Вести

Вучић: Односи Србије и Словеније су веома важни

Председник Србије Александар Вучић истакао је, отварајући пословни форум Србија-Словенија “Дигитализација економије и државе”, да је Србија, и поред до сада спроведених реформи, далеко од идеалног, те да се мора посебно посветити питању владавине права и ефикасности правосуђа.

Вучић је, позивајући словеначке привреднике да улажу у Србију, рекао да је срећан што је у последњих десет година трговинска размена Србије и Словеније повећана за чак 2,5 пута.

“Односи Србије и Словеније су веома важни. Уверен сам да можемо у будућности да увећамо инвестициона улагања, али и трговинску размену”, рекао је Вучић.

“Ми смо, у економском смислу, а о томе говоре бројеви који су једини објективан критеријум, у бољем стању. После економских реформи, закона о раду, фискалних мера успели смо да променимо трајекторију јавног дуга од драматично растућег да га спустимо на 50 одсто. Када сам постао премијер наш јавни дуг био је на 79 одсто. Успели смо да будемо барем на Западном Балкану шампиони по привлачењу страних директних инвестиција. Тако смо 2017.привукли чак 57 укупних инвестиција у регион, а 2018. то ће бити и 60 одсто, када добијемо коначне податке”, указао је Вучић.

Рекао је да и даље нисмо сасвим задовољни и да има још много посла, али да је пошло за руком да се направи прилично добар економски амбијент.

Подсетио је на субвенције које српска држава омогућава инвеститорима, од пореских олакшица, преко извођења инфраструктурних радова до субвенција по запосленом и додао да све те субвенције могу да иду до 50 одсто од укупне инвестиције.

Тим субвенцијама, констатовао је, имали смо посебно успеха у привлачењу немачких, али и других инвеститора из ЕУ.

Вучић је подсетио да је трговинска размена Србије са ЕУ 61 одсто, а када се томе додају и земље региона које се налазе на европском путу онда достиже готово 90 одсто.

Нагласио је да Србија мора још посебно да се посвети владавини права и ефикасности правосуђа.

“Далеко смо од идеалног и даље смо веома сиромашна земља која има мањи БДП од Словеније, али стопа раста од 4,5 довољно добро показује на каквом путу се налазимо и какви су трендови у Србији”, истакао је Вучић.

Вучић се захвалио српским привредницима што су у тако великом броју дошли на пословни форум и пренео да је редак случај да се оволики број српских привредника окупи, те додао да је чак на форумима са снажнијим земљама и економски већи било мање, што јасно показује интересовање за словеначко тржиште.

Рекао је да жели да види више инвестиција у Словенији из Србије и обећао да ће, следећи пут када посети Словенију поново обићи једну српску компанију.

Словеначким предузетницима је поручио да су добродошли у Србију, подвукавши да се не ради само о куртуазној реченици, већ искреном пријатељству и осећају блискости са Словенцима.

“Потпуно сам сигуран да овде можете више зарадити него у неким другим земљама региона и Европе”, рекао је Вучић изразивши задовољство што је преко 1.600 компанија из Словеније инвестирало у Србију.

“Односи две земље су добри. Не можемо да кажемо да смо увек око свих питања сагласни. Биће увек неко од политичара који ће устати на леву или десну ногу, који ће дати неку изјаву, али наши односи, укупно гледано су добри", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг