Вести

Вучић: Одлука Србије да одбрани наш народ на Косову и Метохији је јасна и чврста као стена

Уз присуство медија почео је састанак председника Републике Србије Александра Вучића и представника Срба на Косову и Метохији у Рашки.

Вучић је рекао да је спреман да саслуша Србе, и да ће на крају одговорити на све што имају да кажу.

Истакао је да жели да покушају да постигну договор шта нам је у наредном периоду чинити.

Упитао је руководство Српске листе, које је тражило присуство медија, да ли су сви медији присутни.

"Саслушаћу вас колико буде потребно, одговорићу на све", рекао је Вучић. 

 

Зауздајте их, иначе ћемо ми

Вучић је пренео Србима са Косова и Метохије да је, након догађаја у северној Косовској Митровици и Звечану, позвао изасланика Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака и поручио му "зауздајте их, а ако нисте у стању зауздаћемо их ми". 

"Они су ми рекли "радимо на томе" и онда су их натерали да се повуку. Међутим морате да имате у виду, према нашим обавештајним подацима, за оно што су данас изводили имали су подршку макар једне државе, а то није једна земља данашње Европске уније", рекао је Вучић додавши да то не значи да их из Европске уније не би подржали и подсетио да је слично извођено и под Хашимом Тачијем, са истом причом да иду да се боре на север против кријумчара, криминалаца. 

Вучић је рекао да разуме гнев нашег народа на Косову и Метохији, а пред одговарање на захтеве и питања Срба, замолио их је да га не прикидају и потом рекао да неће превише говорити о прошлости.

"Нећу о томе ни колико нас је било 1961. године, како смо за 20 година пали са 27 на 20 одсто и колико нас је данас на Косову и Метохији, нећу да идем ни кроз лоша решења која само имали 1999. године, ћутање на погром над нашим народом 2004. године, ни 2008. године када је Приштина прогласила сопствену независност и била призната одмах од 80 држава. Нећу да подсећам ни да смо сами тражили да се из Уједињених нација све пресели у Европску унију. Ни на срамно саветодавно мишљење Међународног суда правде, ни то шта сте радили 2012. године и били због тога прогањани од сопствене државе. Завршио сам са тим", рекао је Вучић и додао да зна шта мисли обичан народ.

Лидерима Српске листе је поручио да није тражио од њих да буду уз њега, или заједно, зато што им се нешто свиђа.

"У нашем послу, када се ради о Косову и Метохији, не постоји ниједна лепа ствар која може да нам се свиђа", додао је Вучић и указао да српски народ сигурно зна да се држава бори да сачува лучу српске државе, а да не угрози целу Србију.

Подсетио је да су готово сви министри, изузев Александра Вулина и Марка Ђурића били за прихватање да Косово и Метохија уђе у Уједињене нације, да је то била најтежа ноћ у Бриселу и да је он одбио ту тачку, и само због тога Косово и Метохија није у Уједињеним нацијама. 

Такође је рекао да друга тачка, коју није прихватио, јесте да на северу однос полицајаца буде 66 одсто Албанаца, остатак Срби, па због тога данас има 89 или 90 одсто српских полицајаца. 

"Неко ће рећи, није ни то добро решење. Ниједно решење није добро. А које јесте, а да буде реално, одрживо, рационално, а да не угрозимо целу Србију", упитао је Вучић.

Подсетио је да, када је постао министар одбране, имали смо свега два МИГ-а 21, и један МИГ 29, који није могао да лети због недостатка делова.

"Требало је подизати Србију, плате. Оно где је цела Србија помагала, а фер је да се каже, јесте да у нашим школама, домовима здравља на Косову и Метохији имамо плате веће него у Рашки, а то дају грађани целе Србије. Знам да то није довољно. Када говорите ја мислим све исто што и ви, свако слово, сваку реч", подвукао је Вучић. 

Поставља се питање, како је рекао, шта је то наша паметна реакција. 

"Ја сам тај који је крив, и који је молио да не нападате РОСУ када је прављен шпалир. Сва срамота на мене. Не зато што сам бринуо за њих већ што би неко од њих то једва дочекао да убије неког нашег младића", објаснио је Вучић и рекао да је бринуо све време док није чуо да је повређеном Софронијевићу извађен метак и да је сада стабилан. 

 

Уз вас смо, будите трезвени, хоће да нас увуку у сукобе

Вучић је такође поручио Србима са Косова и Метохије да ће држава, шта год да се деси, бити уз свој народ и да ће подржати њихову одлуку, али их и замолио да размисле колико је цена коју ћемо сви морати да платимо.

"Формулишите то како хоћете, ми смо уз вас. Приштина неће да испуни споразум, а овде ће за нас Бриселски споразум да буде спас. Немојте да реагујете на ненасиље, али ако крену у насиље, ви заштите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду, колика је цена коју ћемо сви морати да платимо и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо", поручио је Вучић.

Али, ако Приштина настави овако, нећемо имати избора, додао је Вучић.

"Моја порука њима је да ћемо чувати мир, поштоваћемо споразуме. Молим НАТО да обавља свој посао, молим их. Молим Албанце да не покушавају насиљем да уводе Србе у ред, а ако буду покушали, мислећи да су уз подршку страних сила довољно снажни да то ураде, и упркос томе што ће цео свет тражити моју главу, мој одговор ће бити јасан - у тој борби за заштиту живота наше деце на Косову и Метохији, њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, већ данас први пут са сигурношћу могу да кажем да ћемо да победимо у тој борби", закључио је Вучић.

Вучић је Србима рекао да разуме њихов гнев, јер су дочекали да "нападну Плазма кекс и лименке кока-коле и фанте", дугим цевима. 

Додао је да је добро разумео ситуацију, да види какво је расположење међу грађанима, и да је свестан да га, шта год да их замоли, неће послушати, али да је дошао да разговара са њима. 

Вучић је рекао да се плаши да у Приштини имамо неког потпуно ирационалног, а да у међународној заједници има злонамерних који искрено желе сукобе на овом простору, јер не желе да им се Србија брже приближава и развија.

"Зато хоће да нас увуку у сукобе", рекао је Вучић и додао да би волео да сачувамо мир, јер је то од пресудног значаја. 

"Али, ми немамо избора. Ја сам 20 пута размислио пре него што сам први пут 4. августа 2016. године или 2017. године рекао, имајући у виду ситуацију на Косову и Метохији и у региону, да Србија неће дозволити Олује, Бљесак, погроме. Нисам рекао један метак, рекао сам да нећемо дозволити погром и убијање и зато сам и дошао овде", рекао је Вучић. 

Потом је рекао Србима да не може да их позива да улазе у сукобе са било ким, да је разумео њихову одлуку, иако би волео да су још мало размисли и доносили је рационалније. 

"Видим да је то ваш договор, уз ваше емоције. Само не мислим да је то у овом тренутку најпаметнији избор. Шта год да се деси и како год да се деси, Србија ће бити уз вас. Ово није про форме, они који ме познају, одлично знају шта то значи", поручио је Вучић и поновио да је пред Србијом тежак период, те да ће уследити и снажни притисци на Републику Српску. 

"Тражиће нестанак Републике Српске пре пролећа и све ће то да пада на плећа Србије, како год окренете. А, на свему ће да раде најмоћније земље света", рекао је Вучић.

 

Приштину пожурују неке велике силе

Вучић је изјавио да постоји неколико ствари због којих Приштина изазива нестабилност, а један разлог је и тај што их пожурују неке велике силе. 

"У томе се налази жеља једног дела великих западних сила да се све дестабилизује и уруши, да би они могли боље да управљају процесима, јер се само у томе сналазе", рекао је Вучић. 

Како је рекао, њима није циљ само независно целовито Косово и Метохија, већ и слабљење Србије. 

"Њима не одговара да Србија даље напредује, да прави већу разлику, да улаже у своје цркве, образовање, научне центре, у своје фабике, војску… Зато је потребно зауставити Србију”, указао је Вучић. 

Према његовим речима, они неће одустати, наводећи ту, као и увек Велику Британију, Сједињене Америчке Државе и Немачку, на првом месту, а затим и Француску, Италију, целу Квинту. 

"Неће одустати од целог независног Косова и баш их брига шта ће да раде. Ни данас нису рекли да су Албанци криви. А, јесте ли чули негде на свету да неко иде да хапси кекс, лименке и испали стотине метака. Не секирају се они за то, немојте да ваша суза тражи родитеље на тој страни", рекао је Вучић и додао да би у другој ситуацији позвао 50 званичника, а данас је, позвао само Лајчака. 

"Требало је много њих да позовем, али добро је да Европска унија данас није рекла и позвала "обе стране". Не знам шта би Србима замерили... Из Приштине су се пред странцима правили да нису знали о чему је реч, али су онда рекли да су се договорили са једном од земаља Квинте", рекао је Вучић и навео да је са Приштином немогуће разговарати. 

Као пример, навео је да су поједини Албанци, пре пар година, после хапшења Марка Ђурића, ипак рекли, иако кришом да се тако нешто не ради, а да ови данас, како је рекао, мисле да имају право да раде шта хоће. 

"Мисле да имају право да убијају Србе, да чине шта год хоће, мисле да је ово данас богоугодно дело. Не секирају се ни за шта, добили су наређење од једне силе", рекао је Вучић и додао да Приштина није дозвољавала да се допреме вакцине, као и да дуже од месец дана стоје лекови на административном прелазу, желећи тако да унизи Србе.

 

 

Извор: Танјуг