Вести

Вучић: Отварање Коридора 10 важно за нашу будућност

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је отварање аутопута на Коридору 10 важно за наше самопоуздање, за будућност, позив људима да остану у овој земљи и показатељ да можемо да радимо као и они који су испред нас, и које можемо да стигнемо.

"Како да не будем срећан. За 100 година, када дневно политичке страсти замру, моја деца и унуци ће да кажу - наш тата и деда је учествовао у овоме, као и сви радници који су се борили. Шта ћете више...", констатовао је председник. Он је приметио и да су га неки исмевали, нападали и критиковали, говорећи да ће да "руши пола брда".

"Када верујете у рад, радом побеђујете све оне који мисле да могу добацивањем да вас победе", рекао је Вучић. Он је навео и да за 48 година ништа није урађено на јужном краку аутопута, који је сада завршен. Каже и да све треба свести на рационалан ниво и рећи да је у тај део Коридора уложено и много новца, више од 400 милиона евра.

Он је напоменуо да су претходне власти куповале изборе, ишле у јавни дуг, банкротство, а да није урађено ништа.

"Ми данас имамо новца, нема за бацање, али вишак трошимо на нове путеве, субвенције за запошљавање, инвеститоре. Да људи могу да размишљају о будућности, да се повећавају плате".

Упитан шта ће поручити грађанима, рекао је да је то нови концепт деловања у будућности, чије су кључне тачке - посао, путеви, повезивање у региону.

"Не морам да се у свему слажем са Заевом, али да се не чека на граници. Ако су у Европи били паметни, и направили територију без граница, узимајући нашу радну снагу, можемо и ми да се повежемо између себе, да стварамо профит између себе, смањујемом оперативне трошкове. Ако буде разумевања у региону, уз чињеницу да постоји замор у Европи, раст ће бити бржи", закључио је председник.

 

Сачекајте крај године, па пребројте километре аутопутева

Председник Александар Вучић истакао је вечерас, обилазећи јужни крак Коридора 10, да је важно да Србија има пуну стабилност јавних финансија како би могла да гради путеве, јер их сама финансира. Вучић је рекао да смо по броју километара земља са највише километара аутопута, али да не треба још бројати.

"Сачекајте до краја године, па ћемо да се поредимо са земљама ЕУ у окружењу. За Хрватском смо својевремено заостајали 500 километера, а ми немамо паре ни приближно као они. Ово су наше паре са којим финансирамо путеве, а код њих су грантови ЕУ'', објаснио је он.

Вучић је указао да ће Србија једини грант добити за пут Ниш-Плочник, то јест 20 одсто, и захвалио се с тим у вези ЕУ.

"Ово друго све ми финансирамо. Обезбедили смо стабилност, тако да је могуће да све издржимо. Када тражимо или узмемо кредит то нам се рачуна у јавни дуг. Морате имати пуну стабилност јавних финансија да можете повлачити средства. Најтежи задатак биће да задржимо ниски ниво јавног дуга, а да радимо овакве пројекте'', подвукао је он.

Вучић је казао да су путеви прозор у свет и када не знаш како пријатељу да помогнеш изгради му пут. Рекао је да није сумњао да ће овај пут бити завршен, те додао да је данас срећан и поносан због свих који су радили.

''За ово живите, радите и борите се. Не постоји ништа лепше од овог'', указао је он додајући да су сви срећни. Истакао је да је било важно обезбедити финансије за овај пут, јер много кошта, указујући да на том путу километар ауто - пута кошта и по 20 милиона евра.

"То су инвестиције које се увек врате. Не може се ни код студије изводљивости израчунати сва исплативост. Не ни помислити колико ће овај пут донети нових инвеститора, радних места, као и приходе кроз порезе и доприносе'', казао је он.

Указао је да ће Теклас, на пример, који сада запошљаав 600 људи, ускоро запослити 1.000 људи, што ће пуно значи за Владичин Хан и Сурдулицу.

"Када дођемо до Врле, погледајте како изгледа Владичин Хан. Изгледа сасвим другачије него пре, иако морамо још да радимо'', казао је он. Навео је да на делу на којем је изграђен пут није до 2016. било ни метра асфалта, и да је први постављен 15.августа. Навео је и да ће дуж читавог Коридора 10 бити доступан бежични интернет.

''Сви буље у телефоне, а не гледају како нам је Србија лепа'', казао је даље. Истакао је да се нико није усудио да премости клисуру овде, а ова власт јесте јер је знала, иако је изгледало као Сизифов посао, да је то оствариво. Рекао је да је срећан што је видео двојицу Алексинца, носиоце привредног развоја овог региона.

Вучић је подвуако да су аутопутеви постали важни и да нико више не иде старим путевима. Најавио је да ће на исти начин, за месец дана имати прилике да се новинари са њим возе аутобусом дуж пута Обреновац-Чачак, пре краја године на путу Сурчин-Обреновац, а за годину дана од Чачка до Појата, Кузмина до Раче.

Мост Врла, према његовим речима, је најлепши на овом путу, али најтеже је било радити тунел Манајле.

''Врла изгледа као најлепши италијански или шпански вијадукт. Сада ћемо видети како ће Кинези да ураде Лаз и Муњу на Брду. Биће то тунели од 3 километра, а морају да праве дупле цеви'', објаснио је он.

На питање колико ауто - пут значи и за туризам, Вучић је рекао да мисли да је пронађен инвеститор за Врањску бању, да треба да се пронађе инвеститор и за Бујановачку бању, што ће створити много новог простора.

"Видим да су нови људи купили хотел у Врању, па уз градски стадион у Врању, па још један инвеститор".

Вучић је напоменуо да Јумко већ запошљава 2.500 људи, да ради за војску и полицију и да је сада на реду да се запосленима озбиљно повећају плате и да нико нема примања испод 33.000 динара, односно да им убудуће буду само веће зараде.

"Не може све преко ноћи, али мислим да људи виде и осећају", рекао је Вучић. Поновио је да пут изгледа величанствено, као и околина.

"Ја сам се залагао да се иде на екскурзије у Србију, то је моја идеја. Сви знају о све о Бечу, Паризу, а вредније је да се наша земља обиђе. Нису нашу земљу обишли и упознали је. Треба да виде и да заволе своју земљу, па тек онда да иду у иностранство'', казао је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк