Вести

Вучић: Основне вредности Србије независност, слобода и мир

Основне вредности Србије морају да буду независност, слобода и мир, јер без слободе и независности, самосталности у одлучивању, нема ни мира, ни остварења државних интереса нити развоја земље, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић у Крушевцу после седнице владе којој је присуствовао.

Вучић је пренео да је и министрима рекао, оно што је поручио и грађанима раније данас на Тргу, да постоји много тога чиме можемо да се поносимо, и то треба да радимо, и да наставимо још храбрије и снажније, али да основне вредности српске државе, Србије, морају да буду независност, слобода и мир, јер без тога нема развоја земље.

Вучић је додао и да Србија мора да води рачуна о свим својим грађанима без обзира на верску и националну припадност.

"Без слободе, независности и самосталности у одлучивању нема ни мира нити остварења наших инетереса нити развоја земље", рекао је Вучић.

Поносан је, каже, што се данас, за разлику од периода неодговорне политике 90-их, када није било разумевања за дешавања у свету, и антидржавне и антинародне политике 2000-2012. године у кључним сегментима, води рационална, одговорна и озбиљна национална политика.

"И то да је водимо ми, грађани Србије, а не било који страни центри моћи. То можда није део кососвког завета, али то је део завета свакога у Србији, јер нико не може и не сме да воли Србију више од нас и зато је важно да ми о њој одлучујемо", рекао је Вучић.

Како је навео, кад му кажу неки други да они боље знају шта је боље за Србију, он зна да ту има нешто скривено, јер је немогуће да било ко то боље зна од нас самих.

"Зато сам и министрима рекао да гледају како ће да чувају и самосталност у доношењу одлука и независност земље, а заједно ћемо слободу и мир", поручио је Вучић.

 

Очекујемо раст у другом кварталу од 13 одсто

Вучић је рекао да очекује прелиминарне податке о стопи раста за други квартал, где се надамо расту од 13 одсто.

"Данас очекујемо прелиминарне податке о стопи раста за други квартал пре свега индустријске производње, на основу те стопе можемо закључити све друге параметре. Надамо се у другом кварталу стопи раста од 13 одсто, што би водило ка расту од 6,5 до 7 одсто до краја године", објаснио је Вучић.

То би, каже, водило ка значајном повећању плата и пензија, а био би и огроман успех који би нашу земљу сврстао међу прва три места на тлу Европе.

Пренео је да је на седници разговарано о томе како држава може да ојача оно што има у посебним сиромашним срединама као што су Босилеград, Блаце, и друга места.

"Разговарали смо како да помогнемо најудаљенијим општинама које немају могућност да пронађу инвеститора. Немају ауто-пут. Желимо да помогнемо људима да добију другу плату у кући кроз додатно запошљавање“, објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да влада жели да поправи и инфраструктуру на истоку Србије, те изразио уверење да ће бити девет ауто-путева и брзих саобраћајница у изградњи до краја године.

Говорећи о путу Пожаревац-Велико Градиште рекао је да је разговарано да се граде сигурне плаже за купаче, и све друго како би се довели туристи којима би представили најлепшу атракцију а то је Дунав који је најлепши кроз нашу земљу.

Исто тако било је разговора о даљем снажењу војске, полиције, пре свега у смислу опреме, оружја и воље за наставком борбе противкриминала и корупције.

Такође, додао је, било је речи о Зеленој агенди, и то не зато што је постала популарна, већ како би се показало грађанима шта реално може да се уради у наредном периоду.

У свом обраћању указао је и да се Крушевац много променио, да не може да га препозна иако у њега долази често.

Такође је рекао да је разумео поруку крушевачких власти да је потребно пронаћи још неког инвеститора.

Поновио је на крају да се све на Видовдан види најбоље - ко је вера, ко невера, и ко штити интересе наше земље.

 

О Обрадовићу: Мора да постоји дијалог о Косову и Метохији у јавности

Вучић је изјавио да није притиснут ставовима српске опозиције које је изразио Бошко Обрадовић, јер мора да постоји дијалог унутар наше јавности, да се ствари поставе на рационалну раван и ниво.

Вучић је то рекао одговарајући на питање Тањуга да ли изјаву Боска Обрадовића да је расположен да седне са сваким српским родољубом и разговара о уједињењу у један национални фронт на свим прихватљивим темама - очување Косова и Метохије у саставу Србије, између осталог види и као притисак српске опозиције око дијалога са Приштином.

Вучић је додао да се зна шта су наши интереси - да се штите животи и да се мајкама деца не враћају у ковчезима.

"Ако ћемо да се за нешто боримо, а мајкама децу враћамо у ковчезима, то неће усрећити ниједну мајку. Морамо да водимо политику озбиљности, одговорности, понекад лукавости, а промишљености увек. Али да водимо рачуна да чувамо наше државне и националне интересе", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаве премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да коначни споразум мора између Београда и Приштине бити прачен столицом у Уједињеним нацијама, Вучић је рекао да није ни време ни место да се он помиње.

"Он излази са својим екстремним захтевима, спомиње столицу у Уједињеним нацијама и признање, говори о томе као о нечем нормалном ослањајући се на САД и највећи број земаља Европске уније и онда нас доводе у позицију да се осећамо као екстремисти, а ми само штитимо међународно право, резолуцију 1244", рекао је Вучић.

Како је закључио, данас је Видовдан и време је да гледамо у будућност, да избегавамо трагедије, да бисмо могли да видимо наше место на пиједесталу најбољих у Европи, а не да будемо међу најгорима и да живимо од различитих митова, ма колико били лепи ма колико их волели.

 

За споменике у Крушевцу није дат новац из буџета

Вучић је рекао да за споменике у Крушевцу није дат ниједан динар из буџета.

Вучић је одговорио тако на питање зашто је планиран други споменик Кнезу Лазару, колико кошта и зашто је потребан други споменик.

"Једино што сам чуо је да се споменик диже из донација људи. Ниједан динар из буџета није дат. Не знам што смета више споменика“, запитао је Вучић.

Подсетио је да ни споменик Стефану Немањи нисмо имали, да немамо улицу ни споменик краљу Александру Карађорђевићу.

 

О петицији: Пример шта Срби могу да очекују на Косову и Метохији

Вучић је изјавио да петиција 11 невладиних организација општине Ђаковица да се Српкиња, која се вратила у Ђаковицу исели што пре, говори о атмосфери на Космету и о томе шта Срби на Косову и Метохији могу да очекују.

На питање у вези са том петицијом, те да ли је уопште могућ повратак Срба на Косово и Метохију, Вучић је рекао да Албанци Ђаковицу сматрају "забрањеним градом" због злочина који су почињени, а да истовремено нису ни споменули породицу Шутаковић, нити се макар извинили за троје деце и њихове родитеље које су побили, док Србима не дозвољавају више ни на гробље да оду.

"То није велика новост, а проблем је што и тамошње цивилно друштво, као и политика, сви заједно са њиховим страним менторима, дишу истим плућима, на исти начин и то је суштина нашег проблема", рекао је Вучић.

Зато је, истиче, на нама да покушамо да мењамо слику у свету и да се изборимо за поштовање права српског народа.

"Хоће ли се још неко вратити у Ђаковицу? Неће, али ово говори о атмосфери и о томе шта Срби могу да очекују на Косову и Метохији", рекао је Вучић и додао да је посао Београда да се настави да се бори.

"И баш зато данас, на Видовдан, наша одлучност и решеност да се боримо, да чувамо здраву памет, да се боримо рационално, мора да превлада у будућности, да бисмо имали много деце у Крушевцу, Косовској Митровици, Шилову, Ранилугу, свуда на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Иначе, 11 невладиних организација општине Ђаковица поднеће петицију влади у Приштини са захтевом да се, како наводе, предузму законске мере и да се Српкиња, која се вратила да живи у Ђаковици, исели што пре.

Реч је о повратници Драгици Гашић (59), која је после 22 године одлучила да се врати у родни дом у Ђаковици.

 

Нисам бранио себе, бранио сам сваку кућу у Србији

Вучић појаснио да је сусрет са представницима Народне странке, који су ненајављено ушли у Председништво изазивајући га на физички обрачун и поручио да тога дана није бранио ни себе ни своје сараднике већ сваку кућу и сваког човека, сваког часног домаћина, сваку породицу и сваку жену и дете у Србији.

Одговарајући на питање Н1 тв да ли је његова реторика у разговору са председником Народне странке Вуком Јеремићем и сарадницима из Народне странке, Вучић је рекао да се извињава свим грађанима што је у тој расправи употребио реч "девојчице".

"Нисам знао за њихове сакривене телефоне, изашао сам и уздржавао сам се да будем искрен, али нисам одступио ни за педаљ", рекао је Вучић коментаришући снимак са мобилног телефона из зграде Председништва који је кришом снимио један од функционера Народне странке, а који је емитован на твитер налогу ове странке.

Они су, како је рекао, дошли на његово радно место.

"Ја нећу никога да бијем ја браним Србију, част и образ. Ово су исто покушали и овде у Крушевцу упадом у Скупштину, покушли су упад у Скупштину града Београда, Весићу су одлазили на кућну адресу...", рекао је Вучић и поручио да "то у Србији не може да прође".

Ако треба, истиче, потуриће своја леђа и, уз још једно извињење због те једне речи и рекао:

"Немате савршеног председника, али сам председник који се борио и бори за земљу, нисам академик, али имам више и знања и образовања од свих њих и формалног и неформалног. Жив човек од крви и меса и излети вам нешто што не можете да контролишете", рекао је Вучић.

Поручио је и да Србија није ничија прћија у којој ће неко да туче људе по кућама.

"Показао сам како се чува српски дом, српске жене и српска деце, како се чува Србија. Као што је не дам странцима, нећу им дати ни батинашима у покушају", рекао је Вучић.

Рекао је и да прихвата ако је за нешто крив и грађанима поручио да ће имати прилику да бирају своје руководство.

"Погрешио сам, али докле та њихова поквареност иде. Моји родитељи нису имали новац да ме школу на Јејлу, Оксфорду, Кембриџу, школовао сам се захваљујући својој марљивости, али сам одрастао и на улици и тога се не стидим", рекао је Вучић и додао:

"Сишао сам и излетело ми је нешто, извињавам се. Дошао сам сам а њих петорица су ме окружили, назвао сам их девојчицама", рекао је Вучић.

То му је, каже, остало са улице, а провео је и много времена на северној трибини и на тај део живота је поносан.

"Остало, излетело ми из уста када сам видео те батинаше у покушају", појашњава Вучић.

Питајући се да ли је погрешио каже да јесте и да је можда требало да их пусти.

Додао је да он, међутим, није као они који потуљено снимају телефоном чак и када туку своје жене, као њихов шеф који је претукао своју жену пред децом, а тукао је и њеног оца. А слободу је, додао је, купио новцем.

За њега су, истиче, бедници, јер му спочитавају то што их је назвао "девојчице".

"Ви мени да говорите тако нешто, који сањам женску децу, који је у рукама држао своју мртву бебу... Рекао сам им у лице да су лопуже и сецикесе, оном из Трстеника, који је покрао гас у том граду, што су урадили најгоре за своју државу", рекао је Вучић.

Примећујући да га опозицији за све криви па и када неко неког силује на ФДУ, Вучић је рекао да су као разлог доласка народњака у Председништво признали да је то зато да би добили простор на телевизији.

Јеремић му је, каже, рекао да хоће дуел на РТС-у, па ако хоће дуел, зашто није дошао сам, упитао је Вучић.

 

Вучић се извинио Србима у Косову Пољу

Вучић се извинио Србима у Косовом Пољу, због изјаве да на том простору нема Срба и поручио да ће их до краја лета посетити, као и оне који живе у Бресју и Рудару.

Одговарајући на питање Н1 тв. због чега је рекао да у Косову Пољу нема Срба, јер то није тачно, Вучић је рекао да му није тешко да се извини сваки пут када погреши, лично и као шеф државе.

Рекао је да је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић синоћ разговарао са њима.

"Реч је о 45 људи, извињавам се њима, исправићу грешку својим радом трудом и борбом за њих...", рекао је Вучић.

Вучић је у Скупштини Србије где је представио извештај о дијалогу Београда и Приштине рекао како је Срба за око 120.000 мање и да више немамо у Косову Пољу никога.

 

Нећемо дозволити да други врате Србију у прошлост

Вучић је изјавио да неће дозволити враћање Србије у прошлост, да је други унереде, унаказе и претворе у место за сопствену пљачку и богаћење а да народ нема ништа од тога.

Вучић је то рекао коментаришући изјаву Вука Јеремића да ће да хапси премијерку Ану Брнабић и министра унутрашњих послова Александра Вулина и позиве Младена Ђорђевића на побуну и истакао да ће дати све од себе да се сачува мир.

Рекао је да опозиција неће на изборе јер зна да их народ неће и приметио је да је народ схватио да су "они безгрешни, а да сам ја грешан", рекао је Вучић.

"Народ хоће да гласа за грешне, хоће да му признају да су погрешили, хоће оне који раде за њега, а не за оне којима не смете да кажете ништа. Који кажу изненадио нас је што је сишао( у Председништву са функционерима Народне странке). Сваки пут ћу да вас изненадим или да вам се нешто догоди даћу све да сачувам мир, никада нећу да викнем јуриш", рекао је Вучић и додао да је то разлика између њега и оних који се "гаде бораца са Кошара".

Вучић је додао да они никада неће ван избора доћи на власт, јер ће "нормална Србија умети да их побеђује".

"О судбини Србије одлучиваће се увек на изборима".

Када је реч о позивима на владавину права а и хапшењу Вулина и Брнабић, Вучић примећује да нису Ана и Вулин крали секунде па да могу да формирају медије већ они.

Како је рекао они су док су били на власти постављали судије и тужиоце који су и сада на тим функцијама.

"Оптужују ме и када ћутим и за Шарићеву пресуду. Када кажем ко је био тужилац, кажу Вучић напада независно правосуђе. Шта хоћете од мене? Крив сам и када је сунце. Да ли сте видели саопштење из будућности да је власт крива због сунца и великих врућина. То су одштампале неке новине. Данас ћу то да објавим као пример", рекао је Вучић.

Како је рекао сви ти напади њему много лепо говоре о Ани и Вулину и да неће дозволити да се прогоне најбољи.

"Како не прогоне најгоре у тој влади, оне који ништа не раде, који седе и разговарају са њима да би сачували своје фотеље или слободе а знају да су им прсти у меду. А ја ћу да штитим оне који се боре и никада нећу пристати на труле компромисе да бих сачувао себе и своју породицу и никада земљу нећу да напустим јер је волим више од свега", закључио је Вучић.

Нећу да дозволим да ми неки због својих хирова прети најбољим људима.

Говорећи о инциденту са Јеремићем, Вучић је рекао да је он сишао да се види са њим и његовом пратњом и рекао му туците мене, али да они то нису смели ни могли.

Како је поновио, Србија се не плаши батинаша.

"Крив сам и спреман сам и за суд народа и своје партије. Нећу ни пола године да будем председник који ће да живи у свили и кадифи и једном месечно се појављујем да лупетам нешто уопштено. Ја сам човек из народа хоћу да будем са својим народом и зато ми није проблем и ако ме неко опсује, погоди парадајзом, јајима. Нећу да се склањам пред онима који Србију хоће да врате у прошлост", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1