Вести

Вучић посетио дестилерију "Алексић" у Книћу

Председник Републике Србије Александар Вучић завршио је посету Крагујевцу и Книћу обиласком дестилерије "Алексић Први" у месту Губеревац код Кнића, која највећи део, чак 80 одсто своје ракије "Гружанска нит" извози у иностранство.

Вучића су испред дестилерије дочекали малишани у народној ношњи, а најстарији у три генерације Алексића, Пера Алексић, показао је Вучић дестилерију и објаснио му како тече процес печења ракије.

Алексићи, породично предузеће, ракију производе на традиционалан начин, а након што се шљива пасира у машинама, следи ферментација у цистернама, а након тога се пуне казани, од чак 500 литара.

Након прве фазе "печења" добија се мека ракија која се враћа у цистерну на 60 дана, а онда се поново у казанима врши редестилација, или "препек".

"То је традиционални начин печења ракије, нису нам казани ни немачки ни кинески, ни од прохрома, већ од бакра, што је најбоље за традиционално печење шљивовице. Све се то одвија под контролом стручног лица, професора Ивана Урошевића", испричао је Алексић.

Алексић је истакао да извозе ракију широм света, да су највећи купци из САД, Аустралије и Канаде, углавном пореклом из Србије, али да је све више, каже, пију и Американци.

"Произведемо 50.000 литара годишње, а 80 одсто оде у извоз", рекао је Алексић, додајући да породична фирма броји осам запослених, и може да живи од производње ракије.

Вучић је упитао шта је оно што недостаје, и што може држава да учини, а Алексић је указао да је вода највећи проблем.

"Зато ћемо 147 милиона динара да уложимо у водовод у Книћу и то ће бити решено", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће велика новчана средства бити уложена у Крагујевац, Кнић, да ће то бити више него у претходних 60 година.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк