Вести

Вучић: Плашим се да ће трчати у Брисел

Србија је за преговоре око имовине на КиМ, а упркос изјавама тих великих лидера из Приштине, плашим се да ће како знају трчати у Брисел, каже Александар Вучић.

Премијер је за Б92 рекао да "не може да прети као Хашим Тачи, јер је обичан човек", али и да се види да Тачију те претње не пролазе.

"Видећемо како ће бити у будућности. Ми нисмо хтели да отварамо питање имовине у Бриселу, а они су хтели да пре Брисела реше и Трепчу и Брезовицу. Они су можда лидери у небесима, али ће јурити на дијалог у Бриселу", каже он.

Премијер Србије је говорећи о проценама Светске банке да ће Србија бити једина у југоисточној Европи имати пад БДП, рекао да није тачно да смо најлошије оцењени, али и да "није то питање оцена". 

Како је рекао, Србију су задесиле поплаве, а спроводе се и мере фискалне консолидације, које имају утицаја на економске показатеље. 

"ММФ је очекивао 1,5 одсто раста 2016. године, а ја кажем да ће бити преко два одсто, они су рекли да ће 2017. бити два одсто, а ја кажем три. Нећемо ни 2015. године бити у рецесији", рекао је Вучић.

Он је навео и да је Италија већ четири године у рецесији, а да је Немачкa на ивици. 

"Видећемо у 2016. години да се такмичимо са земљама у региону и у целој Европи. Али, морамо прво да оздравимо систем и своју земљу. Зато сам задовољан што Светска банка хвали наше потезе, а грађане Србије молим да не забораве шта смо све претрпели прошле године, пре свега говорим о поплавама које су нанеле две милијарде долара штете", рекао је Вучић. 

Премијер ће ове недеље боравити на Светском економском форуму у Давосу, где ће разговарати са више светских званичника. 

"Разговараћу са премијером Кине Лијем Кећијангом, који ће тамо бити хит, као и са потпредседником ЕК Франсом Тимермансом, (турским премијером Ахметом) Давутоглуом, као и са (Џередом) Коеном из Гугла, који планира инвестиције у Источној Европи, са свима који значе нешто у свету. Надам се да ћу се видети на кратко и са Ангелом Меркел", рекао је Вучић. 

Говорећи о Есмарку, он је подвукао да су преговори веома тешки и да се нада да ће бити завршени за десет до дванаест дана. 

"Разговарамо, веома су тешки разговори. Наша жеља је да Железару дигнемо из пепела", рекао је Вучић.

"То би био велики успех за Србију", рекао је Вучић и нагласио да Железара није "урачуната" у раст БДП. 

"Када Железара ради то је директних један одсто БДП", рекао је Вучић и навео да све зависи од нас.