Вести

Вучић: Отварамо нову еру у односима Србије и Египта

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас на египатско-српском пословном форуму у Каиру да две земље отварају нову еру у односима, као и у економској сарадњи и позвао египатске компаније да учествују у специјализованој изложби "ЕXPO 2027" у Београду.

Председник Вучић је захвалио председнику Владе Мостафи Мадбулију што га је угостио како би две земље додатно оснажиле међусобну сарадњу, као и између компанија и подстакле економску и трговинску размену, затим у области туризма и слично.

"Хвала вам много председниче Владе што сте ме угостили овде у овом дивном здању, која се налази у вашој новој административној представници, што је доказ да се снови остварују. И ја то знам зато што сам имао исти пример у својој земљи, јер људи не виде неопходност ових ствари већ од првог тренутка, али не брините, они ће у потпуности разумети све за неколико година", навео је председник Вучић.

Истакао је да се то исто догодило и у Београду и у Србији са неким од наших пројеката.

"Ми видимо нову еру наших односа са пријатељском земљом Египат. Доста тога тек предостоји да се уради и доста је и пред вама, а и пред Србијом и надам се да ћемо и ми то на прикладан начин моћи да испунимо. Позивамо вас као државу, позивамо вас као ваше компаније да учествујете на специјализованој изложби "ЕXPO 2027" у Београду што значи да смо заиста и те како заинтересовани да видимо неке од ваших компанија да учествују, који су учествовали у изградњи ових свих зграда и просторија овде. Надамо се да ће они моћи да дођу у Београд и да виде шта ми можемо заједно да урадимо на територији Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је срећан што чује да су неке од тих компанија већ показале интересовање.

"Истовремено не могу да се отргнем чињеници да су се неки људи жалили на недостатак саобраћајних веза између Србије и Египта. И да кажем да ће Ер Србија што је могуће пре да поново крене са својим летовима између Београда и Каира, кад кажем што је могуће пре, то значи у наредним недељама или за два месеца, не више од тога. И још једном ћемо поново успоставити још бољу конекцију између Египта и Србије и на тај начин", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је Србија остварила стопу раста већу од четири одсто, коју је потврдио и ММФ и додао да је то када је реч о Европи велика стопа раста.

"Ми морамо да створимо пословно окружење у коме ћемо моћи да остварујемо још и боље резултате у будућности. Није лако привући директна страна улагања под оваквим околностима широм света. Велики проблеми су у данашњој Европи, зато што је стопа раста у земљама ЕУ, веома мала и значајно мања него што је била", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да отварање нових пословних тржишта чини посао председника влада и држава.

"Заиста ценим људе са египатске и са наше стране који су вредно радили да бисмо пословали овај споразум о Слободној трговини што је веома снажан темељ за повећање наше трговинске размене, а и свега остало што са тим иде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да верује да би независне и суверене земље требало да се повезују и нагласио да се од великих сила не може добити.

"Оно што ми можемо да добијемо из наше сарадње, неће бити условљено ничим, нити од стране неког другог. Ово је чисто пријатељство. И једни и други имамо интересовање да сарађујемо због добробити људи. Ја у ову сарадњу верујем као и у визију председника Ал Сисија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да је у протекле две године мир постала готово забрањена реч.

"Морамо да се залажимо за мир, да заговарамо мир. Ми хоћемо да видимо одговорност и стабилност и не тражимо ништа друго. Не желимо да видимо да се политички противници убијају било где у свету", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг