Вести

Вучић: Полиција штити наш спокој, слободу и напредак

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су припадници МУП-а ти који штите нашу слободу, спокој, мир и безбедност и омогућавају напредак, штите закон и грађане без обзира на пол, верску и другу припадност, нашу децу и будућност, а не власт или управу.

Вучић је на централној манифестацији обележавања Дана полиције рекао да неретко има прилике да честита, али да то не чини никада са таквим страхопоштовањем као припадницима српске полиције, са људима који ујутру полазе на посао са свешћу да је повратак неизвестан.

Председник Србије је додао да се зато диви члановима њихових породица који једини на прави начин разумеју тежину посла који обављају.

"Ви штитите, служите и омогућавате свима осталима да живе без страха", рекао је Вучић и навео да својим радом, прегором омогућавају напредак земље.Како је рекао, њихова улога се често поистовећује са репресијом, замерају им некада што су строги, некада благи и последњи су када се деле признања.Навео је и да се сада, када је одлучено да се за припаднике служби безбедности обезбеде станови по повољним ценама неки говоре да је жеља да се тиме обезбеди и потплати репресивни апарат како би неког штитио.

"Нама нико не треба да нас штити, већ само они који ће да штите нашу децу", поручио је Вучић и додао да за време актуелне власти полиција није подигла руку за политичке неистомишљенике, на грађане, на учеснике протеста...Рекао је да многи нису свесни колико дугују полицајцима, а сви треба да осећају понос због онога што раде и што их имамо.

Председеник Србије је изнео податке и да је 70 одсто више дроге заплењено у периоду јануар - април него у прошлој години у првом кварталу, да је 45 одсто починилаца кривичних дела ухваћених на делу и да је све то више у односу на 2017. годину која је успешнија од 2008. године за 15 одсто.

"Ви не постојите да бисте штитили ни режим, ни власт, ни управу, већ оне који чине наше друштво", поручио је председник Србије и назначио да полиција штити свакога грађанина.

"Ваш је резултат више од импресивног и захваљујем вам на томе", нагласио је Вучић и рекао да то чини у своје лично и име свих оних који то виде и знају.

Вучић је рекао да ће учинити све да полиција добије признање какво заслужује и да добије ту подршку и кроз веће плате.Он је истакао да је са премијерком Аном Брнабић разговарао и да га је информисала да ће и ове године добити значајно увећана примања, опрему и могућност да припадници МУП дођу до нових станова.Модернизација пре свега служи да се заштите од напада, нагласио је Вучић говорећи колико је посао полицајца тежак.Полицајац је, како је рекао, спреман да да живот за нашу слободу, мир и спокој и нашу државу.

"И свако када га види (полицајца) треба да зна колико је тежак његов посао и морамо и можемо да га поздравимо за слободу и спокој који имамо", рекао је председник Србије.

"Дугујемо вам сваки миран дан и безбрижну ноћ", рекао је Вучић.

 

Не бежимо од разговора, хоћемо резултате

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Београд спреман да разговара са Приштином, али да мора да види резултате тих разговора, те да грађани треба да имају поверења да се наш тим бори за интересе своје земље и свих својих грађана.

Вучић је, у изјави новинарима након централне манифестације поводом Дана полиције, на питање када ће се наставити дијалог Београда и Приштине, рекао да не бежи од разговора и да не зна како ће бити настављени.

"Да ли у јуну, јулу или августу не знамо. Не бежимо од разговора'', нагласио је он.

Вучић је казао да више не може да иде на састанке и не понесе Бриселски споразум, и укаже на оно што је испуњено, а шта не, због чега се смучио свима.

''Сваки пут поставим питање које остане без одговора. Ми смо спремни да разговарамо, али морамо да видимо резултате тих разговора'', поручио је он.

Вучић је казао да је Београд испунио све своје обавезе и да није истина да постоји и једна неиспуњена, док друга страна није испунила једину коју је имала.

''Најпре да видимо да испуне ту своју једну обавезу. Ако неће можемо да разговарамо о крајњем решењу, али оно не може бити да Србија да све, а не добије ништа, и да се они сагласе да Србија постоји као држава и да због тога будемо срећни'', истакао је он.

Вучић је казао да народ треба да има поверење у своје представнике јер се они боре за интерес своје земље и све своје грађане и наставиће да такву политику воде.

''Није лако са нама преговарати. Спремни смо на компромисе и уступке, али мора да постоји таква воља и с друге стране'', рекао је он.

На питање зашто нико у прошлости није реаговао када је од 2000. УНМИК опозвао српске законе на КиМ и доносио своје, Вучић је одговорио да не вреди говорити о томе шта је било.

''Нико није реаговао, гледали су да прећуте, не борећи се ни за шта. Зато се сада ми боримо да померимо стање из амбиса. Од кукњаве шта смо пропустили нема ништа и остаје на историјским анализама да то виде'', објаснио је он.

Рекао је да је слика и прилика сада другачија и да се држава понаша озбиљније и одговорније.

 

Приказана најмодернија опрема и спремност полиције

Председник Србије Александар Вучић изразио је задовољство што су грађани имали прилике да данас на показној вежби поводом Дана полиције виде најмодернију опрему, као и потпуну спремност припадника полиције.

Вучић је у изјави новинарима указао и да 12 "Лазара" изгледа веома моћно, као и да је остала приказана опрема нова, а да грађани треба да се поносе оним што је приказано.

''Онај егзерцир је показао да су припадници Жандармерије невероватно спремни. То не може за секунд брже да се изведе. Само да буде што мање ситуација у реалном животу на које треба да реагују припадници полиције. Како су спремни могли сте да видите", истакао је Вучић и навео да је могло да се види 1.200 полицајаца, а не сто, па да би могло да се каже да је "нешто нашминкано". Он је изразио уверење и да ће све више грађана желети да иде у полицију и војску.

"Желеће да дођу када виде да држава пружа све више. Видећемо да ћемо имати све више полазника", казао је Вучић изразивши дивљење за понашање питомаца полицијске академије и школе.

Упитан ко је најјачи у региону, он је казао да не жели да се хвали тиме. Додао је да би оним што су данас показали припадници МУП-а сваки поштен грађанин ове земље требало би да се поноси, те да су грађани могли да виде стотине потпуно нових возила, која нису старија од годину дана, оклопна оруђа која су у потпуности реконструисана, реновирана и наоружана на начин како су то тражили припадници специјалних јединица.

"То је све апсолутно ново и то показује нову и већу снагу полиције Србије. Све униформе које сте видели данас, све су нове, мислим да су прелепе, све је било много лепо и све смо то платили својим новцем и нисмо се додатно задуживали. Мислим да ћете пре краја године моћи да видите и ново рухо српске армије", рекао је Вучић. Навео је да је јако поносан и срећан након што је видео показну вежбу и додао да сматра да многи нису ни видели шта су све показали колико су брзо то извели.

"Ја сам се уплашио да нам не прегазе овог који је глумио терористу, али они су толико увежбани и ја им честитам. Полиција Србије служи на понос Србији. Срећан сам и поносан и честитам министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, који се борио и код мене и премијерке Ане Брнабић", рекао је Вучић и поновио да ове године припаднике полиције очекује још једно повећање плата, као и припаднике Војске Србије и БИА.

"Као што видите ствари све иду на боље, а да никакве изборе немамо", казао је Вучић.

Председник Србије похвалио је резултате Министарства у претходној години и честитао и грађанима Србије, јер је све постигнуто захваљујући њиховом поверењу, њиховој вери у то да ствари могу да се промене у Србији, уз дисциплину и одговорност, а пре свега сређивањем јавних финансија.

"То значи да су људи показали озбиљност и добро проценили и добро знали ко су одговорни људи", казао је Вучић. Према његовим речима, прва изградња јефтиних станова за припаднике МУП-а и Војске кренуће у август и септембру, у више градова истовремено.

"Све се може када имате дисциплиноване људе, одговорне људе, а не бахате и арогантне који мисле да је важно да се обезбеди подршка за дан или два унапред. Када се ствари планирају и када се гледа како држава да изгледа за пет, 10 или 15 година, онда то изгледа овако", навео је председник.

Истакавши да ће и полицајци и војници и сви припадници служби безбедности бити задовољнији, Вучић је казао да грађанима заиста треба да служе на понос и додао да 30 одсто мање убијених ове године него просле године је велика ствар.

"Ако успемо да такав тренд задржимо или још појачамо, да буде још мање убијених процентуално, то ће бити велика ствар и огроман успех српске полиције", казао је председник Србије.

 

У Србији више нико не може да убије премијера

Председник Србије Александар Вучић данас је одговарајући на питања новинара на обележавању Дана МУП и полиције рекао да је Србија сада једна друга земља и да више нико не може да убије премијера.

"То је немогуће", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли може да се деси да поново у Србији буде убијен премијер.

"Сачуваћемо нашу Ану (Брнабић) на све могуће начине и то је немогуће", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање.

Вучић је претходно на централној манифестација одао признање полицији која штити слободу, спокој, мир и безбедност, закон и грађане без обзира на пол, верску и другу припадност, као и нашу децу и будућност.

 

Надлежни органи о "афери Јеремић"

Председник Србије Александар Вуцичх изјавио је данас одговарајући на питања новинара у вези "афере Јеремић" да ће надлежни органи да раде свој посао, као што су већ почели надлежни органи неких других држава.

Вучић је, на питање како коментарише најављену тужбу Вука Јеремића против њега, навео да је све то у реду, а о томе да је уплаћено на рачун организације коју Јеремић води милион и 300.000 долара рекао да ће надлежни органи све то решавати у складу са законима Републике Србије.

"А видим да су неки органи других држава у складу са својим законима значајне мере већ предузели, те су криминалци и бандити иза решетака. Тако да све има свој почетак и крај. Важно је да надлежни органи свој посао раде у миру, а онда ће се видети ко је где и како и на који начин и због чега био финансиран. То је питање за надлежне државне органе", истакао је председник Србије. Навео је и да "једва чека све те јунаке што гоне до Стразбура", а свакодневно о свима износе лажи, али и додао да када им се укаже истина и покаже да је реч о особи коју је називао братом која је сада иза решетака - "онда извини није ми више брат - шалио сам се".

На констатацију и питање да ли је реално да се за консултантске услуге дају милиони долара, Вучић је додао да "неки надлежни органи у Америци кажу да није и видећемо шта ће да кажу наши надлежни органи".

Председник Србије раније је, коментаришући вест да су у САД ухапшени људи познати као блиски сарадници Вука Јеремића, рекао да је ту реч о "озбиљној међународној банди лопова предвођеној Јеремићем".

Медији су ових дана навели да је реч о Патрију Хоу и шеику Тидијану Гадиоу, који су ухапшени у корупционистичкој афери у САД, а који су блиски сарадници Јеремића.

 

 

 

извор: Танјуг