Вести

Вучић: Повећање плата здравству, просвети, војсци и полицији

Запосленима у просвети плата ће бити повећана између шест и седам одсто, здравству, полицији, војсци, културним и социјалним установама - пет одсто, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре. Пензионерима ће линеарно бити исплаћено између пет и шест хиљада динара помоћи, а од 1. јануара биће повећане пензије.

Премијер Александар Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да се ником плата неће повећати за мање од пет одсто и додао да се шири основа за повећања.

"Наставницима и учитељима између шест и седам одсто повећања, лекарима и здравственом особљу пет одсто, полиција и војска пет одсто. Велика борба била за полицајце и војнике. Социјалне установе пет одсто, култура, позоришта, музеји пет одсто", рекао је премијер.

Указао је  да правосуђе, односно радници попут оних у затворима, записничари и админстративни радници имају чудне захтеве. "Морају да се изјасне да ли желе једнократну помоћ или повећање од пет одсто, не могу и једно и друго", рекао је Вучић.

Када је реч о пензионерима, Влада ће за 2016. исплатити по пет до шест хиљада динара помоћи сваком линеарно, и то у наредних неколико недеља.

"Повећање пензија биће од 1. јануара, видећемо да ли 1,5 и 1,7 одсто. Нека од лица ће имати веће плате него икада раније", напоменуо је Вучић.

Премијер је рекао да су разговори са Међународним монетарним фондом били дуги и тешки.

"Нама се увек чини да нам је простир за бољи животни стандард већи, а они су увек опрезни. Захваљујем се свим грађанима Србије који су веровали да можемо да то урадимо на најбољи могући начин", нагласио је премијер.

Подсетио је да је договор са ММФ-ом био да три године буду замрзнуте плате и пензије, додајући да су повећане већ прошле године.

"Мислим да смо остварили велике резултате на које смо поносни, и они ће ући у историју. Имамо нешто већи суфицит и они који говоре да се то истопи у децембру, то је јер враћамо дугове и Русима и свима. Хоћу да враћамо све дугове свима и тако се понашамо", напоменуо је премијер.

Према његовим речима, од јануара до септембра приходи су премашили план и то за 81,5 милијарду динара, односно 650 милиона евра више.

"То је јер смо опрезни, увек кажемо мање. Расходе увећамо и радимо да буду нижи, а приходе смањимо и радимо да буду виши", указао је Вучић.

Предочио је да постоје нове позитивне тенденције у смањењу текућих расхода, који су мањи за 5,3 одсто, односно око 320 милиона евра.

Учешће јавног дуга у БДП-у је 70,8 одсто, каже премијер и додаје да јавни дуг неће прелазити 73,5 одсто, та трајекторија је кренула надоле.

Приходна страна нам је боља, а расходна страна нижа, каже премијер.

"Знам да Срби не дају неки зачај томе, али мислим да све више људи почиње то да разумева, да имамо уређене јавне финансије, а не хаос који смо наследили", рекао је премијер.

Највећи проблем је РТБ Бор

Премијер је рекао да је веома љут на себе због неколико ствари и додао да је од свих јавних предузећа највећи проблем Рударско-топионичарски басен Бор.

"Србија њих буквално издржава. Има много проблема, и то морамо да решимо за шест месеци", напоменуо је премијер, додајући да ће на Самиту Кине и 16 земаља о РТБ-у разговарати са кинеским премијером. 

"Имаћи билатерални састанак са кинеским премијером и то најдужи састанак, и молићу, клечаћу на коленима ако треба да најпознатија кинеска компанија узме РТБ Бор јер не можемо то да издржимо", указао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, премијер је рекао да је "најбоље да га нико ништа не пита о РТБ-у".

"Људи морају да знају да само захваљујући држави Србији и грађанима РТБ ради и они примају плату", рекао је Вучић.

Рекао је и да је љут због ситуације у Србијагасу и МСК, напомињући да "то знамо како ћемо да решимо". 

"Железару смо решили, капа доле за Си Ђинпинга и Ли Кећанга. Спасили су нас огромне муке, огромног финансијског крварења и буквално су нам спасили живот. Мало је заслужна наша упорност, а више њихово пријатељство", рекао је премијер.

Напоменуо је да први пут ЕПС има 500 милиона евра на рачуну, односно да нема проблема са готовим новцем.

"Имали смо балансе и билансе, али пара никад није било. Није тако лоше. И у Железницама иде набоље", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара зашто нису смењени сви они који нису добро водили та предузећа, премијер је рекао да ће сви оно врло ускоро бити смењени.

Немам податке о оружју, чекамо анализе ДНК

Александар Вучић је на конференцији за новинаре навео да су узети сви отисци и све што је потребно.

"Сигуран сам да ће се наћи бар парцијални ДНК и установити шта је било. Ако и то не пронађемо, знаћемо о чему се ради", рекао је премијер.

Вучић је рекао да је чуо одређене ствари, али да му то није кредибилно да би са тим излазио у јавност.

Навео је да су синоћ узети сви отисци, те да је сигуран да ће се наћи парцијални ДНК, преко чега ће више моћи да се открије, наводећи да ће се све знати до вечерас.

"Ако не пронађемо парцијални ДНК, онда ћемо сви знати о чему се ради. Све ћемо да знамо вечерас, пошто је готово немогуће да нема парцијалног ДНК, неко је морао да стави метке у шине, а нису све докори наука да би могли да изведу. Ако не нађемо ништа, онда ми је јасно о чему се ради, али не знам одакле долази. И даље сам као гуска у магли, без обзира на безброј теорија", рекао је Вучић.

Упитан како види коментаре својих политичких противника, Вучић је рекао да није заинтересован за то, већ само за бољу Србију.

На питање да ли то што се десило има везе са притисцима споља, Вучић је рекао да о томе не може да говори.

"Једини проблем је што су људи из мог обезбеђња, у које ја имам поверење, рекли да је то идеално место, да би га и они изабрали. То је било једино место", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да нема никакве податке сем оних до којих је дошла и јавност, нагласивши да се са таквим стварима не игра.

Наводећи да је својим ушима и очима видео и чуо доказе за чудна збивања у Црног Гори, Вучић је рекао да није убица и да неће да учествује у убиствима.

"Боље да будете убијени, него да убијате", рекао је Вучић.

Припадници полиције, антидиверзионе јединице и форензичари јутрос су били на лицу места у Јајинцима, где је пронађен арсенал оружја у близини породичне куће премијера Александар Вучића.

 

Доста ми jе да ми соле памет, а да их ништа "не кошта"

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас да му jе доста оних коjи га "саветуjу" и паметуjу, на разне теме, од Kосова, до повећања плата, а да их то ништа "не кошта".

"Oни, коjи наводно имаjу планове за решење вишедецениjског проблема на KиM, нек оду jедан дан тамо да живе, а не да ми соле памет одавде..", рекао jе премиjер на прес конференциjи.

"Прошли пут jе било мало два одсто повећање, данас ће да им буде мало шест и по, седам и тако даље. Oни би ваљда по 70 одсто, да земља пропадне за два минута, а не питаjу се да ли су радили више и да ли су зарадили више", рекао jе Вучић.

Oн jе приметио да му при том непрестано даjу контрадикторне савете и да "кад би слушао све шта сваки политичар нуди у овоj земљи и шта прича....".

Tим људима, коjи само знаjу да му држе патриотске придике и да му "соле памет", каже, ниjе фасциниран, нити jе нарочито заинтересован за оно што они мисле.

"Изабран сам од стране грађана Србиjе и нисам им крио да би листа коjу предводим мене кандидовала за председника Владе... Срби хоће боље, могу боље. Eво, Срби, изаберите, али то морате на изборима", поручио jе Вучић.

Oн jе "великим родољубима коjи оду 28. jуна на Видовдан да четири пута викну "Вучићу педеру", поручио да их одавно више не слуша и да му нису интересантни.

"Kад сви заjедно буду могли да добиjу онолико гласова колико их ми добиjемо онда нек ми соле памет", закључио jе Вучић.