Вести

Вучић: Поносан сам на цео Прибој

Немачка компанија АФТ отворила је фабрику аутоделова у Прибоју, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

У фабрици ће бити запослено укупно 400 радника, а производиће делове за "Audi", "BMW", "Volkswagen" и друге познате аутомобилске брендове.

"Они размишљају о отварању још неког погона у Прибоју", рекао је Вучић.

Истакао је да то доноси резултате Прибоју, као и да је ситуација у Прибоју била доста лоша до пре само неколико година.

"Данас имам разлог да попијемо са председником општине Лазаром Рвовићем једну домаћу", додао је Вучић.

"Иако је Пријепоље веће од Прибоја сада Пријепољци долазе у Прибој, јер ту могу да нађу посао", рекао је Вучић.

Рекао је да је Прибој познат по ФАП-у и да тај град има добру радну снагу, добрим знањем и традицијом у аутомобилској индустрији.

 

Прибој невероватно брзо напредује, биће још погона

Вучић је изјавио на отварању фабрике аутоделова у Прибоју АФТ, да Прибој напредује великом брзином и да та немачка компанија најављује могућност отварања још погона у Прибоју и том делу Србије.

Вучић је захвалио свима који су радили на том пројекту додајући да је држава некада у прошлости улагала у Прибој, али да је и тада било тешко довести инвеститоре, као и да су сада успели да доведу немачког инвеститора, јер су веровали у Прибој и своју државу.

Вучић је рекао да су представници немачке компаније АФТ имали храбрости да ту отворе фабрику верујући да ће баш ту направити профит, као и да запосле велики број људи.

"И Пријепољци се већ јављају за посао, то су велике вести, то су не само сјајни примери, то је радост за свакога од нас. Kада сам сада током обиласка фабрике питао једног момка и девојку да ли још неко ради у породици, први пут сам чуо да им у породици раде сви. Невероватно је како Прибој брзо напредује, од ове фабрике биће више новца за Прибој, за путеве, улице и друго", навео је Вучић.

Рекао је да је на састанку у Пријепољу са представницима више општина договорено да се уради пут од Kокиног Брода до Прибоја у дужини од 26 или 27 километара, као и да ће то бити врхунски пут који ће спојити златарску и златиборску регију, како би сви могли да уживају у лепотама тог краја и да се привуку нови инвеститори.

Вучић је навео да је у фабрику уложено шест милиона евра и да ће бити запослено 400 радника.

"Ово није последњи погон у Прибоју, биће још запослених и још погона, држава ће давати још већу подршку, улагаћемо и око дуалног образовања, и у инфраструктурне радове. Желимо да извршимо реиндустријализацију читавог овог краја Србије, да људи не иду у Немачку, Аустрију, Швајцарску и друге земље већ да остану овде". Вучић је додао да је поносан на цео Прибој.

Вучић је нагласио да се тренутно граде путеви и пруге најбрже до сада и да су људи у Србији коначно почели да верују у успех, да смо почели да уређујемо неке ствари и да се такмичимо са најбољим.

"Да их стижемо брже, да то не буде за 200 година већ у наредних 30 и 40 година. Зато морамо брже да напредујемо", поручио је Вучић.

Пожелео је представницима немачке компаније АФТ да зараде новац и додао да верује да ће присуствовати отварању још њихових фабрика у Прибоју или неком другом месту у Србији.

"Данас радост не могу да сакријем, за ово живите годинама, ово мења животе људи у Прибоју, ово мења нашу Србију", нагласио је Вучић.

 

 

Бројке боље, вакцинишите се, то је спас

Вучић је изјавио да су "корона" бројке данас боље, да је мање заражених и да ситуација са епидемијом иде у добром смеру, али је позвао грађане да се вакцинишу ради здравља, као и напретка економије.

"Молим људе да наставе да се вакцинишу. Не могу да кажем да то иде лоше последњих дана, волео бих да иде брже, али није лоше", рекао је Вучић у Прибоју одговарајући на питање да ли је ситуација, иако боља, толико добра да би грађани престали да воде рачуна.

Вучић је навео да је уверен да у наредних 20-ак дана можемо да дођемо до цифре од 50 одсто вакцинисаних пунолетних, бар првом дозом, али да је све на људима.

"Вакцине су спас, оне дају живот. Вакцина доноси фабрике, новац, она нас спасава од свега. Молим људе да се вакцинишу и да буду пажљиви, посебно невакцинисани. То је мој апел", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да су данас корона бројке најбоље до сада, поредећи са претходном недељом.

"Ствари иду у добром смеру, али што је више вакцинисаних, биће све боље", рекао је Вучић.

 

Никада се нећемо одрећи подршке нашем народу

Вучић је истакао је да Србија жели најближе односе са Црном Гором и да се никада неће одрећи подршке свом народу у тој земљи.

Вучић је, упитан за изјаву председника Црне Горе Мила Ђукановића, поводом 15-те годишњице осамостаљења, да та земља мора да се одупре "великој државној клеронационалисточкој агресији нашег негирања" и да је том одлуком исправљена неправда, рекао да је оно што се догодило пре 15 година било право гађана Црне Горе да је донесу, као и да никога не треба терати да остане са неким ако то не жели.

"Међутим, да ли сам у то време волео и да ли бих данас волео да је одлука другачија, да волео бих да смо сачували заједницу Србије и Црне Горе, али поштујем право грађана Црне Горе који су донели другачију одлуку и поштујемо независност Црне Горе", објаснио је Вучић.

То говори о неспособности политичара у то време, једној вишедеценијској антисрпској политици која је вођена против нашег народа у Црној Гори и државне заједнице.

"Данас имају независну државу, желимо најближе односе, али не морају да измишљају непријатеље тамо где их нема и да не говоре нашем народу у Црној Гори да не смеју бити припадници српског народа, јер ако јесу немају права. Нас занима да имамо најближе односе са Црном Гором, али и да пружамо подршку српском народу у Црној Гори, поштујући независност Црне Горе", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да се Србија никада неће одрећи подршке српском народу, и да ништа не ради против Устава Црне Горе, или супротно европским правилима, међународног јавног права.

"Само када погледате положај Албанаца у Северној Македонији и поредите са Србима у Црној Гори, а Срба у Црној Гори је процентуално значајно више, биће свима све јасно", рекао је Вучић.

 

Са Стаматовићем о пројектима на Златибору, не о другим ствари

Вучић је изјавио да са Миланом Стаматовићем има разговоре о пројектима на Златибору и да је њима задовољан, као и да до сада са њим није имао политичке разговоре.

На питање да прокоментарише то што се после приступања СПАС-а Александра Шапића Српској напредној странци у Западној Србији говорка да је и Стаматовићева странка на истом путу, Вучић је рекао да поштује рад Стаматовића, али да нису о тим стварима разговарали.

"Имао сам контакт, мислим да је њему драго што показујем поштовање према свим пројектима на Златибору и Чајетини, јер и ово су (путеви) пројекти важни за Златибор, пошто ће људи из овог краја моћи брже да дођу до Златибора. Много тога још инфраструктурно морамо да урадимо око Златибора.

Много нас тога везује, радимо и разговарамо, ја сам по том питању задовољан, другу врсту разговора до сада нисмо имали", навео је Вучић.

 

Опозиција од беса више не зна шта да каже

Вучић је рекао да нема везе са ухапшеним Миланом Kендијом и да опозиција од беса више не зна шта да каже.

Вучић је, упитан за писање појединих медија о хапшењу припадника МУП-а Милана Kендије, који је оптужен у случају "Јовањица 2", а код кога су наводно пронађена писма која је писао Вучићу у вези запослених у Јовањици, рекао да није имао никакве везе.

"Од беса више не знају шта да кажу, јер не могу да кажу да су изградили пет фабрика у Прибоју, а ја дошао и угасио четири, па нису, нису изградили ниједан ауто-пут, нити пругу. Шта друго да кажу и раде, него да им се уместо кокошака чини марихуана, да им се привиђам у нечему“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да нема појма и ко зна о чему му је тај човек писао и да ли му је писао.

"Kакве то везе има са целим случајем?", упитао је Вучић.

"Замислите да уђете у моју кућу када сам био младић па сам имао окачену слику Деми Мур и онда кажете Деми Мур је умешана у његово кулинарско понашање у Загребу или Ријеци чим је њена слика у његовој кући. О чему причате? То је израз немоћи, незнања, непостојања идеја, планова, програма", нагласио је Вучић.

Рекао је да је поносан на фабрике, као на ову у Прибоју коју је отворио.

"То је за шта живимо и радимо. Нису нам потребне лажи, о нама говоре дела, путеви, фабрике, болнице, на крају и плате и пензије које нису добре, али најбоље у историји и биће боље и веће. Они нека измишљају шта год хоће, истину да победе не могу", поручио је Вучић.

 

ФАП ће опстати, за бивше раднике наћи друго решење

ФАП ће опстати, али морамо да унапређујемо технологију, изјавио је Вучић додајући да је до сада и опстао управо због наруџбина које су стизале из Војске Србије.

Вучић је новинарима у Прибоју, одговарајући на питање да ли је могуће пословима са Војском Србије обезбедити сигурније запослење у ФАП-у, рекао да у тој фабрици тренутно ради 250 радника.

"ФАП и постоји управо захваљујући наруџбинама које су стизале до скора из Војске Србије, сада верујем да ће долазити из МУП-а и из Војске Србије. Морамо да гледамо како да модернизујемо производњу", рекао је Вучић.

Како наводи, осим модернизације потребно је и усвајање нових технологија и прављење конкуренције за шта је веома важна фабрика која је данас отворена у Прибоју.

Одговарајући на питање да ли ће педесетак радника који су 2015. године напустили ФАП, а у међувремену су пензионисани, бити ослобођени плаћања пенала, Вучић је рекао да је то велики проблем за који се мора пронаћи неко друго решење.

"То нам је велики проблем, јер би то отворило Пандорину кутију, морамо да нађемо друго решење и да погледамо како то да урадимо", рекао је Вучић.

Наводи да ако би ти људи били ослобођени плаћања пенала, онда би имали 500.000 људи који би дошли са истим захтевом.

"Таман да одмах банкротирамо и да плаћамо грешке и деведесетих и двехиљадитих када су све фабрике позатварали", рекао је Вучић.

 

 

Пут Прибој - Чемерно биће урађен

Вучић је изјавио да ће пут Прибој - Чемерно ка граници са Црном Гором бити изграђен, а да је питање тренутка да ли ће то бити урађено у наредних шест месеци или годину дана.

Вучић је новинарима у Прибоју рекао да не може у овом тренутку да обећа пут Прибој - Чемерно, али да ће сагледати све финансијске конструкције и друго.

"Не обећавамо ништа, погледаћемо и финансијске конструкције и све друо, али питање је тренутка када ће то бити урађено, да ли у наредних шест, седам месеци, или у наредних годину и два месеца. Мислим да ће пре бити у другом делу, али свеједно урадићемо свих тих 30 километара", рекао је Вучић.

Поновио је да ће осам милиона евра бити уложено у пут од 27 километара дужине.

 

Држава помаже пољопривреди, не може да уређује тржиште

Вучић је изјавио да држава великим субвенцијама помаже пољопривредницима, али да не може да уређује тржиште, нити да откупљује све тржишне вишкове.

Вучић је тако одговорио у Прибоју на новинарско питање да ли држава може да обећа пољопривредницима да ће њихови производи имати предност у односу на увозне на тржишту.

"Уз сву најбољу намеру, држава не може да уређује тржиште. Ми ове године имамо одличну цену кукуруза, имали смо одличну цену малине, али то није вест за медије и нигде се не чује. Наша је навика да будемо увек ти који ћемо да кукамо и да се жалимо, а када нам је добро, онда ћемо да прећутимо. То није у нашем коду да кажемо да је било нешто добро и поштено", рекао је Вучић.

Додаје да држава обезбеђује 50 одсто средстава за набавку новог трактора, а да су те субвенције 2017. године и 2018. године износиле и до 65 одсто.

У којој то земљи постоје толике субвенције, запитао је Вучић.

"Не можемо да гарантујемо да ћемо ми да откупљујемо све тржишне вишкове, ко год да вам то каже - лагао би вас, није моје да се додворавам било коме. Наше је да субвенцијама подстичемо развој, пре свега, сточарства, али и воћарства и повртарства. Ратарство не морате да подстичете толико. То је наш посао, а ми да одредимо цену на светском тржишту у зависности од тога да ли је било кише или сунца у Украјини, Кини или Америци, није реално", рекао је Вучић.

Нагласио је да држава увек помаже пољопривреди, али и да та помо државе никад није довољна.

Вучић истиче да у Србији сваке године расте пољопривредна производња, да све веће површине наводњавају, да су све више заштићене специјалним мрежама у воћарству, затим да се све више употребљавају најсвременије агротехничке мере.

Али, да обећам оно што није у домену државе - не могу, а да помажемо хоћемо, поручио је Вучић.

На питање да ли може да буде већа пољопривредна пензија пошто сада износи 11.800 динара, Вучић је истакао да њу добијају само они који нису уплаћивали порезе и доприносе, и да је то нека врста социјалне помоћи.

Додао је да би волео да пољопривредне пензије буду веће и да се и зато отварају нове фабрике, путеви и друго.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк