Вести

Вучић: Одлука Касационог суда је добра основа за наставак разговора

Председник Александар Вучић изразио је задовољство одлуком Касационог суда, мада она, како подсећа, није обавезујућа, али је добра основа за наставак разговора.

Вучић је навео да се сада разговара са банкама, у покушају да се дође до решења.

"Ми ћемо наредна два дана да интензивирамо разговоре, мада су они, сигуран сам, задовољни или делимично задовољни, одлуком суда", рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да одлука предвиђа да се извршења обустављају за оне који су у поступку наплате, што ће, каже, бар некима олакшати позицију, док ће за све остале да се види шта ће бити даље.

"Један од њих, којем је принудна наплата у току, је штрајковао глађу. Ето мало свежег ваздуха за те људе...", констатовао је председник.

"Ово није обавезујућа одлука. Било би нормално да се сада уједначи судска пракса за све људе који су узимали кредите у швајцарским францима. Одлука Касационог суда је добра основа за наставак разговора", објаснио је Вучић.

Морају се, каже, наставити разговори и са банкама и са удружењем.

"Да видимо шта је оно што можемо да урадимо и помогнемо, да ту једну ужасну аферу и небригу државних функционера за грађане од пре 10 година, оставимо иза себе", рекао је Вучић.

Вучић је на питање да ли се плаши да би и они који имају кредите у еврима, када се нешто деси са каматама, могли доћи и тражити помоћ, јер је помоћ пружена онима који су имали кредите у „швајцарцима", одговорио да је то могуће, али је указао да то питање нико није постављао до тренутка када смо донели одлуку о помоћи.

"Били смо изложени свакодневно притиску да морамо да помогнемо. Постали смо криви то што смо се нашли у тој ситуацији. Обични грађани су били преварени од стране бивших државних службеника који су им говорили да су кредити у швајцарским францима најбоље што постоји у том тренутку", објаснио је Вучић.

Казао је да је сада поново на мети критике када је нађен начин за помоћ.

"У српском друштву постоји лицемерје на свакој страни. Веома је тешка ова одлука да помогнемо и разумемо какве све последице може да носи са собом. Спремни смо то да прихватимо", нагласио је Вучић.

Вучић је додао да ће држава покушати да помогне финансијски и банкама, како би се решило питање задужених у швајцарским францима.

 

О одлуци Еулекса: Кадија те тужи...

Кадија те тужи, кадија ти суди, каже председник Србије Александар Вучић поводом одлуке Еулекса да на косовске судове пренесе процесуирање случајева ратних злочина које су припадници ОВК починили над Србима.

Вучић је на питање новинара како коментарише тај потез и оцену адвоката да ће то бити мучно за Србе, рекао:

"Ту нема шта посебно да се дода. Кадија те тужи, кадија ти суди.... То је све што смо могли да очекујемо и ништа боље и ништа више", рекао је Вучић.

 

О Берлину: Знам шта они хоће, они знају шта ми хоћемо...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после разговора са посланицима немачког Бундестага да су по питању Косова и Метохије на супротстављеним позицијама, али да нема сумње да Немачка жели стабилност региона и да је важно имати је за партнера.

Вучић је рекао да Немачка има тврду и чврсту политику.

"Ја знам шта они хоће, они знају шта ми хоћемо. Не видим да у овом моменту има средине, али сам спреман да слушам људе који су паметни и који желе стабилност у региону", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је важно имати Немачку за партнера и да верује да су данашњи разговори били корисни за обе стране.

 

Нема уговора о лобирању

Председник Александар Вучић потврдио је информацију да нема никаквог уговора о лобирању за потребе Србије, те да Влада Србије разговара о ангажовању једне адвокатске канцеларије у случају да покрене арбитражни поступак због кршења уговора Цефта од стране Приштине.

"Нема никаквог уговора о лобирању. Они су разговарали о томе хоћемо ли да покренемо арбитражни поступак против Приштине због увођења такси Србији. И због тога су узимали фирму чије је седиште иначе у Бриселу и Паризу, а не у Вашингтону. Никакве то везе нема са лобирањем у Вашингтону. Само су почели разговори, нема никаквог договора", рекао је Вучић.

То би било иначе нормално, ако се буде ишло у тај поступак, додао је Вучић.

"Али, не знам да ли ће се влада одлучити на то или не", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће Србија икада бити спремна да за лобирање издвоји бар упола новца колико то чине Албанци, Вучић каже:

"Волео бих да имамо више фирми за лобирање, да из више углова радимо то у Вашингтону. Да тај новац трошимо савесно и поштено, а не као Јеремић и Ђилас, када су крали паре, милион и 200 хиљада долара, колико је наш тадашњи амбасадор делио са њима и које нигде и ничему нису служиле."

Волео бих да то урадимо, али то никада нисмо урадили - лагали су да смо имали уговор са "Левандовским" и друго, додао је председник Србије.

"Ваљда ћемо једном постати земља која ће прихватати да једном морамо да урадимо неке ствари путем лобирања. То је у Вашингтону, а сад већ и у Берлину преко потребно", закључио је Вучић.

 

Покушаћу да разговарам с Меркел

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће покушати да разговара са немачком канцеларком Ангелом Меркел пре него што буде донета одлука у којој ће земљи бити отворена фабрика Фолксвагена.

"Не могу да говорим о потенцијалним сусретима са Меркеловом, али покушаћу да разговарам са њом пре било какве одлуке, иако коначну одлуку не доноси она, него Борд Фолксвагена", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће са Меркеловом разговарати и представници свих земаља које су могуће дестинације за велику инвестицију, међу којима су Турска, Бугарска, Румунија и Украјина.

"Једни су десет пута већи од нас, други су у ЕУ и вероватно су ближи Меркел, Клаус Јоханис (председник Румуније) је по рођењу Немац и врло близак Немачкој и Ангели Меркел, у Украјини су блиски, Меркел је честитала Порошенку улазак у други круг избора... али борићемо се за Фолксваген", рекао је Вучић.

Вучић је навео да неће лако одустати, те да не мисли да друге земље имају боље услове и да су у било чему боље од Србије.

 

О Јеличићу: Разлика између одговорних људи и других...

Председник Александар Вучић изјавио је поводом усвајања оставке председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке у скупштини тог града, да је то био потез СНС, који је и тако показао колико поштује жене и колико је одговорна странка, те да у томе ни на који начин нису учествовале "силеџије, попут Обрадовића, Ђиласа, Трифуновића".

Упитан да ли је, будући да Јеличић од данас више није председник општине Брус, правда делимично задовољена, јер судски поступак траје, Вучић је приметио да су поједини људи у јавности и политичари из опозиције постали "и судије и богови" и не само што деле овоземаљску, него и оноземаљску правду.

"Ово је био посао, добар или лош показаће будућност, у складу са тим да ли смо били у праву и каква ће бити судска пресуда, али посао који је обавио СНС. Ни на који начин нису у томе учествовале било какве силеџије попут Обрадовића, Ђиласа, Трифуновића...", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је одговорност СНС-а била да покуша да реши проблеме и да покаже грађанима колико поштује жене, за разлику од, како је рекао, силеџија које туку новинарке Пинка, упадају са тестерама у РТС, праве живи зид око Председништва.

За разлику од њих, подвукао је Вучић, СНС доноси одговорне одлуке, како у случају напада на новинара Милана Јовановића у Гроцкој, исто и када је реч о Јеличићу у Брусу.

"То прави велику разлику између одговорних и озбиљних људи и оних који то нису", подвукао је Вучић.

"А, изјаве тог типа - гарантује му Ђилас да ће неко доћи или неће доћи... А, ко си ти , шта си ти? Као, градски одборник, да разговараш са трећим помоћником председника Скупштине града Београда Николе Никодијевића о отпаду у Винчи и ни о чему више... А, ни тиме ниси умео да се бавиш у своје време", рекао је Вучић.

 

Разговор у институцијама, али какве везе Ђилас има с тим

Председник Александар Вучић изјавио је да је срећан што су представници Савеза за Србију рекли да не желе да разговарају са њим, већ са надлежним институцијама, са чиме је каже, сагласан, напомињући да је прва и најважнија институција парламент.

Једино је нејасно, додаје, шта Ђилас тражи у тим разговорима, односно какве он везе има с тим, будући да нема никакав легитимитет, нити било кога, осим самог себе може да представља.

Вучић је упитан да прокоментарише то што је "Ђилас рекао да не жели да разговара са њим, него са институцијама", рекао да је срећан због тога и замолио да више нико не говори како само он неће да разговара са њима.

"Они су, и Јелена Анасоновић, Ђилас и сви остали, рекли да неће са мном да разговарају. Ја нисам нарочито вољан да разговарам са лоповима, да будем отворен, али ми је важно што су рекли да треба да се разговара у оквиру институција, јер се и ја за то залажем. Прва и најважнија институција је парламент и зато треба да се разговара у парламенту", рекао је Вучић.

Само се ту, каже, поставља једно питање - какве то везе има са Ђиласом, када он није ни у једној институцији.

"Шта је он да би разговарао са било ким?", упитао је Вучић.

На констатацију да је Ђилас један од лидера СзС, упитао је: "Је ли то било на неким изборима? Није".

"Треба институције да разговарају са неким ко прича да ће једног дана да оснује странку, а за разговор са институцијама и у институцијама га квалификује то што је много покрао земљу па би опет хтео. Пошто друге квалификације нема", рекао је Вучић.

"Шта је Ђилас, је л' био на изборима, председник неке значајне странке? Али, то је Србија данас - да људи који не представљају никога уцењују целу Србију и када шета њих 1.500 сви морају да се склоне. Али, не морају људи да брину, ствари полако долазе на своје место", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва