Вести

Вучић: Oдноси Mађарске и Србиjе на наjвишем нивоу

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић оценио jе данас да су односи Србиjе и Mађарске на наjвишем историjском нивоу, и да континуитетом одржавња заjедничких седница две владе шаљемо снажну политичку поруку да су две земље опредељене за продубљивање сарадње у свим областима.

 

"Укупни односи између наше две земље су, рекао бих, на високом можда и наjвишем историjском нивоу, да се политички диjалог одвиjа у духу међусобног уважавања и разумевања као и да на обе стране постоjи спремност за jачање наших односа", реако jе Вучић у уводном обраћању на заjеденичкоj седници влада у Нишу.

 

Према његовим речима, оржавањем данашње седнице чува се и динамика одржавања заjедничких седница влада, а тиме шаљемо снажну политичку поруку да су две земље опредељене за продубљивање сарадње у свим областима и да су спремне на продубљење диjалога и ван уобичаjених оквира.

 

"Уверен сам да ће данас и седница владе, али и Бизнис форум коjи ће уследити, значити дубље успостављање веза како бизнис према бизнису, нашим грађанима и политичким одноисима наших земаља али и односима Срба и Mађара", рекао jе Вучић.

 

Премиjер jе истакао да jе уверен да постоjи jош много ствари коjе Србиjа и Mађарска могу да искористе и ураде, а коjе jош нису урадиле и у том смислу назначио да сматра да су чланови влада имали прилику да jош jедном кроз све прођу.

 

"И поред две базичне тачке о коjима увек говоримо, а то су подршка Mађарске процесу европских интеграциjа Србиjе и сарадња у области миграциjа и борбе против тероризма, а коjе су увек истакнуте као наjзначаjниjе, желим да се захвалим вама и свим вашим министрима, а нарочито Сиjарту, на сталноj и перманентноj подршци коjу нам пружа у европским институциjама и на свим местима у свету", рекао jе Вучић.

 

Oн jе истакао да много тога вишег и дубљег повезуjе Србиjу и Mађарску, те да jе могуће да проширимо међусобне иневстициjе у нашим земљама, као и да сарадња у области туризма мора и може да буде драстично и драматично унапређена.

 

Вучић jе навео да су постигнути одређени помаци у области гасног транспорта, и да напредак може да буде постигнут и у осталим сферама енергетике - и по питању нафте, електроенергетике и могуће сарадње и поjединих приватизациjа, као и заjедничког учешћа у региону.

 

Kако jе истакао, за нас су важни инфраструктурни проjекти, а то ниjе само проjекат пруге Београд-Будимпешта, већ и проjекат пруге Сегедин-Баjа-Суботица и изградња аутопутева кроз Србиjу, коjи Mађарску повезуjу са Бугарском и Tурском, али и Mакедониjом и Грчком, па и са Приштином и Aлбаниjом.

 

"У инфраструктурном смислу, повезуjући две земље, можемо да будемо значаjниjе место за долазак и кинеских инвеститора и туриста", рекао jе Вучић.

 

Премиjер jе захвалио мађарском колеги и његовим министрима што су прихватили да дођу у Ниш, на jугоисток Србиjе, jер jе, како jе рекао, нама Ниш jеднако важан колико и Беоргад.

 

"Знам да су сви коjи долазе из иностранства навикли да долазе у главни град и зато смо вам посебно захвални и разумемо ово као нарочити гест приаjатељства према српском народу, држави Србиjи и то изузетно ценимо и поштуjемо", истакао jе Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг