која трећа?
Александар Вучић: Шпијун, не. Санадерова, не знам шта већ. Санадеров шпијун или тако нешто. У њој има врло интересантних текстова.
Водитељ: Добро. Морамо да завршимо емисију. Само на крају неколико речи да кажемо. Почео је дијалог Београда и Приштине, јуче су се срели, овог јутра, преговарачи Београда и Приштине, Борко Стефановић и Едита Тахири. Да ли мислите да се овога пута креће у преговоре са, да кажем, бољим схватањем реалности и са једне и  са друге стране.
Александар Вучић: Па, ми немамо никад ништа против разговора, против преговора, једини је проблем што ми немамо појма о чему се разговара, о чему се преговара и немамо појма шта је платформа српске владе.
Водитељ: Па то, колико сам разумела, питања живота Срба...
Александар Вучић: Па, то је лепа прича да се каже питања о животу Срба, али нико у Србији ништа не зна о томе.
Водитељ: Мислите да је поново требало ићи на платформу, на Скупштину, да...
Александар Вучић: Па, мислим да би било у реду да бар људи у Србији знају о чему се разговара, ништа друго.
Водитељ: Хвала што сте били наш гост.
Александар Вучић: Хвала и вама најлепше.
Водитељ: Чули сте Александра Вучића заменика председника Српске напредне странке и „Кажипрст“ Б92, који су радили Слободан Лалић и Даница Вучинић, останите са нама, следи „Супернова“. Пријатно.