Вести

Вучић: Поштујемо територијални интегритет БиХ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су односи Србије и Републике Српске конкретни и конкретизовани, да Србија поштује територијални интегритет БиХ, и територијални интегритет РС у оквиру БиХ, али и да му је жао што има оних који имају негативан однос према нечему што нису ни видели.

Вучић је на конференцији за новинаре са председавајућим председништва БиХ Драганом Човићем рекао да су многи против нечега што нису ни видели, о чему немају појма, већ априори нешто одбацују само зато што Срби, или Хрвати или Бошњаци "имају мозак" да сачувају своју културу и језик.

Он је рекао да је тек формиран тим у Србији за рад на декларацији о очувању језика и културе српског народа, а неки већ пребацују и дају коментаре на нешто што нису ни видели.

Председник Србије је рекао и да има замерки да Србија само даје РС и поручио да ће помагати и Федерацију, али и додао да упоште нема проблем да неко улаже у Нови Пазар или Сјеницу. Он је као пример навео то да је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да ће та земља помагати мађарске привреднике кредитима и подвукао да уопште са тим нема проблем, већ напротив, јер је то новац који ће ући у Србију.

"Шта је проблем - никако не разумем зашто толико мало поверења имамо? Већ идемо са предрасудама о нечему што ништа не знамо", додао је.

Како је рекао, став Србије је поштовање територијалног интегритета БиХ као и територијалног интегритета РС у оквиру БиХ.

"То је став који понављам из дана у дан", подвукао је Вучић и рекао да се нада да они који поверења немају, да ће га изградити. Нагласио је да сматра да је то најбоља политика која чува мир на овим просторима и од које сви имају највише користи.

''Нормално је да помогнемо српском народу и мислим да су вртићи и школе много боље "од слања бомби и граната", рекао је Вучић и додао да се апсолутно слаже са председником РС Милорадом Додиком о сарадњи Србије и РС и поручио да се нада да ће бити још боља.

 

Србија уплатила пола милиона евра за Саборни храм у Мостару

Србија је данас уплатила додатних 500.000 евра за обнову Саборног храма у Мостару, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић који је нагласио да је то учињено на молбу председавајућег председништва БиХ Драгана Човића.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре објаснио да ће Србија бити земља партнер на Сајму у Мостару, да ће се снажно тамо представити. Додаје и да је Човића упитао шта Србија може да помогне Федерацији, на шта је Човић, Хрват по националности, замолио да Србија помогне изградњу Саборног Храма у Мостару.

Председник Србије је захвалио Човићу на тој молби и подсетио да је Србија раније уплатила 200.000 евра, такође за изградњу Саборног храма у Мостару.

 

Задовољан сам радом владе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је задовољан радом владе и премијерке Ане Брнабић у последњих 100 дана и додао да влада треба да настави да ради на начин на који је радила до сада - одговорно и дисциплиновано.

"Подржавам владу и подржавам Ану (Брнабић)", рекао је кратко Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем.

Председник је, међутим, отворено рекао да га је лично веома погодило и да му је тешко пало то што је владајућа коалиција уназад четири године радила да би могла да се похвали овим резултатима, али да увек има оних који су незадовољни и који нападају рад владе суштински низашта.

"Радите сваке године, притискате министре, обезбедите суфицит у државној каси и све то без приватизацоних прихода, а да немате приватизациони приход и да имате суфицит у буџету са каматама није се догодио. Сада се ево догодило", рекао је Вучић.

Посебно му тешко пада то што се не говори истина у вези са повећањем пензија и плата, опремањем Војске Србије…

"Све лаж до лажи. Престаните више.Немојте да вређате огроман рад и труд људи који пуно раде. Поштујте нечији рад и труд", позвао је председник Вучић критичаре власти.

Он је приметио и да су неки једва дочекали да се врати оно старо време у којем је било само: "Дај,дај, дај...". У прилог томе, председник је подсетио да ће пензионери добити једнократну помоћ од 5.000 динара која ће много значити оним сиромашним пензионерима.

"Имаћемо увећање пензија пет одсто за свкаог пензионера, а онда када чујете па то је мало, очекивали смо више, станете и кажете: ''На то немам одговор''.

Кажу и да су мало повећане плате, приметио је Вучић и позвао поново све оне који тако говоре да "прекину са лажима", рекавши да је реч о неким аналитичарима и професионалним лажовима који то понављају из дана дан.

"Учитељи ће имати 11 одсто вишу плату него пре смањења, говорим о кумулативном повећању у последње три године, лекари медицинске сестре за 10 одсто више, радници у социјалној сфери за 9, односно 10 одсто, као и војници и полицајци, порезници, такође", рекао је Вучић.

Председник је истакао да ће једино мање повећање имати запослени у његовом кабинету, влади и Скупштини.

"Што то не кажете народу на поштен начин", запитао је председник и подсетио да ће просечне плате у јануару износити 450, а биле су 350 евра.

Председник је истакао и да нисмо радили 10 одсто више, те да је толико повећање захваљујући дисциплини и одговорности владе, великом труду и фискалној дисциплини.

"И опет не ваља", приметио је председник, те запитао у којој се то земљи повећавају плате за 10 одсто. У Немачкој, додао је, повећања износе два одсто. Тачно је да они имају веће плате, али они су радили и зарадили.

Председник је констатовао и да је неки стручњак рекао да је одлука о повећању плата и пензија политички мотивисана. Оценивши то као нонсенс, председник је рекао да та повећања одобрава ММФ, а да је Србија за три године прошла све ревизије. Сматра да те који тако изјављују треба да буде срамота.

"Ми нисмо, сада радимо и зарађујемо, а мораћемо да радимо и зарађујемо много више. Само лаж до лажи. Не постоји ствар која ме је толико заболела", рекао је и додао да је слично и када је реч о Војсци Србије где сада имамо наоружање, али опет не ваља. У Београду се, истакао је председник, гради највише што се може и опет не ваља.

"Шта је то што желите, шта је то што хоћете?", запитао је председник Вучић критичаре власти.

 

Очекујем 1,6 милијарди евра трговинске размене са БиХ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да трговинска размена између Србије и БиХ ове године буде око 1,6 милијарди евра, што би било за око 100 милиона евра више него претходне и истакао да је БиХ једна од најважнијих трговинских партнера Србије.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим председништва БиХ Драганом Човићем пренео да су јуче и данас имали исцрпне и дуге разговоре и да су истакли да Влада Србије и Савет министара БиХ и даље треба свакодневно да раде како би се омогућили услови за још већу сарадњу.

Председник Србије је рекао и да је било речи о границама, оценио је да није реч о великим проблемима, да ће ставове Србије изнети наш тим и да очекује договоре и компромис.

Он је навео да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу тешка за нас, да Србија нема никакву намеру да се меша у правосуђе БиХ, али да постоје људи који су присуствовали тим злочинима, те је та одлука суда веома тешка.

"Али желимо најбоље могуће односе са БиХ и сматрамо да су односи Србије и БиХ кључ за очување мира и стабилности на овим просторима и кључ за бољи живот свих грађана", додао је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк