Вести

Вучић: Отварањем фабрика враћају се у живот српски градови

Председник Србије Александар Вучић данас је у Прељини код Чачка положио камен темељац са "временском капсулом", за изградњу модерне фабрике немачке компаније Форверк, која ће запослити најмање 1.000 радника.

Вучић је временску капсулу, у коју су стављени говори са данашње церемоније поводом почетка изградње фабрике, положио заједно са директором компаније Форверк Јигреном Мелером.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се отварањем фабрика враћају у живот српски градови и враћа самопоштовање и вера да људи не одлазе из земље.

Вучић је, на постављању камена темељца за изградњу фабрике немачке компаније Форверк у Прељини код Чачка, рекао да ће у тој фабрици радити више од 1.000 радника и да та инвестиција није значајна само за Чачак, већ за цео Моравички округ.

Додаје да таквог производног погона и такве директне стране инвестиције није било у Чачку у последњих 45 година.

"Срећан сам што подижемо град по град. Ова фабрика неће само да обезбеди егзистенцију за 1.000 радника и њихове породице већ ће значити за цео Моравички округ - Горњи Милановац, Лучане, Ивањицу", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је страним инвеститорима увек говорио да долазе у Србију и да ће у нашој земљи имати повољније услове од осталих земаља.

"То је некима било смешно, али није било смешно инвеститорима из Немачке. Ни дана не каснимо са подстицајима, све своје обавезе исплаћујемо на време и имамо суфицит у буџету", нагласио је председник.

Вучић је рекао да отварањем нових фабрика враћају се у живот српски градови, враћа се самопоштовање и вера да људи не одлазе из земље.

"Немци где дођу, баш као што воле да држе дуге говоре, воле дуго и да остану", нашалио се председник.

 

До краја године уговор за аутопут Чачак - Појате

Уговор за изградњу Моравског коридора, односно аутопута Чачак, Краљево - Трстеник - Ћићевац - Појате, биће потписан пре краја године, најавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да се разговара са више понуђача и да је питање да ли да се иде бржом или споријом процедуром.

"Ако будемо имали неког са чијом смо ценом задовољни, из земаља са којима имамо међудржавни споразум, можемо тако да радимо. Ако не, онда ћемо имати тендер, па ће то трајати нешто дуже", појаснио је председник.

Истакао је да је у техничком смислу, највећи део посла завршен па очекује да уговор буде потписан пре краја године, а да већ следеће године почне изградња тог аутопута.

Истовремено, уколико све буде у реду, за септембар наредне године најавио је и почетак изградње националног стадиона, у шта ће, како је рекао, бити уложено око 250 милиона евра.

"Када почнемо, брзо ћемо да га изградимо и биће то један од најлепших европских стадиона, па ће наша репрезентација имати све услове за игру и тренинге, гледаоци за уживање", рекао је Вучић.

Додао је да ће, по изградњи, на том стадиону моћи да се организују не само утакмице Лиге Европе и квалификација, већ и мечеви Лиге шампиона и најважнија европска и светска такмичења.

"У међувремену, мислимо да уложимо новац и у Ниш и Нови Сад, Звездин и Партизанов стадион, мада са свима њима имамо проблем што немају пројекат, иако ми новац имамо. Не може држава баш све да ради", рекао је Вучић и додао да је суфицит само у јулу 26 милијарде динара.

 

Страни инвеститори да не брину због претњи опозиције

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да страни инвеститори не треба да се плаше било каквих изјава неких опозиционих политичара који најављују да ће их отерати када дођу на власт, јер се, просто, то никада неће десити, зато што народ за њих не гласа и не могу победити на изборима.

"Не треба да се плаше, никада неће доћи на власт", рекао је Вучић.

Додао је да је потребно да се добију гласови грађана, да би се дошло на власт.

Како је рекао, 15, 16 одсто гласова на изборима није довољно да се формира власт, а страни инвеститори управо долазе у Србију због стабилности и континуитета, што је, оценио је, од кључног значаја.

Додао је да нема више чувених "комбинација", као што је раније било да се, када се дође на власт, да се узимају кредити од банака које после држава покрива, нити нешто томе слично и поновио да не види никакву опасност за стране инвеститоре.

 

Борићу се за долазак инвеститора у сваки град и село

Председник Србије Александар Вучић каже да ће наставити да се бори за долазак страних инвеститора у сваки град и свако село у Србији.

Вучић је рекао да се "бори за то и да никада неће стати".

"Док сам на овој функцији, борићу се за Србију за сваки њен град, за свако село и сваког човека", рекао је Вучић.

 

Отворићемо Лађевце, али прво "бизнис кејс"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће аеродром Лађевци бити отворен када се направи "бизнис кејс", како се не би догодило да се "производе" велики губици.

Намера је, додаје, да аеродром делом буде и војни.

Вучић је рекао да нико не треба да брине и да ће доћи да отвори тај аеродром, за разлику од оних који су само обећавали али ништа нису урадили, али и додао да се прво гледа и како ће функционисати аеродром у Нишу.

Навео је да има новца за то, да се ураде грађевински радови, али да је ствар у томе да се обезбеди да аеродром не производи велике губитке, већ да се сведу на прихватљиву меру, јер је важан због туризма, Копаоника, Златибора.

Додао је да је у склопу тога битно и да имамо нормалне путеве како би страни туристи управо таквим путевима стизали на туристичке дестинације.

У том смислу Вучић је напоменуо и изградњу железничког коридора 10 истичући да у светлу разних тензија у свету, како сада између САД и Ирана нафта по барелу може да "скочи" и на више од 120 долара, што ће смањити путни саобраћај, а више важности дати железничком.

Поручио је још једном да није проблем да се све грађевински уради, али да треба направити "бизнис кејс", да се гледа да буде и делимично војни и да се и одређени трошкови плаћају из буџета намењеног одбрани.

 

Нећете разграничење? А за 40 година ћемо бранити Врање

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да ћемо за 20 година, ако не будемо решавали питање Косова и Метохије, изгубити све.

„Нећете разграничење са Албанцима? Нема проблема, кажите људима да се спремимо да бранимо Врање за 40 година. Зар мислите да се наши не исељавају већ данас? У обраћању које ћу имати све податке ћу изнети", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да је најбољи одговор на то већ садржан у новинарском питању - а зар се то данас на шта владика Теодосије упозорава већ не дешава и додао да светске силе и стране службе имају исту такву аргументацију зашто неће етничке границе.

"Ваљда је боље нешто, него ништа", рекао је председник и приметио да црква, иако неће етничке границе, хоће да јој лажна "косовска држава" исплати 650.000 евра.

И многи други, посебно политички противници његови, каже, заправо неће никакво решење за Косово.

"Желе да данас буду сигурнији, а сутра? Шта их брига...", рекао је Вучић.

Суштина је каже да његови противници питање Косова виде као најбољи "терен" за рушење његове власти.

Казао је да ће изаћи у јавност са предлогом за решење "ако око нечега с неким буде могао да постигне договор, пошто, каже, с Албанцима није било могуће договорити се.

„Нећу још да одговарам детаљно и темељно, а свима у Србији и свету ћу одговорити. Недвосмислено ћу рећи које су светске силе и стране службе које исту такву аргументацију имају. Нећемо етничке границе, али зато хоћемо да нам косовска држава, албанска држава на Косову исплати 650.000 евра за нашу цркву. То хоћемо, од те непостојеће државе“, приметио је Вучић.

Најавио је да ће о свему томе говорити други пут и нагласио да за разлику од других неће "пилатовски" да пере руке.

Истовремено је нагласио да неће нама нико да да нити поделу, нити било шта слично.

„Неће нама ништа да дају. Они желе да онемогуће Србију да направи успех, да се посвети својој будућности", рекао је.

А његови критичари, каже, такође желе да данас буду сигурнији, а шта кога брига да ли ћемо имати будућност, деце.

"Боље да немамо ништа, него да имамо нешто“ - тако, каже, мисле његови критичари.

Оценио је да су многи пре њега имали много веће шансе да нешто ураде, а нису ништа.

„Много више су могли да добију, а данас готово да немамо шансе да добијемо било шта“, рекао је Вучић.

„За 20 година изгубићемо све, а ви који се правите ћорави и глуви, наставите с тим и будите лицемери, сви ти моји политички противници и они који су тобож забринути. Мени ће савест да остане чиста. Ја сам у Чачак довео прву фабрику после 45 година, ја сам у Краљево довео две фабрике после више од две деценије, као у Ниш, и овај аутопут се у моје време гради према Македонији и Бугарској, око Београда, као и Панчева и Пупиновог моста, извукли смо земљу из банкротства“, казао је Вучић.

„Нећете разграничење са Албанцима? Нема проблема, али кажите људима да се спремимо да бранимо Врање за 40 година. У обраћању, било да предлажем или се опраштам од покушаја решавања, рећи ћу колико тачно данас наших људи живи на Косову и колико на дневном нивоу одлази“, најавио је Вучић.

Упитао је шта људи мисле о томе чија уопште документа имају наши грађани јужно од Ибра, додајући да 95 одсто њих поред српских има и косовска, као и да то није никаква новост.

„Али, воле главу да гурају у песак као ној и да кажу да сам издајник, ја који сам био на КиМ 500 пута, који се борим сваки дан, они који појма немају, седе овде и соле ми памет да мрзим Чачак. Најлакше је тако. Какву одговорност у будућности имају, никакву. Један би хтео да добије још катарских пара, да други да украде још који милион. Та двојица три грама мозга немају“, рекао је Вучић.

Истакао је да постоји унутрашњи дијалог и да је и ово писмо део тога.

„Сви они који су до јуче викали како треба да се реши косовски чвор, схватили су да сада то не мора да се учини јер је то најбоља прилика да се скине политичка глава Александру Вучићу. Нека се томе радују Шолак, Ђилас и други, који су уништавали фабрике и само себи џепове пунили. Зовите Славишу Ристића који је претио Ђинђићевим сценариом, који је рекао да то није претња, већ за наук“, подвукао је он рекавши нека народ изабере њих.

Казао је да ће бити прилике кад год желе, и да народ може да изабере те који их лаже, у чијим програмима се налазе само глупост до глупости.

„Они су се жалили што сам их назвао лоповима, а како нисте? Поставили сте своје судије и тужиоце. Када пребију неког од нас не треба да буде кажњен починилац, а ако њих неко погледа попреко треба на смрт да буде осуђен“, додао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће имати довољно храбрости, макар остао једини у Србији, и да свима у лице покаже какви су преваранти, лажови, као и шта му је послао шеф једне обавештајне службе, за којег зна да не мисли добро Србији, исти текст који они нуде.

Говорећи о границама на Јарињу и Брњаку, које подржавају опозиционари, Вучић је подсетио да наставник у Чачку зарађује 43.000 динара, а у Лешку 65.000 јер има додатке пошто живи на тзв. угроженој територији.

„Ко је поставио те границе? Нека Лешак, Лепосавић буде друга држава да не бисте правили етничке границе. Сутра нека дођу до Врања па да се питамо што нисмо били паметни и слушали лудог Вучића на време“, казао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се обратити грађанима, да му неће бити тешко да стане два сата испред камера и каже свим „покварењацима“ све, јер за разлику од њих има чисту, мирну савест, и зна колико се бори за свој род и народ.

„То је борба за фабрике и путеве, и да се узме колико се год може, а не да се говори о заузимању Марса пре Американаца. На Јупитеру шта ћемо да радимо, развићемо пољопривредну производњу“, осврнуо се на критичаре и поручио:

"Ало, ћераћемо се још“.

 

 

Извор: Танјуг