Вести

Вучић: Покушавамо да извучемо највише што је могуће за Србију

Да извучемо највише што можемо, а да изгубимо најмање што морамо, то је оно за шта се, у готово немогућим условима, боримо кад је реч о Косову и Метохији, рекао је данас председник Александар Вучић изразивши уверење да нећемо добити мање од онога што је Србији нуђено.

Вучић је указао да се, при том, не боримо против Албанаца, већ против многих западних земаља које стоје иза косовске независности, укључујући и Велику Британију.

Видите шта ради Британија преко својих агентурних испостава у централној Србији, на Косову, на северу Македоније, приметио је.

Вучић је подсетио на след догађаја који су довели до косовске независности, укључујући све потезе иза којих су стајале западне земље - промотери независности Косова, али и на чињеницу да бивше власти нису како треба реаговале на те догађаје, те колико су - и када су реаговали, махом саопштењима - били "без плана и идеје" и реаговале у складу са унутрашњим дневно-политичким потребама.

Вучић је констатовао "велику нервозу" и на Западу, и у Приштини, али и у Београду, где су, каже, неки очекивали потпуни колапс политике према Косову и Метохији.

Кад ове из Савеза за Србију питате, каже, а зашто су, као припадници бивше власти, границу стављали на Јарињу и Брњаку, тамо где нема Албанаца, нема одговора.

Све што добијемо, дакле, биће нешто, јер немамо ништа, каже председник Србије.

„Имамо многе противнике и на западу. Видели сте шта су Британци радили и шта чине, као и неки други преко својих агентурских испостава на Балкану. Ми се боримо да у тешким, готово немогућим условима да извучемо највише што можемо за свој народ, а изгубимо мање“, објаснио је Вучић.

Вучић је објаснио генезу проблема КиМ, подсећајући да смо 1999. ратовали за КиМ против 19 најснажнијих земаља света, и то не својом кривицом.

„Тих 19 земаља света погазило је све правне принципе и норме. Нисам од оних који се додворава и каже да је крив само Слободан Милошевић. Он није добро израчунао и схватио куда нас води тај сукоб. Крив је што је требало да избори добре авионе и тенкове. Али, није крив за агресију, већ они који су је проводили. Као резултат агресије добили смо Кумановски споразум и Резолуцију 1244“, указао је Вучић.

Вучић је навео да се у тој резолуцији не говори у Србији, те да је много чешће помињу Албанци од Срба.

„У том документу се помиње Савезна Република Југославија, а 2006., захваљујући неодговорности тадашњих власти, не желим да говорим о интересима оних који су водили Црну Гору, ми смо дозволили да они који су били за заједничку државу са Србијом не добију референдум, јер се нисмо ничим озбиљно бавили пошто смо имали кохабитациону власт која се тукла између себе“, критиковао је Вучић.

Вучић је навео да је 2004. било и погрома над Србима, када су страдали наши грађани и светиње, а држава није реаговала ни на који начин, осим саопштењима.

Затим 2008., иако нам све време говоре међународни кругови који су били нефер према Србији „стандарди пре статуса“, прелазе на „пустите стандарде, нећемо их никада испунити, идемо на статус“ и Албанци иду на самопроглашавање сопствене независности.

„На то ми реагујемо углавном неодговорно, неозбиљно, нити снажно, без идеје, као да нас је изненадило, у складу са унутрашњом потребом, јер би неки нешто да штите, други да остану на власти, уместо да се заједнички супроставе. То нас је скупо коштало“, констатовао је Вучић.

Подсетио је да после тога 2010. идемо пред Међународни суд правде (МСП) са питањем да ли је једнострано проглашена независност КиМ изведена на легалан начин.

„Ми нисмо тражили арбитражу од стручњака који не зависе од својих земаља, већ од МСП где су судије представници својих земаља“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је пре неколико дана на Косову била годишњица убиства 14 наших жетелаца у Старом Гацку, а да нико од албанских медија то није констатовао, већ су писали хвалоспеве о Јеремићу због годишњице одлуке МСП, а поред тога, како је додао, њега представљали као сотону.

„Сотона сам и ђаво иако ниједну ружну реч о Албанцима нисам рекао, само зато што из амбиса заједно са Ђурићем, Владом покушавам да извучем нешто за српски народ што не би било понижавајуће, што би сачувало наш образ, наш народ, јер ако се тренд настави за 15 година нећемо имати Срба на КиМ, да добијемо више него у Ахтисаријевом плану“, објаснио је Вучић.

У тим условима, како преноси, покушавамо да извучемо највише што је могуће за Србију и Србе, да се врзино коло сукоба прекине.

Нагласио је да се бори да се очува мир за нашу децу, додајући да је претходних шест година то радио и да то поштују у међународној заједници, али само код нас се то не поштује, већ узима као готова чињеница и кукавичлук.

„Наша армија је данас двоструко снажнија. За неке се мир подразумева, а тако лако би запалили све, па би се онда шврћкали од Кејмбриџа до Њујорка. Ја немам намеру да напуштам Србију“, подвукао је Вучић.

Указао је да је у свим тим условима покренут унутрашњи дијалог, додајући да је знао да ће нервоза постојати и бивати све већа, те су сви почели да говоре о КиМ.

 

Како су припадници опозиције постали и лажни богољупци

Нико од њих се не залаже да Косово буде део Србије, тврди председник Александар Вучић о својим политичким противницима и истиче да код њих нема националних интереса, већ да је сва њихова политика срачуната само на то да дођу до власти.

"Погледајте однос према цркви: исти тај Јанковић, као и сви из тајкунске коалиције, били су на страни станара Степе Степановић у апелу да се не изгради црква на њеном земљишту. А до тада је било - кад ће та црква да плаћа порез, та грозна црква...", рекао је Вучић.

Али, како је Црква кренула оштро против било каквог решења за Косово и Метохију, они који су мрзели цркву данас постају тобож највећи богољупци, из различитих побуда, неки из српства, неки да би се очувала косовска државност, јер у томе виде шансу за политички успех, каже Вучић.

Вучић је коментаришући твит Саве Јањића у којем он каже да је чуо опасне информације о договореном инциденту на Косову који би био окидач за реакцију са обе стране и увод у поделу на терену, као и одговор Саше Јанковића у прилог ономе што тврди Сава Јањић.

"Довели сте ме у ситуацију да одговарам на непристојне и неуљудне трачеве, на шупље приче. Овде нема информације. Те шупље приче измишљају наши политички противници из Савеза за слободну Србију. Ако Бог да, никада се неће тако нешто догодити. Зато и водимо политику мира и стабилности", истакао је Вучић.

Вучић истиче да неће да страда ниједан човек ни на северу ни на југу.

"Све своје време и сву своју енергију сам посветио томе", истиче Вучић.

Каже да не прихвата да бахати тајкуни држе придике народу. Унутрашњи дијалог, каже, треба да доведе до решења, а знао је да ће он довести до нервозе код западних фактора и свих оних који не желе решење.

Укључујући и Савез за Србију, како каже, фашистичко тајкунску коалицију, фашистичку због Двери, а тајкунску због Ђиласа и осталих, који само желе власт, да се даље богате, и при том уништавају Србију и да је поново доведу до банкрота.

Како је навео, некада су говорили да ће се питање КиМ решити када буде демократска власт, када се склони Милошевић, а нису урадили ништа, а ти што су били у ДОС-у су поставили границе код Лепосавића и Грачанице, у њихово доба је проглашена независност Косова, био погром, нестала СРЈ.

Вучић је навео да ти из те коалиције на свако питање - да ли су за улазак у ЕУ, како решити и имају ли предлог за КиМ - немају никакве одговоре, не нуде ништа, ништа од тога није им ни важно, већ само да буду најбогатији и руше земљу.

Како је рекао, не секира се због њих, већ због страних земаља, страних служби и проблема које ћемо имати код међународне заједнице, која, каже, неће дозволити да се направи компромис.

Навео је и да се на сваки покушај да им се одговори јаве њихови медијски сатрапи, медији Шолака и Ђиласа, који би сви заједно да њему држе лекције из патриотизма.

Подсетио је да на 200 метара од Панчићевог врха шета КФОР, да Албанци сматрају да је то њихово, да је све на северу њихово, а чак и убиство Оливера Ивановића су и они и неки одавде одмах искористили за пропаганду против Србије, означивши одмах њу као кривца за тај злочин.

Вучић је рекао да наше службе знају ко се све састаје на северу Косова, да се активирају они које смо и заборавили, политичари од пре 20 година и сарађују са страним службама. Желе да се не дође до решења Косова, каже Вучић.

Каже да неће прихватити оно што је било у Македонији и да ће народу бити представљен план за Косово онакав какав јесте и да ће народ дати свој одговор.

Председник каже да неки много више воле присуство НАТО-а него српске војске.

Србију да повлаче за уши неће ни САД ни ЕУ, нити било ко, ко спада у њихов интерес - каже Вучић.

Каже да је Србија показала да је довољно мудра да избегне сукобе који су лако могли да ескалирају у претходним догађајима. Истиче да је читав притисак страних служби и свих у домаћој јавности постојао све време, а сада је дошло до експлозије.

Такође коментарисао је и нападе опозиције на њега у вези са референдумом о Косову да ће трајати два дана.

"Нема с којом поквареном идејом нису кренули јер полазе од себе. Они су два дана држали референдум, ја нећу никад, трајаће од 7 до 20 сати, нећу никога да молим за будућност Србије", каже Вучић.

Ако има шансе за неки договор, а у то сумњам, рећи ћу народу, каже Вучић, истичући да неће изаћи са референдумским питањем на начин како је то учињено у Македонији.

"Ја нећу да радим против свог народа. Рећи ћемо - ово је план за Косово, а ви, народе, видите можемо ли више и боље или нећемо добити ништа", закључио је Вучић.

 

Без света нема решења КиМ

Без света ми проблем Косова и Метохије не можемо решити и зато је важно да што више међународних фактора привучемо на нашу страну, рекао је данас председник Србије Александар Вучић додајући да мисли да САД по први пут показују жељу за решењем, за разлику од неких других.

„Што се Американаца тиче, мислим да показују први пут жељу за решењем. Они имају данас другачији приступ и желе да се постигне дугорочни трајни мир, за разлику од других који, мислим, то не желе“, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да имамо сложену ситуацију у свету, у којој су односи великих сила никада сложенији.

„Имамо ситуацију у којој имамо четири велике силе САД, Кина, ЕУ (Немачка плус, или Немачка и Француска плус), као и што се не сме заборавити Руска Федерација. Односи великих сила су никада сложенији. На дневном нивоу имамо промену у регионалним односима. У ЕУ имате сукобе Макрона и Салвинија, и не тако лак однос Меркел-Макрон, као и не тако лак однос ЕУ са Русијом. Када то све гледате и видите Британију која је помало изопштена изласком из ЕУ, а жели да задржи статус силе, видите како је стање тешко“, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да у тим условима морамо да гледамо себе да сачувамо, да не платимо високу цену, сачувамо мир и своје проблеме решавамо на најбољи могући начин.

„Без света ми проблем КиМ не можемо решити. Зато је важно да што више међународних фактора привучемо на своју страну, што раде и Албанци“, рекао је Вучић.

Указао је и на све бољи положај Србије у свету упитавши када су јапански премијер, шведски премијер, кинески председник долазили раније у Србију.

„Макрон долази до краја године, знам и датум али чекам да га потврди француска страна. Долази и Путин. Колико пута су стручњаци из ДОС-а видели Путина. Углавном „кромпир“ или су се видели са Путином у Москви када су дали цео НИС за 400 милиона долара“, нагласио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће у септембру имати прилику да види и америчког председника Доналда Трампа на пријему поводом Генералне скупштине УН.

 

Суфицит у буџету, повећање пензија и плата пре краја године

Вучић је изјавио данас да суфицит у буџету за период јун-јул износи 49,1 милијарду динара, односно око 410 милиона евра, што је значајно више од предвиђеног и додао да ће пре краја године бити повећане пензије и плате у јавном сектору.

"Када смо 2014. године кренули да радимо оно што Путин данас ради, са платама и пензијама, а што је било врло болно, уз Закон о раду и мере фискалне консолидације, неки су ми се смејали и подсмевали, а сви су се бунили. Данас имамо одличне резултате и пензионери ће пре краја године имати, добити повећање, као што смо обећали, а већ ове године ће кренути повећање плата и повећање минималца", рекао је Вучић.

Вучић је назначио да у периоду јун-јул имамо суфицит у буџету 49,1 милијарди динара, односно око за 410 милиона евра, а био је предвиђен дефицит од 16,7 милијарди динара.

Уз то, подвукао је да је раст БДП-а у првих шест месеци 4,5 одсто, што је више од прогнозе и ММФ и Светске банке и међу првих пет земаља у Европи.

"То је могло само после тешких мера, озбиљног и одговорног приступа. Не после приступа ''лако ћемо'' и трач рубрика које видите сваког дана", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да српска економија напредује, брже и боље него претходних година, наводећи да је просечна плата у нашој земљи тренутно 470 евра.

"Да ли је то 500 колико сам желео? Није. А да ли је то више од 336? Много је више", рекао је Вучић.

Каже да се Србија полако приближава стандарду земаља чланица ЕУ, Хрватској, Румунији и Мађарској, те да држава наставља рад на смањењу незапослености.

"То не може за годину или две, за то је потребно време, али ми идемо у одличном смеру", истакао је председник.

Вучић је рекао да ће у мандату градоначелника Београда Зорана Радојичића бити изграђена још два моста у Београду и завршена изградња гондоле на Калемегдану.

Подсетио је да је од момента од када је преузео функцију премијера Србије до данас у нашој земљи изграђено 410 мостова.

 

Китаровић најмање лош партнер у ХР

Вучић се осврнуо данас и на односе са Хрватском, рекавши да жели да они буду добри.

Коментаришући изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је проусташки хрватски певач Томпсон, "нешто попут Милета Китића у Србији", Вучић каже:

"Па Миле Китић не пева за дом спремни", рекао је Вучић, истакавши да је хрватска председница најмање лош партнер у Хрватској.

"То довољно говори колико нам је тешко", рекао је Вучић.

Такође, казао је и да је на светском првенству у фудбалу када је Хрватска играла са Аргентином, навијао "здушно за Аргентину", као и да је навијао за Енглеску, у мечу са Хрватском, и да не види зашто то треба да крије.

"Како бих изашао оцу на очи? Да му кажем да навијам за оне због којих није видео своје најмилије јер су их тамо... Како да навијам за те који славе уз онакве песме", упитао је Вучић.

 

Достојанствено ћемо обележити трагедију Олује

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да га прослава годишњице Олује у Хрватској ни најмање не плаши и додаје да ће Срби на поносит и достојанствен начин обележити своју тугу.

Вучић је рекао да Срби који су тада избегли никада нису крили своје српство и да су за све ово време, почев од 1995. године када држава Србије није била уз њих, показали велику љубав према Србији.

"Жртвовали су много тога, али су хтели да буду са својим народом. Те ''95-те године нисмо им као држава рекли - добродошли, него смо их крили и терали. Ти људи заслужују нашу огромну захвалност, јер су показали велику љубав према Србији", каже Вучић.

Њихова деца су, додаје, узорни грађани Србије, размишљају о својој деци у Србији, живе са својим народом и са горчином и сетом се сећају онога што су прошли а да тада ни Србија није била уз њих.

"Могу да кажем да данас јесте уз њих, као и на Косову", каже Вучић.

Коментарисао је и посету израелског председника Хрватској, рекавши да их је упозорио да не манипулишу подацима из Јасеновца, што, како каже, раде стално.

"Рекао им је да је то велики грех и да жртве Јасеновца морају да се поштују", каже Вучић.

На кометар новинара да је током његове посете Хрватској било пуно провокација, Вучић каже да се нико није правдао нити се извињавао, као што су многи други радили.

"Чувао сам образ Србије. Светиња коју сам представљао много је важнија од онога што сам осећао", каже Вучић.

 

Надам се да ће проћи сви наши тимови у Еврокуповима

Вучић је изјавио данас да се нада да ће сви наши фудбалски клубови који се такмиче у Еврокуповима проћи даље, и Црвена Звезда и Партизан, Раднички Ниш и Спартак и да би то било веома важно за наш фудбал.

Вучић је рекао да предстоје велике инвестиције у фудбал, да су већ одвојена срдства за стадионе у Нишу и Новом Саду као и два највећа у Београду, али да ће се средства издвојити и за Врање, Краљево, Крагујевац.

У том смислу навео је и велике инвестиције у борилачке спортове, ватерполо, одбојку.

Поновио је да ће се градити Национални стадион, али да постоје и планови за изградњу атлетског стадиона иза блока 45 где ће бити пуно и пратећих објеката.

 

Све инвестиције БиХ у Санџак добродошле

Вучић је нагласио данас да је за Србију важно да сачува мир у целом региону и да су зато БиХ и мир од кључног значаја за све нас.

Вучић је казао да му не смета када Бошњаци кажу да воле нашу рашку област, или како је називају Санџак.

„Ми немамо проблем с тим, и као што ми градимо школе и болнице у РС које се називају Србија, Вук Караџић и слично, рекао сам им да ми немамо ништа против да и они изграде школе, болнице у рашкој области и да носе име БиХ. Међутим од када сам им то рекао нико није изградио нити једну сем Србије, која гради и у Новом Пазару, Сјеници, Сребреници“, нагласио је Вучић.

Вучић је казао да је добродошла свака инвестиција у образовање, здравство и да немамо ништа против тога да се зове таква установа БиХ.

Вучић је указао да, када им то каже, они говоре да Вучић има свој систем блискости народа.

С тим у вези је рекао да неће никада рећи да су Срби из Србије и РС другачији народ.

„Ја сам рођен у Београду, а мој отац у селу Црквењац, јер му је мајка протерана из Чипуљића. Зар је он неки други Србин у односу на мене или сам ја бољи што сам рођен у Београду. Ни у чему нисам бољи, нити лошији“, подвукао је Вучић.

Вучић је наласио да не постоје поделе на хрватски Срби, црногорски Срби или слично, већ да постоје само Срби.

„Ми смо Срби један народ и истом роду припадамо“, пренео је свој став додајући да се то некима не допада и да га нападају.

 

Неки више воле НАТО, него српску војску

Неки који ме критикују више воле НАТО, него српску војску, каже председник Србије Александар Вучић и додаје да српска војска не може да буде присутна на КиМ управо због присуства НАТО, јер бисмо тиме довели Србију у сукоб са војном алијансом.

Вучић је тим речима прокоментарисао изјаву команданта Команде здружених снага НАТО у Напуљу адмирала Џејмса Фогоа, током његовог боравка на северу Косова, да је "НАТО веома, веома снажан и унутар и изван Косова" и да КФОР има "апсолутно" довољно војника у случају немира у контексту питања поделе Косова.

"Неки који ме критикују више воле НАТО, него што воле српску војску. Јесте ли приметили да много више волимо НАТО него српску војску и драже нам је присуство НАТО него српске војске. А, не може на КиМ да буде присутна српска војска управо због присуства НАТО, зато што бисмо довели Србију у сукоб са НАТО-ом", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао и да су напади на Србе на Косову и Метохији стални, али и да их је мање него у периоду од 2001. до 2008. године.

Србија је својом политиком успела да "не дозволи" да се на Косову и Метохији понови мартовски погром над Србима из 2004. године.

"Успели смо да заштитимо светиње, од Дечана до Бањске и Соколице на северу Косова", казао је председник Србије.

Коментаришући наводе које је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић објавио на Фејсбуку о броју Срба и светиња СПЦ јужно од Ибра, поводом прича о подели Косова, Вучић је казао да ту нема ничега:

"Довели сте ме у ситуацију да одговарам на трачеве", казао је Вучић.

Коментаришући поруку игумана Саве Јањића да се нада да ће међународна заједница, а посебно САД спречити неодговорне појединце и групе обе стране, Вучић је рекао да је демантовао све трачеве који су измишљени.

"Да ће нас САД и ЕУ да повуку за уши због трачева који су они измислили? Мене неће да повлаче за уши ни САД, ни ЕУ, нити било ко други ко спада у њихове штићенике", рекао је Вучић.

 

Радојичићев резултат биће још два моста у граду

Вучић je оспорио критике које су се појавиле у медијима на рачун градоначелника Београда Зорана Радојичића који је недавно отворио еко зону за врапце у престоници и истакао да ће главни резултат у мандату актуелног градоначелника бити изградња још два моста.

Вучић је истакао да је Радојичић градоначелник тек нешто више од месец дана и да је отишао да подржи лепу и добру иницијативу - да се направе хранилице за птице и покаже пажња.

Нико није рекао да му је то главни посао, то је само мало пажње према животињама, птицама и ништа више од тога, рекао је Вучић.

"А, кажу, то му је главни резултат. Не, главни резултат су још два моста која ћемо да урадимо у Београду за време овог градоначелника", подвукао је председник.

Градиће се и гондола од Калемегдана до Ушћа, а на критике на рачун планираног подизања јарбола са српском заставом на Ушћу, упитао је зашто некоме смета српска застава.

"Што вам толико сметају српске заставе, наше обележавање НАТО агресије, то што смемо да кажемо да је била агресија, а не бомбардовање и напад? Што вам смета што обележавамо страдање нашег крајишког народа, што ћемо и ове године учинити?", запитао је Вучић.

Како је рекао, они који га критикују, више не могу да говоре да је "Београд на води" Вучићева фантазмагорија и додао да је влада на чијем је челу он био, платила 78-80 одсто свега у вези са Пупиновим мостом, на Дунаву.

"Урадили смо га ми, а нигде нисам рекао Вучићев мост или било чији, чак сам и позвао оне који су пре нас правили уговоре. Изградило се, откада сам постао председник Владе, 410 мостова у Србији. А, они су правили шале - Пешић направио Газелу, Ђилас Мост на Ади, 500 милиона евра које и сада враћамо, а Радојичић нам је дао нешто за врапце", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк