Вести

Вучић: Поносан сам на наш Торлак

Председник Србије Александар Вучић и председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик посетили су Институт за вирусологију и серуме ''Торлак'', где је јуче извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине ''Спутник V''.

Вучић је том приликом уручио вакцине "АстраЗенека" за Републику Српску, а донацију од 20.000 доза вакцина преузео је председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

Вучић је најавио да ће држава проширити капацитете Торлака и најавио да ће сутра тим поводом бити одржан састанак.

Вучић је током обиласка добио информацију да лабораторија тог института може дневно да обради 3.000 тестова и истакао да је потребно да могу да обраде 10.000 тестова дневно и да ће држава уложити додатни новац.

"Треба да уложимо у то и сутра ћемо имати састанак и гледаћемо да проширимо капацитете. Доведите сутра на тај састанак и експерте за вакцине и лабораторије, како би могли да траже новац од државе и да то решимо", поручио је Вучић.

Додао је да су Руси и Кинези били одушевљени оним што су видели када су били у посети Торлаку, стањем и опремом, упркос томе што су неки у Србији у претходном периоду покушавали да униште Торлак.

"Свуда смо куповали нове машине, као и за Институт Торлак, и за вакцине и за пуњење вакцина", рекао је Вучић.

Додао је да треба набавити и нове машине за паковање и етикетирање доза, како се то не би радило ручно, већ на најбољи начин.

Председник је рекао да ће се већ за неколико месеци у Торлаку производити и супстанца и течност, када ће Србија бити независна по том питању.

 

У Србији дато више од три милиона доза вакцине

У Србији је дато више од три милиона доза вакцина - дато је преко 1,8 милиона прве дозе и ревакцинисано преко 1,2 милиона, рекао је Вучић.

"Важно је што можемо да кажемо да ћемо за петнаестак дана имати 1,8 милиона ревакцинисаних људи, то је важан резултат", истакао је Вучић током посете Институту "Торлаку".

Вучић је истакао да верује да ћемо моћи да значајно убрзамо процес вакцинације, чим обезбедимо значајно већу количину, што очекује до краја априла.

Вучић је рекао да ће у понедељак у Србију стићи још 211.000 вакцина ''Фајзер'', као и да је јуче стигло 50.000 друге компоненте руске вакцине, док би сутра требало да стигне исто толико, а у понедељак или уторак још 100.000 прве компоненте "Спутника V".

Очекују се и кинеске "Синофарм" вакцине пре краја овог месеца.

"То су важне ствари, то значи живот, не само за нас, већ и за цео регион", рекао је Вучић.

 

Прве вакцине са Торлака између 5. и 10. јуна

Прве дозе руске вакцине са Института "Торлак" излазе између 5. и 10 јуна, најавио је Вучић и додао да верује да ћемо пре краја године моћи и самостално да производимо вакцине.

"Да ли ''Синофарм'' или ''Спутника V', видећемо, али верујем до марта и једну и другу, да људима можемо да понудимо палету различитих вакцина", рекао је Вучић.

Како је рекао Вучић, ићи ће се на то да у почетку можемо да производимо 20 милиона, а затим и 30 милиона, како бисмо могли да обезбедимо све потребе Србије.

"Али, не само Србије, већ и ширег региона, јер не можемо ми да будемо здрави, ако су сви остали око нас болесни", рекао је Вучић.

 

Увек смо на располагању Републици Српској

Србија је донирала нови контигент вакцина "АстраЗенека" Републици Срспкој, а председник Александар Вучић поручио је да је Србија за Републику Српску увек на располагању.

"Све што можемо да учинимо, да помогнемо, учинићемо то", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће Србија донирати Републици Српској и друге вакцине, за које буде добила дозволу за извоз.

"Спремни смо да поделимо то са народом у Српској. А, до сада смо успели да довољно и много више него други обезбедимо вакцина за грађане Србије", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да су односи Србије и Српске на изузетно високом нову.

"Тешко да могу да буду на вишем, градимо и чувамо братски и пријатељски однос", рекао је Вучић.

 

Мило показао шта је његов проблем и какав је положај Срба

Вучић је изјавио да Србија нема никакав проблем са независности и државности Црне Горе, али да има проблем када је реч о положају српског народа у Црној Гори, као и да је црногорски председник Мило Ђукановић у емисији на државној телевизији најбоље показао у чему је проблем и колико је српски народ у тешкој позицији у Црној Гори.

Вучић је рекао да је видео гостовање Ђукановића на телевизији и да се све време питао да ли ће бар један део емисије протећи а да нема везе са Србијом и са њим и да неће српски народ бити оптуживан за пећински национализам, шовинизам и све остало.

"Трудио сам се да ћу дочекати тај део емисије, али га нисам дочекао", рекао је Вучић.

Вучић додаје да је веровао да у Црној Гори постоји нека важнија тема попут отварања нових фабрка, радних места, болница и набавке вакцине, али да је схватио да смо да је Србија по Ђукановићу за све крива.

"Онда разумете да нешто у политичком смислу није у реду са онима који такве тврдње износе. Поштујемо незавиност Црне Горе и њихову одлуку да буду незвинсна држава и немамо никакав проблем са тим већ са положајем српског народа. Емисија Ђукановића је показала и доказала, без и једне тешке речи и нашег тешког коментара потврдила све што говоримо месецима и годинама, о тешкој позицији српског народа у Црној Гори", нагласио је Вучић.

Вучић додаје да је Ђукановић у тој емсији говорио боље о томе од свих других и да су то сви Срби, и у Црној Гори, могли то да осете.

Вучић је поручио да Србија жели најбоље могуће односе са Црном Гором, као и да верује да ће у нареднима данима премијерка Ана Брнабић обавестити премијера Црне Горе Здравка Кривокапића о новој транши вакцина и за Црну Гору.

Председник Србије је истакао да Србија неће ћутати на лош положај према српском народу у Црној Гори, али да ће наставити наставити да говори о заједничкој будућности, упркос нападима према Србији који долазе из Црне Горе.

 

Да Србија постане велесила у производњи вакцина

Много новца је од 2014. године уложено у Институт "Торлак", који је био пред пропадањем, и још много средстава ће тек бити уложено, како би Србија у наредних 10, 12 година постала велесила у производњи вакцина, поручио је Вучић.

На "Торлаку" је јуче извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине ''''Спутњик В", а данас је приликом посете Институту, Вучић уручио донацију вакцина председавајућем Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику.

"Важно је да смо данас били овде сви заједно. Много смо новца у ''Торлак'' уложили од 2014. године, много нових машина је набављено", рекао је Вучић и додао да се није много новца уложило "споља" у Институт, у фасаду, али да ће и то бити решено.

Вучић је истакао и да је "Торлак" био пред пропадањем 2013, 2014. године, потпуно пред гашењем, али да је држава успела да га врати у живот.

Много ћемо тек да уложимо у "Торлак", додао је Вучић.

Вучић је указао да је важно да се прозиводе и вакцине за грип, те да је важно и било би добро да да до краја године "Торлак" произведе 500.000 вакцина против грипа.

"Биће несташице тих вакцина, а страшно је важно да можемо на време да их поделимо становништву, да раздвојимо корона вирус и грип", приметио је Вучић.

Вучић је додао да се на "Торлаку" производе и вакцине против тетануса, дифтерије, БСЖ вакцине, серум против змијског отрова...

"Наша намера је да овде развијамо и научно-истраживачку делатност, као и производњу, да у наредних 10, 12 година постанемо велесила у производњи вакцина", поручио је Вучић.

Поновио је да ће посебна средства бити уложена у "Биофор институт".

"Много новца ћемо да уложимо, јер то постаје симбол државе, важније од свега, од топова, тенкова, од новца", истакао је Вучић.

Вучић је додао да ће сутра бити одржан важан састанак на којем ће бити одлучено све о вакцинама.

"Где и како ћемо да пунимо, да правимо вакцине, да уложимо десетине, стотине милиона евра у наредном кратком периоду и о Торлаку", рекао је Вучић. 

 

Да ли су аутопутеви, веће плате стварност?

Вучић је на новинарско питање о изјави професорке Економског факултета Гаљине Огњанов да је "Вучић продукт маркетинга" одговорио питањем:" Да ли су сви аутопутеви који су изграђени у претходном периоду, као и веће плате и пензије продукт маркетинга?".

"Можда сам и холограм. Али, на крају се виде резултати", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да треба питати и људе са Торлака да ли су се раније, 2013. и 2014. године, плашили да ће бити угашени, док ће сада добити нове машине и запослити још 50, 60 или 70 радника.

"Да ли је то маркетинг или је стварно? Да ли су ауо-путеви, веће плате и пензије маркетинг или је то стварно? Нека грађани сами одлуче", додао је Вучић. 

 

Не знам за идеју о мирном ралазу Босне и Херцеговине, не осуђујем и не хвалим

Вучић је изјавио да није видео, нити зна за икакву иницијативу о мирном разлазу Босне и Херцеговине истичући да је изненађен лицемерјем "београдске чаршије" која је нешто напала, а да нема појма о чему се ради.

Вучић је навео да с обзиром да не зна ни за какав документ није спреман да нешто што није видео осуђује или хвали, поручујући "београдској чаршији" која је напала тај наводни предлог, Вучић је рекао да он нема појма о чему се ради и да му није јасно како они могу да знају.

"Појма немате о чему је реч, појма немате да ли је истина или не, да ли постоји нешто или не. Ја не знам, али да ли ви стварно верујете да знате, ако ја не знам", рекао је председник.

Вучић појашњава да то каже не да би некога осудио, већ како би показао колико је изражен аутошовинизам код Срба, код дела српске квазиинтелектуалне елите која мисли да сваки пут када би било ко помислио да Срби треба нешто да добију, па макар да то и није тачно, да том треба "одрубити главу".

Вучић им је поручио да нико од њих није ниједну једину реч рекао по питању тога што се Србији мењају границе.

"Свакога дана комадају Србију, свакога дана се тиме хвале и кажу да је то нормално. Вама је морална вертикала Европски парламент који је упутио званичан захтев и Србији, али и пет земаља Европске уније које нису признале независност Косова да обавезно признају и критикују због тога. И ви онда дођете да нам објашњавате како ми треба да прихватимо комадање наше територије", казао је Вучић.

Када неко други каже хајде да пробамо да разговарамо о свеоукупним односима на Балкану, тог критикују због тога и кажу да нешто хоће да померају, рекао је Вучић и истиче да према мишљењу тих ништа не сме да се помера, већ сме само Србија да се комада, што је за њих богоугодно дело.

Вучић је рекао да постоји у Србији од оних који су били највећи марксисти, највећи комунисти, "подрепаши" који служе по сваку цену светском поретку.

"Нећу да служим никоме по сваку цену. Немам појма шта је предлог, не знам шта је предлог, нити хоћу да га осуђујем, нити да га хвалим када не знам о чему се ради", истакао је председник.

Однос Србије према Босне и Херцеговине је поштовање интегритета Босне и Херцеговине, али и суверенитет тамо где постоји институционални суверенитет и институционални суверенитет ентитета.

Никада нисмо делили интегритет Босне и Херцеговине, истакао је Вучић и додао да Србију интересује економски развој, напредак, да помогне српском народу, али и свим другим народима.

"Али, не разумем зашто су неке теме дозвољене, зашто нико у београдској чаршији не дигне дреку и буку што свакога дана нуде велику Албанију", рекао је Вучић и додаје да је то београдској чаршији нормално и уобичајено и додаје да ако би неко попут Милорада Додика, са којим се како каже не слаже по свим питањима,

Вучић истиче и да без обзира на то што мисли другачије увек ће разговарати и разумети шта је то што Додик хоће да каже када је реч о ситуацију у Босне и Херцеговине и да без обзира на то раде заједно по другим питањима.

"Саслушаћу сваки пут, чућу и рећи ћу шта мислим. Са великим опрезом све то гледам и великим страхом зато што знам колика је цена мира, колико нам је важна стабилност и знам колико нам је важно да гледамо како нам економија напредају, а не да улазимо у додатна политичка трвења и сукобе", истакао је председник Србије.

Примећујући да без обзира што се не зна да ли такав документ заиста и постоји, Вучић је упитао зашто су се сетили да поставе питање у вези тога тек 45 дана након одржаног састанка.

"Шта су чекали 40 дана, после 45 дана су се сетили", закључио је председник.

 

Очекујемо Путина у Србији до краја године, ускоро ћу у Брисел

Вучић је изјавио да очекује посету председника Русије Владимира Путина Србији, по ранијем договору, као и потврду посете кинеског председника, али да све зависи од пандемије корона вируса.

"Ми га (Путина) очекујемо до краја године, то је наш ранији договор и надамо се томе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да очекује и потврду посете председника Кине Си Ђнинпинга, али све зависи од корона вируса.

Вучић је рекао и да треба да се одлучи на који начин ћемо свету представити Храм Светог Саве, да ли кроз посебне литије, освештање, да о томе треба разговарати и са партријархом Порфиријем, те да ли ће то бити у присуству Путина, будући да је Русија донирала значајна средства за Храм.

"Важно су нам односи са Русијом, а Селаковић после Москве има и тога и важну посету Техерану. Није лак посао, много тога морамо да урадимо и направимо у наредном периоду", рекао је Вучић и најавио је да ће ускоро отпутовати у Брисел.

"Ја ћу ускоро у Брисел, очекујем важне разговоре у Бриселу", истакао је председник Србије.

Вучић је поновио да је политика Србије пут у Европску унију, али да нам нису потребни тутори и ментори, тате и маме, да нас уче како да се понашамо према пријатељима.

"Зато ћемо да чувамо односе са Русијом и Кином, јер се показало да је то паметна политика и да доноси резултате", рекао је Вучић. 

 

АстраЗенека жртва рата због ниске цене

Вучић је оценио да су негативне реакције поводом вакцине ‘’АстраЗенека’’ везане за ниску цену тих вакцина и да је зато покренут рат против ње.

"Како ја видим, постоји рат, видим да расту цене вакцина, јер оно што је било 12, 14, дошло је до 20 долара, а Оксфорд је направио јефтину вакцину која није прављена за велики профит, већ су хтели да је поделе целом свету", навео је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли ће Србија и даље набављати и дозвољавати да ‘’АстраЗенеку’’ приме млађи од 60 година, јер Европска комисија неће продужити уговор.

Вучић објашњава да се та вакцина продаје по цени од четири до пет долара.

"Ко сте ви да нешто поделите човечанству за четири или пет долара, ако ми можемо да продајемо за 20 долара, а реч је о количинама чија вредност се креће у стотинама милијарди долара", указао је Вучић, напомињући да ће зато да се воде медијски ратови и користе све могуће групе да би говорили лоше о вакцинама.

Вучић је рекао да на основу резултата из наших институција ‘’АстраЗенека’’ оставља добра антитела и није било озбиљнијих проблема.

Вучић је рекао и да му је после анализе писања медија јасно одакле долази антиваксерски лобији и ко шири ту идеологију, као када се говори о томе како се према питању вакцинације вакцином ‘’АстраЗенека’’односе у Немачкој.

Немачка је доносила контрадикторне одлуке о томе, прво не могу старији од 65 , а сада да не могу млађи, приметио је Вучић.

"Шта би било да смо ми доносили такве контрадикторне одлуке, обесили бисте нас овде. Ми смо озбиљна земља", рекао је Вучић и објаснио да је код нас било алергијских реакција и на обичну вакцину, али да озбиљнијих последица од вакцина против короне није било у значјанијем броју случајева.

"Ту има и фармацеутског лобија. Нисам стучњак и не могу да говорим о саставу вакцина. Из наших института су рекли да даје добре резултате и да није било озбиљних проблема. Унутра је оно што треба да буде, кажу лекари", истакао је Вучић.

Вучић је додао и да ми имамо потписане уговоре и да је требало да стигне много више вакцине ‘’АстраЗенека’’него што је стигло.

"Из Ковакс програма требало је 96 000, а добили 57 000. Кажу шта да вам шаљемо када ви имате. Шта вас брига колико ми имамо и што смо снашли", поручио је Вучић. 

 

Поносан на оно што је изграђено

Вучић је изјавио да је апсолутно поносан на Београд на води, а када је у питању Савамала рекао је да је на суду пресуђено да нису оштећени они чији су објекти срушени, јер ниједан није био легалан.

"Београд на води је један од пројеката на који ћу бити доживотно поносан, то је понос Србије и најлепша променда, и све је легално, а за рекла-казала немам шта да кажем", рекао је Вучић .

Вучић је навео и да први пут чује за све што га је новинар што се Савамале тиче питао и да не може да верује да је Селаковић рекао да је то напад на Вучића.

Вучић је, одговарајући на питање новинара поводом његових ранијих изјава да су они који су ноћу рушили по Савамали идиоти, појаснио да не разуме зашто су то радили кришом, по мраку.

"Нисам то баш тако рекао, али ко год да је то тако организовао, мислим то стварно. Ја бих то урадио усред дана и дошао бих багером, тиме бих се поносио. Не знам зашто бих радио несто у пола ноћи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да су нека суђења тим поводом већ завршена и да се потврдило да нису су противправно срушене уџерице тајкуна, јер су биле нелегалне.

"Испоставило се да нису противправно срушене, а судови нека суде, институције нека раде", поручио је Вучић и прецизирао да је зато рекао да су комплетни идиоти, јер нису радили транспарентно, по дану.

"Ја немам шта да кријем, крије се онај који покраде стотине милиона евра. Да се кријем од нечег велелепног, Београда на води, споменика Немањи, Храма, дали смо паре и за Републику Српску и поносан сам и за то", рекао је критикујући бившу власт која за 12 година ништа није урадила, већ је све разорено.

Вучић је рекао да се он дичи идејама и визијама, "оним сто смо радили и иградили".

На питање да прокоментарише насловну страну НИН-а да и наслов да је он наметнуо Дијану Хркаловић Небопјши Стефановицу, рекао је: "Насмејем се и немам шта да кажем, свако зна какве су то лажи", указао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк