Вести

Вучић: Подижемо нашу Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на обележавању почетка радова на изградњи друге деонице брзе пруге Београд - Будимпешта кроз Србију, од Новог Сада до Суботице и границе са Мађарском код Келебије, да такви пројекти мењају изглед наше земље и представљају кључну промену, као и да симболизују напредак Србије.

Вучић је током презентације будуће брзе пруге до Мађарске, којег су у Новом Саду заједно са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом, са детаљима упознали кинески извођачи, рекао да Србија добија модерну пругу за 21. век и да ће оживети околна места.

"Ови пројекти мењају ствари и представљају кључну промену и доказ су да смо успели", нагласио је Вучић.

Каже да ће у Новом Саду бити изграђена велика и модерна железничка станица за брзу пругу, као и да ће укупно на траси од Новог Сада до мађарске границе бити изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката.

Вучић и Сијарто су, заједно са другим гостима, одгледали симулацију вожње брзом пругом у којој се воз на делу пруге кретао брзином и већом од 200 километара на сат.

Такође, Кинези су представили макету брзе пруге у пограничном делу између Србије  и Мађарске, а Вучић је рекао да ће са српске стране возови на том делу моћи да иду брзином између 120 и 160 километара на сат.

Вучићу је представљена и макета кинеског брзог воза.

 

 

Брза пруга кроз Србију готова за три године

Вучић је изјавио је да ће деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице и границе са Мађарском код Келебије, која је данас почела да се гради, бити завршена пре краја 2024. године и поручио да ће Србија наставити да се развија и мења на боље.

Вучић је рекао да ћемо се већ за два месеца возити првом деоницом брзе пругом кроз Србију, од Београда до Новог Сада само пола сата.

"Ако не размишљате о будућности не можете да је имате, рекао је Џон Госворди", рекао је Вучић на отварању радова на деоници од Новог Сада до мађарске границе, на прузи Београд - Будимпешта.

Истакао је да је наша земља загледана напред и да спремно дочекује будућност, као и да знамо шта све морамо да урадимо да бисмо се потпуно спремили за будућност.

Вучић је рекао је брза пруга веома важна за будућност и да ће она бити завршена, од Београда до мађарске границе, за тачно три године.

"За тачно три године имаћемо изграђену брзу пругу до Мађарске, то је пре краја 2024. године, док ће Мађари своју деоницу од Србије до Будимпеште завршити у првој половини 2025. године. То је сутра, ту, за само три године. Деценијама нисмо знали шта су пристојан воз и пруга и ретко су користили железницу", нагласио је Вучић.

Каже да ће градња брзе пруге значити и виши стандард за грађане и веће плате и значити бољу будућност за нашу децу.

Како је рекао, брза пруга ће много тога променити у Војводини, где су током деведесетих и двехиљадитих година затворене готово све фабрике.

Вчић је поручио да сада треба све то обновити и да сада грађани могу да виде у Новом Саду и Војводини како стално ничу велелепне фабрике.

"Данас смо пожурили и јуримо да то време надокнадимо и претекнемо оне који су пре били успешнији од нас. Хвала Сијарту на мудром говору. Тачно је да се сналазимо и имамо прагматичан и рационалан приступ са Кином и Мађарском, али бих додао да осим таквог приступа осећамо искрено пријатељство и братство са овим народима. Да није било Орбана и Сијарта, ми не бисмо имали овако добре односе, осећамо много више од прагматичног приступа од којег имамо само интересе", нагласио је Вучић.

Не постоји европски форум на коме Сијарто и Орбан нису најхрабрији у подршци Србији на европском путу у свим областима, додао је Вучић.

Вучић је подсетио да је Кина преузела смедеревску Железару и РТБ Бор када је Србији по питању тих предузећа било најтеже, и то захваљујући председнику Кине Си Ђинпингу.

Вучић је рекао да када слуша Петера Сијарта и Виктора Орбана како говоре на међународним скуповима о Србији да је поносан што су нам то комшије и да зна да и када нисмо присутни на неком скупу да ћемо бити заступљени и да ће нас бранити искрено и бити на нашој страни, као што бисмо и ми били на њиховој.

То је пријатељство и оно што смо успели да изградимо у претходних неколико година, додао је Вучић.

Додао је да ће због брзе пруге грађанима Србије Будимпешта бити ближа од Беча и да ће само за два сата и пет минута моћи да стигну од Новог Сада до Будимпеште.

Вучић је захвалио грађанима што верују у бољу и успешнију Србију и поручио да ће Србија наставити да се мења и да ће сви бити поносни на нашу земљу и веровати у будућност своје деце у Србији.

Вучић је притиском на дугме, заједно са Сијатром и амбасадорком Чен Бо и представником кинеских железница, покренуо грађевинске машине које су поболи први шип, чиме је означен почетак градње брзе пруге од Новог Сада до мађарске границе.

 

 

Неће нас зауставити у борби за напредак Србије

Вучић је изјавио, коментаришући протест одржан због почетка изградње метроа у Макишу, да су сваки велики пројекат пратили протести, али да то неће зауставити борбу за напредак Србије и намеру власти да уради све оно што је пропуштено да се уради претходних деценија.

На питање како коментарише протест против изградње метроа, Вучић је рекао да не жели да улази у личности које су га организовале, али је констатовао да је увек било протеста - када се кретало у изградњу пруге Београд - Нови Сад, или Београда на води, који је данас, каже, најлепши део града у који долазе сви.

"Сви долазе тамо, они тамо купују станове и немам ништа против тога... Сви долазе у најлепши шопинг мол у овом делу, у Галерију, сви долазе на променаду... Шта год да смо радили, кренули да радимо, сваки ауто-пут, увек су били против свега", рекао је Вучић.

Додао је да је реч о људима који, каже, по сваку цену желе да зауставе развој и напредак Србије, јер немају никакву политику и шта да понуде.

"Ићи ћу тамо (у Макиш) једног од наредних дана, али суштина је у томе да се ја питам где да идем. Зар нисмо изградили метро 2012.године? Рекли су да ће прва линија бити између 2007. и 2012. године...", рекао је Вучић и додао да ће прва линија сада бити завршена 2028, а друга 2030.године.

Додао је и да метро није само београдски, јер и то доприноси расту БДП-а целе земље, а то је, каже, суштина - да се развијају економске перформансе и побољшавамо у свим сферама.

"Важно је да се то људи разумеју, а они који мисле да ће да кибицују и показују бес... шта је био смисао што станете испред машина, да зауставите радника, да се смрзава, да не може да ради свој посао, јер сте ви згубидани и не знате шта ћете са собом у 10 или 11 сати пре подне...", рекао је Вучић.

Додао је да они могу да се скупљају сваки дан, док поштен народ ради, али да је резултат ништа, осим што су направили гужву сат времена.

"Хоћете да кажете да није добра линија зато што не ваљају људи у Миријеву, на Карабурми, Звездари, Чукарици, Бежанијској коси, који треба да добију метро, него бисте нешто друго? Што нисте било шта изградили? Макар један ауто-пут, а не 10 колико их сада градимо или смо изградили...", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да је најлакше је проналазити ману свакоме, јер то свако може.

"Али, уместо док сметаш некоме док ради, уради нешто и покажи да си способан. Али, то им тешко иде. Али, неће нас зауставити у борби за напредак Србије, у томе да урадимо најаважније ствари, све што смо пропустили претходних деценија. Јурићемо у будућност. А, на то што они раде, можемо само понекад благо да се осврнемо, нема посвећивања пажње томе, него право ка циљу - успешној, напредној и победничкој Србији", рекао је Вучић.

 

Ово је само почетак - бескрајно лицемерје

Вучић је истакао поводом изјаве Аљбина Куртија о уједињењу Косова са Албанијом, да је нереаговање међународне заједнице бескрајно лицемерје.

Вучић је на питање о новим провокацијама Куртија и изостанку реакције ЕУ, те о изјавама изасланице Европског парламента за Косово Виоле фон Крамон, рекао да није реаговао и да је пустио да прође један дан.

"Онда је премијерка Ана Брнабић реаговала и питала Европу хоће ли неко неку реч рећи. Није реч о неком посланику, амбасадору, већ премијеру привремених институција у Приштини који прети директно уједињењем са Албанијом. Питао сам једног амбасадора са којим сам се срео за викенд шта би било да ја причам о уједињењу са неким, да ли бисте ме обесили. Сви светски медији би брујали и правили од тога невероватне приче, плашили би свет великосрпском хегемонијом“, рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да када је реч о великоалбанској хегемонији неће реаговати, већ можда ће у једном месечном извештају написати да то није било паметно.

"Претпостављам да сте узели Виолу фон Крамом као лакмус папир за антисрпско понашање. Нема о чему се није огласила у Србији, о сваком телевизијском прилогу на тајкунским телевизијама се изјашњавала, а иако је задужена за Косово није јој пало на памет да се осврне на ове изјаве“, додао је Вучић.

Каже да то довољно говори о објективности и колико немају добре намере према Србији.

Истакао је да је наше да говоримо истину, говоримо аргуметовано, јер је све то на нашој страни.

Вучић је рекао да је ово само почетак и да се неће зауставити на томе.

"Имаћемо много проблема по том питању. Шта год радили против Србије то је богоугодно, а шта год Србија урадила макар се бранила неће бити срећни. Чак иако градимо брзе пруге није добро, јер не граде њихове, већ кинеске компаније. А при том њихове земље имају по 100 пута већу економску размену са Кином“, рекао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија наставити да гледа на свој напредак и уради оно што није претходне три до пет деценија.

 

Апослутно сигуран да Шпанија неће променити став

Вучић је изјавио у Новом Саду да је готово апсолутно сигуран да Шпанија неће променити свој став о Косову и Метохији.

"Нисам неко ко је у шпанској влади. Разговарао сам са премијером Санчезом недавно у Глазгову, а раније и са њиховим краљем и знам наше шпанске пријатеље, знам чврстину премијера и сигуран сам да неће променити став о Косову", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да Шпанија отвара канцеларију на Косову и да ли би то могло да доведе до промене шпанског става према јужној српској покрајини, Вучић каже да то "није реално и да није могуће", као и да је "готово апсолутно сигуран да ће Шпанија остати чврста у поштовању међународног јавног права, међународних закона и норми које су прописале Уједињене нације".

На питање да коментарише дипломатску офанзиву представника привремених приштинских институција, Вучић каже да нема ништа против њихових путовања и да могу да причају шта год хоће, али је приметио да они углавном путују по земљама које су их признале и омогућили да, како је рекао, "бомбе падају по српским градовима, војсци и полицији".

Што се тиче нашег одговора, он је спреман, рекао је Вучић.

"Чекам да нам покажу прву земљу која ће да их призна или да потпишу да желе да уђу у неку међународну организацију. Тога дана ће добити неколико разгледница из Србије више земаља широм света на којима ће да пише кога признају а кога не признају", рекао је Вучић.

 

Видећу се са Додиком, али у Сочи не идемо заједно

Вучић је изјавио да засигурно у Сочи неће ићи са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Вучић је то рекао демантујући спекулације федералних медија у БиХ да Додик путује са њим у Сочи на састанак са руским председником Владимиром Путином.

На питање да ли може то да потврди, Вучић је рекао да ће се данас или сутра, свакако уочи пута у Сочи, састати са Додиком.

Није искључио могућност да ће Додик у неком тренутку ићи у Русију и додао:

"Заједно у сваком случају нећемо ићи".

 

За сада нема потребе да уводимо нове мере

Вучић сматра да није потребно да се ковид пропуснице уводе на дуже, али да ће свакако послушати лекаре и премијерку Ану Брнабић.

Вучић је рекао да су бројеви почели да падају, да је стање боље него пре месец дана, као и да се очекује да за 10 дана буде још боље.

"У овом тренутку бројеви најспорије падају у Новом Саду, у Београду много брже, али су у Београду нешто раније и отишли горе брже. Падају ти бројеви и у овом тренутку немамо проблема у болницама, тако да не мислим да су потребне нове мере, али увек сам спреман да саслушам Ану и лекаре и епидемиологе", рекао је Вучић.

Према његовим речима, докле год имамо корона вирус, ситуација је тешка, али не види разлог да се размишља о новим мерама.

"Да ли ћемо да имамо понављање проблема у јануару и фебруару или марту не знам, али у међувремену морамо да покушамо да вакцинишемо што већи број људи, да заштитимо бар животе тих људи колико је могуће. То је једини посао који имамо, друге лекове набављамо и увек смо први у набавци лекова који су важни", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк