Вести

Вучић: Постоје озбиљни аргументи за ванредне парламентарне изборе

Председник кажа да су 50 : 50 одсто шансе за ванредне парламентарне изборе и додао да ако буду били заједно с београдским то ће се догодити у фербуару или марту наредне године.

Вучић је навео да су у странци коју води за ванредне парламентране изборе, а да он лично није сасвим био за то али да ће се о томе разговарати унутар странке и ове недеље.

Како је рекао, било је рационалних аргумената за такву одлуку.

Он је објаснио и да ако се буде ишло на изборе заједно с београдским тешко да то може да буде у децембру, али да би онда реално било да се то деси у фербуару или марту и поновио да је стање сада 50 према 50 одсто да ли ће их бити или не.

Рекао је да СНС још нема кандидата за градоначелника Београда, али додао да већ постоје тројица који сигурно побеђују - Драган Ђилас, Драган Шутановац и Александар Шапић.

Вучић је рекао да је то све исто, да је све трик, да сви из ДС само лажу грађане да нису исти, а у ствари јесу и одмах ће се и ујединити.

На питање директорке Танјуга Бранке Ђукић зашто би се ишло на изборе, Вучић је одговорио: "Па да би опозиција победила. Увек када су тражили изборе, добили су их".

Постоје озбиљни аргуметни, навео је, а то су да се не би цепкали избори и да би се земља припремила за улазак у ЕУ, али о томе, каже, треба да разговарамо и са политичким противницима. У СНС људи су листом за ванредне изборе, рекао је Вучић и додао да за то постоје озбиљни аргументи.

- Размотрићемо ту опцију, а питам их да ли су спремни и да ли су сигурни у подршку грађана- рекао је Вучић.

- Председник Србије поручио је опозицији да се не плаши њихових претњи и лажи, те да је имовина његове уже и шире породице мања него пре него што сам дошао на власт.

Према његовим речима, у Београду никада више није урађено, а довољно је и да само буде смањен дуг који је оставила претходна власт.

Како је додао представници бившег режима који су били у истој странци сада се деле: "Њима требају три колоне да би преварили народ да су различити. Мислим да су они фаворити, али то не значи да се нећемо борити до последњег даха".

Говорећи о изборима у Београду, Вучић је рекао да би избори ако се иде само на градске изборе могли бити у децембру, ако се иде и на градске и на парламентарне онда тек на пролеће.

- Када је реч о доласку инвеститора, Вучић је рекао да је најтеже на западу и истоку Србије и најавио долазак две фабрике у Лозницу и додао да има много проблема у браничевском округу,

- Буџет одлично стоји. У првих седам месеци имамо 8,3 посто више страних директних инвестиција, више од Албаније, Црне Горе, Македоније, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да ће занатлије зарађивати много. - Није срамота бити водоинсталатер. Сада седам дана не можете да добијете водоинсталатера - указао је Вучић.

 

Више од милион пензионера ће имати већу пензију

- Предсеник Србије је рекао да се радује отварању Клиничког центра у Нишу, који има најмодернију опрему. Уз подсећање да је морао да реагује због кашњења у радовима, он је рекао да му је то посао и додао да не разумем људе који чекају да им прође дан на послу.

Вучић се осврнуо на лажне тврдње да пензионерима неће бити повећане већ само враћене пензије, он је рекао да ће 1,4 милиона пензионера имати веће пензије за око 8 до 8,2 одсто повећање.

Он је навео да ће већина пензионере који су имали смањење сада имати повећање, рекао је Вучич и објаснио да 60 одсто пензионера није имало умањење пензије, а сада ће добити повећање.

 

На изборима у Београду борићемо се резултатима

- Вучић је рекао да су избори у Београду важни и да мисли да су представници бившег режима апсолутни фаворити.

- Они су побеђивали и до сада. Ми ћемо се борити резултатима. У последњих годину дана смо урадили више фасада, него у последњих 10 - навео је Вучић.

Обнављамо све што је срушено, а ако људи хоће снаге бившег режима, немам ништа против -поручио је председник Србије.

- Председник Србије рекао је да се током посете Њујорку сагласио са помоћником државног секретара САД Брајаном Хојт Јиом да је ужасан злочин почињен над браћом Битићи и да свако ко је у томе учествовао треба да одговара, али и да га је питао шта да одговори Србима када питају ко ће да одговара за две хиљаде убијених Срба 1999. године.

- Чини ми се да сам добро разумео каква ме судбина чека после такве реченице - рекао је Вучић и додао је да је неспорно да је почињен тежак злочин и да је важно да они који су га починили одговарају, али примећује да САД имају "обележеног" кривца и да то мора да буде тако иначе неће бити задовољни.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат недавно је изјавио да је "фрустрирајуће" што је поново одложено суђење осумњиченима за паљење Амбасаде САД у Београду, а Вучић то види као притисак на правосуђе. "Они после најмањег одлагања кажу да је то фрустријрајуће, је л' то притисак? Јесте. Кад бих ја то рекао, рекли би - што вршите притисак?", приметио је.

 

Плаћају споља да се уруши власт у Србији

- Не постоји ни један разлог да Каталонија добије своју државу. А ако је за Каталонију то нула, а за Косово је минус три - рекао је Вучић и додао да не жели да говори о детаљима због шпанских пријатеља.

- Новци стижу са различити страна. Уследиће пројектно финансирање за одговорну и транспарентну власт. Новац ће добити 10 организација и медија, па ће један да каже да ћемо продати Галенику за један евро - рекао је Вучић.

Имате много оних који ће плаћају споља само да уруше власт у Србији, подвукао је Вучић и додао да је то тако већ годинама.

- Вучић се поново вратио на разговор са Хојт Јием и рекао да је једна од тема била однос са Русијом и да је он рекао да је поруку примио, а да ће се Србија понашати као независна и суверена земља и тако одлучивати.

- Ово што се данас дешава у Америци, донеће нове проблеме. Ми ћемо ни криви ни дужни награбусти због њихових унутрашњих ствари. Сви који имају било какав однос са Русијом страдаће - оценио је Вучић, указавши да неће бити лако издржати притиске.

Наша снага није упоредива са САД, свако ко мисли да без њих има просперитета греши и зато морамо да водимо рачуна о свакој изговореној речи и сваком потезу и према Америци и према ЕУ и према Русији, рекао је Вучић.

- Занима ме само да сачувам српско право на слободу и независност - рекао је Вучић. Он сматра да ће Макрон доћи у Србију, те да ће и Трамп доћи у Србију, ако не буде више проблема на унутрашњем плану.

 

Нико неће моћи да спроведе нову Олују

- Председник Србије је рекао да у будућности не постоји ни једна ствар која би раздвајала интересе Србије и Хрватске и да у односима две земље види само добро, иако се око прошлости не слажемо.

Како је додао, важно је да Хрвати виде да ми желимо да имамо добре односе.

- Велике силе и запад неће одустати од Косова, ако са Албанцима не постигнемо некакав другачији договор, а ни они неће пристати на мање, истакао је Вучић.

- Нисмо ћаскали уз кокице, сладолед и грожђе. Мене нико нигде не воли нарочито, само су ми грађани Србије указали поверење, јер нико не воли људе са кичмом, али нас зато поштују. Пустите љубав у политици, волите своју децу - додао је председник Србије.

Одговарајући на питања грађана, Вучић је изразио уверење да је Владимир Путин поново доћи у Србију и да ће наша држава наставити да јача и модернијује војску.

- Не пада ми на памет да ратујемо са Хрватском, већ да градимо добре односе. Али нико неће моћи да нападне Србију и спроведе нову Олују, то им обећавам, а ја држим до своје речи - подвукао је Вучић.

 

Колико су месеци причали о дипломама

На питање новинара Политике Александра Апостоловског зашто је приказивање његових оцена из индекса изазвало буру, Вучић је рекао да је Александру Мартиновићу сам дао индекс јер смо три године слушали како људи из власти имају лажне дипломе.

- Две или три године смо слушали како су неки образовани и паметни, а други глупи. Три године нису престајали са тим, те лажна диплома Синише Малог, а они сви паметни...Мислио сам да грађани разумеју да Ђилас није био никакав студент, ни Шутановац, да нису никаква елита - навео је Вучић.

- Труде се да имитирају Ђинђића, а они су од њега, ма шта ја мислио о њему, миљама далеко. Онда смо им показали дипломе...Онај из Двери, који је тукао новинарке испред Пинка је полагао код онога кога је да би положио поставио на место председника политичког савета, а ја сам полагао код људи који нису моји неистомишљеници - рекао је Вучић.

- То је био пример да су у лажи кратке ноге. За један дан је све постало јасно. Они још нису донели те индексе и те дипломе, неће их ни показати - додао је Вучић.

 

Неистине и пропаганда лажи не даје резултате, не би ме победили ни до 2040.

Не мислим да се претерано бавим Твитером, да се не бавим - критиковали би ме јер ме то не занима. Милошевића су критиковали да се не појављује у медијима, Србима је немогуће ту угодити. Успео сам да победим лицемерни приступ у којем медији одлучују шта сте рекли. Баш брига људе шта ће да напишу НИН, Време..Не треба му та врста посредника, рекао је председник Србије.

- Неистином и пропагандом лажи не успевају да постигну резултате- рекао је Вучић који сматра да ће му ово бити последњи мандат.

На питање да ли је мржња иницирана само са једне стране, Вучић је рекао да нема никакав проблем да каже да власт може боље, али мисли да је већим делом одговорност на другој страни.

- Не постоји ни један човек који је било какву људску лојалност показао према мени а да није прошао кроз "топлог зеца". Свакоме мора да буде јасно у Србији, ако подржиш Вучића. Нисам уплашен и нимало се не секирам због тога. Нисам рекао да ми је ово последњи мандат због њих, Твитера, америчке телевизије Н1, ово је мој избор. Они ме не би победили до 2040 године - рекао је Вучић.

 

Европски пут је важан за Србију

Вучић је, образлажући те две ствари европског пута, рекао прво да желимо да припадамо типу друштва какво је у већини европских земаља, земаља Европске уније, што је најважније, најважнија ствар.

- Разумео је шта је реалност, што је могуће. Ја у том тренутку нисам на најбољи начин разумео, данас зато добро разумем шта је реалност и добро знам колико је важно да останемо на Европском путу, јер они људи који су против тога заборављају да су две ствари кључне када се говори о европском путу

- А друга важна ствар су људи. Са Европском унијом и регионом имамо готово 90% трговинске размене. Трговинску размену још имамо са Русијом која је тренутно трећа земља са којом је по висини трговинске размене све остало, је то готово минимално тако да ја мислим да људи то добро разумеју и да све што сам испричао може да говори колико ту потешкоће има. Колико је препрека пред нама, али ми просто немамо другачији пут и нешто што би смо могли да изменимо на том пољу.

- Па сад ништа. Па колико су месеци причали о макетама у Београду на води. Вучић мајстор за макете. Ове макете изгледа порасле, порасле до тога да су неке од највиших зграда у Београду. Шта год да предложим за Косово једни ће рећи није имао довољно храбрости да призна независност Косова, други-трећи издајниче, један нешто си урадио против наших националних интереса, јер не постоји други језик. А шта би они урадили не знају ништа - упитао је Вучић.

- Моја идеја да саслушамо све те људе, да онај ко сматра да је независност косов добро то каже, да саслушамо и оне који не би дали ни педаљ Косова. Да понудимо неко решење, ако постоји. Ми себе све време лажемо и обмањујемо. Право се да о томе знамо много да то много волимо а тешко нам је да и тамо одемо -

- Вучић је, образлажући те две ствари европског пута, рекао прво да желимо да припадамо типу друштво како је у већини европских земаља, земаља Европске уније, што је најважније, најважнија ствар.

-Разумео је шта је реалност, што је могуће. Ја у том тренутку нисам на најбољи начин разумео, данас зато добро разумем шта је реалност и добро знам колико је важно да останемо на Европском путу, јер они људи који су против тога заборављају да су две ствари кључне када се говори о европском путу.

- Зоран Ђинђић је, а седели смо заједно у соби, говорио о улози Енглеза, Холанђана са великим огорчењем. То Јовановић може да посведочи, јер смо били заједно у просторији. Дакле, говорио је о стравичном притисцима којима је изложен, говорио је и о Хашком трибуналу и о свему другом - рекао је Вучић и додао:

 

Србија седи на својој столици

- Одговарајући на питања новинара да ли држава има капацитет да сачува своју независност, председник је рекао да Србија седи на својој столици, до када ће моћи то нико не може да гарантује.

- Када то не буде могуће имамћемо неке друге људе у влади и на месту председника. Мислим да је једини исправан правац, очувати независност. Замерају нам војну неутралност и то што нисмо признали Косово - истакао је Вучић.

Како је рекао Србија не сме бити пасивна и мора да понуди решења која имају везе са реалношћу, притисци неће стати.

- Наше је да водимо независну политику и да пробамо да нађемо историјски договор са Албанцима, то је добро за будућност наше деце. Ако доживимо неуспех, ништа страшно, покушали смо. - поручио је председник Србије.

 

Разговор није био пријатан, али није било непристојних речи

- Говорећи о сусрету са америчким званичником Брајаном Хојт Јием је навео да нема лаких разговора и да је то био тежак разговор.

- Америка је једна од најјачих сила, а ја представљам невелику земљу, али је мој задатак био да штитим њен слободарски дух. Разговор није био наручито пријатан, али није било непристојних речи. Главне теме су биле Косово и Русија. Америка подржава територјални интегритет независне државе Косово, ништа око тога не може и не сме да се мења - то је политика Америке - рекао је Вучић.

- Он је мени рекао не можете да дирате у теритоирјални интегритет Косово, а ја сам њему рекао, а ви сте могли да дирате у интегритет Србије пре двет године. Тада су важила друга правила. То сам му рекао у лице. Он је мени ставио до знања, ја сам теби пренео поруку Америке. Имаш то да поштујеш, ако не поштујеш...Такве претње слушамо сваки дан - истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да је није прихватио њихов уплив на свет Косово, кроз план Кетрин Ештон.

- Два дана после су дошли у Београд, ту је Девенпорт одиграо важну улогу. Рекао ми је да је Ештон спремна да одустане од једне тачке, ако ја прихватим другу. Ја сам рекао да то није трговима - прецизан је Вучић.

Према његовим речима, данас је 1666 дан да Албанци, а ни покровитељи нису ипсунили кључни део договора, а то је формирање ЗСО.

- Ваше је да се обрачунате са сопственим емоцијама. О бриселским преговорима ћу написати књигу. Ми морамо бити рационални. Тако морамо бити рационални са КиМ, први пут им смета наше присуство на Косову, јер су мислили да су са Србима завршили, а они се буде да би заштитили своју децу и своја огњишта - додао је Вучић.

 

Борићемо се да млади остану у Србији

Председник каже да ће се борити да високо образовани млади људи остану у земљи, али је истовремено поручио да не треба потцењивати занатлије.

- Мислим да је влада покренула добру акцију, дигитализацију и све веће улагање у ИТ сектор- рекао је Вучић.

Приметивши да у Србији има све више приватних ИТ компанија, Вучић каже да то говори о нашим људима и њиховом образовању на техничким факултетима у Београду, Нишу, Новом Саду.

Међутим, како каже, када достигну одређено искуство с обзиром да је свет "глобално село" напуштају земљу.

- Борићемо се да остају овде- поручио је Вучић и додао да су само у Србији дуго времена била потцењивана занимања попут конобара, водоинсталатера и других, додајући да ће њихове услуге бити све скупље.

Волео бих, каже, Вучић да не потцењујемо раднике и занатлије, рекавши да нису бољи од њих "они који имају своју канцеларију само зато што имају канцеларију, а они немају"