Вести

Вучић: По сваку цену сачувати мир и стабилност у региону

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Мостару да циљ свих у региону треба да буде да се по сваку цену очава мир и стабилност.

Вучић, који је у Мостар дошао како би учествовао на Међународном сајму привреде, имао је већ билатералне сусрете са неким од лидера региона.

"Разговарали смо о ситуацији у Македонији, која је за сваког од нас представља оптерећење, али и о БиХ", рекао је Вучић.

Он је приметио да у Мостару има на стотине новинара, да сви причају о напетостима и проблемима...

"Наш циљ је да разговарамо, да се боримо по сваку цену да сачувамо мир и стабилност, јер само ненормални људи могу да мисле да постоји неко друго решење. Мислим да су у Србији препознали искреног партнера и надам се да ћемо у томе успети", поручио је он.

Вучићу је победу на председничким изборима честитала председница Хрватске, а вечерас ће разговарати и са хрватским премијером.

Упитан шта он очекује од односа са Хрватском убудуће, Вучић каже да две земље имају пуно заједничких политичких тема, тема које се тичу нашег европског пута, сагледавања односа у ЕУ и око ЕУ.

"Али имамо и различито виђење проблема из прошлости за које не мислимо да ћемо наћи заједнички језик, али добро је да их отворимо. Међутим, имамо оно што је интерес Срба у Хрватској и Хрвата у Србији и спремни смо да разговарамо", рекао је Вучић.

Једна од тема са хрватским премијером биће и ситуација око Агрокора и како допринети да се заштити 11.000 људи који раде за ту компанију у Србији.

 

Будућност је у развоју и сарадњи

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић истакао је у Мостару да сматра да је будућност у развоју и сарадњи, да сви нормални људи желе нормалан живот и будућност, а да је свако ко мисли другачије "чисти лудак".

Он је синоћ, после састанка са хрватским чланом Председништва БиХ Драганом Човићем рекао новинарима да сви политичари у региону добро разумеју и схватају, иако неће бити лако, да је боље сваког дана разговарати и преговарати, него да нам се неко зло догоди.

"Мислим да је будућност у развоју и то није празна, односно како се у БиХ каже "шупља" прича, већ једина могућа", поручио је Вучић најавивши да је спреман да уложи сву своју енергију и све што је потребно у то.

Он је захвалио домаћинима у Мостару и подсетио да је други пут заредом на Међународном сајму привреде у овом граду, а да ће данас бити више компанија из Србије него прошле године.

"Верујем да ће сваке године долазити све више српских компанија, јер је еконосмка сарадња од изузетног знaчаја за све у региону", подвукао је Вучић.

Казао је да је са Човићем разговарао о односима Хрвата и Срба, Србије и Хрватске, као и БиХ и ситуацији у њој.

"Чини се да смо нашли слично сагледавање важних питања дела света у којем живимо. Успех наше сарадње значи бољи живот и бољу будућност за наше народе, ни на чију штету", објаснио је Вучић.

Он је казао да је мостарски сајам идеална прилика да се са свима разговара на једном месту, као и да је прихватио позив када је знао да ће избори бити 2. априла.

 

У реду је док је мирно...

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић рекао је, у вези протеста у Београду, да је Србија демократска земља, у којој свако има право да искаже своје мишљење, и да је то у реду, све док је мирно.

''Ми смо демократска земља и свако има право да буде срећан или несрећан због изборних резултата. Замислите када бих ја позвао све своје присталице да идемо да славимо", рекао је Вучић новинарима.

Према његовим речима, ко има времена нека протестује, а он и влада морају да раде.

Изразио је наду да неодговорност неких политичара, који су раније позивали на насиље, неће бити реализовани.

"Све то док неко изражава став да ли је 'за' или није, док је све на викању, то је у реду и нормално'', поручио је он.

Није, међутим, срећан због чињенице да је срушен ''Зид плача'' испред Народне скупштине и најављује помоћ удружењима са Косова и Метохије да га поново направе.

''Ако буде проблема са финансијама, помоћи ћемо им. То нису ствари којима сам одушевљен'', нагласио је Вучић.

На питање о резултатима избора, рекао је да се чекају коначни подаци, али да очекује да ће освојити 56 одсто гласова.

Указао је да долазе резултати са Косова и Метохије, где је добио 80 одсто гласова.

 

 

Вучић разговарао с Пленковићем о Агрокору

Премијер Александар Вучић изразио је данас у Мостару бојазан да ће Агрокор бити веома тешка тема, не само у Хрватској и Босни и Херцеговини, већ и у Србији.

''Плашим се да ће Агрокор да нам буде тешка, тешка, веома тешка тема и код нас у Србији, не само у Хрватској и БиХ'', рекао је Вучић новинарима.

Пренео је да је са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, на вечери синоћ, разговарао дуго о Агрокору.

''Хрватска влада предузима шта може, а ми ћемо да видимо, иако су нам везане руке, шта је то што ми као влада и као земља можемо да учинимо. Плашим се да су ту ствари отишле предалеко и да су биланси Агрокора много лошији, него што је било ко могао да очекује'', објаснио је Вучић.

Он је рекао да држава није свемоћна, али да ће настојати да се уради све што може да се заштите запослени.

''Али, нисам сигуран да постоји чаробни штапић који би те проблеме решио, нити сам чуо тако могућа решења'', указао је Вучић.

Пренео је да је током вечере било речи и о европском путу свих земаља на Западном Балкану.

''Разговарало се отворено о свим проблемима који постоје и било би нечасно да говорим о свим детаљима. Било је речи о проблемима у БиХ, али и уопште на Западном Балкану. На вечери се могло видети колико отворених и нерешених питања има'', казао је он.

Вучић је нагласио да само разговорима могу проблеми да се реше, а то је за грађане региона апсолутно најважније.

 

Вратити Шантићу пажњу коју је заслужио

Премијер Александар Вучић обишао је јутрос у Мостару родну кућу књижевника Светозара Ћоровића, у којој је преминуо Алекса Шантић и рекао да би волео да овај књижевник и, пре свега, човек који је носио слободарску мисао, добије заслужену пажњу и право место, не само у Мостару, већ и у Србији.

''Волео бих да неке школе које су носиле име Алексе Шантића поново носе то име. Посебно ми је жао што је део улице Алексе Шантић преименован у улицу Миле Будака. Поредити Шантића и Будака просто је грех, сам по себи", рекао је Вучић.

Верује, да ће тај, не само величанствени песник с краја 19. и почетка 20. века, већ и човек који је уносио слободарску мисао кроз часопис ''Зора'' и на све друге могуће начине, у наш народ и све друге народе, добити заслужену пажњу и право место и у Мостару и у Беогарду и на сваком другом месту.

Вучић је најавио да ће Влада Србије даље помагати српске организације у Мостару, као и изградњу Саборног храма, али и људе који организују "Шантићеве свечаности" да то могу да учине на бољи и примеренији начин.

"Верујем да ће у Влади Србије за то бити разумевања и у будућности", истакао је Вучић.

Вучића је кроз ''Кућу Ћоровића'', у чијој непосредној близини се налази и споменик Алекси Шантићу, провео генерални секретар СПКД ''Просвјета'' у Мостару Горан Косанић.

Он је премијера Вучића упознао са радом музеја, у којем су галерија, соба песника Шантића, библиотека.

Замолио је за помоћ у организовању Међународног Шантићевог фестивала деце песника.

 

Сусрет са Звиздићем

Премијер Александар Вучић састао се јутрос у Мостару са председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.

Вучић је низ билатералних сусрета започео синоћ, по доласку у Мостар, састанком са председником Црне Горе Филипом Вујановићем, да би затим разговарао и са председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем, као и са хрватским чланом Председништва Драганом Човићем.

Вучић, који у Мостару предводи државно привредну делегацију Србије, присуствовао је и вечери лидера региона, а данас ће учествовати на Међународном сајму привреде.

Српски премијер у Мостар је стигао дан након победе на председничким изборима, због чега је интересовање за његове изјаве и сусрете у Мостару огромно и пропраћено од стране великог броја медија.

У међувремену, у Мостару је све спремно за данашње свечано отварање 20. Међународног сајма привреде.

 

Све спремно за БГД-Пекинг, много важна посета и одлука

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је председник Томислав Николић све припремио за успостављање авиолиније Београд-Пекинг, те изразио уверење да ће он моћи да обрадује Србију средином маја.

"Председник Николић је имао добре разговоре у Кини. Мислим да је све припремљено и да ћу са коначном вешћу моћи да обрадујем Србију 14. и 15. маја", рекао је он новинарима додајући да за 14. и 15. мај очекује позив председника Кине Си Ђипинга.

Верује да ће у Кину отпутовати као председник владе, али можда и као председник Републике, јер, каже, спреман је да се усклади с тим што буде захтевано.

"То је за Србију посета од огромног значаја. Ако кажу да морам да идем као председник, не знам ни сам какви су законски рокови, али знам колико нам је важна та посета и одлука", рекао је Вучић.

 

Руси размишљају да повере неком на управљање Агрокор

Премијер Александар Вучић најавио је данас да ће наредних дана разговарати са Сбербанком о случају Агрокор и да се нада да је њима стало да сачувају, после можда и увећају вредност те компаније, а не да је униште.

Казао је да ће видети са Русима шта је њихова идеја везано за Агрокор и да се нада да они не желе да изгубе паре и да се нешто уништи, већ да сачувају вредност и да је после тога увећавају.

Рекао је да ће са шефом Сбербанке разговарати, додајући да види да та банка већ води разговоре са многим бизнисменима у Србији.

“Мислим да им је идеја, на основу онога што сам могао да сазнам, да понуде некоме на управљање, да би они додатном финансијском ињекцијом успели да извуку предузеће из дебаланса ликвидности, да се затим покаже како нормално функционише, а онда да иду на продају идеалних делова предузећа", истакао је он додајући да је то могући излаз, али свакако не лак.

“Није једноставно да бих могао да кажем да ће све да буде супер", закључио је Вучић.

Вучић је пренео новинарима да је са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и председавајућим Саветом министара БиХ Денисом Звиздићем разговарао о Агрокору.

Указао је да је Агрокор проблем, не само Хрватске, већ и Србије и БиХ, јер у нашој земљи та компанија има око 11.000 запослених, а у Босни око 5.500, а да се и не говори о дуговањима према добављачима.

“Хрватска има проблем да не може због европских правила о државној помоћи да интеревенише. То би нама било нешто лакше, али не можемо да издвојимо део Агрокора у Србији. То је део целог система. То је мука за нас и БиХ”, казао је Вучић.

“Шта ћемо да радимо - остаје да чекамо и да видимо, што је могуће дуже да опстајемо, док не видимо са Сбербанком и осталим повериоцима који данас контролишу већински капитал Агрокора. Сигуран сам да је њихова жеља да та компанија не изгуби вредност. Проблем је што је компанија већ у блокади због 130 милиона евра”, објаснио је он додјајући да сада треба гледати како заштитити запослене.

Премијер је казао да Хрватска ради што може, али да је Србија у бољем положају, јер није чланица ЕУ.

Подсетио је да је Србија у неколико наврата у вези неких других ствари чинила оно што је могла.

“Ја сам могао да уводим мере заштите наших произвођача млечних прозвода и млекара, па Брисел лупи један шамар, правим се да га нисам добио, продужимо за даљих шест месеци, па све док не почну да туку из свог оружја. То Загреб није у могућности, јер је чланица ЕУ”, објаснио је Вучић.

“Да ли је лака и идеална будућност Агрокора, не бих се кладио у то", поручио је Вучић.

 

Српска чоколада за Пленковића

Премијер Србије Александар Вучић поклонио је данас хрватском колеги Андреју Пленковићу чоколаду произведену у Србији, током обиласка штанда на којем су, у оквиру Међународног сајма привреде у Мостару, представљене српске компаније.

Вучић је, по отварању 20. Међуанродоног сајма привреде у Мостару, заједно са председником Црне Горе Филипом Вујановићем, хрватским премијером Андрејом Пленковићем и члановима председништва БИХ Младеном Иванићем и Драганом Човићем обишао штандове излагача, међу којима и штанд српске привреде.

На штанду на коме се представљају производи из Србије, Вучић је хрватском колеги поклонио "спрску" чоколаду.

Он је спрским привредницима и политичарима из региона указао на квалитет српских производа и на потребу привредне сарадње у региону.

Вучић у Мостару предводи државно привредну делегацију Србије.

Мостарски сајам се одржава на 400 квадратних метара простора, а излагачи ће бити светски реномиране кинеске фирме, као што су телекомуникацијски гиганти Хуаwеи и Зхонг Xинг Телецоммуницатион - ЗТЕ, произвођач беле технике Грее Елецртиц и светски водећи произвођач грађевинских и рударских машина ЛиуГонг.

Механизам ''16+1" покренуле су 2012. године власти НР Кине заједно са властима 16 држава Централне и Источне Европе, укључујући и БиХ, а са циљем побољшања билатералних и мултилатералних пројеката.

 

Бравар није био глуп, морамо да се повезујемо

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да земље у региону морају да сарађују и да се повезују, јер сваки проблем у једној од земаља, по принципу спојених судова, изазваће проблеме и у осталим, као што ће и добра економија у једној да доведе до успешније економије у осталим.

''Многи су о Титу говорили овако или онако, али свакако да 'бравар' није био глуп. Нимало. И када је правио пругу Шамац - Сарајево, и све друго, није то било због стотина километара железа које на камен поставите, већ је било због тога што су се људи повезивали. Људи су морали да живе заједно и приближавали су се једни другима'', рекао је Вучић после састанка са председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.

Српски премијер је поновио да су мир и стабилност наша будућност и да је то од суштинског значаја за регион.

''Било какав немир и проблем у БиХ је огроман проблем и за Србију и цео регион. Сви смо у проблему. Није то ничији интерес и не сме да буде. То сви морају да разумеју, као што је сваки проблем у Србији проблем и на другим местима. Имамо систем спојених судова и што је боља економија једне земље, биће успешнија и економија друге земље'', констатовао је Вучић.

Вучић је додао да је за нас изузетно важно да пробамо у будућности да радимо на успостављању заједничког тржишта и већег поверења између људи.

''И зато, ако треба, сваки дан треба да се састајемо, да решавамо један по један проблем. Ако будемо отварали мостове преко Дрине, а хоћемо, ако будемо правили нове путеве, а хоћемо, мислим да је то добар пут'', рекао је Вучић.

Када је реч о разговору са Звиздићем, према Вучићевим речима, дијалог је био конкретан и отворен, а теме су биле заједничке за све у региону.

Између осталог, додао је, било је речи и о Агрокору, односно како да се проблем те компаније реши и ван Хрватске.

''Нисам сигуран да смо успели да нађемо задовољавајуће решење за нас, али борићемо се и пратићемо и једни и други шта је то што можемо у будућности да учинимо да сачувамо радна места за те људе'', рекао је Вучић и истакао да се са Звиздићем сагласио да се убудуће разговара о сваковрсном повезивању у региону.

Премијер је подсетио и да је синоћ разговарао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, са којим је било речи о већем укључивању те државе у регионалне пројекте.

''Ми немамо ништа против укључења, јер је Ердоган веома заинтересован за различита питања на Балкану, да видимо може ли Турска, додатно инвестицијама или изградњом инфраструктуре, да буде од помоћи. Ми смо за то, немамо никакав проблем'', закључио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/РТС