Вести

Вучић: Поносан сам на оно што смо видели на Пасуљанским ливадама

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је поносан на све што је видео на полигонима "Орешац" и "Пасуљанске ливаде" током вежбе "Одговор 2021" и поручио да ће се наставити улагања у српску армију, јер даљом модернизацијом и опремањем војске и полиције можемо да делујемо превентивно и да одвратимо сваког агресора.

"Веома сам поносан на оно што смо данас видели у Банату и на Пасуљанским ливадама, а видели смо како заједно могу да раде Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране, полиција и војска", рекао је Вучић.

Приметио је да су сви импресионирани нечим новим - како "Панцир" гађа - 5.000 метака од 30 мм у минуту.

"То буквално руши брдо и огромно је појачање за Војску Србије. Видели смо и како туку и на којој удаљености хеликоптери Ми-35 и гама хеликоптери. Жандармерија је показала одлично умеће", истакао је Вучић.

Вучић је поручио да све то показује колико је још улагања потребно у војску и полицију, којих ће свакако бити.

"Наша војска и полиција морају да буду још много снажније, да припадници имају боље услове за живот. Верујем да даљом модернизацијом, опремањем и снажењем армије и полиције можемо превентивно да делујемо и да одвратимо сваког агресора", поручио је Вучић.

 

У мају или јуна очекујем наставак дијалога са Приштином

Вучић је изјавио да ће два пута ићи у Брисел и да очекује добре и конструктивне разговоре, као и у мају или јуну наставак дијалога са Приштином.

На питање новинара да ли очекује нове притиске и са ким ће све разговарати у Бриселу, Вучић је рекао да ће током прве посете Бриселу разговарати са европским представницима - Борељом, Фон дер Лајен, Вареијем и Лајчаком.

"То је важна посета и разговараћемо о свим темама. Не очекујем притиске већ важне и конструктивне разговоре за Србију", рекао је Вучић.

Додаје да ће другу посету Бриселу имати у мају или јуну.

"А онда у дугој посети у мају или јуну, ако тога буде, видећемо, очекујем наставак дијалога са Приштином", рекао је Вучић.

Додао је да ће другом приликом више говорити о томе.

 

Нисам видео мапу, разочаран априори ставом за или против

Вучић је рекао да није видео мапу са променама граница на западном Балкану, коју албански премијер Еди Рама тврди да је видео, а која је наводно потврда идеје коју је у нон пејперу упутио Бриселу словеначки премијер Јанез Јанша.

"Разочаран сам потпуном интелектуалном демобилисаношћу наше интелектуалне јавности, елите и псеудо елите и офрље оценама нечега што нико није видео, нити се удубио на било који начин, већ су априори за или против нечега. Ја не спадам у те који ће да скачу некоме по глави, а да нешто нисам видео", рекао је Вучић замољен да прокоментарише изјаву Раме да је видео мапу за границама западног Балкана.

Додао је и да се "диви" људима који су у стању да нешто критикују, а да то нису ни видели и додао да постоји армија људи која је задужена за то да када год би неко помислио да Срби треба нешто да добију одмах "туку као панциром" и растуре све.

Скреће пажњу и на то да постоје апологетски приступи свим антисрпским идејама, хваљењу оног што је против нас, а оно што није директно против, ако можемо то да, како је рекао, згазимо као мрава у трави, то ћемо да урадимо.

 

Лично ћу присуствовати седници Савета безбедности и добиће одговор који заслужују

Вучић је најавио да ће уколико Механизам у Хагу пријави Србију Савету безбедности Уједињених нација због несарадње у случају двоје радикала, лично присуствовати тој седници Савета безбедности и да ће Хашки трибунал добити одговор какав заслужује.

Поступајући судија Механизма за кривичне судове у Хагу у предмету против двоје српских радикала Вјерице Радете и Петра Јојића затражио је од председника Механизма да обавести Савет Безбедности Уједињених нација да Србија није испунила своје обавезе према том суду, јер није ухапсила и изручила Јојића и Радету.

"Обећавам им да ћу лично да се појавим на тој седници Савета безбедности и да ће добити одговор са највишег места у Србији, какав заслужују због свог понашања", истакао је Вучић.

Нека они раде свој посао, поручио је Вучић и додао да би могао да говори два сата о двоструким стандардима, нелогичностима и лицемерју Хашког трибунала.

"Ове људе (Радету и Јојића) не оптужују и не гоне их због извршења ратних злочина већ због непоштовања суда. Kоје је то поверење у Србију када Србији нећете да дате да судимо лицима чак и за неопштовање суда? А пет људи је испунило услове да буду пуштени на привремену слободу. Молимо их да буду пуштени на издржавње казне на територији Србије, нудимо им све... Ма, какви, за неке не добијемо ни одговоре или да вам не причам какве одговоре. Нека они раде свој посао, а ми ћемо свој", поручио је Вучић.

 

Еколошки протести политизовани, али говоре колико смо напредовали

Вучић је изјавио да еколошки протести у Србији, иако политизовани, говоре колико је Србија напредовала и колико су нам се као друштву променили приоритети.

На питање новинара како коментарише то што неке опозиционе и грађанске организације у Пожеги позивају на протесте због најављених геолошких истраживања литијума код Пожеге, у чему је проблем у вези са тим истраживањем и да ли се то политизује, Вучић је рекао:

"Не знам о чему се ради, али видим да је постало модерно да се протестује. Ипак, сви ти еколошки протести лепо говоре о Србији. До пре пет, шест, седам или осам година, па и до пре три или четири године нико није размишљао о екологији већ како ће да преживи. Ово говори о већем стандарду и како су нам се променили приоритети. Србија је неповратно напредовала, али нећемо да бежимо од одговора", рекао је Вучић.

Додаје да наравно да у свему томе има политизације, али и да држава мора да да одговоре.

Влада, како је рекао, треба вредно да ради и покаже шта све ради да би заштитила људе од нечистог ваздуха и да би имали што више здравих извора енергије.

"Ипак, интересантно је да у Европи имате 24.000 малих хидроелектрана, а у Србији свега 90 и онда у Европи финансирају покрете против Мини хидроелектрана, па што их ви не угасите у Европи", запитао је Вучић.

Напомиње да ће зато Европска унија од Србије да тражи зелену енергију, а то значи да треба Србија да угаси и Kолубару и Kостолац... и да одузме посао десетинама хиљада људи.

"Ма немојте, а од чега ћемо струју да имамо - не можемо да градимо Мини хидроелектране, нити ветропаркове јер убијају птице, па ни угаљ, јер емитује не знам шта...? Најбоље да немамо струју и да зависимо до увоза струје, е тај филм неће да гледају сви заједно", поручио је Вучић.

Рекао је да што се тиче заштите животне средине и бољег ваздуха морамо да преуземо важне кораке, као и у свим другим областима.

"Kао што смо победили у повећању запослености, у реализацији инфраструктурних пројеката, повећали плате и пензије и оснажили војску и полицију, које су сада десетоструко значајније него пре 10 година. Онда ћемо морати да урадимо и по овом питању нешто", истакао је Вучић.

 

Примићу породицу Лаловић, гледаћемо да помогнемо

Вучић је рекао да о случају пуковника Гојка Лаловића који је исељен из стана са Бежанијске косе не зна ништа сем што је видео у штампи, али је најавио да ће примити ту породицу и гледати да јој помогне.

Вучић је рекао да је видео и саопштење Министарства одбране и да је све урађено по закону из 2012. године, али да је разговарао са премијерком Аном Брнабић и да је спреман да се види са том породицом и покуша да помогне како да им се обезбеди смештај.

Вучић наводи да и то што је ово постао случај говори добро о нама као људима, "колико смо остали људи" и како додаје, не навикавамо се на системе ствари које су на пример у Америци уобичајени.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1