Вести

Вучић: Потврда регионалне политике Србије у Давосу

Регионална политика Србије, посебно отварање граница за слободан проток људи, робе и капитала додатно је оснажена у Давосу, где је, како је пренео председник Александар Вучић, представник Светске банке изнео податак да камиони у нашем региону изгубе 3.000 година чекајући на границама.

"Наш циљ је да границе буду отворене са свима, јер ће на тај начин бити омогућен слободан проток робе, капитала, услуга и људи", рекао је Вучић.

Што се Србије тиче, каже, верује да је наша земља и у политичком и у економском аспекту ваљано представљена у Давосу, где је, иначе, изузетно велики број људи, који креирају политичке и економске процесе у свету.

Вучић је додао и да су многи у Давосу осудили увођење такси на српску робу, јер је то погрешан начин решавања проблема.

"Сви су осудили тај чин, као и покушај укидања имена Републике Српске", рекао је председник Вучић.

Пренео је и да је кроз разговоре приметио да постоји посвећеност људи из различитих међународних организација, од Светске банке, ОЕБС-а, ЕУ... за јаснији поглед и за брже решавање проблема на Балкану у будућности, а да ли ће се то заиста догодити или не - остаје да се види.

"Што се нас тиче, ми увек имамо различите погледе и превише прошлости, а мање будућности, али мислим да смо Србију на добар начин, ваљан и са погледом у будућност представљали. Да ли ће бити једноставно и да ли ћемо моћи да решавамо проблем на једноставан начин? Свакако неће, али верујем да су многи из света могли да чују шта је наша политика", рекао је Вучић.

Према његовим речима, политика регионалне економске зоне добија на замаху, те је сада свакоме из нашег региона теже да се томе супротстави.

Податак да наши камиони на годишњем нивоу у региону Западног Балкана изгубе 3.000 година чекајући на нашим границама то показује колико губимо, колико су нам оперативни трошкови већи, колико новца ту нестане и колико се људи малтретира.

"Србија је спремна, у сваком тренутку, са свима да у потпуности отворимо границе, по том питању, и да апсолутно имамо слободан проток капитала, роба, услуга и људи. То је једна од кључних идеја са којом сам кренуо још као премијер и сада као председник на томе настављам да радим", рекао је Вучић.

Указао је да је за Србију од највећег значаја регионална слободна економска зона, као и да ће целом региону бити боље ако се то оствари.

"Ми ћемо имати још више инвестиција, бићемо успешнији, богатији и Европа и свет ће нас много боље разумети. А, ако неко мисли да увођењем такси може да решава проблем... Што су апсолутно сви осудили", рекао је Вучић.

 

Многи осудили најаву покушаја укидања имена Републике Српске

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима да су многи званичници у Давосу, на различитим форумима, осудили најаву покушаја укидања имена Републике Србије.

"Морам да кажем да сам се изненадио да су многи званичници, на различитим форумима овде у Давосу, осудили покушај укидања или најаву покушаја укидања имена РС. По први пут се дешава, тако да што се таквих порука тиче нисам незадовољан", рекао је Вучић.

 

Резервисан сам према сигналима о укидању такси

Председник Србије Александар Вучић исказао је данас резерву према сигналима из Приштине о могућем укидању такси од сто одсто на производе из централне Србије.

"Не верујем да ће лако да укидају таксе, али се надам да хоће", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је притисак из међународне заједнице у том правцу све већи, али и подсетио да је Приштина много пута до сада показала да се не држи договора, те да га је искуство научило да се албанским званичницима не може веровати.

Дешавало се, каже, да се постигне некакав договор са Приштином, који они врло брзо прекрше и да је питање коме може да верује.

"Седите у петак и нешто се договорите, у понедељак се догоди нешто сасвим супротно. У петак смо седели са приштинском делегацијом, а у понедељак су хапсили Марка Ђурића. Онда се питате коме можете да верујете", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да млађим генерацијама дугује споразум са Србијом, Вучић је рекао да приштински званичници имају лепе поруке пред светом, а да у Приштини имају сасвим другачију причу.

"То су њихове игре. Сви ми дугујемо млађим генерацијама које долазе мир и рат нас нигде неће одвести, али треба то да каже и свом страначком колеги Кадрију Весељију", рекао је Вучић и истакао да се Београд залаже за мир и за наставак разговора.

 

О вечери са неким од најзначајнијих људи на планети

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на свечаној вечери у Давосу, којој је присуствовао, Србија представљена на најбољи начин, посебно захваљујући аустријском канцелару Себастијану Курцу, који је предочио конструктивну политику Србије у регионалним оквирима и економске реформе, које је наша земља спровела.

Вучић је рекао да је вечеру за најмоћније људе планете, председнике влада, држава, принчеве, људе који креирају и спроводе политике у свету приредио председник Светског економског форума Берге Бренде.

"Био је то један од најважнијих састанака са најважнијим људима са којима сам икада био", рекао је Вучић, говорећи о значају неформалне, а учинковите дипломатије какву представља догађај тог типа.

"Не знам чиме смо ми заслужили учешће. Веома интересантна вечера, на којој смо много тога могли да научимо, да видимо којим путем се свет креће и да представимо Србију на најбољи начин", рекао је Вучић.

Каже да је учињено све да се наша земља представи на добар начин, али је посебно захвалан Себастијану Курцу, који је веома бираним речима говорио о Србији, хвалио наше понашање у регионалним оквирима и економске реформе које смо постигли.

"И неки људи из Израела су то чинили на најбољи могући начин и ја сам им на томе захвалан", додао је Вучић.

Председник је истакао да је посебно срећан што је Србија "на таквом нивоу била представљена пред људима који учествују у обликовању света".

Било је, каже, напорно али је задовољан, а чује, каже, да има важних вести у земљи, или да "може да их буде, тако да треба да се враћамо и да решавамо проблеме у земљи".

 

 

Извор: Танјуг/Пинк