Вести

Вучић: Поправљамо животни стандард људи

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Вршцу, током посете Јужнобанатском округу, да ће у наредних шест, седам или осам година бити завршена брза саобраћајница са "две плус две траке", Панчево - Вршац - до румунске границе, дуга 86 километара.

"Чекамо Румуне да нам кажу да ли ће да граде аутопут или ће да остане на брзим саобраћајницама", рекао је Вучић.

Вучић је сумирао све "тачке" на којима се ваља ангажовати, те истакао да је током ове кампање чуо шта све и где прецизно треба урадити да би се олакшао и унапредио живот грађанима.

Истакао је значај аутопута Београд - Зрењанин, од Пупиновог моста, у дужини од 56 километара.

Како је рекао, преговара се са Кинезима, а цена тог аутопута била би око 280 милиона евра.

Поменуо је и изградњу аутопута од Зрењанина до Новог Сада, који би такође коштао око 250 милиона евра.

"Дакле, вредност је укупно 530 милиона евра", указао је председник.

Навео је да ће се радити и на даљој реконструкцији железничке пруге, те подсетио да је урађена главна станица у Панчеву.

"Сада возови иду брзином између 60 до 90 км на сат, на прузи Панчево - Вршац. Реновираћемо пругу за брзине до 120 км на сат", истакао је председник.

Указао је на значај пута Опово - Дебељача, јер је, каже, важан и за друга места, попут Ковачице, који ће бити завршен у наредном периоду.

Председник је напоменуо да је задовољан једном ствари у Јужнобанатском округу - доласком немачке фирме ЗДФ у Панчево, која је, каже спас за тај град, који ће донети огромни нови квалитет.

Ипак, истакао је да многим стварима није задовољан, те да је потребно да се пронађу мањи инвеститори и да се на тај начин, али и кроз инфраструктурне пројекте, помогне Опову, Белој цркви, Алибунару, Пландишту, Ковину...

"Свуда нам недостаје тај још један производни погон, иако сам отворио више од 100 фабрика. Није довољно. Србија није мала, али као да нам треба још толико да би људи могли да буду сигурнији и да имају стабилан посао. Задовољан сам што могу да видим недостатке, шта морамо да поправљамо, да радимо ефикасније, да се суочимо са проблемима. Увек је добро да можете такве ствари да радите", рекао је Вучић.

Уз захвалност домаћинима и грађанима Јужног Баната, приметио је да посета обухвата различите сфере друштвеног живота и разговоре са људима из различитих области, како би се видело на који начин се може помоћи бржем развоју тог краја, од уређења амбуланти, домова здравља, набавке ултразвучних апарата, до решавања проблема путне инфраструктуре.

Председник је у Вршцу посетио постројење за прераду воде, које снабдева водом град Вршац и два сеоска насеља, а у плану је да се у наредних пет година изврши повезивање још десетак сеоских насеља.

Вучић је приметио да данас Вршчани пију једну од најбољих вода у Србији, без вишка мангана и амонијака, а постројење је коштало око шест милиона евра."

Напоменуо је и да се већ разговарало са Банком Савета Европе, са којом смо, каже, увек имали најбољу сарадњу и најјефтинији новац добијали и да ће нам до краја бити на располагању 200 милиона евра за капиталне инфраструктурне пројекте, ради поправљања животног стандарда свих грађана", подвукао је Вучић.

Посетио је и домаћу ИТ компанију у том граду и поручио да ће држава подстицати сличне компаније на различите начине, како би млади стручни људи остајали у својој земљи.

Како је рекао, углавном их ми школујемо, а пошто се тај посао добро плаћа, млади искористе прилику и оду у иностранство.

"Трудићемо се да подстичемо компаније, да бар један део људи сачувамо", рекао је Вучић.

 

О нападу на ватерполисте: Ми смо спремни за другачије односе

Надам се да ћемо и ми и Хрвати имати довољно памети да схватимо да само заједно можемо да опстанемо, рекао је данас председник Александар Вучић поводом напада на српске ватерполисте у Сплиту, и истакао да је Србија спремна за другачије, боље односе.

Сигуран је, додао је, да се то у Београду не би десило.

Према његовим речима, Србија и Хрватска морају заједно, поштујући разлике и другачији поглед на прошлост, да покушају да граде другачију будућност.

"Надам се да ћемо имати довољно памети и једни и други да разумемо да без наше сарадње, са оваквим узимањем наших људи са Западног Балкана са западноевропског тржишта, плашим се да нећемо моћи да опстанемо. Надам се да ће у Хрватској ту поруку разумети. Ми смо за другачије односе спремни, а док се то не деси ово што се јуче догодило сигурно неће бити једини случај", додао је Вучић.

Вучић је рекао и да је разговарао са председником Ватерполо Савеза Србије Виктором Јеленићем и да га је питао за здравље ватерполиста.

"Држава је реаговала и упутила протестну ноту. Да будем рационалан, јер то што бих рекао из беса ником не би помогло, брине ме и то што један сплитски одборник каже да ватерполисти сад знају какво је море у фебруару", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да је наша амбасада у Хрватској можда пропустила да процени ризик и тражи полицијско обезбеђење, али, претпоставља, нико није очекивао да ће се овако нешто десити, јер је била реч о једној у низу утакмица...

"Извињавам се тим људима што нисмо довољно пажње обратили, мислите да је то редовна утакмица, па амбасада није тражила посебну полицијску заштиту, мислите да је то рутина, имамо заједничке лиге у кошарци, никад није било проблема, сад за ватерполо да буде проблем...? Ко би то веровао?", закључио је председник.

 

Надам се да су платили ПДВ...

Ничег посебно важног, нити забрињавајућег може бити у разговору дипломата са човеком који жене назива фуксама, рекао је Вучић поводом састанка представника Амбасаде САД и поновио да је кључно да сада српском политиком управљају грађани преко легитимно изабраних представника.

Вучић је то рекао новинарима на питање о "радном ручку" представника америчке амбасаде са Сергејем Трифуновићем и сарадницима, као и саопштењу Амбасаде као реаговању на писање медија о том састанку.

"Све што ја могу да кажем, не знам какав им је и колики био ручак, нити ме занима, али надам се да они који су послужили издали фискални рачун и да су Американци и остала господа платили порез на додату вредност, јер ми од тога исплаћујемо део пензија, плате у јавном сектору и све друго", рекао је Вучић.

Каже да није најбоље разумео хумор са "пљескавицама и ајваром", мада је видео да су неки били одушевљени том духовитошћу.

"Ако су они срећни и насмејани, желим да буду још срећнији и насмејанији. Не мислим да ту има бог зна шта и нешто нарочито важно... нити нешто нарочито важно можете да причате са господином који жене назива фуксама и курвама, не видим никакав проблем у томе, осим што се надам да су платили ПДВ за ручак", истакао је Вучић.

Ипак, додаје да нас данас "третирају дивно", како су нас некада третирали.

"И, ако ништа друго, то што седе са неким другима, у реду је, седели су увек са свима, једино што је важно јесте да људи знају да ниједна амбасада неће управљати српском политиком", поручио је Вучић.

 

Довољно видети ко се радује мојој пропасти...

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом чињенице да су сви албански медији на Косову, као главну пренели вест о протестима против њега, да је довољно да се погледа ко се радује његовој пропасти, па да све буде јасно.

Вучић је, у Вршцу, након обиласка постројења за снабдевање водом у оквиру акције „Будућност Србије“, у изјави новинарима казао да је њему веома интересантно што је Рада Трајковић рекла да „протести не могу да се сакрију до Лондона“.

„Где нађе баш Лондон? У Грачаници је било свега 19 људи, петоро истих који су били и на протесту у Косовској Митровици, где живи 19.000 Срба“, констатовао је Вучић.

Вучић је казао да такву "срећу и хистерију" код албанских медија није видео до сада, али је приметио да нису хтели да кажу да је на протесту било само 19 људи, као и неки медији у Београду.

„Сликали су први ред, а нису рекли да други и не постоји“, додао је Вучић.

Каже да је питање што се Албанци радују његовој пропасти, да ли зато што ради нешто лоше у српском интересу или је то зато што као српски лидер штити српске интересе на Косову и Метохији и што је у томе био успешан.

Упитао је зашто протесте организују у тренутку, када је Приштина увела таксе, и само захваљујући сналажљивости Србије и добрих јавних финансија, наша земља успева да и даље снабдева српске средине на Космету.

„Зашто ако протестујете не протестујете и против тога. Срби на Косову и Метохији најбоље знају и захвалан сам им на томе“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је на протесту у Косовској Митровици било 53 људи, а у Грачаници 19, и да то не значи да их је било укупно 72, пошто је на оба места било више истих људи.

„Захвалан сам Србима на Косову и Метохији што су увек знали шта је држава, што су чували српска огњишта где су била најугроженија. Било је више оних који су јуче протестовали против протеста у Грачаници, него оних који су изашли на протест“, закључио је Вучић.

 

Земљу да воде ови што застрашујуће вређају Правни?

"Политика вешала" никад неће победити политику рада, марљивости, посвећености и политику будућности Србије, уверен је председник Србије Александар Вучић, али је додао да је био шокиран застрашујућим увредама које је на протесту изнео писац Марко Видојковић на рачун професора и студената Правног факултета у Београду.

"Нећу ништа више да коментаришем, да не кажу опет да сам неког вређао", рекао је Вучић, на питање новинара да прокоментарише то што су се опет на јучерашњем простету појавила вешала и поред осуде од стране већег дела јавности.

Такође, на питање да прокоментарише то што је јуче на протесту писац Марко Видојковић рекао да је Правни факултет "легло невероватних смрадова и олоша" и "легло криминала", Вучић је рекао да је шокиран и да су то неумесне и застрашујуће тврдње.

"Шта да кажете? То је када поред Правног факултета пролазите тако што сте два пута појели пљескавицу и упутили поглед ка факултету и толико знате о Правном факултету, колико зна господин Видојковић, онда можете себи да дозволите тако неумесне реченице и неумесне и застрашујуће тврдње да износите у јавност", рекао је Вучић.

Навео је да мисли да су професори и студенти на Правном факултету добро разумели о чему се ту ради.

"Шта да кажете на то када неко каже да је Правни факултет најсмрдљивији факултет, где су олош и криминалци, шта на то да кажете? И они који то кажу сутра треба да воде земљу. Понекад се шокирате, немам коментар није за коментарисати", рекао је Вучић.

 

Ђилас бира речи за уши оног коме се обраћа

Када водите одговорну политику онда не морате да имате двоструку политику и да "бирате уши" оног коме се обраћате, као што то ради Драган Ђилас, изјавио је председник Србије Александар Вучић, одговарајући на питање о Ђиласовој изјави у Бриселу да је за време његове, Вучићеве, власти порасла популарност Русије у Србији.

"И зато немате ниједан њихов став ни о КиМ, ни о ЕУ, нити о Русији и било чему другом", рекао је Вучић.

Председник је додао да се на ту Ђиласову изјаву насмејао.

"Јер, када идем код Руса, говоре Русима да сам велеиздајник који ће да изда Косово које би Русија бранила, а када идем на запад - кажу да сам ја крив зато што Русија има највећу популарност у историји Србије до сада".

Вучић истиче да то само говори да Ђилас нема политику, да ''бира уши'' оног коме се обраћа и ништа друго не ради.

"Моја политика је да у Москви кажем да хоћемо пријатељске и братске односе али да смо на путу ка ЕУ, а ЕУ да смо ми на путу ка ЕУ, али да никад нећемо уводити санкције Русији и да нећемо у НАТО. И то је једна политика и свачије уши то могу и треба да чују", рекао је Вучић.

Нагласио је да је иако је Србија на европском путу од Владимира Путина, који је најснажнији руски председник у последњих неколико деценија, добио највиши орден Александра Невског који је неки Србин добио у последњих 105 година.

"Зато што поштују председнике и лидере који су независни и који самостално доносе одлуке без притиска са стране и који знају како да чувају назависности своје земље", рекао је Вучић и додао да због свега тога Ђиласова изјава није посебно чудна.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк