Вести

Вучић: Пета велика инвестиција у Новом Саду

Фабрика чоколаде "Barry Callebaut" у Новом Саду, чија градња почиње данас, биће највећа фабрика чоколаде у овом делу Европе и значиће много за српску прерађивачку и прехрамбену индустрију, јер ће највећи број сировина набављати са територије наше земље, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је истакао да је данас важан дан, јер је нова фабрика огромна ствар за земљу и велика ствар за Нови Сад, јер ће упослити људе.

"Неко би рекао, што су се скупили оволико и држе говоре за само 100 радних места. То је важно, јер то је 100 породица које ће много лакше да живе, а плате ће за инжењере и технологе бити на европском нивоу, а много изнад српког просека", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да ће у јуну и јулу почети изградња и академије чоколаде на истом плацу, што би значило додатни ангажман наших људи, факултета, Универзитета у Новом Саду.

"То значи да ћемо имати велику супстуцију увоза и драстично повећан извоз, што ће допринети даљој стабилизацији јавних финансија и економије Србије", рекао је Вучић.

Указао је да се претходних година гледало да нам било ко дође у земљу, и то су углавном били "радно-интензивни послови", док је данас, пре свега реч о "капитално-интензивним" и пројектима највише технологије и технолошке снаге.

"И, зато сам посебно срећан што је ова компанија изабрала Нови Сад. Ово је пета велика инвестиција у Новом Саду", рекао је Вучић. Додао је да у том граду око 40 година нисмо имали значајне инвестиције и изградњу фабрика.

Вучић је истакао да када се срео са Антоаном није много знао о чоколади и да је морао да проба доста чоколаде како би нешто научио, као и да је тек тада сазнао да су њихове чоколаде скоро све које ми знамо, Нестле, Милка и друге.

То је свакако најбоља технологија за прављење чоколаде у Европи, нагласио је председник.

"Ово је за нашу земљу од огормног значаја, ово је за понос свима који овде радите", додао је Вучић.

Председник је рекао да су људи из швајцарске компаније приметили да се држава понашала професионално и да му је увек драго када чује тако нешто, пошто је држава са своје стране све урадила на време.

Вучић је нагласио да ће та фабрика пуно значити за нашу привреду пошто ће сировине набављати у Србији, што ће представљати додатни ланац профита у Србији.

"Надам се да ћемо за годину дана моћи да дођемо овде и да отворимо ову прелепу фабрику и да ће ту бити и академија чоколаде", рекао је Вучић и изразио очекивање да ће на отварању фабрике бити и чоколаде коју ће грађани моћи да пробају.

Ово је огромна ствар за Србију, нагласио је Вучић и изразио уверење да ће у Србију доћи још пуно великих и успешних компанија.

"То ће значити да је Србија још много успешнија земља него што је данас", закључио је Вучић.

Председник је рекао да ниче фантастична фабрика чоколаде, коју у Новом Саду гради швајцарска компанија која је највећа фабрика у тој бранши у целом свету.

"Та фабрика ће значити велику субституцију увоза и нових 150 милиона евра извоза", рекао је Вучић и подсетио да је инвестиција вредна 50 милиона евра.

То је оно за шта се власт борила, додао је Вучић и истакао да је само у Новом Саду запослено око 7.900 људи у претходних неколико година.

На констатацију новинара да је држава дала швајцарској компанији "Barry Callebaut" субвенције од 12 милиона евра, што по радном месту изађе 120.000 евра, пошто ће бити запослено 100 људи и питање да ли је то највећа субвенција до сада некој приватној фирми, Вучић је рекао да се то не рачуна по радном месту, него да је то износ укупне субвенције.

Објаснио је да су се субвенције давале по радном месту за радно интензивне пројекте, али да је сада Србија на вишем технолошком нивоу и да зато успева да сарађује са најмоћнијим светским компанијама.

Вучић је додао да је држава дала толику подршку тој компанији због висине инвестиције и да су Швајцарци могли да добију и више да су тражили, с обзиром на значај који ће та инвестиција имати за локалну средину и целу Србију.

 

Сутра камен темељац за Бросе у Панчеву, плата 1.900 евра

Вучић је најавио да ће сутра бити положен камен темељац за изградњу фабрике и развојног центра немачке компаније Бросе у Панчеву и истакао да ће њени радници имати просечну плату од 1.900 евра.

"То је фабрика какву смо сањали у Србији, пошто ће просечна плата бити 1.900 евра", рекао је Вучић.

Уговор за инвестицију немачке компаније Бросе, вредну више од 180 милиона евра којом је планирано отварање 1.100 радних места у Панчеву, потписан је крајем новембра 2019. године.

Вучић је рекао да ће та, још једна од нових фабрика у Војводини, која је, а нарочито Банат, током претходне власти поприлично пропала, много значити.

Банат сада подижемо, нагласио је Вучић и додао да су лоповлук и пљачка бившег режима тај војвођански регион довели у стање као у најсиромашнијим општинама на југу Србије.

Председник додаје да је, са друге стране, Срем далеко изнад, не рачунајући Нови Сад, као и да је стопа незапослености у Руми, Инђији, Пећинцима, Пазови и другим испод пет одсто.

То нам је потребно и за Банат и Бачку и на томе ће се радити, поручио је Вучић.

 

Њима признање, а ми ништа - ништа од тога

Нема ништа од тога да ми признамо Косово, а не добијемо ништа, поручио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање како ће Србија одговорити на ултиматум Приштине, упитао:

"Какав ултиматум? Да ми морамо да признамо њих, а не добијемо ништа? Нема ништа од тога“, рекао је Вучић.

Нека они раде свој посао, ми свој, па да видимо ко је успешнији, рекао је председник и додао да је при том кључно да се сачувају мир и стабилност.

 

САД озбиљне у захтеву Приштини да укине таксе

Вучић је потврдио да је Вашингтон озбиљан у намери да приштинске таксе на српску робу буду укинуте и додао да верује да ће САД тај притисак наставити.

Упитан да ли, после посете САД, сматра да Вашингтон озбиљно прети премијеру косовских институција Аљбину Куртију да укине таксе, Вучић је рекао:

"Апсолутно да. Вашингтон је апсолутно озбиљан у својој жељи да приштинске таксе буду укинуте и ја сам захвалан људима у Белој кући, пре свега, и у Стејт дипартменту", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је уверен да ће САД наставити тај притисак.

 

Н1 би мимо институција да добије националну фреквенцију?

Говорите о урушавању институција, а онда мене, уместо надлежне институције, питате за добијање националне фреквенције, одговорио је Вучић на питање новинара Н1 да прокоментарише саопштење управе те телевизије да би решење могло да буде да та телевизија добије националну фреквенцију.

"Нисам ја задужен за националне фреквенције. Поново рушите правни поредак Србије, то нисам очекивао од Н1 телевизије. Увек кажете да институције треба да раде свој посао, а онда мене питате за националну фреквенцију за своју телевизију", приметио је Вучић.

То је у надлежности РЕМ-а и других, додао је председник Србије.

Вучић је рекао да изгледа да Н1 жели преко везе да добије националну фреквенцију, као што се то радило у време Драгана Ђиласа и Драгана Шолака, и поручио да нема ништа од тога, као и да Н1 може да се пријави на конкурс за добијање националне фреквенције када надлежне институције тај конкурс објаве.

Председник истиче да је он лично "одушевљен том идејом", јер, како је рекао, што се више види Н1, то грађани могу да виде колико та телевизија ради против интереса Србије, због чега њему популарност може само да расте.

Такође, Вучић је замолио Н1 да још неколико пута емитују серијал Владалац јер ће ускоро избори, пошто ту грађани могу да виде какав је он, а какви су они који хоће нацоиналну фреквенцију.

"О националној фреквенцији не одлучујете ни ви, нити ја", закључио је Вучић.

 

Чуваћемо границе, али не подржавам фашистичке изјаве

Србија је спремна у сваком тренутку да сачува националну безбедност и гарантује сигурност грађанима и у условима мигрантске кризе, али у Србији нема места фашистичкој политици и изјавама, рекао је Вучић.

"Ако буде требало, у стању смо да затворимо нашу границу, само да видимо шта је смисао. Ми никакав проблем и даље немамо, све време живимо у имагинарном страху", приметио је Вучић одговарајући на питања о нападима на његов став по питању миграната.

Како је рекао, ако до проблема дође, Србија ће се консултовати са суседима и пријатељима у окружењу и предузимаће мере.

"Србија је спремна у сваком тренутку да сачува националну безбедност и гарантује сигурност грађанима, а буде ли било потребе да не дозволимо улаз на нашу територију десетинама хиљада миграната, о којима слушам бајке да ће да дођу - ми то нећемо да дозволимо", поручио је председник Србије.

Вучић је додао да грађани немају никаквог разлога за страх.

"А, да ми сметају људи зато што имају нешто тамнију боју коже... Нисам у стању да такву политику подржим и нећу никада да је подржим, јер то није српски дух, дух нормалних људи који желе добро обичном свету", рекао је Вучић.

Додао је да не може да разуме хистерију коју праве они који не могу да пронађу неку другу тему.

Упитан за изјаву Бошка Обрадовића, који је позвао војску и полицију да преузму власт у земљи, Вучић је поновио да је то позив на пуч и државни удар, те да је то питање за надлежне државне органе, тужилаштва, а не за њега.

"То је класична дефиниција позива на пуч и државни удар, не знам шта би друго могло да буде. Свашта су радили, па ником ништа није било, али то ми говори о демократији у нашој земљи. Нећемо да се вратимо у време њихове демократије, када су убијали људе који су желели да прошетају до РТС, попут Ранка Панића", рекао је Вучић.

То сада не сме да се деси, а одговор власти на такве нападе су нове фабрике, радна места, будућност Србије, све што је у плану "Србија 2025".

 

Мали Шенген има велику будућност

Вучић је изјавио да "мини Шенген", иницијатива о укидању трговинских баријера између Србије, Албаније и Северне Македоније, има велику будућност и уверен је да ће у једном тренутку бити проширен и на друге земље у региону.

"Мораћемо мало да сачекамо, велика је нервоза, политичке турбуленције...", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је сигуран да без такве сарадње нема будућности за било кога у региону.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк