Вести

Вучић: Покажимо свету какви смо радници

Смедерево - Финска компанија ПКЦ група отворила је у Смедереву фабрику кабловских сетова за комерцијална возила, у којој је запослено 50 радника.

Председник компаније Мати Хјутиајнен рекао је да је та финска компанија донела одлуку да инвестира у Србију након спроведене анализе и честитао српској влади и Смедереву који су допринели да његова компанија дође баш у Србију, која се показала као боља земља за улагање у односу на конкурентне државе.

Наводећи да је данас отворена мала фабрика и да ће проширење капацитета зависити од успешности посла, Хјутиајнен је рекао да је циљ да та локација у Смедереву постане највећа фабрика те компаније у Европи.

Амабасадор Финске у Србији Пека Орпана уверен је да ће успех те финске комапније охрабрити и друге инвеститоре из те земље да додју у Србију и додао да пословно окружење у Финској помно прати развој ПКЦ у Србији и да праве своје анализе. "Србија је земља која је почела преговоре са ЕУ и препозната је као стабилан и поуздан партнер, а за финске компаније је најважније да осећају да је сигурно да улажу у Србију", нагласио је Орпана.

"ПКЦ груп је фер послодавац али очекује да сви запослени обаве посао и буду задовољни", рекао је Хјутиајнен и додао да се успех било ког ПКЦ постројења заснива на запосленима. 

Указујући да је прва група радника већ на обуци у Пољској, он је рекао да снажно верује да српски народ има прави став и интегритет који тај посао захтева. "Зато покажите остатку ПКЦ света шта сте у стању да урадите", поручио је Хјутиајнен. 

Конкурс за пријем 300 радника биће завршен сутра, а за посао је конкурисало 2.000 кандидата, казао је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. 

Он је указао и да у Смедереву и подунавском округу има око 27 одсто незапослених, што је, како је рекао, висок просек. 

Поносан сам, рекао је Вучић, што људи желе да раде, али и тиме што су фински инвеститори задовољни људима које су већ запослили, али и онима који су на обуци у Пољској и који су уверени да ће у Србији направити највећу фабрику ПКЦ групе у Европи. 

"Поносан сам што је таква компанија одлучила да запосли толики број људи у Србији. Имаће нашу подршку, као и града Смедерева, да би се запослило 2.000 људи, иако је план да се у наредне три године запосли 1.500", рекао је Вучић. 

Он је уверен да се "Србија неће обрукати" и да ће запослени показати да су жељни рада и да грађани могу да раде вредно и успешно. 

Вучић је рекао да очекује долазак других финских компанија, и додао да би најмоћнија финска компанија требало да дође у ФАП. 

"Захвалан сам председнику финске компаније, јер чак и кад је изгледало да није могуће да испунимо све услове, који нису лаки, јер њихова производња веома захтева зато што раде за најзахтевније произвођаче, успели смо и показали да можемо да будемо добро место за инвестиције", рекао је Вучић.

Он је посебно захвалио амбасадору Финске у Србији који је, како је рекао Вучић, веровао у Србију у моментима кад је мало ко веровао, истучући да је за Србију политичка и економска стабилност од кључног значаја. 

ПКЦ група је водећи светски произвођач и испоручилац електродистрибутивних система највећим светским произвођачима комерцијалних возила. 

До краја 2014. године ПКЦ група радиће у пет пута већем простору од постојећег, а план је да ниво инвестиција до краја 2016. буде око осам милиона евра.