Вести

Вучић: Отворено са Бајденом, очекујем да ће реаговати

Премијер Србије Александар Вучић изразио је вечерас уверење да ће одлазећи потпредседник САД Џозеф Бајден лично предузети кораке када је у питању новонастала ситуација између Београда и Приштине, али и да му је пренео да је разочаран реакцијом амбасаде САД у Приштини.

"Ја сам му (Бајдену) рекао да ни најмање нисам срећан реакцијом америчке амбасаде у Приштини. Ја с њим имам отворен однос и мислим да сам на фер начин заступао интересе Србије, као што је и он заступао америчке интересе и још једном показао зашто јесте значајни лидер", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће бити наставка дијалога Београда са Приштином, Вучић је рекао да је најпре битно како да се сачува мир.

"Онда ћемо да видимо како ћемо. Наравно увек морате да разговарате и када су најтеже околности и ми никада нећемо да бежимо од разговора", навео је Вучић, истичући да је лично изгубио поверење било какав у систем који је грађен последње три-четири године.

"Не може нико да шаље наоружане специјалце на народ. То не радимо ми нигде ни на једном месту, то се просто не ради", навео је премијер.

Он је истакао да за такво поступање косовских власти не може да буде оправдање то што је на возу писало "Косово је Србија".

"У том случају је требало да ми уведемо тенкове на стадион ЈНА када су они донели заставу, не Албаније, него "велике" Албаније, па нисмо, али смо кажњени јер су двојица момака некога шутнули у задњицу на терену", навео је премијер.

Према његовим речима, та врста двоструких аршина и стандарда је несхватљива.

"То сам покушао да објасним Бајдену и мислим да је ту врсту енергије и љутње препознао. Мислим да ће лично да реагује и да ће обавити разговоре са многим људима у региону, као и што је помогао у случају са Хрватском која сада отвара поглавља", навео је премијер.

Он је истакао да људи у Србији треба да буду спокојни, а да је политичарима борба "мало тежа".

"Ми кад разговарамо о чему год да разговарамо, све можете да урадите. У политици један дан погреши неко, други дан неко намерно нешто уради, трећи дан неко узврати. Међутим, имате нешто друго. А то је: оружје немојте да носите. То није дозвољено и мислим да је Џозеф Бајден то разумео", оценио је премијер.

Како је додао, потпредседник САД је разумео и видео његове фрустрације и страх "због тога што видите да не можете нешто да контролишете јер је то ирационално".

"Ако неко каже: имамо ми и следеће потезе, поново ћемо то да радимо, онда се питате шта је ваш циљ, шта у ствари хоћете? Ми хоћемо мир, стабилност, да радимо. И Бајден је схватио да можемо да будемо најуспешнији, о Србији говорим", навео је премијер Србије.

Додао је да је Бајден похвалио економске реформе у Србији и да му је рекао да смо потпуно посвећени томе.

"Због тога сам долазио овде, заказивао састанке са предузећима и привредницима. А онда нас је ово као гром из ведра неба погодило. Да ме је неко питао пре, рекао бих да се више плашим за стање у БиХ него за односе Београда и Приштине. Онда одједанпут сва ова прича", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Београд спреман да разговара са било ким, ако треба и "црвена линија" да се успостави са Приштином и додао је да ће тражити подршку ЕУ, јер нико не жели рат и сукобе.

"И ово не говорим зато што сам се уплашио лично, јер је Србија од некога слабија, већ што сам довољно одговоран и разумем шта је то наша обавеза и шта морамо да урадимо да бисмо мир сачували. Онај ко то не разуме тај или је злонамеран или нешто с њим није у реду" рекао је премијер.

"Сачуваћемо мир, али морам да кажем да се чудне ствари дешавају и нешто што није рационално - да ли је то због промене односа снага у Приштини где неки други екстремнији полтичари добијају ветар у леђа, можда то донесе и неке промене код нас да неки екстремни добију ветар у леђа, мислим да је то врло лоше и врло тешко за регион", упозорио је Вучић.

Вучић учествује на вишедневом 47. годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, где је данас имао низ сусрета.

 

Морамо да заборавимо на оружје, и они и ми

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да и Београд и Приштина морају да забораве на оружје и да о свему разговарају, истичући да се нада да никоме неће пасти на памет да убија Србе на Косову и Метохији.

На питање новинара да прокоментарише изјаву председника Републике Томислава Николића о спремности Србије да оружјем брани Србе на Косову, Вучић је одговорио питањем: "Да ли се ви питате да ли ће неко да убија Србе".

"Стално неко нешто окреће на различите начине. Просто се надамо да никоме то неће да падне на памет. Дајте да видимо за шта смо то ми криви. О свему можемо да причамо и у свему да се разликујемо, али морамо да заборавимо оружје, и они и ми, и онда немамо никакав проблем", рекао је Вучић новинарима у Давосу.

"Дајте да видимо зашта смо то ми стварно криви, јесмо ли ми одвукли некакво оружје негде - нисмо, оруђе - нисмо и сада уместо да се прича о онима који су то урадили ми ћемо сами себи да стављамо терет на леђа и да причамо да смо ми криви. И то је ствар коју видим и у међународној заједници" додао је Вучић.

Како је рекао не можемо да се изборимо ни са медијима ни са свима другима у свету који раде за своје земље и за своје владе, а њих је више посебно на западу који су признали независност Косова и не можемо их уверити да смо ми у праву...

"Али немојте бар да говоримо да смо ми изазивали било какву несигурност, а потпуно је јасно да је неко други долазио са тешким оруђем и тешким оружјем" навео је премијер.

Вучић је рекао и да не разуме то да изгледа да некоме није стало до бољег стандарда, до економског раста а у свету нам предвиђају раст наредних година, и имаћемо веће плате и пензије сваке следеће године.

Како је рекао следе нам разговори и у Давосу и у Београду где на пример долази председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, па затим и грчки премијер Алексис Ципрас, а данас је разговарао и са Виктором Орбаном и разговара се како да се спусте тензије и размишља се о економском напретку.

Имаћемо и разговоре са Хрватима у петак рекао је Вучић али и навео да је и овде видео како нас је премијер Хрватске Андреј Пленковић опет "онако успут" вређао као Србију те додао да неће да одговара ништа не зато што се плаши или нема аргумената, напротив, већ што жели да имамо мир и стабилност.

"Бајден је рекао - Србија је кључна земља и ако успеш да изгураш све ваше економске реформе нико вам ништа не може и то је највећи успех" закључио је Вучић.

 

Није реално да се придружимо санкцијама Додику

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да није реално очекивати да Србија замрзава имовину и не дозволи улазак председника Репубике Српске Милорада Додика и да се то неће догодити.

Премијер је, одговарајући на питања у Давосу, где учествује на Светском економском форуму, рекао да је од Американаца добио информацију да ће се тако нешто догодити, али не и о садржају тих санкција.

Како је рекао, на питање да ли ће се Србија придружити санкцијама против председника РС, може да каже да је Влада Србије та, као колективни орган, која одлучује.

"Лично не знам како да вам одговорим: ми да кажемо да Србија замрзава имовину председнику РС, да му не дамо да допутује у Београд - није реално и то се неће догодити", рекао је Вучић.

 

Вучић са Кимом о успешним реформама Србије

Премијер Србије Александар Вучић данас је састанком са председником Светске банке Џимом Кимом, наставио серију сусрета са водећим светским државницима и првим људима најзначајнијих економских институција на маргинама Светског економског форума у Давосу.

Вучић и Ким разговарали су о успешним економским реформама које је Србија спровела, а премијер је првог човека Светске банке позвао да посети Србију.

Премијер Србије састао се раније данас и са кинеским председником Си Ђинпингом, одлазећим потпредседником САД Џозефом Бајденом, као и са председницом Швајцарске Дорис Лојтард, бившим британским премијером Гордоном Брауном, који је на Форуму у својству специјалног узасланика УН за образовање.

Он је разговарао и са оснивачем Форума, немачким економистом Клаусом Швабом и премијером Шри Ланке Ранилом Викременсингеом, као и директором компаније Ахолд Делхаизе Диком Боером.

 

 

 

извор: Танјуг/РТС