Вести

Вучић: После југа, на реду западна Србија

Председник Србије Александрар Вучић отворио је данас Сајам шљива у Осечини и најавио да ће држава све више улагати у овај крај и да ће грађани моћи да осете напредак и бољитак. 

Вучић је рекао да се договара изградња локалних путева у вредности од 1,5 милиона евра и навео да се до сада највише улагало у југ Србије, али да ће сада приоритет бити улагање у овај крај. 

Он је рекао да ће држава помоћи да фабрика Крушик - пластика у Осечини још боље ради, да има други статус и да још више људи буде запослено. 

Како је рекао, наставиће се са довођењем инвеститора посебно оних који желе да се баве прерадом и производњом прехрамбених производа. 

“Пецка је некада била чудо за целу Србију, а држава ће учинити све да тај крај опет оживи”, рекао је Вучић, наводећи да половина од укупног извоза шљива долази из Осечине. 

Говорећи о улагањима у инфраструктуру, Вучић је рекао да ће пут до Пецке бити завршен до јуна 2018. године. 

Проглашавајући Сајам шљива отвореним, Вучић је поручио да нас чека боља будућност од прошлости и садашњости. 



Сам сам скинуо своје слике,али нису вам сметале Тадићеве

Једини сам председник који је сам скинуо сопствене слике у Председништву Србије, рекао је данас председник Александар Вучић и поручио да разуме фрустрације неких људи, али да се не сећа да су његови политички противници имали примедбе на слике Тадића, Коштунице и свих шефова државе и пре и после њих. 

Вучић је, поводом примедби након налога министра одбране Александра Вулина да се у просторијама војске и министарства каче портрети председника, рекао да њему не требају слике, већ рад и дела.

"Молим Вулина да то не ради", рекао је Вучић новинарима у Осечини.

С друге стране, приметио је, они што имају примедбе тим поводом, иако је његових портрета 100 пута мање него Тадићевих, само "шаљу поруку" грађанима "волите Вучића још више".

"Ви мене не подносите, па нећете ни моје слике, ја моје слике не подносим, па их нећу", додао је, али немојте сад о сликама, кад нисте за време ранијих председника.

Подсетио је да је и дипломатским председништвима Србије поручио да не стављају његове слике у службеним просторијама, а политичке противнике позвао да не воде кампању тим поводом, јер за то нити имају разлога, нити су то радили раније.



Мекалистер зна стање српске економије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом критике дела опозиционих лидера на састанку са Дејвидом Мекалистером на рачун српске економије, да верује да је Мекалистер после тог састанка био у одличном расположењу, јер боље од њих зна какво је стање економије Србије. 

"Мислим да је отишао у добром расположењу после тога, јер, изгледа, боље зна од њих у каквом је стању српска економија" рекао је председник Србије новинарима у Осечини.

Како је рекао, изгледа да они не виде право стање ствари од "силних брчкања и летовања" и подвукао да Србија први пут има не само буџетски суфицит као прошле године, већ и општи суфицит, на нивоу читаве државе и то без приватизационих прилива.

Вучић је рекао да је то први пут после 1945. године на овамо а у прилог економског стања земље навео и да је незапосленост реално испиод 12 одсто а била је пре него што је постао премијер 23,4 па чак и 25,9 одсто. 

Он је додао да од страних званичника добијамо све похвале за рад у сфери економије и додао: "Можете да замислите мученог Мекалистера када је морао да их слуша а све то зна" рекао је Вучић и додао да је сигуран да ће Мекалистер доћи до правог закључка ма који то био. 

 


Разговори са великом кинеском компанијом

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас су у току разговори са кинеским компанијама и да се један "велики кинески инвеститор двоуми да ли да отвори фабрику у Србији или у Словачкој", као и да је реч о инвестицији од неколико стотина милиона евра.

На питање новинара шта ради Канцеларија за сарадњу са Русијом и Кином, Вучић је рекао да канцеларија ради свој посао и да представља канцеларију за везу за унапређење сарадње.

"У току су разговори са кинеским компанијама. Наше је да молимо, да вршимо притисак да долазе што више", рекао је Вучић.

Истиче да се се тренутно "води борба" да ли ће кинеска компанија да инвестира више стотина милиона евра у Србију или Словачку.

"У питању је фабрика која жели да уђе у Србију, борба је између нас и Словачке, ако бисмо то успели где би нам крај био", навео је Вучић и додао да очекује да Канцеларија да значајан допринос.

Закон мењамо управо да би земљиште остало наше

Председник Србије Александар Вучић је изјавио је данас да се ствара атмосфера као да власт доноси закон о пољопривредном земљишту да би га продала, а не, као што јесте, да се закон доноси управо зато да би се спречила његова продаја.

"Било је предвиђено да од септембра дајемо земљу странцима, а ми смо донели одлуку односно нашли начина да им то не дамо. Они (опозиција) уопште не читају и не знају о чему је ту реч", истакао је Вучић.

"Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту омогућиће да оно остане наше", рекао је Вучић новинарима и приметио да су критике опозиције бесмислене пошто су управо они супротно урадили када су својевремено испреговарали Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ.

Он је одговарајући на питања новинара рекао да је циљ државе да пољопривредно земљиште остане у српским рукама.



Плашимо се, себе, будућности, реалности...

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас сумњу да ћемо као друштво успети нешто да се договоримо по питању Косова и Метохије и да нешто урадимо, у интересу будућности, "јер се плашимо себе, будућности и реалистичног приступа". 

Он је у разговору са новинарима у Осечини најавио да ће у септембру почети да се разговара са цивилним сектором, Академијом наука, црквом, академском заједницом, политичким странкама и у парламенту о питању Косова. 

На питање да ли постоје рокови у вези са унутрашњим дијалогом који је покренуо и када ће бити завршен, Вучић је прецизирао да постоје само они рокови који се тичу наше будућности: "Немамо ми рокове, осим оних који се тичу наше будућности и нико нам их не поставља. Не морамо ми ништа, нико нам није рекао да морамо, и највероватније и нећемо провести, јер се плашимо себе, плашимо се будућности, реалистичног приступа", рекао је Вучић. 

Навео је да неки кажу како је Србији наложено да по том питању нешто мора да уради, а, приметио је, највероватније нећемо ништа ни урадити, јер се плашимо себе, будућности и реалистичног приступа. 

"Што се Косова тиче, знају сви о чему се ради и све разумеју. Али, како да погазе своје одлуке и оне које су тетошили и чували више од 20 година, како да их испусте...", приметио је.

На нама је, каже, да се боримо за нас и нашу будућност и ако тако буде, не види проблеме. 

Немам страх за економску будућност Србије, боље су наше полазне основе него других земаља у региону,

Каже да нема страх нити бојазан за економску будућност земље, додајући да Србија има много боље полазне основе од других у региону и шире и по питању стопе незапослености, раста, инвестиција... 

Али, развој може да закочи то ако не будемо политички паметни, а то не би било ништа ново, приметио је.

"Подићи ћемо раст повећањем плата и пензија, не видим проблеме, то све може да буде ако будемо политички паметни. Да ли ће се конкретизовати зависи од оцене свих нас - можемо ли да постигнемо консензус или не", рекао је.

Немогуће је, каже, постићи апсолутни консензус, али можемо да постигнемо договор већег и најдговорнијег дела друштва. 

Онда ће се, каже Вучић изаћи са конкретним предлозима.

"Наше је да се боримо за нас, нашу будућност и да гледамо да радимо што је могуће више, ако тако буде, не видим озбољније проблеме - као што су одбојкаши показали да борбеношћу могу све да победе", рекао је Вучић. 



Шта раде на протесту Гоше политичари који су их упропастили

Председник Александар Вучић рекао је да га је запањило то што је на протесту радника Гоше пре неки дан видео и политичаре који су управо и довели Гошу у садашње стање.

"Раднике увек разумем, али када сам видео политичаре који су били том скупу, који су приватизовали и уништили Гошу и дошли да кажу ''дајте паре''...", каже Вучић.

Он је казао да народ не жели неодговорне политичаре и да је то што су радили ти политичари на протесту Гоше чист популизам, када добро знају да су држави у тим ситуацијама 99 одсто везане руке државе.

"То је најгори популизам, народ хоће одговорне људе

Србија ће и у августу имати суфицит од око 40 милиона евра, најавио је. 

Он је рекао да ће, упркос превиђеном дефициту за август, и у том месеци бити остварен суфицит, као и да грађани препознају резултате, ко како ради и ко је вредан и посвећен свом послу.

Успех Звезде и Партизана сјајна ствар, честитам им
Председник Србије Александар Вучић честитао је фудбалерима и руководству Црвене Звезде и Партизана улазак у групну фазу Лиге Европе и истакао да су били сјајни и једни и други и да такође сјајна ствар и за наш спорт и за земљу. 

Вучић је новинарима у Осечини рекао да то значи поред осталог и прилив десетина милиона евра у земљу, односно новца који може да се улаже. да се ради, напредује...

Он је додао да треба радити и да се размишља и о другим клубовима, местима. . . Војводини, Радничком из Ниша. . . мањим спортовима. 

Председник је међутим још једном изнео свој став да је за велике успехе потребна приватизација и навео пример скопског Вардара који је постигао успехе захваљући Самсониту. Али додао је и да Самсонит одлази из тог клуба и да ће се видети за две године да ли ће успеха бити. 

Све је у приватном сектору без обзира да ли се то неком свиђало или не, рекао је Вучић и додао да се ту постижу најбољи резултати.

Упитан за децу из Хрватске, Ријеке, Костајнице и Задарског залеђа, полазнике летње школе "Свети Сава", који су му јуче били гости у кабинету и који су ишли на утакмицу Црвене Звезде председник Србије је рекао да се чуо са њиховим васпитачима и да су се деца одлично провела.

"Клинци су се дивно провели, поздравило их је 55.000 људи и били су много срећни".

Градиће се аутопут Шабац - Лозница

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће ускоро бити заказан састанак са седам општина Западне Србије како би се оживео тај сиромашан крај и најавио градњу регионалног аутопута Шабац-Лозница. 

На питање да ли ће се градити аутопут Шабац - Лозница, Вучић је рекао да се већ ради на томе и траже начини финансирања, као и да неће за сада давати никакве рокове за тај пројекат.

"Ако би се градила брза саобраћајница по две траке потебно нам је између 75 и 90 милона евра", навео је Вучић.

Додао је да се разматрају начини финансирања, али тако да се угрози јавни дуг и изразио уверење да ће тај пројекат може успешно да се реализује.

Вучић је рекао да у том крају осим регионалног аутопута треба да изградити и споредне путеве како и мања места била добро повезана.

Он истиче је држава успела да оживи Краљево, где ће радити две важне фабрике и да ће се сада окренути са тог дела земља на оживљавање западне Србије, где је велика незапосленост.

Као пример је навео Лозницу, прецизирајући да има 14.900 незапослених, док Краљево има 14.700 незапослених иако има 25 до 30 хиљада више становника.

"После Краљева,Крушевца и Крагујевца окрећемо се овом крају", поручио је Вучић додајући да ће бити обухваћено Подриње, Азбуковица, Рађевина, Подгорина, Бајина Башта, Мали Зворник, Лозница, Осечина и Ваљево.

Истиче да у Осечини и Пецкој живе вредни људи који су без помоћи државе направили добре резултате и упркос сиромаштву лепо уредили своје куће и дворишта.

Вучић каже да је разговрао са домаћинима тог краја о томе како да се производња шљиве још унапреди, али и како да се развију прерађивачки капацитети.

Вучић је питање која му је шљива наукуснија Пожегача, Стенлејка или Чачанка, рекао да је Пожегачка најслађа.